Genre: Actie / Avontuur
Speelduur: 90 minuten / 92 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Mark L. Lester
Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong en Alyssa Milano
Releasedatum: 9 januari 1986
Bekijk via Videoland
Bekijk via Disney+
Plot Commando
"Somewhere, somehow, someone's going to pay."
In Commando is Kolonel John Matrix (Arnold Schwarzenegger) gestopt met zijn militaire carrière. Dan krijgt hij bezoek van Generaal Kirby die hem vertelt dat zijn voormalige kameraden een voor een vermoord worden en dat hij zelf ook gevaar loopt. En inderdaad krijgt ook John bezoek, en tot overmaat van ramp wordt zijn dochtertje gekidnapt. Als John zijn kind terug wil zien moet hij de terroristen helpen door de president van Val Verde te vermoorden.
John Matrix
Cooke
Lawson
Leslie
BoordAppel
Arnold Schwarzenegger achtervolgt de boeven die zijn dochter hebben ontvoerd in harde, humorloze actiefilm.
Aldus de Volkskrant. Ben ik het niet echt mee eens want deze film is gewoon hilarisch door de ontzettend domme onrealistische actie. Daardoor vind ik deze film dan wel weer te pruimen. Het is werkelijk een geniale scene als Arnie op een binnenplaats iedereen neer kan maaien terwijl hij zelf niet geraakt wordt. 2,5*
Captain Pervert
Deze film heb ik door de jaren heen minstens 20 keer gezien. En iedere keer dat hij op TV is kijk ik weer.
Het verhaal is eenvoudig, maar prima uitgewerkt. Er zitten geen 'echte' grappen in, maar de oneliners zijn goed en sommige momenten zijn gewoon zo overthetop dat je niet anders kan dan lachen.
Mooiste scène is natuurlijk wanneer Arnold met het rubberbootje aankomt en zich van top tot teen bewapent.
Het slechtste aan de film is Bennett. Die man is een bleekscheet met een snor en een bierbuik die zonder blikken of blozen over straat loopt in een maliënkolder?. Werkelijk ongelooflijk wat een schrale poepzak is die kerel, hij is niet eng, hij is gewoon lachwekkend. Met die kettingen om zijn nek en die snor zou je hem zo in een homobar kunnen zetten. Misschien was dat ook wel de drijfveer van dat personage, iemand die zijn hele leven al voelde dat hij 'anders' was maar niet uit de kast wilde komen...
Al met al is deze film 4 sterren dubbel en dwars waard wat mij betreft
Respekked
[quote]PsychoPump schreef:
haha, top beschrijving!
overigens wel een heerlijke foute film. Elke keer als ik em weer zie lach ik me kapot. een paar van mijn favoriete scenes.
-Als Arnold de achtervolging inzet vanaf zijn optrekje in de bergen, hoe hij met die wagen naar beneden dendert, totaal ongeloofwaardig maar wel prachtig
-Als hij in het vliegtuig de badguy vermoord door zijn nek te breken en dan een kussentje te vragen omdatie moe is haha
-hoe hij uit het vliegtuig ontstnapt
verder niet te vergeten de geweldige soundtrack. Met wat voor instrument zou dat muziekje zijn gemaakt?
iig een topper van vroeger! 3*
sinterklaas
HAHAHA
deze film zat echt vol humor en kinderachtige teksten
Was die bennet nou een homofiel of een acrobaat hij had wel circuskleding aan
otherfool
Jeugdsentiment en dankzij Veronica/SBS toch wel een keer of 5 per jaar te bewonderen. Gewoon een lekker filmpje, met name het einde waarin Arnold exact 248 bad guys afknalt. Heerlijk!
3,5*.
italian
Eindelijk de winnaar van de cheesy knock-out gezien ! Deze film staat gewoon symbool voor alles wat fout was in de films van de jaren tachtig.
Zonder enige subtiliteit wordt de relatie tussen vader en dochter getoont : Arnie die een reetje eten geeft en nog eens zijn dochter liefdevol knuffelt moet blijkbaar doorgaan als de perfecte Amerikaanse happy family... En natuurlijk moet dat waanbeeld zo lomp mogelijk in onze strotten geduuwd worden zodat Schwarzy toch op wat begrip kan steunen van het publiek wanneer hij de ene zijn nek breekt of de ander zijn arm afhakt
... En wanneer Arnie verneemt dat zijn kindje gekidnapt is roept hij al zijn spieren bij elkar om een oorlog te onteketen. Fantastisch, niet ?
Dat de film bol staat van de clichés, stereotypen, cheesy vechtgeluidjes en amateuristische filmtechnieken ( trashy montage, lelijke fotografie...) moet de pret niet bederven. Want dit vehikel, grotendeels voortgetrokken door herkenbare doch leuke one-liners mét Oostenrijks accent, neemt zich uiteraard geen second serieus en wie de humor hiervan niet inziet moet beter wegblijven van zulke filmpjes.
3* voor een avondje pretensieloos vermaak !
Heerlijke over de top actie film. Dit was 1 van de eerste films waarbij het niet om het verhaal ging maar om de overdreven actie film.
Het verhaal is eigenlijk vrij simpel namelijk: dochter (Alyssa Milano) wordt ontvoerd door terroristen en Schwarzenegger bevrijdt dochter door alle terroristen te elimineren.
De film zit boordevol actie en bevat ook de typische Schwarzenegger humor. Verder zit er nog een beetje romantiek in want op zijn weg om zijn dochter te bevrijden ontmoet hij een vrouw.
Dit jaar heeft men de overigens zeer goede film "Shooter" uitgebracht en die leek best wel op deze film.
Commando is een typische recht voor je raap film en hij bezorgt je een leuke film avond.
tukkerstein
Hele aardige Schwarzeneggerfilm met veel overdreven acties en honderden doden. Scharzenegger laat zijn spieren en komisch talent met tientallen magnifieke one-liners weer eens zien. Het verhaal is flinterdun maar biedt de actie en het komisch aspect een mooie plaats. Daarnaast geweldige scenes, zoals die waarin S. uit het vliegtuig springt .Jammer van de irriterende vrouwelijke medespeelster van Schwarzie.
®Tc
Heerlijk fout.
Wat ik bij Conan en The 6th Day miste heb ik hier teruggevonden: Arnie die de ultieme actieheld neerzet. Niet veel geleuter er rond maar actie, one-liners die goed overkomen. Je hebt zelfs sympathie voor de situatie waarin zijn personage zich bevindt.
De eindscène illustreert het perfect. Lekker op het randje van over-the-top maar zo zien we Arnie graag bezig natuurlijk. Verder alles goed gedaan door de regisseur ook. Het camerawerk was meer dan degelijk en de score was leuk aanwezig, op een typische 80s manier.
Derekbou
Weer een film waarin de one-liners van Arnold je om de oren vliegen. Zijn vierkante hoofd met indringende ogen weet me iedere keer weer een glimlach te bezorgen. Zeer vermakelijk allemaal en als actiefilm goed onderhoudend. Helaas mist Commando af en toe de nodige spanning, iets wat ik toch wel belangrijk vind in dit genre. Ook vind ik deze film wel erg veel leunen op Schwarzenegger, de andere personages waren totaal niet interessant.
Karl van H.
Over deze film kan ik kort zijn: alles aan Commando is vet, behalve die vent met die snor. Arnold vs. The Village People.
Heerlijk zo'n ouderwetse actiefilm!
Zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt.
Alles aan deze film is te fout voor woorden dat het leuk wordt!
Van Arnie die boomstammen op z'n schouder tilt tot Arnie die in z'n eentje een heel leger neerknalt. Heerlijk en over the top.
De oneliners zijn ook te fout voor woorden, maar ze worden wel leuk op die manier.
Het eindgevecht is wel minder inderdaad(al is de kill wel mooi), maar hij lijkt me inderdaad een beetje teveel op the village people, zoals hierboven al mooi is gemeld.
You're a funny man, Sully, I like you. That's why I'm going to kill you last.
Gister eindelijk weer eens herzien en wat was het een heerlijke rit vol jaren 80 actie en fun!
Commando is gewoonweg fantastisch. Bijna alles is fout aan de film. De crappy en heroische dialogen, de onrealistische actie, het acteerwerk van Arnold, de happy muziek....maar wat is het bij elkaar een fantastische film geworden!
Je moet wel houden van dit soort actiefilms uit de jaren 80, maar dat zit bij mij echt wel goed. Ik denk dat deze film samen met Die Hard 1 en Rambo het symbool van de jaren 80 macho actiefilms is en die titel verdienen ze ook gewoon.
Heerlijke film die lekker wegkijkt en ook niet overdreven lang duurt met nog geen anderhalf uur. Arnold is subliem op dreef en laat alles dood achter dat met zijn dochters ontvoering te maken had. Wat is vooral heerlijk vind is dat de film bomvol humor zit. Continue geinige macho dialogen en enorm over the top gaande actie waardoor je gewoon de hele film met een grote grijs zit te kijken naar Arnold kruistocht tegen de criminelen. Het goede wint nooit mensen....
Trouwens, ook een geinige rol van de sidekick van Arnold, dit maal eens een vrouw. Ze paste goed in deze film. Over rollen gesproken....is die Benett expres zo gecast als leer-nicht of gewoon een miscasting? Die lijkt net een steeds een half uur uit de plaatselijke dark room te komen.
Ik verhoog de film met een halve ster naar 4,5*
"But who cares"”
Machogedrag ja
Hersenloos vermaak ja
Over-the-top actie ja
En dat verwachten we en dat krijgen we.
Ik heb een probleem met mensen die deze film te serieus beoordelen. Je weet wat je krijgt met Arnold, en dit krijg je dan ook. Don't like it, don't watch it.
De lekkere actie met als laatste het grote eindegevecht is geweldig. The oneliners als 'Ill be back" komen en gaan. De verscheidenheid aan wapens en gevechten maken het af. De originele was op tv dus zagen we geen afgehakte arm maar dit deed geen afbreak. Deze film heeft me weer prima vermaakt en is een opwarmertje voor het weekend( Avatar 3D). Hij is underrated hier naar mijn idee, en ik geef hem een 3.5*
Bottleneck
Commando!
In de eerste vijf minuten zie je al een kerel 30 kogels afvuren op een gast in een badjas, een autoverkoper plat rijden en een bootje opblazen. Zodat je echt weet wie de bad guy is.
Nog even stoer als tig jaar geleden, niets veranderd. Nou ja, dit keer niet met je vriendjes op de bank, maar met een vrouw die het na de vijf minuten al voor gezien houdt
Heerlijk anderhalf uur zonder hersenactiviteit naar spierballengeweld kijken.
Ook leuk: John Matrix die even een autostoel eruit breekt (en met z'n hoofd boven het portier uitsteekt
en daarna gewoon weer rechtop zit), en die gast in het vliegtuig platbeukt en z'n nek breekt
terwijl de vrouw in de stoel voor hem niets in de gaten heeft.
En alles ondersteund door een geweldige mix van synthesizers en zo'n pingelinstrument met stokjes op klankplaatjes.
Arnold held!
jordandejong
Heerlijke actie film. Na dat ik Predator die ik niet heel goed vond gezien had verwachtte ik hier ook niet veel van,maar wat was hij goed. Goede en heerlijk veel one-liners.Zoals wanneerd hij die pijp in die vent gooit. en dan LET OF SOME STEAM.Geweldig.
Ik heb wel een vraag In de scene dat hij zich in het hutje verstopt en dan de hooivork in die gast steekt en dan zo'n soort wiel in iemands borstkas. Ik kan me herrineren dat hij ook zo'n wiel naar iemands hoofd gooit en dat zijn hersenpan er dan af vliegt. Dat was gisteren niet op tv vertoont waarom niet?
Hij krijgt wel een veel te laag gemmidelde zeg.
Tonypulp
Heerlijk
Had hem al een keer gezien en in m'n gedachte was het een prima filmpje. Na vandaag een documentaire gezien te hebben waarin Arnold een grote rol speelt (Over steroïde) kreeg ik toch weer zin in zo'n film en door al die reacties hier krijg je er nog meer zin in.
Hij is beter dan ik me herinnerde, toch een bijzonder geniaal filmpje met geweldige one-liners en heerlijke actie. Arnold speelt (voor zover ik zijn films gezien heb) z'n beste (passende) rol.
Voor foute 80's actie waar de badguys met bosjes neervallen kun je het denk ik niet beter krijgen dan dit.
jipt
Haha grappige actiefilm is dit. Heel erg over the top en lekker veel actie.
Schwarzenegger is erg cool in wat hij doet. De film kent dan ook genoeg one-liners, de ene nog meer macho dan de ander. Het stuk dat Schwarzenegger in z'n blote bast alle vijanden aan gort schiet is wel het cools en kent een lekker hoge bodycount. Ook het eindgevecht is ook erg cool, en de koppen de Schwarzenegger en de badguy trekken zijn echt hilarisch. Het mag duidelijk zijn dat de film nergens over gaat, maar daar moet je toch doorheen kijken.
Ik geef 3*
Prudh
Hah, dat ik hier nog niet op had gestemd. Naar aanleding van het komende actiespektakel weer eens opgezet. Blijft leuk. Wel jammer dat de film zich net niet serieus genoeg neemt, wat resulteert in enkele flauwigheden. Die vrouw had wel weg mogen blijven bijvoorbeeld. Wel prettig dat de film zich net niet serieus genoeg neemt, wat resulteert in übercoole actie en continuïteitsfouten. Die explosie van het kamp is echt te grappig bijvoorbeeld. Cool.
stephan73
Samen met Predator is dit de beste Schwarzenegger film die ik ken. Keiharde actie, humor en een enorm heerlijke '80s sfeer. Films zoals ze niet meer (met uitzondering van The Expendables) worden gemaakt.
John Matrix is gewoon een tof figuur en Vernon Wells als Bennett is fantastisch. Er zit genoeg humor in en de one-liners zijn te gek!
Een moddervette 4*
Ghola
De laatste jaren heb ik steeds meer films van klassieke actiehelden (Schwarzenegger, Stallone, van Damme) gezien en ben ze ook steeds meer gaan waarderen. Er zijn eigenlijk drie ingrediënten van deze films die me aanspreken die altijd in meer of mindere mate aanwezig zijn: spanning, virtuoze actiescènes (liefst martial arts) en geweldig melige stompzinnigheid. Commando scoort vrijwel alle punten in de laatste categorie. Erg genietbaar.
Fran
- 1953 berichten
Ik vond deze film bij vlagen behoorlijk spannend en ik vind het ook de beste film waar Schwarzenegger in gespeeld heeft. Over het algemeen ben ik niet zo weg van films van hem want ik vind zijn acteerwerk behoorlijk knudde. Dan vind ik een Stallone veel beter te pruimen.
De film verder op zich is vaak heel spannend. Bijvoorbeeld de scène waarin de terroristen zijn huis in vallen was één van de sterkste.
dave
Oerdegelijke actiefilm die naast het in beeld brengen van honderden figuranten die op hun beurt tientallen kogels in hun kansloze lichaam gepompt krijgen, geen verdere ambities koestert. Niet dat het graatmagere verhaal iets aan de ervaring veranderd, integendeel. Buiten het feit dat die elf uur vliegtijd soms wel heel snel wegtikt en aldus de indruk wekte dat het horloge van Matrix waarschijnlijk een herstelling kan gebruiken, is er werkelijk niets dat de moeite waard is om langer dan een seconde of twee door je hoofd te spoken. Het laatste bloedbad dat het strand van het eiland ontegensprekelijk een permanente rode kleur heeft bezorgd, is één van de beste in zijn soort. Deed me overigens sterk denken aan 'The Expendables', een film die gerust hierop gebaseerd kan zijn.
Hou je van atletische vechtjassen die zich onophoudelijk een weg banen doorheen talloze vijanden en gebouwen? Spreken ondoorgrondelijke chaos en teugelloze veldslagen op grote en kleine schaal je aan? Eet je wel eens rood vlees? Dan is dit een absolute aanrader.
3,50 (3,25)
Jawaddedadde
Vond dit nou niet zo speciaal.
Begin is prima, tot dan die familieplaatjes van Arnold en dochter moeten laten uitschijnen hoe close vader en dochter wel niet zijn... Kon dit niet iets subtieler of gewoon weggelaten worden? 't Is een actiefilm, hoef ik niet te zien.
Anyway, hier en daar zit wel een toffe scène maar pas op het eiland barst de actie echt los waarbij de Kolonel zo ongeveer een half leger neermaait, maar verder dan wat geschiet komt het niet echt. Eindgevecht is ook behoorlijk suf, maar dit komt eerder door de belabberde tegenstander van Matrix. Kom op, die gast leg ik zelfs om. Zet tegenover een spierbundel als Arnold tenminste ook een spierbundel, dit was lachwekkend.
Matchostomos
Op zijn eentje staat Commando garant voor het merendeel van Schwarzeneggers meest ‘aantrekkelijke’ oneliners. Jammer genoeg vormen ze de voornaamste trekpleisters van een film die verder weinig houvast heeft. De actietaferelen zijn ééntonig en zelden opwindend, het tempo is gezapig en het geheel staat bol van de dode momenten. Het bij momenten degelijke technische vakmanschap ten spijt, maar met een selectie oneliners en een al bij al matige spierbundel heeft Commando niet voldoende vingers in de pap te brokken om anderhalf te overtuigen.
Filmkriebel
One-man-army prent met een erg oppervlakkige inhoud. Het zou oneerlijk zijn van mij om Commando daarop af te rekenen. Dit is één van die films die synoniem staat voor de eighties. De lading one-liners, de absurde schietpartijen, het stoere imago van Schwarzie, de foute soundtrack, de sidechick, een spannend duel op het einde. Dit kunnen ze gewoon niet meer. Of moet ik zeggen, dit willen ze gewoon niet meer? Want nu vraagt het publiek realisme en geloofwaardigheid. Wie zich niet aan het karikaturale stoort, zou Commando wel eens erg leuk kunnen vinden. Het is in ieder geval ook kwaliteitsvoller in beeld gebracht dan Cannon films (Missing in Action, American Ninja enz.). 3,5*
jumpstylemovie
COMMANDO!!!
Eindelijk heb ik hem dan gezien. Dit moest een actie klassieker zijn van mijnheer Schwarzenegger. En dat is het ook. Een gespierde Arnie, foute one-liners en heel veel brute wapens.
Het verhaal is ontzettend standaard en zit vol met overdreven macho bullshit. Maar dat is juist wat deze film zo heerlijk maakt. Arnold die doet waar hij het best in is. Mensen duidelijk maken wat hij wil... met z'n vuisten.
De film duurt niet te lang, er zit ontzettend veel over de top actie in, de heer en meester wat betreft actiefilms speelt de hoofdrol en het is ook nog eens one-liner heaven.
Wat wil een kerel nog meer?
Vinokourov
Komedie had best bij deze film als genre toegevoegd mogen worden. Vrijwel alle dialogen bevatten humor (van het kaliber ba dum tss) en de actie is ook bijzonder lollig. Schwarzenegger is in vorm tijdens zijn knalfestijn tegen een Freddy Mercury-look-a-like en zijn honderden soldaten. Voor de rest erg plat en niet hoogstaand, maar amusant is het godzijdank continu.
Dennissssss
Ik vond de film nogal tegenvallen eigenlijk. Het had best een actie / komedie mogen heten. Schwarzenegger loopt daar ff met een halve boom op zijn schouder, tilt een telefooncel met iemand erin op, slaat in 1 slag een man of 8 van hem af, houd met 1 arm een man vast boven een afgrond.
Tsja de geloofwaardigheid was ver te zoeken in deze film. Omdat deze film uit 1985 is zal ik hem nog een 3 geven....
chevy93
Ik heb niks tegen actiefilms. Zolang ze maar een zekere credibility hebben, ben ik al gauw tevreden. Films als Kick-Ass en Chocolate hebben die niet waardoor de hele film vol met
-momenten zitten. Nu is Commando niet de meest realistische film, maar het is wel geloofwaardig en dat is dus goed. Klaar zou je zeggen, maar vandaag kwam ik er weer achter dat film nog een belangrijker element heeft: de aantrekkingskracht. Films met aantrekkingskracht zorgen ervoor dat hetgeen wat film zo leuk maakt, het verdwijnen in een andere wereld, ook bewerkstelligd wordt. Iets wat totaal ontbrak in Commando. Zodra het ook maar één seconde inkakt (en dat is dus als er niet gevochten/geschoten wordt), ben ik weer terug in Hilversum en dat is dus niet de bedoeling. De behoorlijk dramatische geluidseffecten en de lachwekkende CGI helpen daar ook niet echt bij. Wat natuurlijk ook wel z'n charme heeft (uiteraard), maar als je niet in de film zit, is dat eerder negatief dan positief.
Ik 'eis' niet veel van actiefilms, maar hetgeen wat het verschil maakt tussen een goede en een matige actiefilm is dus de hier missende opzuiging. Typisch een film die je 1 seconde na het einde alweer vergeten bent. Waar je je schouders bij ophaalt en van denkt: ok, leuk.
Vermaakt, maar niet zo imposant. Hij heeft betere gemaakt.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Rocky