Genre: Drama / Sport
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Forest Whitaker en Rachel McAdams
Releasedatum: 10 september 2015
Plot Southpaw
"Believe in Hope."
Het verhaal gaat over de agressieve, gewelddadige bokser Billy Hope (Gyllenhaal) die zich naar de top weet te werken. Wanneer de weltergewicht-bokskampioen door zijn gedrag een gevecht uitlokt, met de dood van zijn vrouw als gevolg, valt zijn persoonlijke leven echter aan diggelen. Nadat hij zijn huis kwijtraakt en zijn dochter moet afstaan aan een pleeggezin, probeert hij met behulp van een amateurtrainer zijn leven weer op te pakken.
Billy 'The Great' Hope
Ramone
Jon Jon
Miguel 'Magic' Escobar
hoffhaan
Feelgood boksdrama. Weinig nieuws aan de horizon, maar desondanks aangenaam om naar te kijken.
leatherhead
Clichés en voorspelbaarheden slaan de klok in dit generieke boksfilmpje. Originaliteit lijkt uit den boze, en zoals immer wordt het vertrouwde rise & fall (& rise) formuletje van stal gehaald. Koud kunstje voor de creatieve Hollywood breinen natuurlijk. Clichématigheid overvalt je achter elk hoekje, evenals ongezonde porties gekunsteld sentiment; iets waar mijn maag helaas niet zo goed tegen bestand is. Een teiltje achter de hand houden gedurende het kijken mag dus geen overbodige luxe heten.
Dat net iemand als 50 Cent in deze film rond bleek te banjeren is bij nader inzien eigenlijk ook weinig verrassend. Al moet ik zeggen dat Gyllenhaal en Whitaker (hoewel beetje automatische piloot) hun rollen best goed invulde. Daarvoor 1,0*, jammer genoeg kon de film an sich hun niveau nergens bijbenen.
Waku
Prima boksdrama met een uitstekende Jake Gyllenhaal in de hoofdrol.
Film sleurt je mee van succes naar het diepe dal waarin bokskampioen terecht komt na een tragisch drama. Ondanks zijn vele voorgangers in dit zelfde genre kon deze "Southpaw" mij zeker vermaken en meeslepen. Mooie rol ook van Forest Whitaker, al lijkt die man met zijn droevig voorkomen altijd het zelfde karakter neer te zetten in welke film dan ook.
Insignificance
POV shots in de ring, waarbij je het idee krijgt dat je zelf een lel om de oren krijgt. Toe maar. Het ziet er sowieso wel aardig uit als er gebokst wordt en zo'n scène als die in de gang ergens in het begin is, even los van wat er zich daadwerkelijk afspeelt, ook iets dat best zou kunnen werken. In een andere film. Hier sorteert het allemaal weinig effect, want wat Hope niet lukt, zelfmoord, lukt Southpaw wel. Fuqua weet het zelfs al vrij snel voor elkaar te krijgen.
Het is onderhand een cliché om deze film van clichés te betichten. Niet dat dat onwaar is, maar hij doet er nog een forse schep bovenop, als het er niet meer zijn. Tegenslag, oké, hoort erbij, maar de zeldzame hoeveelheid drek die Hope over zich heen krijgt, slaat echt alles. Je zit bijna een uur naar een depressie te kijken, die zo groot is, dat het totaal niet serieus te nemen is. Met als dieptepunt het gedoe rondom dat hoogst irritante wicht.
Die had ik lekker bij de Kinderbescherming gelaten. Bijkomend probleem is dat Gyllenhaal met al deze rompslomp ook niet erg veel sympathie oproept. Daar kan z'n achtergrondje en intensiteit niet veel aan veranderen. Met de entree van Whitaker lijkt de grootste ellende achter de rug te zijn, maar zelfs daar wordt het nog een keer snotteren geblazen. Clichés doen dit ding niet de das om, het is de overdadige en zeikerige uitvoering daarvan die het smoort.
tattoobob
Ik vind dit een sterk boksdrama ik heb er van genoten..tuurlijk tis allemaal een tikkie voorspelbaar maar ik vind het in deze film totaal niet storend.
Gyllenhaal speelt zoals in al zijn films de laatste tijd weer de sterren van de hemel(mijn mening)en dat zorgt dat deze film heerlijk wegkijkt,ook Whitaker heeft een sterke rol.
De rest cast de cast is aardig maar 50ct had van mij niet gehoeven.
De film raakte mij ook wel op sommige momenten en dat is altijd een plus.
Nino_1993
Ik rate teminste nog een punt..niets verkeerd aan toch?Ieder zijn mening graag , moet kunnen
Shinobi
"A fighter knows only one way to work."
Jake Gyllenhaal is een acteur voor wie ik de laatste tijd steeds meer en meer respect krijg. Vanzelfsprekend had ik hoge verwachtingen bij deze film, maar dit is toch wel een kleine misser te noemen.
Op zich heeft de film een interessante start; je wordt geïntroduceerd met een bokser die het klappen van de zweep kent en nagenoeg ongenaakbaar is met zijn 43-0 overwinningsreeks. Het is dan ook wachten op de tegenslag die al gauw om de hoek komt kijken. In feite is dit niets meer dan een typische rise and fall vehikel.
'Southpaw' grossiert namelijk in de nodige clichés die je als kijker van heinde en verre ziet aankomen. Het is alsof er een checklist van dramatische gebeurtenissen afgewerkt moet worden en ondertussen wordt het boksen er nog - plichtmatig - tussen gefrommeld. Schrijver Kurt Sutter is in al deze voorspelbaarheid vergeten om de personages van enige diepgang te voorzien, wat ervoor zorgt dat je nauwelijks met hen meeleeft.
Wat de film nog enigszins overeind houdt zijn de sterke acteerprestaties. Gyllenhaal heeft wederom een indrukwekkende transformatie ondergaan en zet zijn beste beentje voor als getergde protagonist. Hij wordt hierin geflankeerd door Forest Whitaker die een mooie ingetogen rol vertolkt. Het samenspel tussen deze twee spat van het scherm en vormt een gedegen opmaat naar een melodramatische finale.
Al met al best een onderhoudend drama, maar hier had echt veel meer in gezeten. Eindstand gaat de film knock-out door een inspiratieloos verhaal.
3,0 Sterren.
Jacket
Leuk en prima filmpje. Ik heb genoten.
De film zit vol clichés inderdaad. (Coach is aan één oog blind, waar hadden we dit ook alweer eerder gezien
Ook al weet van je te voren hoe de film eindigt, het drama en de acteerprestaties maken deze film het kijken waard. Het verbaasd me echt dat sommigen deze film zo slecht beoordelen.
Obbie
Geen sterke film. Uitgekauwd verhaal met een heleboel gaten erin
- Een boxer die een scheids een kopstoot geeft wordt voor het leven verbannen.
- Naar aanleiding van 1 gala-bokpartijtje krijgt hij een titelgevecht
- Binnen 8 weken leert hij plots zijn boksstijl te veranderen en kan hij wel verdedigen...
dit soort zaken storen mij echt... (los van het feit dat de bokswedstijden zelf erg onrealistisch zijn)
en behoorlijk staaltje overacting van de hoofdrolspel. Whitaker speelt erg herkenbaar.
leatherhead
De bokswedstrijden zelf slaan vaak inderdaad nergens op, blij vlagen is het echt tegen het hilarische aan. Boksers die zichzelf amper verdedigen, hun handen nauwelijks omhoog houden, en nog doodleuk rondhuppelen na tientallen frontale voltreffers te hebben moeten incasseren. Snap dat het geen überrealisme hoeft te zijn, maar Fuqua had op z'n minst even een paar echte bokspartijtjes kunnen bekijken voordat hij deze bespottelijke film maakte. Leek af en toe wel op één of andere arcade boksgame ipv een echt gevecht.
Leo1954
- 2073 berichten
Draak van een verhaal, maar het hield me toch wel vast. Spel was niet slecht.
deRappe
Helemaal niet zo slecht.....leuke actie......ik heb me d'r best mee vermaakt!
Richie_vdl
Goede film om te zien, Goede acteerwerk van Jake Gyllenhaal, Super verhaallijn erin, je wordt al het ware in het verhaal gezogen, en je leeft me met de personage die Jake Gyllenhaal speelt. Billy ' The Great' Hope. Wel erg cliché sommige momenten. Hele vermakende film, zeker een aanrader!
(verwijderd)
Met Jake als 1 van mijn favoriete acteurs hier een behoorlijk aantal maanden naar uitgekeken, maar het is toch een lichte teleurstelling geworden.
Ten 1e niet vanwege Jake Gyllenhaal zelf, god wat speelde hij weer fantastisch. Niet alleen Gyllenhaal, ook Whitaker blijft toch een topper met zijn ietwat kwetsbare uitstraling. Als derde dikke voldoende valt McAdams te noemen.
Zoals verwacht haalt onze niet-acteur '50 Cent' het niveau ver naar beneden. Dat hij naast Gyllenhaal op het scherm te zien valt is in mijn ogen een keihard schandaal, maar laten we dit verder met rust laten.
Waar ik juist een enorm groot en overdreven verhaal vol clichés verwachtte, is het helaas een relatief dun verhaal vol clichés waardoor de clichés niet door de vingers te zien zijn, met als hoogtepunt dat Gyllenhaal doodleuk aan zijn dochter verteld dat ze haar vader gaat aanschouwen in de ring met als tegenstander, jawel, de moordenaar van haar moeder. Hoe kon Gyllenhaal hier mee akkoord gaan; het is zo tegen zijn stijl in, erg jammer.
Verder kijkt het best vlot weg en door de focus te leggen op Gyllenhaal en Whitaker zijn prestaties kon het mij toch nog erg vermaken.
De grootste teleurstelling is de keuze voor deze film namens Jake, waar normaal zijn keuzes zo enorm goed zijn in mijn ogen.
fred1946
Kan kort over de film zijn.
Mooi weer gegeven.
Emotie's.
Goed geacteerd.
Mooie bokswedstrijden.
Echte realiteit.
Beter dan al die rockie's films te samen.
Had toch momenten als grote kerel zijnde een brok in de keel.
Voor een Amerikaanse film vond ik de Hollywood gehalte mee vallen.
hannes64
- 1926 berichten
Het verbaasd me echt dat sommigen deze film zo slecht beoordelen.
Ik snap er soms de ballen niet van, dit is puur amusement.
Een dikke pluim voor Gyllenhaal, die hiermee (hoop ik) de oscar binnenhaalt.
(verwijderd)
Voor een Amerikaanse film vond ik de Hollywood gehalte mee vallen.
Zeg aub dat dit een grap is?
Superkuuk
Jake Gyllenhaal overkill...te veel te veel, sla een paar jaar over of maak echt 1 of 2 toppers per jaar, maar val ons niet lastig met steeds dezelfde mimiek .....van crimescene fotograaf naar de everest van zoektocht van een dubbelganger tot gestikkerde bokser...ik ben er even klaar mee...eind gevecht is echt zo slecht met een nog slechtere ko...anders net een voldoen nu dus not....
(verwijderd)
Tot Southpaw ging het méér dan lekker met zijn carrière toch? (Niet dat het nu plots minder gaat overigens). Denk dat je nu een verkeerde oorzaak zoekt van je teleurstelling
Superkuuk
Nee niet echt, maar na Jarhead en zodiac, verwacht je toch wat beters
Ruben24
Een lekkere feelgood boksfilm waarin ik vaak aan Rocky moest denken. Ondanks dat het verhaal iets anders is . Ik geef hem dan ook 3'5 ster het kan veel slechter . Verder vind ik de acteurs best aardig spelen niks mis mee
JeroenFR08
Prima boksfilmpje dat me ontroerde, ik word niet snel emotioneel maar het lukte Southpaw wel.
Jaa er worden wat cliches op tafel gegooid maar ik stoorde me er totaal niet aan. De gevechten, Gyllenhalls acteerwerk en de verschillende vanden tussen de hoofdpersonages in de film maken een hoop goed.
Prima dus.
Chainsaw
Niets nieuws, dat is zeker. Maar ondanks dat Southpaw over over talloze platgetrapte paden fietst en netjes binnen de lijntjes kleurt, de uitvoering is effectief en vrij sterk. De makers lijken ook niet de intentie te hebben de kijker te verrassen en van het vernieuwende script moet de film het ook zeker niet hebben. Wel van de fantastische rollen. Gyllenhaal wordt steeds sterker en sterker als acteur en weet hier goed te transformeren. Ook McAdams en Whitaker spelen sterke bijrollen. En verder is Southpaw in alles gewoon prima. Niets meer en niets minder.
3,5 sterren.
Raffael77
De film start goed maar in het tweede gedeelte van de film kakt het behoorlijk in. Nu wist ik wel waar het naartoe zou gaan en dat maakt niet zoveel uit omdat de sfeer die gecreëerd wordt wel voldoende is. De boks wedstrijden zijn natuurlijk niet realistisch maar dat is ook niet zo erg. Het einde is natuurlijk cliché maar vond het wel prima zo.
Gyllenhaal en McAdams doen het prima maar vond ik Whitaker niet zo geweldig.
Voor de rest bevat de film zeer zwakke soundtrack met als domper Eminem bah.
Film werk is prima en verhaal flinterdun maar verveelt niet.

Vanaf vandaag kijk je op Netflix naar de misdaadserie 'Animal Kingdom'

Top 10 van Netflix: déze tien films worden nu goed bekeken