• 9.377.533 stemmen

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Forest Whitaker en Rachel McAdams

Releasedatum: 10 september 2015

Plot Southpaw

"Believe in Hope."

Het verhaal gaat over de agressieve, gewelddadige bokser Billy Hope (Gyllenhaal) die zich naar de top weet te werken. Wanneer de weltergewicht-bokskampioen door zijn gedrag een gevecht uitlokt, met de dood van zijn vrouw als gevolg, valt zijn persoonlijke leven echter aan diggelen. Nadat hij zijn huis kwijtraakt en zijn dochter moet afstaan aan een pleeggezin, probeert hij met behulp van een amateurtrainer zijn leven weer op te pakken.

Billy 'The Great' Hope

Maureen Hope

Titus 'Tick' Wills

Jordan Mains

Angela Rivera

Miguel 'Magic' Escobar

avatar van Brabants

Brabants

Een uitstekende cast doet uitstekend zijn best, maar het verhaal is mij te clichématig en te generiek om er echt van te kunnen genieten. Los daarvan is het script volstrekt ongeloofwaardig en heeft Jake Gyllenhaal in mijn ogen niet het charisma om hier de zogenoemde agressieve en gewelddadige bokser Billy Hope neer te zetten. Het viel me om deze redenen dan ook zwaar tegen.

avatar van MrKowalski

MrKowalski

IH88 schreef:
Schitterende boksfilm. Natuurlijk is de film voorspelbaar, maar klagen over de voorspelbaarheid van een boksfilm is als klagen over verregende zomers in Nederland. Beetje zinloos. The Fighter, Rocky, Raging Bull, Warrior, schitterende films maar orgineel kan je ze niet noemen. Million Dollar Baby is dan nog een mooie uitzondering.

Southpaw doet daarnaast erg veel goed. Jake Gyllenhaal kan voor Februari 2016 al beter aan een speech gaan werken want een oscar(nominatie) kan hem niet ontgaan. Ik heb toevallig twee weken geleden voor het eerst Nightcrawler gezien en de transformatie is ongelooflijk. Gyllenhaal wordt alleen maar beter. Ook McAdams zet in de korte tijd dat ze in de film zit een geweldige acteerprestatie neer. Forest Whitaker is weer erg degelijk en zet een mooi personage neer als bokstrainer van Gyllenhaal.

De film straalt aan alle kanten zoveel zelfvetrouwen uit en weet precies wat voor soort film het is en waar het naartoe wil. Een groot compliment voor Fuqua. Door zijn strakke regie voelt de film nooit stroperig aan en de vaart wordt er lekker in gehouden. De heerlijke soundtrack helpt daar ook zeker bij. De ruim twee uur vliegen om. Als laatste nog een compliment voor Oona Laurence. De mensen van de casting hebben een home run geslagen met deze jonge actrice.

The Fighter, Rocky, Raging Bull, Warrior, Million Dollar Baby. Naast dat ze over boksen gaan (Warrior MMA) hebben ze meer gemeen. Ze hebben allemaal een sterk script, ijzersterke acteerprestaties en een emotionele/dramatische kant. Soms zou je kunnen zeggen dat ze over van alles gaan behalve boksen. Southpaw hoort zeker in dit elite rijtje.

Wat een heerlijke review! Sluit me er volledig bij aan.

avatar van SaintNick

SaintNick

Alweer een boksfilm? ... skip ...zzzzz

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Het begint gelijk al goed, je wordt direct in het verhaal gezogen, maar na een half uur zakt de film wat in en aan het eind wordt gewoon hetzelfde liedje gespeeld als in eigenlijk alle boksfilms. Totaal niets verrassends dus. Jammer, want er wordt wel goed gespeeld en het ziet er ook allemaal goed uit, maar het verhaal is gewoon te standaard.

De film pakt direct. Echter na een kwartier tot een half uur vervalt de verhaallijn in een enorm cliché en weet je al hoe de resterende anderhalf uur eruit zullen zien.

Desalniettemin een vermakelijke film.

Pluspunten:

Acteerwerk van Jake Gyllenhaal en goede montage wat de film pakkend houdt

Minpunten: acteerwerk van 50 Cent en de voorspelbaarheid.

avatar van DBTim

DBTim

Gyllenhaal doet het aardig, maar zijn karakter is zo oppervlakkig en leeg dat ik totaal geen band voelde met zijn karakter. Het verhaal is daarnaast zo ongeloofwaardig dat ik het eerder lachwekkend vond dan dramatisch. Dan is twee uur een behoorlijk lange zit. Erg matige film die ik over een paar dagen alweer vergeten ben. Ik had er meer van verwacht, maar helaas.

avatar van flugel83

flugel83

Wat een gigantische tegenvaller! Deze film mag nog niet in de schaduw staan van soortgelijke genre titels als Raging Bull, Million Dollar Baby, Warrior, The Fighter etc. Zelfs een Cinderella Man is minder cliché en voorspelbaar. Eigenlijk is het dankzij Gyllenhaal dat de film niet compleet een wanproduct is geworden. Antoine Fuqua heeft nog steeds slechts één lucky shot met Training Day, al werd die film ook puur en alleen gedragen door Denzel Washington. Toch vrij bijzonder dat iemand met de status van Gyllenhaal zich voor zo'n film laat casten. Of hij moet het script niet gelezen hebben...

avatar van Jaarme

Jaarme

Prima film

avatar van Apster

Apster

IH88 schreef:

Nou zelfde rijtje gaat me wat te ver. Raging Bull staat binnen dat rijtje op eenzame hoogte, maar ik vind Southpaw niet eens thuis horen bij de rest van de films die je opnoemt. Waar DeNiro nog een meesterlijke karakterstudie neerzet van een op hol geslagen bokser, is die van Gyllenhaal eendimensionaal. Ik vind Gyllenhaal overigens een uitstekende acteur. Zijn rol in Nightcrawler is daar een goed voorbeeld van recentelijk. Ik ben het wel met flugel83 eens. Ik begrijp ook werkelijk niet wat hij in dit script precies zag, dat overloopt van de bokscliches en ongeloofwaardigheid. Plus ik heb Fuqua ook niet echt hoog zitten. Schiet mooie plaatjes, maar daar is alles ook mee gezegd.

avatar van filmkul

filmkul

Clichematige boksfilm. Het verhaal kennen van vele voorgangers en ook dit keer wordt vrijwel niet afgeweken van het concept. De topsportman in zijn glorie dagen, komt in verval, dreigt alles te verliezen, komt tot inkeer, klimt uit het dal en .... Tja, maar Faqua weet er best nog wel van de maken met mooi ogende beelden, goede boksscenes, een prima tempo en een lekkere soundtrack. Helaas lukt het Gyllenhaal niet om emoties los te maken bij de kijker. Hij acteert vrij monotoon. Het eerste halfuur is top, daarna volgt de ene cliche na de ander. 3.0

avatar van Pim1993

Pim1993

Schitterend visueel plaatje. Mijn verwachtingen overtroffen.

filmkul schreef:

...Helaas lukt het Gyllenhaal niet om emoties los te maken bij de kijker...

Moet zeggen het hem bij mij wel is gelukt. Inderdaad, de film was behoorlijk cliché maar kan mij toch echt wel boeien.

avatar van Sam_Bracke

Sam_Bracke

Wat een top film. Dit zijn nu de films waar ik van hou. Goed acteer werk, de film pakt je gelijk!

avatar van Walter White

Walter White

1 woord GEWELDIGE film gewoon perfect van begin tot het eind bleef het boeiend.

Jake Gyllenhaal verdient gewoon een oscar hij heeft het verdient.

avatar van tsa_tsa

tsa_tsa

Super film en voor mij een dikke 10!!

Prachtig gefilmd, perfect verhaal en zeer geloofwaardig.

avatar van cor1946

cor1946

Goede film alleen niks nieuws. Is het zelfde verhaallijn alles de Rocky films. Alleen de boks scenes waren beter.

avatar van Montorsi

Montorsi

Nogal zwaar aangezet allemaal. Op een gegeven moment is het een brok ellende wat achter elkaar uitgerold wordt . Maakte het er allemaal niet erg geloofwaardiger op. Hoe dan ook die halve crew van Billy ineens bij zijn aardsvijand rond de ring zit maakte het wel erg bont op het 'onrecht'-vlak. Het verhaaltje onderscheidt zich ook niet bepaald tussen alle agressiever boksers-films en loopt wel erg by the book.

Qua regie is het wel aardig genoeg om te blijven kijken, muzikaal is het goed, en Gyllenhaal heeft zich aardig uitgesloofd of er zo bij te lopen. Verder een vrij standaard boksfilm die nog wel aardig vlot kijkt maar nauwelijks blijft hangen.

edit: en 50 cent? Mijn hemel...

avatar van DragQueen

DragQueen

Heel degelijk boks-drama, met een uitstekend uitgevoerd verhaal. Ook is er een prima acterende cast aanwezig. Gyllenhaal zit uitstekend in de hoofdrol, en is gewoon een fantastisch acteur. Hoewel het verhaal een soort van rocky patroon volgt, stoort dit nergens. 4 Sterren.

avatar van Montorsi

Montorsi

Toch eerder Raging Bull dan Rocky? Rocky is veel cheesier. Dit heeft een veel rauwere feeling.

avatar van james_cameron

Jake Gyllenhaal leverde het afgelopen jaar Christian Bale-achtige prestaties met het creepy Nightcrawler (uitgemergeld) en deze dik aangezette boksfilm (opgepompt). Vol overgave stort Gyllenhaal zich op zijn rol; jammer dat zijn inzet hier slechts sporadisch leidt tot een goede film. Het voorspelbare en niet bepaald subtiele script zwalkt een beetje tussen melodrama en harde knokfilm, waarbij Rocky-achtig sentiment niet bepaald wordt geschuwd. De akteurs maken gelukkig veel goed; naast Gyllenhaal duiken de altijd leuke Rachel McAdams en de altijd betrouwbare Forest Whitaker op in fijne bijrollen. Overigens moet gezegd worden dat de vele boksscenes er bijzonder overtuigend uitzien.

avatar van Macmanus

Macmanus

Gyllenhaal

Alweer een film die word gered door deze meneer. Waarom hij dit script heeft gekozen is me dan weer minder duidelijk. Dit cliché noemen is haast een cliché op zichzelf. Alles komt voorbij. Verlies, oude wijze man, final match tegen zijn aartsvijand.

Dit soort clichés kunnen eigenlijk alleen nog maar met een vette knipoog. Daar kiest deze film helaas niet voor. Enige die de scenes boeiend weet te houden is Jake Gyllenhaal. Hij neemt de stompzinnige teksten en laat de helft weg en laat zijn kop, zijn houding zijn lichaam vertellen wat je moet weten.

Buiten Gyllenhaal moet je erg veel moeite doen om door ook maar 1 scene verrast te worden. O ja slechts geschreven stuk was nog wel de dood van Hoppy. Kom op mensen kritisch blijven!

2.5 sterren.

avatar van geezoes

geezoes

Rocky 8.

Bokser heeft faam, bokser raakt in de goot, bokser zoekt een oude sportschool en coach en bokser wint!

Hoe kan dit zo hoog krijgen op imdb?

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Een goeie, maar dan ook zeer goeie boksfilm van Fuqua (Hou deze regisseur in de gaten....maakte al verscheidene goeie films - Training Day.....The Equalizer etc).

Het verhaal is simpel, en is zo standaard als ik weet niet wat maar, dat terzijde.

De kracht van de film zit em in `t acteerwerk en camerabeelden.

Gyllenhaal heeft een volledige transformatie ondergaan om Billy Hope te spelen, en doet dat met perfectie (wat kan die man acteren.).

Whitaker als coach, altijd goed, en Rachel McAdams is mooi en goed aan `t spelen.

Oona Laurence is ook een klein acteertalentje, dus in wezen is de cast zeer goed, op 1 klein foutje na, en dat foutje heet 50 cent (die heeft zeker betaald om in de film mocht spelen), dat ook terzijde is de film snel, zeer goed gemonteerd, en de camerabeelden van `t boksen is ook zeer prima.

Deze film heeft mij ietwat ontroerd, en die precies in mijn straatje ligt als 1 van de beste films van dit jaar, dus ook in mijn lijstje van mooiste films.

4 sterren, en ik denk voor een herziening nog een halfje erbij.

Een goeie, prima onderhouden film met een paar zeer goeie scenes.

En als je net als ik ook van dit soort films houd, is `t een vette aanrader.

Veel meer van verwacht. Jammer.

avatar van kelama3

kelama3

Goede film hoor.

Voorspelbaar,dat wel,maar goed geschoten en geacteerd , zoals gewoonlijk bij Whitaker en Gyllenhaal, pff wat ziet hij er goed uit!

avatar van Collins

Collins

Een voorspelbare feelgood film, waarin gebokst wordt. Niet meer, niet minder. Niet heel boeiend.

Op dramatisch niveau wordt erg veel van de kijker gevraagd. De film grossiert in heel veel ongeluk en obligaat sentiment. Er is zoveel van, dat het na verloop van tijd onecht en gezocht aanvoelt. Mijn gevoel van inleving ging in ieder geval regelmatig 'on hold'. Te veel is te veel.

Het karakter van Gyllenhaal is tamelijk simpel en oppervlakkig. Zijn personage ontwikkelt zich niet zichtbaar. De scriptschrijver had best wat meer verdieping en verrassing in dit karikaturale hoofdpersonage mogen aanbrengen. Slecht werk.

De boksscenes zijn dik in orde. Spannend en heftig.

Fantastisch acteerwerk van Whitaker. Zijn aanwezigheid levert een paar aangename scenes op.

Tegenvaller.

avatar van wwelover

wwelover

Kan er wel een beetje boos om worden, deze film. Gyllenhaal die vol overgave opgaat in zijn rol en wederom een fantastische performance neerzet, maar tegelijkertijd wordt hij teruggehouden door het matige script. Van iemand als Fuqua mag je toch wel meer verwachten. Al waren zijn laatste films natuurlijk ook maar simpele hersenloze actiefilms. Het idee achter het Billy Hope personage is niet eens zo slecht, maar de uitwerking met zoveel clichés is gewoon jammer. Dat maakt de film ook wel erg voorspelbaar. De film is wel vrij strak gefilmd en ook de muziek is goed. Moet wel nog steeds lachen om het idee dat Eminem eigenlijk de rol van Billy Hope zou gaan spelen. Denk niet dat hij het trainingsregime van Gyllenhaal vol had gehouden. Verder vond ik eerlijk gezegd Rachel MacAdams niet zo heel sterk, maar het personage was ook wat vlak. Maar Forest Whitaker en het kleine meisje waren dan wel weer erg goed. Uiteindelijk is het acteerwerk wat de film enigszins overeind houdt.

avatar van gauke

gauke

Een traditionele, clichématig dramatische boksfilm (en familiedrama) volgens het Amerikaanse droomparool "stoere kerel met een klein hart", die volgestouwd was met sentimentele scènes. Echter de productie wist te beklijven door enerzijds de boks scènes, die er verdomd realistisch uitzagen, en anderzijds vooral door een magistrale Oscarwaardige karakterrol van Jake Gyllenhaal (door maandenlange training getransformeerd in een nauwelijks te herkennen spierbundel)

avatar van bart_31

bart_31

Vermakelijke film, maar daar blijft het helaas bij. Gyllenhaal speelt erg sterk en daar ligt gelijk de kracht van deze film. Het verhaal en de personages zijn namelijk flinterdun. Tevens zitten er wel een paar hele onrealistische aspecten in het script, zoals dat Billy tijdens zijn lange schorsing outta nowhere bezoek krijgt van zijn oude promotor die wel even een nieuw titelgevecht kan fixen binnen 6 weken. Ook de aanloop naar dit titelgevecht gaat wel heel snel ineens.

Visueel zag het er verder prima uit, en ook de rest van de acteerprestaties waren prima. Opgeteld kom ik niet verder dan 2,5*

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Erg cliché en we hebben het allemaal al eens eerder gezien. Toch is het een goede film. Iedereen speelt uitstekend hun rol. Zelfs het kind. Totaal niet saai of slecht. Kijken dus.