• 159.521 films
 • 9.828 series
 • 29.144 seizoenen
 • 609.076 acteurs
 • 355.446 gebruikers
 • 8.903.667 stemmen
Avatar
 
banner banner

Idioterne (1998)

Komedie / Drama | 112 minuten
3,33 695 stemmen

Genre: Komedie / Drama

Speelduur: 112 minuten

Alternatieve titel: The Idiots

Oorsprong: Denemarken / Spanje / Zweden / Frankrijk / Nederland / Italië

Geregisseerd door: Lars von Trier

Met onder meer: Bodil Jørgensen, Jens Albinus en Anne Louise Hassing

IMDb beoordeling: 6,8 (33.482)

Gesproken taal: Deens

Releasedatum: 27 augustus 1998

Plot Idioterne

"Society is the mother of all Idiots."

Het stadje Sollerod wordt geteisterd door een bonte groep nieuwkomers. Ze duiken op alle mogelijke plaatsen op en doen zich voor als verstandelijk gehandicapten. Door hun 'innerlijke idioot' aan het woord te laten willen ze een betere wereld creëren. Binnen de groep ontpopt Stoffer zich als een op macht beluste leider. Hij daagt de anderen uit hun seksuele en psychologische experimenten tot het uiterste door te voeren. Nu staat ieder van hen voor de vraag of hij bereid is voorgoed met zijn oude leven te breken.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

 • 23712 berichten
 • 4643 stemmen

Jessen0wnt schreef:

Ik ben waarschijnlijk een idioot.


avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

 • 14934 berichten
 • 1625 stemmen

Geen vertier of plezier bij Von Trier maar zonder te versieren wordt je op deze manier alsnog een passagier. Het is het vierde kunstwerk wat ik van deze man heb aan mogen treffen en het is nu wel zeker dat hij me niet meer zal teleurstellen met een van zijn andere prenten. Ook al ziet er uit als een vakantiefilmpje of een slechte videoband van Funniest Home Videos, de Dogma-stijl zorgt voor een hoop realisme en dat is altijd een sterke eigenschap. Ik kreeg werkelijk kippenvel toen Jeppe losbarste bij het vertrekken van Karen. Iedereen van de groep had zichzelf voorgenomen om letterlijk op een idiote wijze gelukkig te worden en dat bleek te werken. Wanneer er dan scheurtjes uitbreken in deze gesloten wereld komt dat hard aan. Spannend, tragisch en een tikkeltje absurd.


avatar van black swallow

black swallow

 • 182 berichten
 • 534 stemmen

schitterende film - sterk gewaagd kunstwerk van Von Trier


avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

 • 11402 berichten
 • 4820 stemmen

Vervelende film.

Het interview met Von Trier op de DVD snijdt best hout en hij zegt een aantal interessante dingen, maar het enige wat ik me tijdens het kijken van The Idiots afvroeg was: 'Kunnen deze mensen nou gewoon normáál doen - waarom moeten ideologische boodschappen altijd worden uitgedragen via - inderdaad - idioterie? Eenzelfde gevoel had ik overigens ook bij The Edukators, nog zo'n film waarvan ik totaal niet begrijp waarom het zo bejubeld wordt.

Sterkste van de film vond ik het einde, waarbij ik nog maar een keer leerde dat er achter elk persoon een mens zit met een verhaal. Voor de rest bleef de echte reden achter hun gedrag me nogal vaag. Tenslotte: deden de hippies in de jaren zeventig ook al niet zoiets?

2,0*


avatar van MrRotKip

MrRotKip

 • 72 berichten
 • 68 stemmen

Ik weet het niet.

Op zich mooi gemaakt en een mooi verhaal.

Grappig ook dat het compleet is gemaakt naar de regels van "Dogma 95"

Maar de enorme hoeveelheid naakt zorgt ervoor dat je als "fatsoenlijk mens" zijnde maar de helft van de film kan zien. Het is ronduit storend.

Verder rammelt de montage nogal. Ik weet dat het met handcamera;s gefilmd is maar het had wel iets vloeiender gemogen.


avatar van Ragna

Ragna

 • 45 berichten
 • 53 stemmen

Bijzondere film maar weet ook niet zeker of dit nou een topper is? Als ik er aan twijfel denk ik dus van niet (voor mij ). Toch ben ik wel blij dat ik hem heb gezien, het was zeker de moeite waard en het thema vond ik grappig en verrijkend. Ik vraag me af of ik het zelf zou kunnen doen.

Het eind was gevoelig maar ik zag nergens in de film dat er nu naar dit eind werd toegewerkt. Je zag duidelijk dat de hoofdrolspeelster het moeilijk had met sommige dingen maar ik had meer het idee dat ze moeite had met hoe de andere personages hun rol speelde (als idioot naar de buitenwereld toe, niet hoe ze acteerde in deze film, bedoel ik).

Het einde gaf zeker meer diepgang aan haar personage maar van al de rest werd ik eigenlijk niks duidelijker. Wat jammer is want er was denk ik genoeg tijd geweest om dat uit te lichten en wat minder 'tenenkrommende' scene's te laten zien. Tussen aanhalingstekens omdat ik het allemaal wel grappig vond om te zien en als in een film vond ik er niks geks aan dan weer.

Dat is natuurlijk meteen het mankement van zo'n 'provocerende' film te willen maken, je weet dat je naar een film kijkt en er is dus niks echt provocerendst te zien.


avatar van Islemunda1975

Islemunda1975

 • 1 berichten
 • 920 stemmen

rep_robert schreef:

Tsja, smaken verschillen echt als ik dit zo lees.

Deze film kon mij totaal niet raken eigenlijk.

Vanaf het begin kijk je naar een stel idioten die alleen maar idiote dingen doen.

Zit naar mijn mening echt weinig (verhaal)lijn in. Ik zat de film te kijken en ik had echt het gevoel van, waar kijk ik naar???

Ik weet het eigenlijk nog steeds niet, aangezien ik mijn aandacht wel 30x heb verloren tijdens dit prutwerk.

Verder snap ik al die seks scenes ook niet echt, wat is de bedoeling hiervan? Laten zien dat gehandicapten ook geil zijn en aan seks doen? Verder is het volgens mij ook niet nodig om zoiets te laten zien, behalve om mensen te shockeren, mij ontgaat het nut in ieder geval hiervan.

Verder schijnt dit ook een komedie te zijn, nou sorry hoor...waar is de komedie dan? Een paar retards die dom heen en weer rennen en geil lopen te doen in een zwembad? Ik heb het in ieder geval niet gezien.

Daarbij kom ook nog het amateuristische camerawerk en beeldkwaliteit wat nog niet eens de naam b-film mag prediken!

Enige wat overtuigend is in de film zijn de acteurs, die komen echt over als gehandicapten(of zijn ze zo slecht dat het niet moeilijk is om achterlijk te doen?). Dus toch nog een halve ster erbij daarvoor.

Het kan aan mij liggen, maar de cinegrafische schoonheid van gehandicaptenporno prutwerk als dit ontgaat mij gewoon totaal.

1*

No offence, maar voordat je deze film was gaan kijken, had jij je wel beter even kunnen verdiepen in het genre, want dit is niet echt toegankelijk, de regisseur en dergelijke, Dat doe ik wel altijd, zet mij een film van een Roland Emmerich of Michael Bay voor en ik kan mijn focus er ook niet op houden, Ieder zijn eigen smaak en voorkeuren maar vind het tenminste wel super dat je het eens kans heb gegeven!!


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 30290 berichten
 • 5155 stemmen

Dogme 95 is een stijl die goed kan uitdraaien als je het mooi toepast. Ironisch genoeg is dat niet iets dat Lars von Trier zelf past. Gelukkig keert hij het genre snel de rug toe hierna. Of past hij het maar half toe.

Over the idiots kan je veel zeggen. Of het nu beledigend is voor mentaal gehandicapten of niet. Von Trier laat het ook in het midden, in plaats van een duidelijk statement te maken. Nu is het niet meer dan een alternatieve versie geworden van pakweg Foute Vrienden. Het idee lijkt goed, maar het resultaat is een fout experiment geworden. Geef mij maar Dogville waarin von Trier z'n creatieve talent veel duidelijker laat zien.


avatar van Boenga

Boenga

 • 2393 berichten
 • 1406 stemmen

Sterk. Heel sterk.

Bij het einde van de film ging ik voor 3,5*; na een paar uren bezinnen ga ik voor 4 en twijfel zelfs aan 4,5*.

Komedie/drama. Ja, er zijn, vooral in de eerste helft van de film, een aantal héél grappige scenes.

Maar eigenlijk is dit gewoon een drama. Een harde realiteit waarin getoond wordt hoe de maatschappij niets of niemand aanvaardt wat/wie niet mainstream is.

De idioten zijn een groep mensen die een (of meerdere) stap(pen) verder willen gaan, die willen testen hoe 'anders' je mag zijn, hoe ver je mag gaan. Die het belang willen tonen van jezelf te zijn, en duidelijk willen maken dat daar niks mis mee is. Dat de wereld veel mooier zou zijn als we allemaal onszelf zouden zijn, en zouden aanvaarden dat iedereen een beetje of helemaal anders is.

Stoffer probeert alle mensen van de groep een stap verder te doen zetten dat wat ze uit zichzelf zouden doen, probeert hen buiten alle grenzen die onze leefwereld ons oplegt te duwen.

En Von Trier wil ons, kijkers, met die grenzen confronteren en aan het denken zetten. En stapt daarbij over wat voor vele kijkers óók al grenzen zijn.

Met humor, met ruwe en bijtende humor, maar meer nog met aangrijpende en pakkende scenes. Karen bij haar familie, ?? (Josephine ?) die door haar vader wordt meegenomen, het zijn beelden die me nog wel even zullen bijblijven...

Schitterend acteerwerk.

En Dogme 95, het is de 5de film die ik zie: heerlijk.

Een hard drama.


avatar van sinterklaas

sinterklaas

 • 11598 berichten
 • 3201 stemmen

Schitterend stukje tragedie.

Het is inmiddels weer een flinke poos geleden dat ik wat van Von Trier had aanschouwd... Melancholia welteverstaan, en die greep me naar mijn strot. Maar inmiddels is dat ook weer 5 jaar geleden. Nadat ik Idiots (Idioterne) van deze man had aanschouwd kan ik weer concluderen dat ik deze regisseur niet uit het oog moet verliezen... Als zijn oudere werk nou ook eens makkelijker te krijgen was...

Wat al meteen opvalt is de montage en het manier van filmen, waarbij je haast zou denken dat je naar een Found Footage of naar een Funiest Home Video zit te kijken. Waarschijnlijk zit daar nog wel een boodschap achter... je weet maar nooit. Het plot.... dat was nou net wat ik nodig had, zeker in de tijd dat je, naar zeggen van onze minister president, "normaal" moet doen, iets wat met het jaar steeds erger lijkt te worden en waarbij we bijna eerder sektes beginnen te vormen in plaats van burgers. Nouja... noem mij dan maar een idioot.

We volgen hier een groep vrienden die met een anarchistische wijze de normen proberen tegen te gaan en de algemene nette burger geen keuze meer laten... door naar Sollerod te gaan (waarom een stadse gemeente? Een pvv-achtig dorp was gunstiger geweest...) en daar letterlijk als een idioten gaan gedragen wanneer ze in contact komen met de bewoners... ondertussen proberen ze daar ook met hun houding van alles uit... van werk zoeken naar pleziertjes maken en wat dies meer zij. Maar het is toch niet zo makkelijker dan gedacht want hoe leuker de houding eigenlijk is en je jezelf lekker kan laten gaan... hoe meer de verslaving toe neemt.

En daar weet Idiots vaak op een magistrale doch pijnlijke manier uit te pakken. Zeker als er momenten zijn wanneer ze niet zo even een twee drie van gedragskeuze kunnen veranderen. Lees die pisscene. De grenzen worden ook steeds meer overschreden maar of dat nou zo schokkend is of slechts een beetje vreemd, dat is aan de kijker. Verder waren die woedeaanvallen van Stoffer, met name zijn gebaar naar die gemeentelui ook geweldig. Afijn... de film pruttelt 2 uur achter elkaar door maar toch weet hij je op alle emoties zo te raken... en achteraf zit je met een gevoel van: Wat heb ik toch eigenlijk naar een stukje kunst gekeken.

Het einde met het voorspoedige afscheid van Stephanie sloeg in als een bom.

Gewoon een schitterend stukje cinema van Von Trier dat me weer aanstalten maakt om meer van hem op te zoeken. Prachtig gefilmd, subtiel, lekker zwartgallig en met een ijzersterke boodschap. Zo wil ik het zien...

5,0*


avatar van Robi

Robi

 • 2374 berichten
 • 2457 stemmen

Ik heb deze film lang geleden al eens eerder gezien. Toch nu ik hem weer zag herinnerde ik me er eigenlijk niet veel meer van. Ik wist nog wel heel goed wat het thema was. Een heel fascinerend thema. Een groep mensen speelt in het dagelijks leven dat ze zwakzinnigen zijn. Ergens willen ze de maatschappij daarmee choqueren. Maar aan de andere kant is het ook een soort van therapie om de idioot in zichzelf te ontdekken. De film is volgens het rauwe dogma principe opgenomen. En dat heeft op deze film ook goed z'n werk gedaan. Daarmee komt de film ook heel rauw over. En dat past goed bij de film. Het lijkt daarmee ook soms op een documentaire waarbij je helemaal niet het gevoel hebt dat je naar acteurs kijkt. De film zet je ook aan het denken. En de laatste scene is dan ook de mokerslag achter het experiment. Raar dat ik me toch zo weinig van de film wist te herinneren.


avatar van Woland

Woland

 • 4133 berichten
 • 3367 stemmen

Lars von Trier levert ook in zijn vroegere dagen graag wat controversiele cinema, zo blijkt. Idioterne gaat over een groep mensen, of eigenlijk wel een commune, die in een Deens stadje terecht komen, en daar graag net doen of ze geestelijk gehandicapt zijn. Soms wordt er wat semi-serieus gedaan over je 'innerlijke idioot' de ruimte geven en schoppen tegen de normen van bourgeois Denemarken, maar vaker lijkt het te gaan om lekker te kunnen rellen, mensen zich ongemakkelijk te laten voelen en te kunnen profiteren van het schuldgevoel van anderen. Het begint nog vrij luchtig, als je niet teveel op je tenen getrapt wordt van mensen die letterlijk de mongool uithangen, maar de Idioten hebben nare sektarische trekjes en met name onder druk van drijvende kracht Stoffer gaat het steeds verder, tot aan groepsseks en het permanent de idioot uithangen aan toe.

De film is de tweede Dogme 95 reeks, en hoewel ik over het algemeen niet zo'n groot fan ben van het dogmatisch volgen van regels is het hier wel effectief. Jazeker, het is schokkeriger dan menig familievakantiefilmpje, en ook qua belichting nauwelijks beter, maar het oogst hier wel het bedoelde effect waarbij je het gevoel krijgt dat je er persoonlijk bij bent geweest. De maatschappelijke kwesties wat betreft wat normaliteit nu eigenlijk is en hoe er met idioten (en dan met name echte) om moeten worden gegaan vond ik verder niet zo heel interessant, en Von Trier gaat soms wel erg overduidelijk op zoek naar heilige huisjes om tegen aan te trappen. Komedie kon ik er ook niet echt in ontdekken, maar de groepsdruk en -psychologie maakten Idioterne toch de moeite van het kijken waard. Het haalt het bij lange na niet bij Festen, maar dat is geen schande.


avatar van Musicman10

Musicman10

 • 69 berichten
 • 262 stemmen

Na een half uur maar uitgezet.Helaas niet mijn ding.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 7593 berichten
 • 4399 stemmen

Wederom schuwt Lars von Trier de maatschappijkritiek niet in zijn films en probeert hij er alles aan te doen om zijn films niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Hij gaat hier soms ver in, al was het maar dat zijn films - voor sommigen zelfs onnodig - de aandacht trekken. Informeren als het kan, provoceren als het moet en dat laatste is vaak het geval.

Het uitgangspunt van The idiots is gewaagd, maar daarom nog niet onwaar. Het sociaal experiment waarbij mensen zich voordoen als mentaal gehandicapten om de reactie van de omstaanders te peilen zal wellicht niet bij iedereen in de smaak vallen. Respectloos, platvoers en opportunistisch zijn maar enkele kritieken die geuit zijn. Aan de andere kant moet je soms verder durven kijken dan dit. In ongemakkelijke situaties - of het nu om gehandicapten gaat of over iets anders maakt niet uit - zal de mens nu eenmaal gauw de andere kant uitkijken of zich erg oncomfortabel voelen. Wat de (hoge) sociale norm niet haalt, wordt niet aanvaard of wordt scheef bekeken in onze maatschappij. En von Trier durft het aan dit aan de kaak te stellen. Soms een beetje te met zijn pornografische scène, maar hij heeft zeker een punt.

Ook zijn Domastijl slaat aan om de puurheid en de authenticiteit te bewaren zoals in het alledaagse leven. Naarmate de film vordert zakt het wat in, maar in zijn geheel genomen een geslaagde film. Al dient hij wel op te letten niet te veel een karikatuur te maken van zijn film en personages. Bij momenten op het randje, vandaar ook ‘slechts’ een degelijke 3,5*.


avatar van eRCee

eRCee

 • 13264 berichten
 • 1889 stemmen

Herzien. Geweldig sterke film. Prachtig verteld, heel knappe spanningsopbouw, soms erg grappig maar ook ongemakkelijk, goed acteerwerk, en een filmstijl die als een handschoen past bij wat we te zien krijgen. Ik zou zeggen: Von Trier toont hier meer cojones dan bij erkende shock-films als Antichrist en Nymphomaniac.


avatar van eRCee

eRCee

 • 13264 berichten
 • 1889 stemmen

Voor degenen die denken dat Lars geen zelfspot heeft nog even dit filmpje: Trier and the Idiot All Stars.

Hoe hij daar staat te playbacken met z'n houthakkersshirt, haha.


Bijzonder genoten. Het wordt pas echt boeiend, wanneer op het eind alle leden van de commune bewuste idioten wordt gevraagd om de idioot uit te hangen in hun eigen leefwereld van familie, vrienden en bekenden of op kantoor i.p.v. tegenover willekeurige buitenstaanders. Dan haken ze af. Door thema en vooral originele aanpak vrijwel geniale nonconformistische film over de kwestie hoe vrij durf en kun je als mens zijn? Ga je daarin extreem dan zul je iedereen verliezen... op 'n enkeling na. Stof tot denken, de film zien voelt aan als een voorstel het zelf uit te proberen bij wijze van therapie. Mensen spelen onbewust toneel. Ga je eens bewust als een debiel gedragen. Kijk wat er gebeurt. Wie in je omgeving bevriest, wie ontdooit, wie blijft neutraal. Verrijk je gedragsrepertoire en mensenkennis. Iets voor durfals... Mensen komen voortdurend met morele oordelen (bloot en sex, belediging zwakbegaafden) aan over deze rolprent. Ik doe daar niet aan mee. Ik zie het als een uitstekend filmisch sociaal-psychologisch experiment, dat de mens als maskerdrager en zijn conditionering onderzoekt.


avatar van Baboesjka

Baboesjka

 • 891 berichten
 • 1589 stemmen

Een heel aparte film. Echt zo één waarbij ik zoiets heb van: waar heb ik nou naar gekeken? Ik ben er erg van onder de indruk. Vooral doordat ik het zo gewaagd vind, ik vind het realistisch gebracht en redelijk diepgaand. Aan het begin dacht ik dat ik het te flauw zou vinden, maar dat viel mij uiteindelijk mee. Ik vond het soms wel heel ongemakkelijk om naar te kijken. Echte verstandelijk gehandicapten vind ik niet ongemakkelijk, maar mensen die doen alsof wel, en er komt veel naakt in voor. Al met al vind ik het wel een sterke, boeiende film. 4*


avatar van shrink

shrink

 • 1940 berichten
 • 2193 stemmen

Begon nog wel aardig, maar al snel gaat het helemaal nergens meer over. Mijn buurjongetje had het nog beter kunnen filmen. De blote borsten en zelfs porno kunnen deze film totaal niet redden. Bagger!


avatar van AniSter

AniSter

 • 1888 berichten
 • 1434 stemmen

Typische Lars von Trier film met platte en domme humor. Het idee erachter is best aardig, maar in deze uitvoering (waarin het Nederlands aandeel wel eens van invloed kan zijn geweest) kon het me niet echt boeien. Onder de acteurs veel bekende gezichten uit latere (en betere) films en series.