• 9.372.679 stemmen

Geregisseerd door: Neill Blomkamp

Met onder meer: Sharlto Copley, Dev Patel en Hugh Jackman

Releasedatum: 5 maart 2015

Plot Chappie

"I am consciousness. I am alive. I am Chappie."

In de nabije toekomst wordt misdaad met behulp van robots bestreden door een brute politiemacht. Maar de mensen vechten terug. Eén van deze robots wordt gestolen en opnieuw geprogrammeerd waardoor hij de eerste robot wordt die zelf kan nadenken en gevoelens heeft. Wanneer deze androïde, genaamd Chappie, gekidnapt wordt door criminelen vormt hij al snel een bedreiging voor de politiestaat. Alle middelen worden ingezet om hem te vernietigen en te voorkomen dat er meerdere soortgelijke androïden worden geproduceerd.

avatar van jerry r

jerry r

wat een tegenvaller zeg veel te kinderachtig .

Hugh Jackman heeft een rol van niks.

avatar van hutsekluts

hutsekluts

De film begint nog heel aardig maar de omslag vindt plaats als robot Chappie z'n bewustzijn krijgt ge-upload. Wat een kinderachtig gedoe met z'n mama en papa. De actie was middelmatig, de spanning lag daar nog een eindje onder. Acteerprestaties waren okee maar waarom hebben Hugh Jackman en Sigourney Weaver zich hiervoor geleend?!? Met moeite heb ik de laatste 5 kwartier uitgezeten om teleurgesteld te constateren dat Neill Blomkamp in z'n eerdere films wel heeft laten zien dat hij SF, actie en drama tot een goed einde weet te brengen: Ditrict 9 bijvoorbeeld!

avatar van Norman Mailer

Norman Mailer

Ietwat infantiel op momenten. Té veel momenten, naar mijn smaak. Voorts was ik dat rapgroepje halverwege zo beu als koude pap.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Maar Chappie was in het begin toch ook een kind... waarom is het dan raar dat het kinderachtig is?

avatar van tattoobob

tattoobob

Blomkamp zet weer een typische stempel op een film waaraan je kan zien dat het van zijn hand komt.

Ik vind het er allemaal geweldig uitzien.....en dit keer niet alleen maar actie maar is er wat meer ruimte voor comedy(wat er in District 9 ook wel in zat)en dat vind ik wel geslaagd.

Humor,Actie....en een tikkeltje meelevend gevoel voor Chappie doet mij besluiten dat ik dit een geslaagde film vind.

Ook"Die Antwoord"vond ik wel een aanwinst voor deze film.....erg tof...net als de Soundtrack die volgens mij ook helemaal van hun hand komt.

Erg originele film dit....jaaa toch wel 4 sterren hoor.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

vlotte film,die in het begin neigt hysterisch te worden en overstuur te raken.

Met drukke camera punten enzo.Maar dat valt mee.Wel lekker druk af en toe.maar das te verwachten.

Het idee om Die Antwoord te casten is gezien de locatie een gouden greep.

Was het niet dat yolandi visser niet kan acteren.al het begin is moeilijk .

Waarom Jackman en weaver zijn gecast is me een raadsel.??

Had dan in de trant van blokkamp district 9 film wat onbekende afrikaanse acteurs genomen.

Het hele AI gegeven is leuk.Maar niet echt iets toevoegend aan een wel erg groot aanbod in het artificial intelligence "genre" films van de afgelopen jaren.

en iets meer humor en diepgang had de film geen kwaad gedaan.

Nu is het uitstekend vermaak.zeker geen topper.

avatar van olbo

olbo

Lijkt af en toe wel een B film qua acteren (de gansters). Cgi is aardig, maar daar word de film niet beter van.

avatar van Brabants

Brabants

Chappie is een zéér onderhoudende, grappige en sentimentele film in de stijl zoals we dat van Neill Blomkamp kunnen verwachten. Het verhaal over een grimmige nabije toekomst met een speels, grappige en vooral sympathieke robot is op z'n minst gezegd aangrijpend. De morele en sociale ontwikkeling van de robot i.c.m. veel Hollywood spektakel staat garant voor een zeer onderhoudende film. De omgeving van Chappie lijkt wat simpel maar ik vond het sterk neergezet, met allemaal karakters die ieder op zijn eigen wijs invloed proberen uit te oefen op de zienswijze van een kind. Hiermee vond ik de wat onbekende cast behoorlijk knap acteerwerk afleveren en acteurs als Jackman en Weaver wat tegenvallen, door het automatische piloot gegenereerde karakter.

avatar van martijnk

martijnk

District 9 waardig. Veel te laag gewaardeerd hier deze film! Maargoed dat was District 9 ook, blijkbaar niet voor iedereen weggelegd dit.

avatar van ambrosini

ambrosini

Wow.. goeie film.. en als je district 9 goed vond dan ga je dit zeker ook leuk vinden.

Chappie geeft een beeld terug van ons eigen samenleving. Wij zijn zelf verantwoordelijk hoe wij ons eigen kind opvoeden en hierin is het van belang dat ze het verschil kunnen maken/zien tussen goed en kwaad.

District 9 heeft een goed verhaal en einde is zeker top.. dat zie je ook terug in Chappie.

Waarom 3,5.. Ik mis net iets meer spanning.

PS: Ik had moeite met Hugh als bad guy..

avatar van Brabants

Brabants

ambrosini schreef:

PS: Ik had moeite met Hugh als bad guy..

Het archetype van Jackman is ook de rol van een superheld. Ik vond de rol als bad guy ook niet uitstekend vertolkt.

avatar van james_cameron

Flinke tegenvaller, deze infantiele en sporadisch zelfs irritante kruising tussen Robocop en Short Circuit. De special effects zijn net als in Neill Blomkamp's vorige films District 9 en Elysium zeer overtuigend, maar plot en personages zijn erg schraal. Het Zuid-Afrikaanse hiphop duo Die Antwoord krijgt belangrijke rollen toebedeeld, met averechts effect. Zij hadden beter op kunnen draven als figuranten in de nieuwe Mad Max-film. Chappie zelf is ook niet best uitgewerkt; vooral zijn stem (ingesproken door Sharlto Copley en vervolgens zwaar vervormd) werkt reeds na een paar minuten op de zenuwen. Op basis van deze film weet ik niet of we nu zo blij moeten zijn met het nieuws dat Blomkamp de regie van de nieuwe Alien-film gaat doen...

avatar van Barry83

Barry83

Enorme tegenvaller en erg kinderachtige film. Leuk voor de jeugd of kids maar doe mij dan toch maar liever Robocop.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Phoe, wat een telleurstelling was dit zeg.

Enorm kinderachtig. Verschrikkelijk acteren, en een enorm foute keus om Hugh Jackman hier ook een badguy te laten spelen.

Film begint erg voorzichtig, heeft een hoog E.T. gehalte, en in de laatste 3 kwartier krijgen we de bloedspatters en een pittige onthoofding die denk ik niemand zag aan komen.

Nee,..... Chappie is mislukt.

Jammer!

avatar van comely

comely

Wil komende tijd geen robots meer zien.

avatar van tronnie

tronnie

Een robot die zich gedraagt als een doodsbang puppie mmmmmhhh oke maar dat duurde veels te lang . Maar dat die wetenschapper een robot een speelgoedkip geeft is echt belachelijk . Een robot die alles nog moet leren (met emotie of niet , fantasie op max zetten en verstand op nul) geef je toch geen speelgoedkip . Een robot is altijd digitaal ( behalve een cyborg) en kan dus razensnel leren , dus die geef je een puzzelspelletje of een Rubiks kubus , geen achterlijke speelgoedkip . Ik had bijna heel de film medelijden met die robot, weinig humor ook , zware teleurstelling deze film vond ik . Stomme jank stem ook .

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Hmm ja. Oké. Op basis van het eerste half uur vond ik dit echt waardeloos. Ik donderde echt bijna in slaap. Vanaf het moment dat Sjappie een auto gaat jatten kent deze 'Chappie' haar keerzijde. Wat een droge scene. Verder blijft dit toch echt een interessante mislukking. Geen grote, want ik heb me uiteindelijk nog prima vermaakt - bepaalde scenes zijn gewoon leuk gevonden, maar ik kan hier echt niet zoveel mee. Heb vooral veel gelachen om alle ongein. Was waarschijnlijk niet echt de bedoeling van Blomkamp.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1948 berichten

Een aparte film. Soms net een kinderfilm, dan weer vette actie film. Je moet steeds schakelen. Als dit lukt krijg je uiteindelijk best een leuke film. Hij duurt alleen véél te lang. Het einde vond ik wel origineel. Dat je bewustzijn/ziel door blijft leven. En hoe ze dit aanpakken. Daardoor geef ik de film 3 sterren. Ondanks de opvallend slecht acterende Sigourney en Hugh.

avatar van John Milton

John Milton

Het valt me erg mee moet ik zeggen, na alle zwaar teleurgestelde geluiden. Er valt genoeg aan te merken en er zitten een aantal cringeworthy scènes en dialogen in de film, maar ik heb me in de eerste plaats vermaakt en me geen moment verveeld. Blomkamp levert in elk geval geen standaard film af, dat is zeker: zijn stempel is duidelijk aanwezig.

Veel is gezegd over Die Antwoord, waar ik nog nooit van gehoord voor deze film. Echt geweldig acteren kunnen ze niet, maar het zijn vooral de karakters die me niet veel doen, al stegen ze naar het einde van de film toe wel iets in mijn waardering. Jackman was als je mij vraagt meer miscast, al was het ook niet zo'n dankbare rol, net als die van Weaver trouwens. Ik heb trouwens Hans Zimmers hand niet herkend tijdens het kijken van de film, zag het bij de aftiteling pas. Meestal heb ik dat vrij vlot door.

Een actiefilm is het overigens niet, Chappie is een bijzonder allegaartje met ingrediënten als coming-of-age, science-fiction, actie, drama, misdaad en soms een vleugje (wrange) komedie. Het is duidelijk een pastiche die niet iedereen bevalt, en ik begrijp best waarom. Maar met mijn behoorlijk afgenomen verwachtingen viel Chappie me gelukkig niet tegen. Het benadert eerder Elysium dan Distric 9 (voor de duidelijkheid: dat is helaas), en de meeste mensen die op meer hopen zullen vermoedelijk bedrogen uitkomen. Een gangsta-robot die opgevoed wordt... Het is eigenlijk duidelijk dat Blomkamp geen serieuze actiefilm probeert te maken, maar hoe zet je zo'n film in de markt? De trailers deden spreken vermoedelijk een veel groter publiek aan dan waar de film écht op gericht is. Met name wie een lekkere actiefilm verwacht kan nog wel eens teleurgesteld zijn.

Dus, van een veelbelovend regisseur naar een regisseur met een hit en een miss, lijkt Blomkamp nu in het kamp te verkeren van iemand die nadien niet meer het niveau van zijn speelfilm debuut heeft waar kunnen maken. Uiteraard moet iedereen dat voor zichzelf bepalen, maar ik vrees dat de consensus wel die kant op gaat. Ik hoop dat er in de toekomst weer een return to form voor de man inzit, maar vooralsnog pas ik mijn verwachtingen voor zijn nieuwe Alien project alvast aan... Just in case...

Bekijk vooral Blomkamps shorts even die weg plaveiden voor Chappie, ze zijn heel kort en grofweg gemaakt toen hij tussen de 25e en 28 jaar oud was, alledrie nog jaren voor District 9 (die vooraf werd gegaan door Alive in Joburg) :

- Tetra Vaal

- Adicolor Yellow

- Tempbot

3,5* (naar boven afgerond)

avatar van Edie

Edie

Niet verkeerd. Chappie ziet er erg netjes uit, evenals alle andere CGI effecten. Die Antwoord, ik heb er helemaal niks mee, maar vond ze niet echt vervelend in de film. Prima om een avond mee te vullen.

avatar van bjerik76

bjerik76

viel mij enorm tegen.

Wat me al behoorlijk irriteerde was de constante muziek die bijna niet ophield.

Het was mij teveel actie en sensatie met een hysterische geblondeerde tut met een vreselijk accent, en een bende overdreven boeven.

Geef mij dan maar Irobot of District 9 ipv deze gemixte versie.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Johnny 5 anno 2015?

avatar van Theunissen

Het lijkt er enigszins op dat de films van regisseur Neill Blomkamp steeds minder worden, want deze flauwe clichématige kinderachtige film is tot nu toe zeker de minste film van hem. Origineel is deze film zeker ook niet, want het is meer een mengeling van films als District 9 (vanwege de locatie waar het verhaal zich afspeelt, namelijk weer Zuid-Afrika), Short Circuit (met de vreselijke robot Johnny 5) en de RoboCop films.

Verder is de film behoorlijk langdradig en traag (duurt enorm lang voordat de film een beetje opgang komt), valt de actie behoorlijk tegen, zit de film vol met clichés, is het verloop van het verhaal zo voorspelbaar als maar wat en is de cast tenenkromend slecht. Sowieso voegen de sterren Hugh Jackman (hij zag er qua uiterlijk uit als een soort van Chuck Norris) en Sigourney Weaver weinig toe aan het verhaal en hun rollen waren ook nog eens zeer slecht en pasten eigenlijk ook niet bij hun. Wat dat laatste betreft, is het zeker van toepassing op Hugh Jackman. Ook de hoofdrolspelers Ninja en Yo-Landi Visser (ze zijn bekend als de rapgroep "Die Antwoord", waar ik gelukkig nog nooit van gehoord heb. Wat betreft "gehoord" is dit zowel letterlijk als figuurlijk van toepassing) waren vreselijk slecht en ze irriteerde (o.a. met hun vreselijke accent) me ook geregeld. Hun rol was ook nog eens behoorlijk cliché, want in eerste instantie waren ze slechteriken en na verloop zijn ze ineens goedaardig. De enige die me nog een beetje kon bekoren was Dev Patel in de rol van programmeur en ontwerper van de politierobots.

Het enige echte goede aan deze film was dat het visueel allemaal aardig uitzag en dat geldt zeker voor de robot Ramses Chappie. Verder is het wel nog enigszins vermakelijk om naar te kijken en zit er hier en daar wat glimlach humor in. Maar veel stelt het allemaal niet voor en tijdens het kijken van deze film, ben ik ook een aantal keren in slaap gedommeld.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Doe mij ook maar een Chappie!

Na het onderhuids ongemakkelijk aanvoelende maar sterke Ex Machina is Chappie een luchtige komische en aandoenlijke film geworden in het AI genre. Een beetje over the top misschien en een beetje dwaas maar ik heb me er mee vermaakt. Chappie's ontwikkeling was mooi om te zien en daarnaast heb ik vooral erg moeten grinniken om Hugh Jackman in korte safaribroek.

avatar van Drifter

Drifter

Zoals wel vaker verwonder ik me over de recensies. Men verwacht realiteit in een SF-film?

Dit is een geweldige film over AI en zijn ontwikkeling in combinatie met een actie film.

De azijnpissers snappen het niet en de mensen met fantasie snappen het wel.

Geweldige Film veel humoor en actie zeker een aanrader!

avatar van John Milton

John Milton

Drifter schreef:

De azijnpissers snappen het niet en de mensen met fantasie snappen het wel.

Ik denk dat het meer met (niet voldoen aan) verwachtingspatronen dan onbegrip te maken heeft. Ik denk niet dat de lage stemmen uit 'het niet snappen van de film' voortkomen.

avatar van johan_sb2

johan_sb2

Neil Blomkamp lijkt een eendagsvlieg te worden. District 9 vond ik briljant maar elysium was al een stuk minder en deze chappie is gewoon slecht. Deze film zit vol met onlogische dingen. een robot die eerst kind is en alles nog moet leren, wat vrij lang duurt in de film en opeens uit het niets loopt ie te hacken
Verder lijkt het of Blomkamp niet echt een richtingheeft kunnen kiezen. In het begin zit ik nog naar een soort van familiefilm te kijken maar dat verandert drastisch aan het eind.
Verder zijn de gangsters erg over de top, wat bijna neigt naar komedie. En ik heb toch niet het gevoel dat dat zo bedoeld is, maar goed.
Het acteerwerk vond ik ook vrij dramatisch met die antwoord voorop. Weaver en Hackman spelen verder op de autopilot.
2 sterretjes en nu ga ik nog maar even district 9 herzien.

Fijn.

Blomkamp blijft wel een beetje opboksen tegen de verwachtingen die uit z'n eerste film voortkomen. Ook Chappie heeft daar hier en daar wat last van, kan weer niet tippen aan District 9 en voelt daarom al snel een beetje teleurstellend.

Die Antwoord was ook geen geweldige keuze. De twee acteren echt wel matig, wat op zich niet zo heel erg zou zijn moesten ze in een film spelen die rond hun typetjes gebouwd is. Maar Chappie is toch vooral een scifi gebeuren met wat misdaad elementen, niet de gekkigheid van Die Antwoord, en dat clasht geregeld.

Het zijn uiteindelijk toch ook vooral de actiescenes die deze film wat extras geven. Het hele gebeuren rond de robot zelf is matig uitgewerkt. De tech ziet er wel lekker uit, met Chappie als halve Patlabor, de Moose een Front Mission overblijfsel en Yolandi op het eind als Björkbot. Erg origineel is het allemaal niet, maar dankzij de techniek anno 2015 wel indrukwekkend. Vooral Chappie zelf is een knap staaltje effectenwerk.

Keek makkelijk weg, kent enkele hoogtepuntjes en laat zien dat Blomkamp potentieel genoeg heeft, maar er mist toch weer iets. Kleine details die er voor zorgen dat het net allemaal iets te makkelijk langs je heen gaat. Volgens mij gewoon een kwestie van tijd, het zal binnenkort wel weer een keertje raak zijn.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Onderhond schreef:

het zal binnenkort wel weer een keertje raak zijn.

Met de nieuwe Alien film hopelijk.