Genre: Drama / Thriller
Geregisseerd door: Florian Gallenberger
Met onder meer: Emma Watson en Daniel Brühl
Gesproken taal: Engels en Spaans
Plot Colonia
"There is no turning back"
Lena en Daniel, een jong Duits koppel, raken verwikkeld in de Chileense militaire coup van 1973. Daniel wordt ontvoerd door de geheime politie van Pinochet. Lena slaagt erin hem op te sporen in een afgesloten deel in het zuiden van het land, genaamd Colonia Dignidad. De Colonia doet zich voor als een liefdadigheidsmissie onder leiding van lekenpredikant Paul Schäfer, maar in werkelijkheid is het een plaats waar niemand uit ontsnapt.
Lena
German Ambassador
Niels Biedermann
Manuel Contreras
filmkul
Gemiddeld drama, dat enigszins gered wordt door het redelijk spannende einde. De film wankelt continue. Soms geloofwaardig en dan weer wat onnozel. Het lijkt erop of men geen keuze heeft kunnen maken tussen een krachtig politiek drama en een luchtige ontsnappingsfilm. Buiten dat kijkt de film lekker weg en is het best spannend. Watson is wat minder geschikt voor haar rol. Bruhl echter doet het een stuk beter. 2.0/2.5
arno74
Aardige film, die wel over een breed front wat tekortschiet. Enerzijds ontbreekt het aan filmische kwaliteit, de dialogen zijn amateuristisch, de soundtrack veel te bombastisch, een enkel misplaatst schrikeffect inbegrepen. Wat begint als een slap drama eindigt in een fraaie thriller, die het gebrek aan kwaliteit aan het begin echter niet kan wegpoetsen. Aan de acteurs ligt het niet, wel aan de scriptschrijvers, regie en vooral de amateuristische bedenkers van de dialogen die de indruk wekken dat ze door onervaren en weinig getalenteerde beginnelingen zijn geschreven.
Anderzijds schiet het ook qua verhaal tekort, het begin is slap maar dat kan op zich een keuze zijn, maar het verhaal blijft op verre afstand van de veel gruwelijkere werkelijkheid. Overigens kwamen de gebeurtenissen binnen het sectarische Colonia Dignidad pas in 2005 echt naar buiten. En die werkelijkheid gaat veel verder dan wat de film vertoont, kennelijk werd er met goedkeuring van Argentinië, de Duitse geheime dienst, het Duitse consulaat, en Chili binnen de kolonie gewerkt aan chemische massavernietigingswapens en waren er plannen om ze op de bevolking uit te testen, bijvoorbeeld door het vergiftigen van rivieren die als voorziening van drinkwater dienden. Ook schijnt het dat families van buiten de kolonies aangezet werden om hun kinderen af te staan, en die werden dan gemarteld en misbruikt, terwijl het naar buiten toe als een sociale organisatie werd vermomd die bijvoorbeeld de omliggende gemeenschappen van gezondheidszorg voorzag en zo de steun van de plaatselijke bevolking verwierf.
Prima dat dit verfilmd is, maar het verdiende meer kwaliteit. Waar ik ook weinig van snap is dat deze film in Nederland, België en Spanje niet gedistribueerd wordt terwijl wel een pindakaasvariant van uitstekende kwaliteit te vinden is, en dat terwijl de film niet eens op DVD is verschenen
. Daar kan alleen maar de industrie zelf achter zitten, en dat zijn ook dezelfden die vanaf de eerste minuut alle Oscarfilms ter consumptie met pindakaas maanden tevoren aanbieden... Zelfde domme actie...
coumi
Sterke film. Mensen die houden van een voornamelijk spannende film, moeten deze vooral niet aan zich voorbij laten gaan. Van begin tot eind zeer meeslepend, ook al omdat er tot in de bijrollen uitstekend word geacteerd.
Watson doet het goed als leading lady. Brühl idem dito, hoewel hij af en toe zijn rol iets te dik aanzet.
Schijnt gebaseerd te zijn op een waargebeurd verhaal, maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat het in het echt ook allemaal zo gelikt is gelopen als in deze film. Gevalletje artistieke vrijheid van de makers lijkt me, maar dat moet kunnen.
Colonia doet qua uitwerking trouwens wat denken aan Argo, de oscarwinnaar van Ben Affleck. Ook hier een groep mensen die bezig zijn proberen te ontsnappen uit hun claustrofobische omgeving, en dat is in dit geval prima kijkvoer..
blurp194
Mooie film over een interessant stukje recente geschiedenis.
Toch niet heel lang geleden, dat Pinochet de macht greep in Chili. Ik herinner me nog dat het bericht op de radio was, en dat we plotseling een ander merk koffie gingen drinken (of was dat dan toch Angola). Waarbij dit onderdeeltje over de Colonia Dignidad pas vrij recent boven water gekomen is.
Een interessant verhaal dus, en mooi gespeeld door twee bewonderenswaardige acteurs - Bruhl en Watson bedoel ik dan natuurlijk. En toch gaat het ergens mis voor mij. Ik denk dat het vooral is dat de Schäfer van Michael Nyqvist onvoldoende sinister is, of dat de sfeer te weinig gewicht in die richting krijgt. Waar ik maar even mee vergelijk is de qua onderwerp heel in de verte vergelijkbare Wakolda (2013), waar de sinisterheid vanaf druipt - en de rillingen van over je rug lopen, eigenlijk. Zoiets had hier ook in moeten zitten.
knusse stoel
Uitstekende film met een goed verhaal en inderdaad een verassing als je niet weet wat je voorgeschoteld krijgt. Wij hebben deze film met drie personen bekeken en waren allen van mening dat het een goede keus was geweest. We kunnen deze film aanbevelen en als waardering kreeg hij van ons gemiddeld een 8, dus een mooi cijfer op het rapport!
tattoobob
Zeer sterke sekte film als je het mij vraagt..ik heb er nu al een paar gezien en deze kan wel mee met de beste in dat subgenre.
Emma Watson speelt overtuigend en ik moest niet eens aan Harry Potter denken.
De ster van de show is naar mijn idee toch Mikael Nyqvist als Paul Schäfer wat een creep zeg heeeerlijk neergezet.
Erg toffe spannende film!!!
Aanrader dus!!
Elboo
Indrukwekkende film, vooral als je artikelen zoals deze leest: What happened in Colonia? Inside the terrifying Nazi cult that inspired Emma Watson's new film - telegraph.co.uk
Onvoorstelbaar hoe volwassenen zich kunnen laten hersenspoelen..
david bohm
Interessante film door het waargebeurde verhaal en de wijze waarop de kolonie wordt neergezet. Toch weet de film ondanks de cast niet echt te sprankelen, Ms Watson is degelijk, Nyqvist al wat beter maar toch is het geheel voor mij niet helemaal geslaagd.
BBarbie
Afgaande op de synopsis verwachtte ik min of meer iets soortgelijks als Missing (1982). Dit is evenwel een totaal andere film, die weliswaar ook in Chili speelt maar zich met name focust op een duistere sekte, geleid door een pedofiele nazi. Tegelijkertijd vormde zijn "charitatieve instelling" een dekmantel voor gruwelijke martelpraktijken van generaal Pinochet en zijn trawanten.
Het is een schokkende film, die een weinig interessante romantische verhaallijn als rode draad gebruikt om de walgelijke gebeurtenissen op een rij te zetten. Helaas gaf het laatste deel van de film mij enigszins een anticlimax gevoel. Zonder dat einde zou mijn waardering hoger zijn uitgevallen.
Niet onvermeld mag blijven de ijzingwekkende rol van Michael Nyqvist als de sadistische sekteleider.
Leno
De gebeurtenissen waar deze film op is gebaseerd zijn interessant, zelfs intrigerend, en de setting past er uitstekend bij. Het script kent een prima opbouw waarbij drama en spanning worden afgewisseld en het tempo best hoog ligt. De setting wordt bovendien mooi in beeld gebracht en visueel zit het prima in elkaar.
Waarin de film in tekort schiet zijn de karakters; de chemie tussen Daniel en Lena (prima rol wel van Watson) komt niet uit de verf, diepgang hebben zij evenmin. De beweegredenen van een ieder zijn onduidelijk; irritant ook dat Daniel maar die foto's wil maken, sowieso een weinig sympathiek karakter. De climax is best spannend maar erg matig; die piloot komt lekker makkelijk op een zeer onwaarschijnlijk manier te hulp. Wat meer aandacht aan de karakters had dit topfilm kunnen opleveren.
Filmkriebel
Vond ik een topper. Vooral het donker hoofdstuk in de Chileense geschiedenis, dat weinigen kennen waarschijnlijk kennen is uiterst interessant, en er wordt hier een best spannende en boeiende film van gemaakt. Wedden dat u na de film nog eens wat zal opzoeken op internet ?
. Een Duits koppeltje, waarvan de jongen (Daniel) actief meedoet aan pro-Allende meetings en het meisje (Lena) air hostess is, zijn heel erg verliefd op elkaar. Daar komt plots een eind aan wanneer Pinochet een coup pleegt en een repressieve jacht opent op de oppositie. Daniel wordt opgepakt en meegevoerd naar de Colonia Dignidad, een folterkamp van de regering, onder de dekmantel van een sekte die door een gestoorde en pedofiele ex-Nazi geleid wordt . Eens Lena op zoek gaat naar Daniel in de Colonia had de film me volledig mee en toont de film van zijn beste kant als thriller. Ik moet zeggen, Emma Watson spreekt me niet erg aan, maar hier vond ik haar prima... wel moeilijk te begrijpen dat ze ervoor kiest om maanden in dit soort slavernij te leven, maar de wegen der liefde zijn dan ook ondoorgrondelijk. Die sekteleider was echt een enge creep... Zonder meer een aanrader.
VincentL
Colonia
Van de drie Potter-kindjes weet Emma Watson het juk van die reeks tot dusver het best van haar af te schudden. Door gevarieerde rollen aan te nemen laat zij zien dat ze een veelzijdig actrice is. Ook in deze grauwe Colonia komt ze goed uit de verf.
Gebaseerd op ware gebeurtenissen zal het verhaal schromelijk geromantiseerd zijn. Desalniettemin steekt het goed in elkaar en is er een constante spanning aanwezig. In tegenstelling tot die spanning begin de film eigenlijk best fris. De revolutionaire sfeer in het Chili van voor de coup wordt bijzonder goed weergegeven. Ook de veel kleinere setting daarna in het kamp kent zijn kracht. Het verhaal kabbelt op redelijk traag tempo voort, maar verveelt geen moment en kent een zeer goede spanning. Het einde is een kleine smet. Het einde is iets te kitscherig, gemaakt en daarmee ook een stuk voorspelbaarder. Maarja, het was ook maar geïnspireerd op ware gebeurtenissen.
Emma Watson speelt prima. Ze laat zien dat ze een veelzijdiger actrice is dan louter een dreuzel. Toch kleeft aan haar veelzijdige prestatiedrang een klein nadeel. Uit deze drang blijkt namelijk dat Watson een gedegen actrice is, maar nooit de absolute top zal bereiken. Haar spel is met momenten oppervlakkig en ook in emotionele stukken verwacht je meer inbreng van haar. Dat betekent echter niet dat ze over de gehele linie slecht presteert.
Daniel Brühl neemt zeer gedegen de tweede hoofdrol op zich. Zijn manische spel vergt veel, maar hij weet het goed over te brengen.
Het Chili van Pinochet is bijzonder sfeervol. Gallenberger weet zowel voor als na de coup een bijzonder sterke sfeer te creëren. Allereerst de revolutionaire sfeer aan het begin, vol hoop en rode hartstocht. Dat die daarna 180 graden draait geeft hij goed weer in de kleine, obscure kolonie. Ook weet hij de rariteiten van de sekte goed over te brengen. Al met al een mooie reclame voor de sekte-branche.
Colonia is een gedegen, prima productie geworden. De gemiddelde beoordeling hier op MovieMeter weerspiegelt het niveau van de film goed. Daar sluit ik mij dan ook bij aan.
Goeie film over een jonge vrouw die zich aansluit bij een sekte om zo haar vriend te kunnen vinden. Alhoewel dit deels gebaseerd is op de sekte in Chili, heeft het plot toch voorrang. Iets wat vooral met het nogal gemakkelijke einde naar voren komt. Wel onderhoudend over de volle lengte en een aantal spannende momenten. Een kleine 3.5 sterren.
Alathir
Prima film, nergens echt heel bijzonder om een topwerk te zijn maar verder is het allemaal prima verfilmd, boeiend en verveelde het geen seconde omdat ik er zelf niets van wist. Misschien heb ik onder een steen geleefd in dit geval maar uiteindelijk is dit voor mijn tijd gebeurd. Religie staat hier redelijk voorop in deze film en dat is iets dat soms erg tegen kan vallen, hier valt het mee. Op bepaalde momenten zeker spannend. Aanrader! Kleine 4*
FlorisV
Prima film, erg beklemmend zodra de kolonie in beeld komt tot het einde. Uiteindelijk wordt het wel erg clichematig op de nipper ontsnappend allemaal maar ja, hij is wel tot het laatst spannend. Watson kan competent de hoofdrol dragen en de rest van de cast is ook goed.
Nu lees ik wel opeens dat Watson voor een Duitse door moet gaan, dat is wel een lachertje, ze speelt gewoon met zwaar Engels accent.
Black Math
Beklemmend. Het verhaal is fictief, maar de achtergrond, de sekte waar alles plaatsvindt was helaas echt. De sfeer daar doet enerzijds een beetje denken aan een concentratiekamp (de poort, de martelkamers), anderzijds aan The Handmaid's Tale met het karakter Gisela als een soort Aunt Lydia. Watson en Brühl had ik nooit samen verwacht in dezelfde film, maar hebben wel degelijk chemie.
Op Rotten Tomatoes heeft deze film niet de beste kritiek en ik lees daar ondermeer de kritiek dat de film de gebeurtenissen tijdens het Pinochetregime trivialiseert. Eenzelfde kritiek is er ook op La Vita è Bella, die ik ook sterk vond. In mijn ogen kan je nog steeds een indrukwekkende film maken over een historische periode zelfs als de hoofdpersonen fictief zijn en de gebeurtenissen in het plot niet helemaal realistisch. In het geval van deze film is de ontsnapping typisch Hollywood-spannend. Ik zit er niet mee, want ik vond het in ieder geval erg meeslepend. 3,5*.
mrkos
Colonia
Wat een indrukkende film was dit. Emma Watson steelt de show, maar wat een bloedzuiger is die Paul Schäfer. In de naam van god kon hij toen zo veel flikken. Blij dat hij uiteindelijk is opgepakt, maar zijn karma heeft hij helaas nooit echt gehad. De film illustreerde de sfeer goed en bij vlagen was het best spannend.
3,5 sterren.
Killkong
Absoluut belachelijke film.
Hij begint nochtans niet slecht met de staatsgreep van Pinochet in Chili, gecombineerd met een luchtig romantisch verhaaltje.
Maar vanaf de film zich afspeelt in de ziekelijke, sadistische sekte, Duits zogezegd, terwijl iedereen Engels praat wordt het verhaal alsmaar saaier en ronduit belachelijk.
Om eerlijk te zijn heb ik de film niet helemaal uitgekeken dus mijn opinie moet ge met een korreltje zout nemen.
1,5 ster voor het eerste half uur, ik snap de mensen niet die deze film te genieten vonden...
Movsin
Deed me denken bij de aanvang aan "Missing" met Jack Lemmon en Cissy Spacek uit 1982, maar dan wisselt de film naar een wansmakelijk gebeuren uit die tijd maar dat me totaal onbekend was en waarbij mensen als het ware gebrainwasht werden en totaal uit de maatschappij verdwenen.
Ook de corruptie van een buitenlandse ambassade komt aan het licht (Was in "Missing" ook zo) in deze film dat zich dus toespitst op de belevenissen van een Duits koppel en naar het einde toe avontuurlijk uitdraait.

De best beoordeelde films van Emma Watson (34) buiten de 'Harry Potter'-franchise

Systemsprenger
Drama, 2019