Genre: Drama / Thriller
Geregisseerd door: Florian Gallenberger
Met onder meer: Emma Watson en Daniel Brühl
Gesproken taal: Engels en Spaans
Plot Colonia
"There is no turning back"
Lena en Daniel, een jong Duits koppel, raken verwikkeld in de Chileense militaire coup van 1973. Daniel wordt ontvoerd door de geheime politie van Pinochet. Lena slaagt erin hem op te sporen in een afgesloten deel in het zuiden van het land, genaamd Colonia Dignidad. De Colonia doet zich voor als een liefdadigheidsmissie onder leiding van lekenpredikant Paul Schäfer, maar in werkelijkheid is het een plaats waar niemand uit ontsnapt.
Lena
German Ambassador
Niels Biedermann
Manuel Contreras
Zwolle84
Volgens mij quote je het verkeerde bericht of mis je het punt. Dit gaat over de lelijke Duitse uitgave op blu-ray.
KrooSaH
blurp194
Mooie film over een interessant stukje recente geschiedenis.
Toch niet heel lang geleden, dat Pinochet de macht greep in Chili. Ik herinner me nog dat het bericht op de radio was, en dat we plotseling een ander merk koffie gingen drinken (of was dat dan toch Angola). Waarbij dit onderdeeltje over de Colonia Dignidad pas vrij recent boven water gekomen is.
Een interessant verhaal dus, en mooi gespeeld door twee bewonderenswaardige acteurs - Bruhl en Watson bedoel ik dan natuurlijk. En toch gaat het ergens mis voor mij. Ik denk dat het vooral is dat de Schäfer van Michael Nyqvist onvoldoende sinister is, of dat de sfeer te weinig gewicht in die richting krijgt. Waar ik maar even mee vergelijk is de qua onderwerp heel in de verte vergelijkbare Wakolda (2013), waar de sinisterheid vanaf druipt - en de rillingen van over je rug lopen, eigenlijk. Zoiets had hier ook in moeten zitten.
mixmaster
Goeie film met goed acteerwerk en de nodige spanning.
Deze film laat goed zien wat er allemaal plaats vond in Colonia Dignidad.
Vooral de verschrikkingen en martelingen die ondergronds plaats vonden.
Ook de ziekelijke lekenpredikant Paul Schäfer wordt goed uitgelicht in deze film.
KOKUSMAKREEL
Nooit van Colonia Dignidad gehoord. Maar na de film mezelf ffkes ingelezen.
Wellicht is het als je nooit van Colonia Dignidad gehoord hebt ff te googlen van te voren.. daarna kijkt de film lekkerder weg
93.9
Aardige film. Jammer van de score, veels te nadrukkelijk aanwezig...
Leo1954
- 2073 berichten
Uitstekende film, spannend en dat deze film op waar gebeurde feiten is gebaseerd maakt het gegeven nog extra indringend. Dikke aanrader. Stuk in trouw over deze onm...
mcdaktari
Ik ging deze film met totaal geen verwachtingen kijken, maar wat een aangename meevaller zeg. Prima geacteerd ook. Ik had toch wel al ooit iets over die toestanden in Chili gehoord maar dat het er zo heftig aan toe ging wist ik ook niet. Wat een onmenselijke sekte was dat. Maar goed, dat zijn de meeste sektes wel. Al bij al een hele beste film.
knusse stoel
Uitstekende film met een goed verhaal en inderdaad een verassing als je niet weet wat je voorgeschoteld krijgt. Wij hebben deze film met drie personen bekeken en waren allen van mening dat het een goede keus was geweest. We kunnen deze film aanbevelen en als waardering kreeg hij van ons gemiddeld een 8, dus een mooi cijfer op het rapport!
snarfje5508
Prima rolprent, goed acteerwerk en spanning gegarandeerd. Ik houd sowieso wel van films met een waargebeurd karakter, geeft er toch wat extra cachet aan. Watson heeft zich goed ontwikkeld als actrice. Speelduur ook dik in orde.
De Knip
Goed verhaal met een uitstekende Emma Watson (zij draagt de film). Ook steengoeie casting die Michael Nyqvist. Sowieso scoort een op waarheid gebaseerde film wel goed bij mij:
****1/2
tattoobob
Zeer sterke sekte film als je het mij vraagt..ik heb er nu al een paar gezien en deze kan wel mee met de beste in dat subgenre.
Emma Watson speelt overtuigend en ik moest niet eens aan Harry Potter denken.
De ster van de show is naar mijn idee toch Mikael Nyqvist als Paul Schäfer wat een creep zeg heeeerlijk neergezet.
Erg toffe spannende film!!!
Aanrader dus!!
missl
Psychologische thriller met een vleugje waargebeurde gebeurtenissen ertussen door. Wat het enger maakt. Ik was totaal niet bekend met deze 'sekte' heb er naderhand wel wat over gelezen. Heel apart
Rodger
Mooie opbouwende spannende film.
Van het begin tot het einde.
3.5***
boemboem27
hele spannende film tot de laatste minuut
goed geacteerd.
wist niet dat er in die tijd zulke praktijken waren.
(verwijderd)
Een goede op waargebeurd verhaal gebaseerde film. Verveelde geen seconde. Een origineel, schokkend en spannend plot.
Leuk om Watson weer eens te zien spelen, vond haar erg goed. Hetzelfde geldt voor Brühl en Nyqvist.
Audiovisueel ook dik in orde.
Zwolle84
Als groot liefhebber van Emma Watson koop ik alles waar ze in speelt blindelings. De ene keer pakt dat beter uit dan de andere, maar niet eerder ben ik zo verrast door een Watson-film als nu.
Direct vanaf het begin zit de grauwe sfeer - ze kiest ze wel uit de laatste tijd - er goed in. Verfrissend ook om eens een film te zien die zich in Chili afspeelt. Ik had me vooraf slechts heel beperkt ingelezen, waardoor ik dat hele opstandgebeuren niet had zien aankomen. Ik dacht dat Colonia (puur) een film over een sekte is, maar het verhaal eromheen maakt het nog veel interessanter.
Persoonlijk heb ik altijd grote problemen met alles wat met religie en oppressie te maken heeft - en zeker de combinatie daarvan. Colonia voelde, eenmaal aangekomen op de locatie zelf, daardoor al snel als een horrorfilm aan met die verschrikkelijke doorgedraaide relie-idioten en de neerslachtige sfeer daaromheen.
Door die setting lijkt de rol die Emma hier speelt wel wat op haar vorige in Regression, alleen pakt het hier nog beter uit. Haar geweldige acteerprestaties in Noah heeft ze nog niet weten te evenaren, maar ze speelt wel minstens zo goed als in The Bling Ring. Niet alleen de ultieme prachtvrouw om te zien dus, maar ook een zwaar onderschat actrice.
Veel positieve noten kortom, alleen was het laatste stuk van de film wel even omschakelen. De vaart zat er steeds al goed in, zeker voor dit onderwerp, maar die overgang naar James Bond-achtige actie voelde wat misplaatst na alle ingetogen ellende die eraan voorafging. Geen ramp verder, de spanning bleef er goed in zitten. Wel vraag ik me af hóé waargebeurd het precies was en of deze karakters daadwerkelijk bestonden en op deze spectaculaire wijze zijn gevlucht.
Meeslepend verhaal, uitstekende spanningsopbouw, mooi, verzorgd camerawerk, fijne grauwe kleuren en het goede acteerwerk maken van Colonia een van de verrassingen van het jaar. En Emma laat zien dat ze ook als lead meer dan uitstekend uit de voeten kan.
Elboo
Indrukwekkende film, vooral als je artikelen zoals deze leest: What happened in Colonia? Inside the terrifying Nazi cult that inspired Emma Watson's new film - telegraph.co.uk
Onvoorstelbaar hoe volwassenen zich kunnen laten hersenspoelen..
Bieraannemer
Deze film is een echte aanrader!! Buiten het feit dat dit op een waargebeurd verhaal is gebaseerd, is dit verhaal ook perfect in beeld gebracht! Je krijgt een duidelijk beeld wat voor afschuwelijke tafarelen zich afspeelde in Colonia. Ook de spanningsopbouw en acteerprestatie heb ik niets op aan te merken! Omdat deze waargebeurde verhaal goed in beeld is gebracht en ook omdat de sfeer in de film klopt met de zogenaamde tijd waarin deze gruweldaden zich afspelen krijgt deze film voor het algehele plaatje een welverdiende 4.5 sterren!
david bohm
Interessante film door het waargebeurde verhaal en de wijze waarop de kolonie wordt neergezet. Toch weet de film ondanks de cast niet echt te sprankelen, Ms Watson is degelijk, Nyqvist al wat beter maar toch is het geheel voor mij niet helemaal geslaagd.
Hyaenidae
Goede film, al had ik er zelf meer van verwacht. Ik kan ook niet zo heel goed uitleggen wat ik nou het grootste minpunt van de film vindt... Misschien de voorspelbaarheid? Het gebrek aan diepgang? Ik vond de personages namelijk niet heel goed uitgewerkt, en ook al was het einde spannend, je zag het wel aankomen (behalve toen die vrouw op het einde doodgeschoten werd in het bos). Zelf knapte ik erg af op het feit dat de hoofdpersonages gered werden door middel van de piloot waar Watson mee werkte. Dat was voor mij een iets te onrealistisch gebeuren.
Ik snap verder niet waarom deze film zo ontzettend kleinschalig uitgebracht is. Ik denk dat hij bij veel mensen in de smaak zou vallen en het ook best goed zou doen. Toevallig zag ik hem in april toen ik vloog met Lufthansa. De vliegtuigmaatschappij is erg aanwezig in de film en je kunt hem dus ook kijken als je met ze vliegt.
Djarune
Een bij vlagen spannende film en een tragisch "vergeten" feit uit de 20e eeuw. Het einde is helaas een beetje afgeraffeld. Toch is de film de moeite waard.
BBarbie
Afgaande op de synopsis verwachtte ik min of meer iets soortgelijks als Missing (1982). Dit is evenwel een totaal andere film, die weliswaar ook in Chili speelt maar zich met name focust op een duistere sekte, geleid door een pedofiele nazi. Tegelijkertijd vormde zijn "charitatieve instelling" een dekmantel voor gruwelijke martelpraktijken van generaal Pinochet en zijn trawanten.
Het is een schokkende film, die een weinig interessante romantische verhaallijn als rode draad gebruikt om de walgelijke gebeurtenissen op een rij te zetten. Helaas gaf het laatste deel van de film mij enigszins een anticlimax gevoel. Zonder dat einde zou mijn waardering hoger zijn uitgevallen.
Niet onvermeld mag blijven de ijzingwekkende rol van Michael Nyqvist als de sadistische sekteleider.
Leno
De gebeurtenissen waar deze film op is gebaseerd zijn interessant, zelfs intrigerend, en de setting past er uitstekend bij. Het script kent een prima opbouw waarbij drama en spanning worden afgewisseld en het tempo best hoog ligt. De setting wordt bovendien mooi in beeld gebracht en visueel zit het prima in elkaar.
Waarin de film in tekort schiet zijn de karakters; de chemie tussen Daniel en Lena (prima rol wel van Watson) komt niet uit de verf, diepgang hebben zij evenmin. De beweegredenen van een ieder zijn onduidelijk; irritant ook dat Daniel maar die foto's wil maken, sowieso een weinig sympathiek karakter. De climax is best spannend maar erg matig; die piloot komt lekker makkelijk op een zeer onwaarschijnlijk manier te hulp. Wat meer aandacht aan de karakters had dit topfilm kunnen opleveren.
Filmkriebel
Vond ik een topper. Vooral het donker hoofdstuk in de Chileense geschiedenis, dat weinigen kennen waarschijnlijk kennen is uiterst interessant, en er wordt hier een best spannende en boeiende film van gemaakt. Wedden dat u na de film nog eens wat zal opzoeken op internet ?
. Een Duits koppeltje, waarvan de jongen (Daniel) actief meedoet aan pro-Allende meetings en het meisje (Lena) air hostess is, zijn heel erg verliefd op elkaar. Daar komt plots een eind aan wanneer Pinochet een coup pleegt en een repressieve jacht opent op de oppositie. Daniel wordt opgepakt en meegevoerd naar de Colonia Dignidad, een folterkamp van de regering, onder de dekmantel van een sekte die door een gestoorde en pedofiele ex-Nazi geleid wordt . Eens Lena op zoek gaat naar Daniel in de Colonia had de film me volledig mee en toont de film van zijn beste kant als thriller. Ik moet zeggen, Emma Watson spreekt me niet erg aan, maar hier vond ik haar prima... wel moeilijk te begrijpen dat ze ervoor kiest om maanden in dit soort slavernij te leven, maar de wegen der liefde zijn dan ook ondoorgrondelijk. Die sekteleider was echt een enge creep... Zonder meer een aanrader.
witboek
Mensen kunnen nogal gruwelijk zijn en met zo'n film die het probeert na te bootsen moet je stil staan aan de gruwel van de mensen.
Ondanks hij nogal voorspelbaar was, geef ik toch een dikke verdiende 3.5 omdat het mooi was om te zien. De kledij en de periode sprak mij aan. Mevrouw Watson doet haar job goed. Ze moet nog veel leren en groeien, maar ze is goed op weg om een van de betere te worden.
TornadoEF5
Wat word ik echt razend als ik hierover lees en hiernaar kijk. Bedenken dat een Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten dit beleid steunde en dit zelfs mee organiseerde. Uiteraard met toen Nixon aan het hoofd - hoe kan het ook anders. Nu, ik weet wel beter dat alles in perspectief geplaatst er ook veel gruwelijke daden gebeurden onder elke ideologie: communisme, kapitalisme en fascisme. Het gebeurt overal, maar maak me geen heel leven wijs dat communisten de vijanden zijn, terwijl dit bureaucratisch en kapitalistisch systeem geen haar beter is dan het beleid onder de Sovjet-Unie terwijl we voortdurend blootgesteld worden aan westerse propaganda.
Goede film, erg spannend, en een goed spelende Emma Watson over één van de vele duisterse periodes in de geschiedenis. Ik vond het van de eerste tot de laatste moment erg boeiend, dus dan zit het wel goed en is de film wel geslaagd hoewel ik hem er ook niet enorm vind boven uitsteken.
TornadoEF5
Natuurlijk voelen de Amerikanen zich hierdoor aangevallen, geen wonder dat de film zo slecht scoort. Nothing more than leftwing exploitation cinema, a cheap thriller dressed up in the guise of a social-justice exposé. Alsjeblieft zegt, bewijst het zwart op wit. Vooral politiek gemotiveerde recensies dus.
VincentL
Colonia
Van de drie Potter-kindjes weet Emma Watson het juk van die reeks tot dusver het best van haar af te schudden. Door gevarieerde rollen aan te nemen laat zij zien dat ze een veelzijdig actrice is. Ook in deze grauwe Colonia komt ze goed uit de verf.
Gebaseerd op ware gebeurtenissen zal het verhaal schromelijk geromantiseerd zijn. Desalniettemin steekt het goed in elkaar en is er een constante spanning aanwezig. In tegenstelling tot die spanning begin de film eigenlijk best fris. De revolutionaire sfeer in het Chili van voor de coup wordt bijzonder goed weergegeven. Ook de veel kleinere setting daarna in het kamp kent zijn kracht. Het verhaal kabbelt op redelijk traag tempo voort, maar verveelt geen moment en kent een zeer goede spanning. Het einde is een kleine smet. Het einde is iets te kitscherig, gemaakt en daarmee ook een stuk voorspelbaarder. Maarja, het was ook maar geïnspireerd op ware gebeurtenissen.
Emma Watson speelt prima. Ze laat zien dat ze een veelzijdiger actrice is dan louter een dreuzel. Toch kleeft aan haar veelzijdige prestatiedrang een klein nadeel. Uit deze drang blijkt namelijk dat Watson een gedegen actrice is, maar nooit de absolute top zal bereiken. Haar spel is met momenten oppervlakkig en ook in emotionele stukken verwacht je meer inbreng van haar. Dat betekent echter niet dat ze over de gehele linie slecht presteert.
Daniel Brühl neemt zeer gedegen de tweede hoofdrol op zich. Zijn manische spel vergt veel, maar hij weet het goed over te brengen.
Het Chili van Pinochet is bijzonder sfeervol. Gallenberger weet zowel voor als na de coup een bijzonder sterke sfeer te creëren. Allereerst de revolutionaire sfeer aan het begin, vol hoop en rode hartstocht. Dat die daarna 180 graden draait geeft hij goed weer in de kleine, obscure kolonie. Ook weet hij de rariteiten van de sekte goed over te brengen. Al met al een mooie reclame voor de sekte-branche.
Colonia is een gedegen, prima productie geworden. De gemiddelde beoordeling hier op MovieMeter weerspiegelt het niveau van de film goed. Daar sluit ik mij dan ook bij aan.

De best beoordeelde films van Emma Watson (34) buiten de 'Harry Potter'-franchise

Systemsprenger
Drama, 2019