• 9.376.236 stemmen

Genre: Biografie / Muziek

Geregisseerd door: Bill Pohlad

Met onder meer: John Cusack, Elizabeth Banks en Paul Dano

Plot Love & Mercy

"The Life, Love and Genius of Brian Wilson"

Love & Mercy vertelt het verhaal van de teruggetrokken songwriter en muzikant van de Beach Boys, Brian Wilson. Over zijn successen met zeer invloedrijke, orkestrale albums tot zijn zenuwinzinking en de daaropvolgende ontmoeting met de omstreden therapeut en dokter Eugene Landy.

Brian Wilson 1960s

Carl Wilson

Marilyn Wilson

Murry Wilson

Leland Palmer

Interessant. Een film over het leven van Brian Wilson. Heb toch een klein zwak voor de muziek van 'The Beach Boys'. Ik kijk er naar uit.

Mijn hemel. John Cusack als Wilson . Wie verzint zoiets.

avatar van Jkjesse22

Jkjesse22

Weet iemand of en wanneer deze in Nederland uitkomt? De internationale release is op 5 juni 2015.

Niet echt geslaagde en vooral deprimerende film.

Probleem is vooral dat de overgangen tussen Paul Dano (eerlijk is eerlijk, komt best in de buurt van Wilson) en Cusack totaal niet overkomen.

Had gewoon onbekende acteurs genomen, dat was veel beter geweest.

Wat wel voor de film spreekt is dat het geen rise of fall verhaaltje is maar eigenlijk direct aanvangt met de fall. Zoals iedereen die iets van Wilson weet snapt word je daar niet direct vrolijker van.

Leukst om te zien is eigenlijk de hele making of Pet Sounds. Maar nooit weet de film echt door te dringen tot de ongrijpbare persoon Brian Wilson waardoor het een beetje aapjes kijken is.

avatar van mr. Prizzi

mr. Prizzi

Geweldige Biopic.

De titel was me niet eerder opgevallen maar het is een absolute aanrader die het leven van Brian Wilson beter wil begrijpen en hoe zijn muzikale genialiteit werkte in zijn hoofd.

Misschien wel de beste film over een muzikant die ik ooit heb gezien en waarin twee levens en tijdlijnen uiterst natuurlijk in elkaar overvloeien. Geenzins een zwaarmoedige film, maar meer hoe een uitzonderlijk muzikaal getalenteerd mens door een dal gaat en zichzelf uiteindelijk hervindt.

Terecht in de Guardian omschreven als "an eloquent tribute to a great American innovator"

Love & Mercy review ? the two lives of Brian Wilson | Film | The Guardian - theguardian.com

avatar van NERD

NERD

De jonge jaren waren interessant, Brian Wilson in de 80s (Cusack) hadden van mij niet gehoeven. Waarschijnlijk omdat ik mij vooral interesseer in het muzikale aspect. Toch geen slechte film.

3 sterren. Prachtige poster trouwens

avatar van D-pulse

D-pulse

Mijn soort film! De film toont twee periodes in het leven van Brian Wilson, de aanloop naar Pet Sounds (en daarna) en de periode waarin hij langzaam onder het juk probeert uit te komen van Eugene Landy gespeeld door de altijd goede Paul Giamatti. trouwens, het lijkt voor hem wel een soort van type casting, Giamatti als "slechte" manager: hij speelde soortgelijke rollen in Rock of Ages, recent nog in Straight Outta Compton en in Love & Mercy dus...

In deze film zit een prettige afwisseling tussen de twee periodes en dankzij de keuze om wat later in de carrière in te springen hoef je niet meer de nogal voorspelbare aanloop te zien van de successen van The Beach Boys tot dat moment. De film levert daardoor een indringend beeld op van de levensloop en keuzes van de geniale muziekgek Brian Wilson. Het enige smetje op de film vind ik het negeren van de ernstige invloed van drugs in het leven van Brian Wilson want zijn heftige verslavingen op dat gebied hebben heus wel een flinke duit in het zakje gedaan. Maar laat dat je niet tegen houden want dit is een aangename, mooie muziekfilm.

D-pulse schreef:

Huh? lijkt me toch vrij duidelijk..

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Mooie film over het leven van Brian Wilson van the Beach Boys dat wordt verteld aan de hand van 2 verhalen die elkaar afwisselen; die van de jonge en die van de oude Brian. Beide zijn even interessant, je ziet voornamelijk hoe Brian te maken krijgt met een psychische stoornis en hoe de mensen om hem heen daar mee omgaan. Er wordt prima gespeeld door zowel Cusack als Dano, en de rest van de cast doet prima mee.

De muziek heb ik niet zoveel mee maar de film is gewoon goed, een tikje psychedelisch soms maar dat past helemaal bij de film.

avatar van Raffael77

Raffael77

Sla deze film maar over want The Wrecking Crew heeft bijna alle studio sessies gedaan voor deze heren. Lof krijgen voor iets dat een ander gedaan heeft. Pfff

avatar van Biosguru

Biosguru

En niemand die hierboven zat te katten op de keuze voor Dano en Cussack, had nog door dat het een voor / na psychische problemen casting / split is in het leven van Wilson?

Gelukkig weer eens een ander soort biopic.

Heb niet zoveel met The Beach Boys en had vooraf wat schrik dat het weer een standaard rise & fall gebeuren ging worden. Dat weet deze Love & Mercy gelukkig wel kundig te vermijden. Al vanaf het begin springt de film tussen twee tijdsvakken. Dat maakt het wat fragmentarischer (al ligt dat ook veel aan de regie) maar wel een stuk interessanter.

Ik ken Wilson zelf niet, kan alleen maar zeggen dat Dano een geweldig personage neerzet. Vol overgave en op de één of andere manier erg overtuigend, zonder de persoon waarover het gaat zelf te kennen. Ook Giamatti heeft zo'n rol, blijft toch een fijn acteur om bezig te zien. Banks staat haar mannetje, enkel Cusack loopt er maar wat verloren bij. Nu heb ik ook niet veel met Cusack, maar zijn casting is toch wel érg vaag.

Wat er niet helemaal uitkomt is het geweldige genie van Wilson, iets wat er links en rechts wel bijgesleept wordt maar nooit echt overtuigt. Beetje jammer, want de rest van de film draait meer rond de persoon zelf, toch wat interessanter. Vawege z'n "aandoening" is de film ook wat trippier qua stijl, moet zeggen dat het wel redelijk gebracht werd al moet je er ook niet al té veel van verwachten. Maar aardige montage en bewerking van geluid.

't Is jammer dat het Cusack gedeelte de rest van de film wat in de weg zit, had het denk ik leuker gevonden als de film zich gewoon op Dano's segment had gericht. Anderzijds waren we dan wel Giamatti kwijtgeweest, een jammer offer maar had er wel mee kunnen leven.

Aardige poging om eens wat anders te doen met een biopic, op bepaalde momenten ook wel geslaagd, maar af en toe wringt het toch wat en met Cusack een zwakke schakel die de rest van de film ophoudt.

avatar van yesplease

yesplease

Een aangrijpend verhaal op overtuigende wijze verteld. Ik hoop maar dat het leven van Bryan Wilson in werkelijkheid wat minder deprimerend was.

Raffael77 schreef:

Toch maar eens zien zou ik zeggen: Er wordt helemaal geen lof gevraagd voor wat anderen gedaan hebben. Het wordt eerlijk verteld dat het instrumentele gedeelte van de muziek door The Wrecking Crew wordt opgenomen en dat ze soms ideeen aandroegen voor de muziek. Ik weet niet of de Beach boys daar wel goed genoeg voor waren en al die instrumenten konden bespelen. Er is trouwens een documentaire over The Wrecking Crew die ik wel de moeite waard vond.

avatar van Raffael77

Raffael77

yesplease schreef:

Die docu heb ik ook gezien en helaas hebben ze veel te weinig credits gehad.

Leland Palmer

Ben wel fan van de muziek van de Beach Boys + de jaren 60 t/m 80 sfeer is altijd fijn, dus deze 'Love & Mercy' is alleen daarom al de moeite waard voor mij. Heb me prima vermaakt. Ik weet niet in hoeverre die Eugene Landy écht zo tekeer ging met Brian Wilson, maar dat was toch echt om te janken. Wat een figuur.

Vraag me ook af of Wilson écht zo ver heen was in de werkelijkheid - dan heeft-ie niet zo'n best leven gehad. Prima geacteerd in deze film, Paul Dano krijgt de meeste credits. Qua impact mist deze prent nog wel één en ander, maar verder heb ik me prima vermaakt. De album-opnames zijn vooral leuk om te zien.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Matige film over de z.g. fijne tijd bij The Beach Boys. Ik moet eerlijk bekennen dat het me helemaal niks deed. Vond de rollen saai en inspiratieloos geacteerd, zeer cliché-matig. Het feit dat ik dat vind kan ook voortkomen uit het feit dat ik gewoon weinig of niks van de muziek van The Beach Boys vind. Nee, niet mijn film. Gekeken vanaf Blu Ray. 2,5 *

avatar van Linn

Linn

Leland Palmer schreef:

Brian Wilson kreeg een lichte paniekaanval na het zien van Giamatti als Landy. Landy is al een tijdje overleden, maar Wilson vond Giamatti zo overtuigend dat hij dacht dat hij echt naar Landy aan het kijken was. Ik denk dus dat het wel redelijk zo gegaan is. Wilson's psychische aandoeningen kwamen voort uit zijn overmatige drugsgebruik. Wilson werd door Landy ook verboden zijn familie te zien. Zijn broer Carl heeft hem uiteindelijk uit de klauwen van Landy gered. Droevig maar waar..

Linn schreef:

Geslaagde missie dan van Giamatti. Vreselijk natuurlijk, dat Wilson alleen maar meer naar beneden getrokken werd door die Landy. Thanks voor de info! Dit wist ik niet.

avatar van Linn

Linn

Leland Palmer schreef:

Graag gedaan Wilson praat in interviews over Love & Mercy niet zo graag over wat er gebeurd is in het verleden, zijn tweede vrouw Melinda doet voornamelijk het woord. Wilson lijd nog steeds aan dezelfde psychose, maar door medicijnen word dat redelijk onderdrukt. Een geweldige prestatie van Giamatti inderdaad, ook al heeft t bij Wilson negatieve gevoelens opgeroepen hij was ook erg onder de indruk..

avatar van Jop Euwijk

Jop Euwijk

Raffael77 schreef:

Dit is nooit een geheim geweest. Brian Wilson heeft zich daarnaast de afgelopen jaren in documentaires en boeken regelmatig uitgesproken over de geweldige muzikanten van The Wrecking Crew. Bovendien was het in de jaren 60 doodnormaal om als studiomuzikant geen credits te krijgen op het eindproduct. Daar hadden ze toen ook vrede mee.

Er zijn overigens meer albums zelf door The Beach Boys ingespeeld dan door The Wrecking Crew. Op veel klassieke hits uit hun begintijd is geen studiomuzikant te horen. Het is wel zo dat het muzikaal meest gewaardeerde materiaal zoals Today, Pet Sounds en Smile met The Wrecking Crew werd gemaakt. Maar ook op die platen zijn Beach Boys zelf te horen hoor als instrumentalisten.

Het is goed dat The Wrecking Crew tegenwoordig meer waardering krijgt, maar deze film doet daar niets aan af!

avatar van BBarbie

BBarbie

Ik heb de muziek van de Beach Boys altijd wel leuk gevonden, maar een echte fan ben ik nooit geweest. Wellicht daardoor stond mij enkel vaag bij dat Brian Wilson psychische problemen had. De intensiteit daarvan is mij door deze film nu wel duidelijk geworden, met dank vooral aan het krachtige acteerwerk van Paul Dano. Naast Dano moet ik zeker ook Paul Giamatti vermelden die een erg enge —want superdominante— psychiater neerzet. Prima film.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Jahaa, dit was er weer een. Een keigoede biopic!

Ik ken de liedjes natuurlijk wel, is wel voor mijn tijd, maar de geschiedenis rondom Brian Wilson dus niet.

Deze film laat waarheidsgetrouw zien hoe Brian zich verliest in de pillen om vervolgens van de regen in de drup te belanden door de enge psycholoog Eugene, prima vertolkt door Giamatti (zelfs de echte Brian Wilson vond hem griezelig gelijkend op de echte Eugene las ik in een artikel).

De film blijft dicht bij de waarheid (en de waarheid was nog veel erger las ik in datzelfde artikel) springt afwisselend van de 60's naar de 80's om het verhaal te vertellen maar is niet storend. Het verduidelijkt juist. Aan Cusack als de oude Brian moest ik even wennen, vond hem niet echt goed gecast, maar de jonge Brian werd prima vertolkt door Paul Dano.

Aanrader!

Klik hierrr voor dat artikel waar ik het over had. Leuk als achtergrondachtergrondinformatie.

avatar van Waku

Waku

Ik ben totaal niet bekend met de Beach Boys en leadzanger Brian dus begon totaal blanco aan deze film. En ik moet zeggen dat het verhaal mij behoorlijk verbaasd heeft en heeft geboeid.

Kramkzinnig dat een zelf volledig doorgedraaide psychiater zo invloedrijk was in het leven van deze componist en zanger.Intrigerende film met een ontwapenende en charmante Elizabeth Banks.

De rol van Cusack mag er ook zijn.

avatar van Collins

Collins

Biopic rond Brian Wilson die het accent legt op twee perioden in zijn leven. Beide episodes zijn in de film met elkaar verweven en leveren een bevreemdend maar wel prettig kijkbaar verhaal op.

Paul Dano speelt de jongere Wilson in de jaren '60. Goed gelijkend en acterend doet hij dat zeer overtuigend. De aanvang van de psychotische aftakeling gecombineerd met het drugsgebruik worden middels droomachtige fragmenten waarin muziek en licht een grote rol spelen zeer goed weergegeven. interessant.

De periode waarin Cusack optreedt ligt meer in de toekomst. We spreken over de periode rond 1990, denk ik. Cusack is uiterlijk niet zo goed gelijkend als Dano, maar zet desondanks wel heel geloofwaardig een angstig en breekbaar personage neer. De vertolking van Giamatti als manipulatieve en krankzinnige therapeut, is trouwens fantastisch.

Waar het jaren '60 deel nog wat licht- en luchtigheid in de toonzetting weet te vinden, is dat in de latere fragmenten niet meer het geval. De fragmenten uit die periode zijn bijna zonder uitzondering erg somber van toon.

Ondanks de goede acteerprestaties is de film beschouwend en afstandelijk. De film emotioneert weinig. De fragmentarische opzet zal daar vooral debet aan zijn. Toch wel een beetje jammer.

avatar van james_cameron

Interessante biopic over het leven van de getroubleerde Brian Wilson, zanger en songschrijver van The Beach Boys. We zien hem hier in twee verschillende perioden van zijn leven, gespeeld door zowel Paul Dano als John Cusack. Beiden zijn uitstekend maar helaas blijft de film te vaak aan de oppervlakte hangen en is de aanpak iets te afstandelijk, waardoor de film wel boeiend is maar niet echt meeslepend. De rol die therapeut en dokter (Paul Giamatti) in Wilson's leven heeft gespeeld krijgt wat mij betreft ook iets teveel aandacht. De perikelen rond The Beach Boys (en dan vooral de opnamen in de studio) zijn verreweg het leukst.

avatar van scorsese

Goeie film over Brian Wilson, uiteraard bekend van The Beach Boys. Zeker geen doorsnee biopic waarbij de film zich concentreert op twee periodes uit het leven van Brian Wilson met een goeie balans tussen zijn artistieke en persoonlijke leven (beiden even boeiend). Een uitstekende cast, maar soms ietwat langdradig.

avatar van Theunissen

Normaal gesproken vind ik een biografie film over een bekende muzikant of band best interessant en boeiend, maar deze Drama / Muziek film over de teruggetrokken (komt mede door zijn harde en invloedrijke vader) songwriter en muzikant Brain Wilson van de Amerikaanse band "The Beach Boys" vond ik juist niet echt interessant en vond ik vooral saai en langdradig (de film duurt met bijna twee uren ook gewoon te lang en na circa 90 minuten had ik het er eigenlijk al mee gehad). Dat komt vooral omdat het verhaal zich grotendeels afspeelt in de weinig interessante jaren 80 van "The Beach Boys" (wel nog twee aardige hits gemaakt eind jaren 80 via de nummers "Wipeout" en "Kokomo" en de laatste mede vanwege de Drama / Romantiek film "Cocktail (1988)"), waarbij Brain Wilson onder behandeling staat van de omstreden en idiote therapeut en dokter Eugene Landy en waarbij hij tevens kennis maakt met autoverkoopster Melinda Ledbetter, waarop hij gelijk verliefd wordt en waarmee hij uiteindelijk ook zal trouwen (zijn tweede vrouw overigens) in 1995.

Opzicht was dat natuurlijk een moeilijke (vanwege zijn behandeling) en tevens ook mooie periode (vanwege het ontmoeten van zijn toekomstige vrouw) voor Brain Wilson, maar persoonlijk vond ik dat juist niet echt interessant. Ik had dan ook liever gezien dat het verhaal zich volledig afspeelde in de jaren 60 m.b.t. de opkomst van "The Beach Boys" en hun successen. Dat laatste komt zeker aanbod in dit verhaal (via terugblikken) maar wel behoorlijk afgerateld en ook oppervlakkig. Dat vond ik wel de beste gedeeltes in het verhaal en natuurlijk ook de opnames voor een nieuw album van "The Beach Boys" in de muziekstudio met alleen Brain Wilson, omdat de overige "Beach Boys" leden op tournee zijn en Brain Wilson niet mee wilt i.v.m. een paniek aanval in een vliegtuig tijdens hun laatste tournee. Vooral interessant daarbij vond ik als "The Beach Boys" terugkeren van hun tournee en dan behoorlijk sceptisch zijn, vooral zanger Mike Love, tegen de nieuwe koers die Brain Wilson heeft ingezet, omdat ze volgens Mike Love geen enkele hit bevatten en totaal anders zijn dan de gebruikelijke luchtige en vrolijke liedjes die "The Beach Boys" maakte. De uitvoering van het verhaal was overigens wel aardig en geeft ook goed en mooi de jaren 60 en 80 sfeer weer, waarin dit verhaal zich afspeelt.

John Cusack vind ik best een aardige acteur, maar in de rol van de jaren 80 Brain Wilson vond ik hem totaal ongeschikt, omdat hij totaal niet op Brain Wilson leek. Wat dat betreft deed Paul Dano het stukken beter als de jaren 60 en 70 Brain Wilson. Beiden speelden overigens wel hun rol verdienstelijk, met name Paul Dano, en dat geldt ook de voor de altijd fraaie Elizabeth Banks (zelfs bijna bloot te bewonderen) in de rol van Melinda Ledbetter. Paul Giamatti in de rol van de omstreden en idiote therapeut en dokter Eugene Landy, deed het ook verdienstelijk en hij zorgde zelfs voor een beetje humor (o.a. met het hamburger scene) in het verhaal.

Al met al vond ik dit een tegenvallende Drama / Muziek film m.b.t. songwriter en muzikant Brain Wilson van de Amerikaanse band "The Beach Boys" en vooral omdat het niet echt draait om de "The Beach Boys" zelf en hun grote successen in de jaren 60, waar ze invloedrijk waren in de muziek.

avatar van coumi

coumi

Behoorlijke film. Had er in gezeten dat dit een klassiekertje had kunnen worden maar door een paar verkeerde keuzes zit dat er niet in.

Minpunt is dat de beslissing om het personage van Wilson door twee personen te laten spelen bijna fataal uitpakt. Dano is geknipt voor dit soort getormenteerde rollen, maar John Cusack speel echt wat te veel een John Cusackje. Erger nog is dat beide acteurs nauwelijks op elkaar lijken, een verschillende acteerstijl hebben etcetera, etcetera, wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt. Banks is trouwens ook een beperkte actrice, die hier te weinig zichtbare emotie in haar rol legt. Ander punt van kritiek is dat de muziek van de Boys best wat nadrukkelijker naar voren had kunnen worden gehaald.

Dat deze mindere aspecten uiteindelijk niet de overhand hebben maar dit een prent is geworden die me redelijk kon boeien, ligt aan het sterke, fascinerende verhaal an sich, en de aparte gedurfde stijl van de makers om dit te verbeelden. Bill Pohlad heeft derhalve als regisseur wel talent en toekomst geloof ik, maakt nieuwsgierig naar zijn toekomstige werken.

avatar van Brabants

Brabants

Sterke biografische film over het leven van muzikant-songwriter Brian WIlson, medeoprichter van The Beach Boys. De film snijdt tussen twee periodes uit het leven van Brian waarbij zijn artistieke vaardigheden aan bod komen en psychische aandoening hem noodlottig wordt. De prestaties van zowel Paul Dano en John Cusack zijn briljant en hun emotionele optredens zijn serieus Oscar waardig. De film weerspiegelt de donkere kant van al de zonnige muziek die The Beach Boys hebben voortgebracht.

avatar van blurp194

blurp194

Op voorhand vond ik het een wat al te dappere keuze om Wilson te laten spelen door Dano en Cusack, maar dat blijkt toch erg goed uit te pakken. Wie had gedacht dat die twee uiteindelijk op elkaar zouden lijken, en genoeg dat je zou denken het dat het dezelfde persoon is, een paar jaar later. Misschien niet heel voor de hand liggend, maar dat geldt wel voor het hele leven van Wilson eigenlijk - als er een voorbeeld is van iemand die meer heeft meegemaakt dan hij verdiend heeft, dan mag je het me brengen.

De tegenstelling tussen de vrolijke en feestelijke muziek en het depressieve leven van Brian Wilson blijft dan wel weer wat onduidelijk - maar dat is dan ook wel het soort onduidelijkheid waar sterren in horen te leven, moeten leven.

Jammer wel wat van Banks. Respect voor het karakter dat ze vertolkt, geen twijfel over. En een mooie meid, ook daar niet zo'n moeite mee. Maar ergens in de combinatie klopt het toch net weer niet helemaal, en de aantrekking tussen Wilson en Ledbetter had beter vorm kunnen krijgen. Want daar moet toch iets echt heel dringends geweest zijn - en gelukkig maar -, maar, dat zie ik in de film niet echt terug.