• 9.378.696 stemmen

The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

Avontuur / Fantasy | 144 minuten / 164 minuten (extended edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 144 minuten / 164 minuten (extended edition)

Alternatieve titels: The Hobbit Part 3 / De Hobbit: De Slag van Vijf Legers

Oorsprong: Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Benedict Cumberbatch

Releasedatum: 10 december 2014

Plot The Hobbit: The Battle of the Five Armies

"Witness the defining chapter of the Middle-Earth saga"

Bilbo Balings, Thorin Eikenschild en de groep dwergen hebben hun koninkrijk heroverd op Smaug, maar onbedoeld ook een dodelijke kracht losgelaten op de wereld. Door wraak gedreven zorgt Smaug voor vele slachtoffers onder de inwoners van Meerstad. Thorin is geobsedeerd door zijn heroverde rijkdom en heeft zijn vriendschap hiervoor over, daar waar Bilbo gedwongen wordt een wanhopige en gevaarlijke keuze te maken. Maar er zijn grotere gevaren op komst. Gandalf ziet namelijk dat de gevaarlijke vijand Sauron enorme legers met Orks naar de Eenzame Berg stuurt.

avatar van Zwiggel

Zwiggel

Het was een leuke film om te kijken , ik heb me geen enkel moment verveeld ook al ging dit deel net zoals alle andere delen.

maar toen die grote adelaars kwamen die iedereen afslachten op het laatst , vroeg ik me af waarom ze die ook niet hadden gebruikt in lord of the rings. Was namelijk ook veel makkelijker geweest.

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Zwiggel schreef:

Inderdaad ! Als die adelaars nu gewoon ook even Frodo in het begin van het verhaal even hadden opgehaald in De Gouw, over al die landschappen had overgevlogen richting Mordor en boven Mount Doom wat rondjes had gecirkeld tot hij de Ring had kunnen laten vallen in het vuur waren alle drie die films ook niet nodig geweest..

Jonguh...

avatar van Timba69

Timba69

Minste deel van alle Lotr/Hobbit films. Het voelde allemaal afgeraffeld aan. Ik vond de lange speelduur van de films altijd een pre, nu leek er geen enkele diepgang meer in te zitten. Natuurlijk nog steeds de bekende pluspunten. Mooie muziek, prachtige beelden. Maar het verhaal was nu wel erg mager.

avatar van Scheurleer

Scheurleer

The hobbit. Een op zich klein boekje dat is omgezet naar een 3-delige film. Een miniserie lijkt het wel. Dat noodzaakt natuurlijk de introductie van verhaallijnen die in het boek niet voorkomen. Dat is precies mijn grootste kritiekpunt: het wijkt teveel af.

De 3 films kijken overigens lekker weg. Mooie beelden, decors, goed geacteerd. Al met al voor mij toch wel voldoende.

avatar van 0Sandor0

0Sandor0

Zwiggel schreef:

Die kwam 2 keer voor in lotr.

avatar van zxstyle

zxstyle

Matig einde aan de veelbelovende trilogie The Hobbit.

De spanning is er na een half uur uit. Je voelt op je klompen aan hoe dit gaat aflopen.

Met wat hierboven gezegd wordt, ben ik het volledig mee eens. De eindstrijd is veel te langdradig.

En het echte einde biedt geen voldoening na zo'n lange zit.

Het lijkt zelfs afgeraffeld door Jackson, hij is vast toe aan zijn pensioen..

avatar van pmeester

pmeester

Was ik al niet erg gelukkig met de eerste twee "Hobitten", deze laatste was echt tenenkrommend. Niet eens vanwege de visuele effecten maar als kenner van het boek was ik het echt helemaal kwijt. Ik had het gevoel naar een online game te kijken en zag beelden voorbij komen die heel hard uit de duim waren gezogen en niets met Tolkiens meesterwerk te maken hadden.De zogenaamde "grappige" momenten deden mij naar het voorhoofd grijpen en eigenlijk was ik blij dat het over was. Een geweldig kinderboek en prequel van het meesterlijke Lord of the Rings verkracht in drie onnodig lange films. Je reinste geldklopperij vond ik het.

avatar van Ziegler

Ziegler

Niet best, dat laatste deel. Ik ben nu halverwege en eigenlijk stelt deze film teleur op alle fronten. Ik heb zo'n vermoeden dat de hoeveelheid verhaal die in deel 3 vertelt gaat worden ook samengevat kon worden in een 15 minuten langer durend deel 2.

Ik kijk hem nog af, maar voorlopig kom ik op **

avatar van ambrosini

ambrosini

heb het boek nooit gelezen, maar wil het reeks gewoon afmaken..

deel 3 is gewoon goed afgerond..voor mij was dit voldoende..

avatar van Ziegler

Ziegler

Aan het einde werd hij iets boeiender, maar het houdt niet over.

avatar van Thorongil

Thorongil

Zojuist nog eens in de cinema gaan zien, voor deze uit de zalen verdwijnt. Erg van genoten, meer dan de 1e keer. Misschien had dat ook wel wat met vermoeidheid te maken tijdens de marathon. Halfje omhoog.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Ik ben niet zo'n freak als het gaat om dergelijke trilogieën maar ik moet zeggen dat er met de juiste gemoedstoestand toch heel wat te amuseren valt. Als je het voortbordurende succes van Peter Jackson wegdenkt en de clichés buiten beschouwing laat, hou je een waar spektakel over waar maar weinig mythische blockbusters tegenop kunnen boxen. Schitterende actie, een intrigerende soundtrack en met volle overtuiging geacteerd. Het tweede deel (An Unexpected Journey) had ik vanwege de angstaanjagende speelduur overgeslagen. Nu realiseer ik me weer dat zulke groteske avonturen wel wat extra inleiding en toelichting verdienen dus wellicht besluit ik ooit om dat sequel te pindakazen of de dvd in bezit te nemen.

avatar van king_pin

king_pin

pmeester schreef:

...en niets met Tolkiens meesterwerk te maken hadden...

Het meesterwerk van Tolkien was zeker niet De hobbit, niet alles onder zijn naam is per definitie goud. Ik vond het een leuk boekje maar ook niet meer dan dat. Het staat iig niet op dezelfde hoogte als 'In de ban van de ring'.

Jaren nadat hij dit kinderboek had geschreven kwam zijn meesterwerk pas tot stand.

avatar van 606

Net terug uit Euroscoop in Tilburg, waar de laatste week ingaat van deze schitterende spektakel van een film. Wat een eindstrijd zeg, mega groots op gezet, en verbluffende effecten.

Dikke 4,5 ster

avatar van alaynes

alaynes

Beetje een mixed bag dit. Enerzijds is dit een solide blockbuster en was ik blij om voor de laatste keer Middle-Earth op het grote scherm te zien. Anderzijds liet de film mij niet met het "wauw"-gevoel achter waar ik zo op gehoopt had. Verveeld heb ik me niet, maar het greep me ook nergens écht aan. Nu spreekt het voor zich dat deze trilogie nooit het niveau zou halen van LOTR, maar ik vind het toch spijtig dat ik als fan deze film geen 5 sterren kan geven.

Het begon allemaal wel goed. Smaug die Lake Town in de as kwam leggen, zag er groots en spectaculair uit en ik zat meteen weer in het verhaal. Ik dacht: misschien wordt deze film toch veel beter dan de vorige twee en stap ik straks met een goed gevoel naar buiten. Het probleem echter: de films zijn heel vreemd opgesplitst. Smaug is al meteen dood en hierna gaat het verhaal eventjes nergens meer over. Iets wat te verwachten was natuurlijk als je weet dat er in An Unexpected Journey ook niet zo veel bijzonders gebeurt en dat het een dun boek is. Ik vroeg me na het lezen van het boek al af hoe ze dit ooit in drie boeiende films gingen gieten, en mijn vrees bleek ietwat gegrond.

Al mag de schuld zeker niet alleen bij het magere verhaal gelegd worden. Het waren vooral de filler-momenten, de overdaad aan CGI en de pogingen tot humor die mij de wenkbrauwen deden fronsen vrees ik. Nu zijn er personages waarvan ik blij ben dat ze zijn toegevoegd. Tauriel stoort mij, ondanks de onnodige romance met Kili, helemaal niet en ik ben zelfs blij dat er tenminste een vrouw in het verhaal zat. Verder vind ik Evangeline Lilly ook gewoon wel leuk in haar rol. Wat mij wel stoorde was Alfrid, een soort Grima Wormtongue-afkooksel, die haast meer screentime leek te krijgen dan Thorin en Bilbo. je zou denken dat ze in een serieus-bedoelde film als dit de comic relief wat meer achterwege zouden laten en zich zouden focussen op de hoofdpersonage's, maar helaas. De dwergen hebben niet veel persoonlijkheid in het boek, dus had ik gehoopt dat ze in hun drie overbodige films dan de extra tijd wel in character development hadden gestoken. Spijtig genoeg voel je nu de emotionele impact heel wat minder wanneer Kili, Fili en Thorin sterven. Om nog te zwijgen over het feit dat ze de band tussen de twee broers in dit laatste deel wat verprutst hebben en dat Bilbo, toch perfect vertolkt door Martin Freeman, compleet aan de kant wordt geschoven terwijl de franchise "The Hobbit" heet. De CGI stoorde me ook te vaak. Beetje triest dat LOTR er meer dan tien jaar geleden realistischer uitzag met make-up en decors dan de special effects in deze film. De scènes met Legolas waren ook gewoon over the top (de scène met de brug die verbrokkelt was wel heel erg)

Zoals ik al zei waren er ook positieve dingen: de scènes met Galadriel, Gandalf (Ian McKellen is altijd goed) en Thranduil (Lee Pace is zeer goed in zijn rol als elvenkoning) waren de leukste uit de film voor mij en de muziek en beelden zijn natuurlijk altijd dik in orde. Ik was ook blij om een verwijzing naar Aragorn te horen en en dat in de Galadriel-scène de set-up van LOTR wordt gevormd. Ik heb me dus wel vermaakt, maar ik vrees dat de film mij niet lang zal bijblijven.

avatar van Thomas83

Thomas83

De eerste Hobbit-film vond ik nog best aardig en echt zeer vermakelijk, ondanks dat de production value en alles bij lange na niet van het niveau van de drie Lord of the Rings-films was. Maar je kon wel aanvoelen dat de films wel eens steeds minder zouden kunnen worden omdat bijna al het oorspronkelijke en relatief geringe bronmateriaal al in de eerste film zat en je van tevoren ook wel kon voorspellen dat de nadruk vooral in deze film op de er bij gesleepte grote veldslagen zou liggen.

En dat is ook precies ook het grootste probleem aan deze film en de reden waarom deze het minst is. De spanning is gewoon erg matig opgebouwd. Het laatste uur is een en al actie, en deze ziet er ondanks het computerwerk weliswaar vaak nog wel goed uit (al is het me soms wat te speels, te zichtbaar wat acteurs die wat aan het rondslingeren en springen zijn op een set, met als dieptepunt een lelijke CGI-scène met Legolas en een instortende brug) maar er wordt totaal niet goed naar opgebouwd, de natuurwetten lijken vaak niet te gelden (je ziet soms dingen door het minste geringste instorten van het ene op het andere moment) en het is gek genoeg niet eens van epische grootte. Ik had toch een meer zoiets verwacht als in Return of the King. In de LOTR-films voelde Middle-Earth bekeken door de ogen van Frodo als een grote wereld vol gevaar, avontuur en verschillende culturen, waarin belangrijke zaken plaatsvonden die een eenvoudige Hobbit eigenlijk boven de pet gingen. Een gevoel dat in deze veel oppervlakkigere nieuwe trilogie best ontbreekt.

Ik vind het opbouwingsgewijs ook gewoon een erg slechte keuze om de vorige film te eindigen met die cliffhanger met Smaug die naar Lake-Town vliegt in plaats van hiermee de tweede film te eindigen. Nu val je direct in de actie en voelt de uitvoering en ontknoping ervan met de dood van Smaug, die toch vrij memorabel was in de vorige film en een grootser voelend einde verdiende, wat raar aan. Zelf had ik er dan in de tweede film eerder een einde van gemaakt met de brandende ruïnes van de stad. Muzikaal viel het me weer tegen en hoewel de film er al minder erg uitziet als eerder is het nog steeds een lelijke verzameling van computereffecten. Dan rijden wat leiders van de verschillende legers op beesten die zo overduidelijk uit de computer komen. En op het einde van de film zie je Gandalf nog even zitten met Bilbo en viel de lelijke achtergrond me al helemaal op. Leek wel uit The Lovely Bones afkomstig.

Een van mijn grootste ergernissen is nog om dat laffe leidersknechtje Alfrid weer terug te zien. Hebben ze eindelijk de kinderachtige humor in het algemeen wat geloosd, compenseren ze dat totaal door het bijna allemaal in dit in de vorige film al zo afschuwelijke personage te stoppen. Ze zijn weer vreselijk overboord gegaan met hem zo kinderachtig en overdreven mogelijk te maken. Evangeline Lilly is helaas ook weer van de partij als deel van die belachelijke al eerder opgezette soort driehoeksrelatie. Die wordt hier wel wat afgeraffeld. Van alle in deze film weer continu ernstig starende acteurs is Lilly wel echt de ergste. Alfrid en Tauriel alleen al verpesten een hoop van de film. Over Armitage als Thorin ben ik dan wel weer best te spreken. De overdreven intensiteit die hij aan zijn rol meegeeft werkt nog wel redelijk.

Gelukkig doen McKellen en Lee ook weer mee, en Freeman is niet geheel feiloos maar meestal goed genoeg om je weer af te vragen waarom hij weer zo weinig scènes krijgt. De wagonladingen aan vals sentiment zitten wel door de hele film, en uiteraard ook op het einde. Maar de dood van een Kili of Thorin komt niet eens in de buurt van die van Boromir. Ook wel wat obligaat om nog even snel een verwijzing naar Aragorn te maken. Wel weer goed vond ik om ook te eindigen met de ring en Gandalf die zoveel jaren later bij Bilbo aanklopt zoals in het begin van The Fellowship of the Ring. Veruit het beste moment van een film die eigenlijk geen enkele memorabele scène heeft en zelfs een einde dat wat leeg en snel voelt. Die wel heel langgerekte een op een gevechten tussen Thorin, Tauriel en Legolas versus die twee amper te onderscheiden leiderorcs had wel wat korter gekund en de veldslag wat epischer. Geinig detail trouwens wel dat Billy "Pippin" Boyd het nummer tijdens de aftiteling mocht doen. 2.0*.

avatar van louisvf

louisvf

Prima cinematografie

Zwak verhaal

avatar van housemoviewatch

housemoviewatch

Ondanks dat ik de hobbit geweldig vind qua special Effects ben ik wel blij dat dit het laatste deel was want ik moet eerlijk zeggen dat het mij begon te vervelen. Veel vechten en weinig inspiratie.

avatar van Thorongil

Thorongil

Vandaag de 3 Art & Design boeken van Weta van de 3 films binnengekregen. Geweldig

tattoobob

Een film op het hoogste niveau in zijn genre!!

Net als de eerste twee delen heel erg vermakelijk en genieten van de beelden.

Hier en daar wel iets te veel overdaad aan animaties ...naar mijn idee meer als in de eerste twee delen.

Ik vind ook wel dat deze reeks het beste in minimaal FullHd gekeken moet worden anders komt het niet allemaal tot zijn recht denk ik.

De bekende personages zitten er natuurlijk weer allemaal in en het acteerwerk is ook van een hoog niveau.

Het was weer genieten.......enige minpunt,te veel animatie!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De cirkel is rond. Deze grensverleggende reeks zal voor altijd zijn sporen nalaten op de filmwereld tot in de volgende generaties. Ik vond deze laatste Hobbit film één van de minste; daar waar je in de LOTR films meeleefde met Sam en Frodo en Gollum ook een heel eigen plaats kreeg, zijn er hier niet echt personages waar je je kon aan binden. Bilbo heeft niet zoveel om handen in dit deel en is meer een toeschouwer van alles wat er gebeurt dan een held. Thorin Eikenschild was dan misschien nog het meest tot de verbeelding sprekend. De FX is opnieuw adembenemend. Of het nu de verwoesting van Meerstad is door de draak, de oorlog aan de voet van de Eenzame Berg of het duel met Azog, het ziet er piekfijn uit en er valt niks te klagen. De laatste scène sluit ook naadloos aan bij het begin van de LOTR trilogie. En pfff, er wordt nogal wat gezeurd dat de draak na tien minuten dood is maar snap totaal niet welke andere rol die anders nog gehad zou moeten hebben in deze film.

Unexpected Journey : 3,5*
Desolation of Smaug : 4*
Battle of the Five Armies : 3;5*

avatar van Kondoro

Kondoro

tattoobob schreef:

Het was weer genieten.......enige minpunt,te veel animatie!

En Smaug dan? Vond je die niet te snel dood gaan? Ik wel !

avatar van Bélon

Bélon

OK dus nu is het klaar?

Het is allemaal best vermakelijk maar vooral...

Oudbollig.

Game of Thrones is veel leuker en spannender en heeft dwergen én tieten.

Als gezapig familie-vermaak is dit wel OK maar zelfs in de bare bones cut was de actie een half uur voor het einde al afgelopen. De onvermijdelijke director's cut gaat daar vast nog een half uur geouwehoer aan vastknopen.

Toch nog een 3,0* voor de entertainment value (mag ook wel voor 250 miljoen). Dat het maar Schluss mag zijn met deze uitgemelkte ongein.

Kondoro schreef:

En Smaug dan? Vond je die niet te snel dood gaan? Ik wel !

Ik het begin wel,maar later dacht ik"deel twee draaide bijna de hele film om hem"dus later in de film werd er een hoop goed gemaakt helemaal kwa actie en gevechten.

Ik miste wel BLOED!!!!

avatar van Kondoro

Kondoro

tattoobob schreef:

Ik miste wel BLOED!!!!

Jij mist overal bloed, haha

Kondoro schreef:

Jij mist overal bloed, haha

Ja dat ook maar ik vind het gewoon vreemd dat als je iemand z,n kop er af hakt er geen druppel bloed tevoorschijn komt.

Ik ga er een halfje vanaf halen

avatar van Rodger

Rodger

Mooie film, prima actie..

Mooi slot van deze serie, en een mooi begin van de Lord of the Rings.

3.5***

avatar van Ricardos

Ricardos

Deel 1 & 2 vond ik beide beter. Ik vond dit laatste deel een beetje chaotisch overkomen. Wel jammer, want keek er zo naar uit. Voor de mooie beelden toch nog een 3.

avatar van Waxmask

Waxmask

Waar ik meer van wilde zien, lieten ze amper zien. Wat ik niet wilde zien in dit deel, kwam allemaal uitgebreid voorbij. The Hobbit is na 10 minuten uit, dan begint een prequel van LOTR. Verhaallijntjes worden afgeraffeld, de gevechten eentonig. Geen liedjes dit keer gelukkig! De Hobbit zelf had (logisch) maar een bijrol in deze. Maar iets meer achtergrond over de corruptie van Saruman? Van Sauron voor hij in een oog ging wonen? Strider die genoemd wordt maar zich verder stealth door de film begeeft. Die had een ander leven voor hij Legolas ontmoet. En dan hadden er meer lijntjes mogen zitten naar bepaalde LOTR events. Boromir? House of Gondor? Ik had meer willen weten over de sluimerende corruptie. Maar net als Star Wars, was ook deze trilogie niet een origin story over de villain.

avatar van filmkul

filmkul

Laatste en minste deel. De film is eentonig en komt afgeraffeld over. Geen diepgang en niet echt een compact verhaal. Ook de grote massascenes, waarin deel 2 en 3 van LOTR in uitblonk, vielen enigzins tegen. Verder zoals we gewend zijn fraaie beelden en prima effects. Neutraal gezien een redelijk film. Vergelijk je hem met de eerdere Tolkien films, een tegenvaller. 3.0