• 9.377.648 stemmen

The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

Avontuur / Fantasy | 144 minuten / 164 minuten (extended edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 144 minuten / 164 minuten (extended edition)

Alternatieve titels: The Hobbit Part 3 / De Hobbit: De Slag van Vijf Legers

Oorsprong: Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Benedict Cumberbatch

Releasedatum: 10 december 2014

Plot The Hobbit: The Battle of the Five Armies

"Witness the defining chapter of the Middle-Earth saga"

Bilbo Balings, Thorin Eikenschild en de groep dwergen hebben hun koninkrijk heroverd op Smaug, maar onbedoeld ook een dodelijke kracht losgelaten op de wereld. Door wraak gedreven zorgt Smaug voor vele slachtoffers onder de inwoners van Meerstad. Thorin is geobsedeerd door zijn heroverde rijkdom en heeft zijn vriendschap hiervoor over, daar waar Bilbo gedwongen wordt een wanhopige en gevaarlijke keuze te maken. Maar er zijn grotere gevaren op komst. Gandalf ziet namelijk dat de gevaarlijke vijand Sauron enorme legers met Orks naar de Eenzame Berg stuurt.

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Aha eindelijk eens een wat duistere Hobbit!...

Een niet te ingewikkeld verhaal en legers die het tegen elkaar op nemen.

Het was mooi en weer knap gemaakt, maar de koek is nu wel op hoor.

geen nieuwe delen graag, maar gewoon iets compleet nieuw, peter Jackson hoor je me?

avatar van marieta

marieta

een gevecht van begin tot einde..kan niet wachten tot de extended versie uit is..zou 30min langer duren..

avatar van snarfje5508

snarfje5508

Ik blijf met grote bewondering kijken naar de grafics in deze serie. Met een beetje fantasie lijkt alles naar waarheid gemaakt. Dit deel heeft naar mijn smaak net een beetje te veel vechtscenes. (nieuwe) karakters zijn niet aan de orde. Na 6 afleveringen hebben we dit weer, met plezier, overleefd.

avatar van schoonetoonen

schoonetoonen

marieta schreef:

Voor een extended battle?

avatar van 0Sandor0

0Sandor0

Ik vind het een heel goede verfilming van het boek 'The Hobbit'.

Net zoals het boek, zijn de films van The Hobbit luchtiger dan die van LotR.

En vooral de vernoeming van Aragorn door Thranduil en de laatste scene zijn een leuke verwijzing naar de LotR.

avatar van gauke

gauke

Een korte samenvatting bij aanvang van deze bulderende, visueel sterke fantasiefilm over het gebeuren in het voorgaande deel had ik niet misplaatst gewonden. De proloog zag er trouwens bijzonder spectaculair uit en met de overvloed aan spektakel en actie in het algemeen was niets mis en wist het niet zo sterke verhaal te vertroebelen. Bij het monster, de gevechten en veldslagen heeft de computer (de regisseur lijkt alle mogelijkheden van het digitale te hebben benut) zijn werk meer dan uitstekend gedaan.

avatar van witboek

witboek

Ik heb er niet van genoten. Veel te veel vechtscenes die knap waren gedaan, maar niet mijn ding. Het verhaal over wat ging dat eigenlijk? Probleem met zo'n films is dat je al weet hoe het gaat eindigen.

avatar van anoniempje28

anoniempje28

De film vind ik zelf matig.

Het verhaal The hobbit zou zich dus voor L.O.T.R afspelen , maar toch zie ik dat bijna nergens in.

Het verhaal met Sauron snap ik ook niet helemaal , hij zou toch die ring om zijn vinger hebben gehad en tijdens gevechten zou die vinger toch afgehakt worden en was hij die belangrijke ring kwijt , maar daar zie ik bij The hobbit helemaal niks van terug en zo zijn er nog best veel gebeurtenissen wat ik niet kan plaatsen bij the hobbit.

Het lijken echt 2 totaal verschillende verhalen die weinig tot niets met elkaar te maken hebben

avatar van Nicole_1989

Nicole_1989

Een tijdje terug gekeken in de bios. Wellicht zegt het al wel iets dat ik er nu pas een mening over schrijf. De film heeft me namelijk niet weggeblazen, waar ik toch stiekem wel op had gehoopt, zelfs na het lezen van vele recensies die niet zo positief waren.

Laat ik wel positief beginnen: de eerste helft van de film vond ik erg sterk.

De ontknoping met Smaug was visueel geweldig, maar inderdaad, wat iedereen al zegt: te snel afgelopen. Is hier nu 2 films lang naar toe gewerkt? Want ook in het boek is Smaug toch HET verhaal waar het om draait, waar de hele queeste naar The Lonely Mountain op gebaseerd is. Oké, wat we te zien krijgen is dan wel weer erg goed, maar toch liet het me met een naar gevoel achter: dit was het alweer.

De scene omtrent de bevrijding van Gandalf was ook erg sterk, aangezien we eindelijk personages in actie zagen komen die we tot nu toe als erg passief hebben gezien in alle Middle Earth films. Galadriel was daarbij wel de uitschieter, wat zag zij er angstaanjagend uit.

Ook het element van de hebzuchtige Thorin werd goed verfilmd, indrukwekkend vormgegeven hoe de ziekte hem tot waanzin dreef.

Maar hierna gaat de film bergafwaarts. Zodra het leger van elfen voor de deur van de berg verschijnt is het afgelopen met de spanning. Een lange scene van veel dialoog, waarna ineens de gezamenlijke vijand op de proppen komt, gevolgd door, wat lijkt, eindeloze vechtscenes. In het begin stoorde ik me er niet zo aan. Want iedere Middle Earth film bevat immers dit element. Maar hoe langer het duurde, hoe meer ik zo'n 'jaja-nu-weet-ik-het-wel'-gevoel kreeg. Waar in The Lord of the Rings oorlogen nog werden afgewisseld met rustige scenes door bijv. beelden te laten zien van wat er elders met andere personages gebeurt, was het hier non-stop vechten.
Helemaal zodra Legolas' vechtscenes aan bod kwamen kreeg ik er wel genoeg van. Oké, hij is een elf die zich vederlicht kan verplaatsen. Maar het werd naar mijn mening echt TE overdreven uitgebuit in deze film.
Het feit dat die Azog maar niet dood ging was ook echt te overdreven en voorspelbaar. Bij de scene waarin hij onder het ijs drijft, voelde ik al een Fatal Attraction deja vu aankomen, waarin de doodgewaande slechterik ineens weer uit het water opspringt. En jawel, hoor.

Wel fijn om eindelijk eens wat dramatiek in de film te verwerken doordat een aantal dwergen sterven, dat voelde bijna als een opluchting tussen al dat gevoelloze en hersenloze ork-slachten. De ork-koppen vlogen me werkelijk om de oren met de 3D-beelden. Te overdreven. Nergens werd ooit de epiek en dramatiek bereikt van The Lord of the Rings. Wanneer daar een hoofdpersonage stierf, was het ook daadwerkelijk dramatisch. Hier waren teveel personages die niet goed genoeg aan bod kwamen, waardoor het niet als zeer ernstig aanvoelde, ook al ging het om de good guys.

Een ander jammer punt was dat uiteraard weer de Arenden op de proppen komen op het moment dat alles mis dreigt te gaan. Dat riedeltje kennen we nu wel. Om eerlijk te zijn vind ik die hele Arenden echt het slechtste onderdeel van de hele Middle Earth reeks. Wanneer alle hoop verloren is, komen zij alles weer oplossen. Jammer dat het altijd moet worden opgelost door een externe factor, en dat er nooit iets verzonnen is om het de personages zelf eens te laten oplossen.

Wat betreft Alfrid: in tegenstelling tot velen heb ik hem niet als een factor ervaren die het niveau van de film naar beneden haalde. Ja, het is een irritant personage. Maar zo storend vond ik dat niet, om eerlijk te zijn. Het was juist wel fijn om af en toe eens wat te kunnen lachen tussen al die te overdreven spectaculaire vechtscenes. Ook al ging het soms maar om een flauw glimlachje.

Zoals zovelen wil ik ook benadrukken dat ik het jammer vind dat er zoveel vragen onbeantwoord blijven. Hoe verloopt het nu met de dwergen? Wie van hen bezit nu de berg? Wie bezit nu de Arkensteen? Het is te lang geleden dat ik het boek heb gelezen, dus dat weet ik zo niet meer. Hopelijk wordt dit in de extended edition duidelijk, anders vind ik het persoonlijk ronduit schandalig dat dit niet naar voren komt in de films.

Een negatief betoog tot nu toe. Waarom dan toch een 3,5? Omdat de films over Middle Earth gewoon wel goed blijven. Vooral visueel zijn het meesterwerken. Zo ook deze. Van tevoren was ik bang dat het zodanig veel CGI zou bevatten dat het meer op een videogame zou lijken, maar dit gevoel is gelukkig nooit bij me naar boven gekomen.
Ook verhaaltechnisch blijven het goede films. De lijntjes naar The Lord of the Rings worden netjes gelegd en gaf me een tevreden gevoel.

Dus ja... Dit is duidelijk de minste in de hele Middle Earth reeks, maar toch wel weer ruim een voldoende. Het blijven gewoon heerlijke films. Ik kan niet wachten tot alle extended editions van The Hobbit reeks ook in zo'n mooie box komen, net als die van The Lord of the Rings die ik al ik in huis heb. Dan wacht me weer een mooie marathon!

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Sluitstuk van The Hobbit-trilogie. Met een speelduur van iets minder dan 2,5 uur is deze film de kortste uit de trilogie. Dat komt de film enigszins ten goede. De lange dialogen zijn grotendeels achterwege gelaten en de film pakt aan het einde groots uit met een enorme veldslag. Alle verhaallijnen worden in deze film uitgewerkt, waardoor je als kijker weer het gevoel hebt naar een film te kijken. Het ziet er allemaal spectaculair uit en is door regisseur Jackson vakkundig in beeld gebracht.

The Hobbit haalt het als trilogie bijlange na niet bij The Lord Of The Rings, maar uiteindelijk is het toch een redelijk vermakelijke trilogie geworden, die nog altijd beter is dan de gemiddelde fantasy-film. Martin Freeman was een goede Bilbo Baggins en Ian McKellen blijft leuk als Gandalf. Lee Pace steelt de show als de weinig charismatische elfenkoning. Ook op de rest van de cast heb ik weinig aan te merken. Al met al een goed einde van een trilogie die in eerste instantie moeite had om uit de startblokken te komen.

avatar van The Oceanic Six

Prima review, Nicole_1989, sluit me daar volledig bij aan.

avatar van DragQueen

DragQueen

De afsluiter van The Hobbit trilogie, en tevens de brug naar aansluiting met de LOTR trilogie. Het verhaal wordt mooi afgerond, en de alles bepalende veldslag wordt schitterend in beeld gebracht. Visueel ziet het er fantastisch uit, zoals we dat gewend zijn van de vorige films. Verder acteert iedereen uit de cast naar behoren, en met inleving. 4,5 Ster.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Een redelijke opvolger van zijn voorgangers en ook aardig spannend. Nu heeft men een dun boekje tot 3 grote episodes gemaakt en dat vind ik knap! Toch niet meer dan 3 sterren omdat veel in mijn ogen hetzelfde is, de terugkerende acties en het helden gedrag van onze hoofdrolspelers. Als ik zo door het leven ging was ik al lang wijlen geweest.
En aan het einde zaten wij met een vraag: "Hoe kon het dat toen de dwergen uit het kasteel kwamen (de koning en nog ongeveer 9 anderen) de bergtrollen voorover vielen zonder dat er iets zichtbaars gebeurde met hen?" Wij keken op 42 inch tv en hebben misschien iets gemist?

Toch een leuke film in een bijna 2 1/2 uur durend spektakel!

avatar van The Oceanic Six

knusse stoel schreef:

Wij keken op 42 inch tv en hebben misschien iets gemist?

Toch een leuke film in een bijna 2 1/2 uur durend spektakel!

Gek zeg, in de bios was het wel zichtbaar.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

The Oceanic Six schreef:

Gek zeg, in de bios was het wel zichtbaar.

Ja? En wat hebben wij dan niet gezien, want dat was mijn vraag. )

avatar van Nicole_1989

Nicole_1989

anoniempje28 schreef:

Wat jij beschrijft gebeurt nog ver voorafgaand aan het verhaal in The Hobbit. Bekijk de intro van de eerste Lord of the Rings film nog maar eens. Het gevecht met Sauron vindt plaats, waarin Isildur de vinger van Sauron afhakt. Isildur neemt de ring, maar gaat dood en de ring valt in water. Die wordt jaren/eeuwen later door Smeagol gevonden, die hem ook weer jaren houdt. En dan steelt Bilbo hem van Smeagol, en dat is in deze film te zien.

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Nou moe ?! Erg spannend was het niet. Veldslag komt erg geforceerd over en hebben we al zo vaak beter gezien. Duurt ook te lang. Eerste uur heeft dan mijn voorkeur. Blij dat het voorbij is , toch een uitgekauwd product geworden maar vermakelijk. Battle in Two Towers nog steeds mijn favoriet, die film is ook mijn favoriet van de zes. Deze komt op plaatsje 6. Komende december kunnen we weer gaan starwarren

avatar van Doido

Doido

Mooie plaatjes, mooie plaatjes en nog meer mooie plaatjes. Maar dan houdt het eigenlijk wel op. Die veldslagen kennen we nu onderhand wel uit LOTR. De afloop is ook altijd hetzelfde. Bijna verslagen, maar dan komt uit (on)verwachte hoek de hulp waar iedereen op wacht. Zo voorspelbaar. Wat me echter het meest irriteerde was de ongeloofwaardigheid. Mijn fantasie reikt heel ver, maar een jongetje van 12 die in een halve minuut een aantal Orks van 3 bij 2 meter uit weet te schakelen door het gooien van een paar stenen gaat zelfs mijn fantasie te boven. Jammer.

avatar van Gta Ripper

Gta Ripper

Vermakelijk laatste deel van de trilogie. Grafisch vind ik het ontzettend vet gedaan, en heb toch een aantal keer met mijn mond wijd open gezeten. De film is net ietsjes korter dan de andere twee delen, toch heb ik nog steeds heel erg het gevoel dat het verhaal ontzettend ''uitgerekt'' is.

Vermakelijk zeker, maar de film haalt het bij lange na niet bij de LotR trilogie.

avatar van LeonKooij

LeonKooij

Het probleem is gewoon de tegenstrijdigheid in Peter Jackson´s creaties Lord of the Rings en the Hobbit. Niet om de films inhoudelijk met elkaar te vergelijken - wat onzin is - maar puur om het kwalitatieve aspect.

De Lord of the Rings trilogie drie bevatte films met een overeenkomende sfeer, een sterk uitgewerkt verhaal met voldoende rustmomenten, een sterke cast en een lekker gevoel van diepte en grootsheid door onder andere de prachtige omgevingsshots. The hobbit trilogie Is eigenlijk maar een rommeltje. De films hadden ieder een totaal andere beleefniveau: Deel één was te kinderachtig, deel twee heeft nog wat lucht maar wordt is al duisterder, terwijl deel drie volledig de plank misslaat wat betreft veel te geforceerd een spektakel willen zijn met een overvloed aan voor de hand liggende clichés en zwakke beweegredenen tot actie. Waar de eerste twee delen veel tijd wordt besteed met het groot maken van de draak, verdwijnt deze in deel drie in vergetelheid. Naarmate de film vorderde had ik geen idee meer waar het hem nou allemaal om ging. Ook is het opmerkelijk hoe het afsluitende deel aan één kant zo gerekt kan voelen, en aan de andere kant toch zo afgeraffeld. Enige stabiele factoren waren nog de sterk acterende Ian McKellen en Martin Freeman.

Om nog iets positiefs te noemen, we weten allemaal dat het productieteam achter de films zeer kundig zijn in het afleveren van mooie beelden. Dit is terug te zien aan The Hobbit: Battle of the Five Armies. Al is de grote hoeveelheid CGI-gebruik iets dat een mens ook maar moet kunnen waarderen. Natuurlijk is dit een kwestie van mening. Ik ben er geen fan van. Met enige regelmaat waant men zich in een film dat meer aanvoelt als animatiefilm of videogame.

avatar van anoniempje28

anoniempje28

"Als liefhebber van Lord of the Rings en de wereld van Tolkien, had ik - toen ik hoorde dat de verfilming zou komen - nooit gedacht dat ik een deel van the Hobbit trilogie zou beoordelen met een onvoldoende. Helaas kan ik niet anders. Waar Jacksons eerste middenaarde trilogie nog altijd in mijn lijstje mooiste films ooit gemaakt staat, is the Hobbit trilogie vooral een tegenvaller geworden. Met The Battle of the Five Armies als absolute dieptepunt, een van de zwakste films die ik in de laatste jaren in de bioscoop heb gezien."

Tja dat is heel vaak het geval bij vervolgfilms van een succesvolle eerst film.

Als een regisseur een enorme hit maakt met een film gaat hij dat helemaal uitmelken met vervolgfilms tot het een onvoldoendes gaan worden en dan stopt hij ermee.

De SAW films is ook zo'n voorbeeld.

avatar van scottbrl

scottbrl

Wederom prachtige film (net als 1&2) , grafisch zeer goed en mooie verhaallijn/brug naar LOTR.

Verveeld geen moment , deze gehele reeks (Hobbit 1-3 + LOTR 1-3) is zoiezo zeer zeker de moeite!

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Ik vond deze helaas toch wat tegenvallen, het begin met de draak zat vol met spanning, en daarna het gevecht. Daarmee heb je de verhaal lijn wel gehad. Ook minder humor dan voorgaande delen, en zeer zeker minder avontuurlijk

avatar van ApoJapo

ApoJapo

Vind dit deel deel met afstand de minste. Bij het gevecht met de draak wacht je eigenlijk al op het gevecht met de Orks. Bij dit gevecht, die halverwege de film begint, is het verhaal eigenlijk al afgelopen.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Banjo schreef:

Nu nog graag `De Silmarillion` verfilmen, Meneer Jackson. Daar valt ongetwijfeld veel spektakel en mooie beelden uit te behalen.....liefst ook in 3 delen.

avatar van Brix

Brix

• 19682 berichten

Arnhemmer schreef:

Dat ligt tamelijk voor de hand

avatar van DeaQoN

DeaQoN

Volgens mij zijn er alleen filmrechten verkocht voor LotR en Hobbit (ergens eind jaren 60 al als ik het niet mis heb). Lijkt mij dus onwaarschijnlijk dat we meer verfilmingen krijgen te zien van Midden-Aarde

avatar van Noodless

Noodless

LeonKooij schreef :

Hier ben ik het min of meer wel mee eens, vooral de zin die aangeeft dat de eerste twee delen nog tijd maakt voor verhaal en vooral voor het groot maken van de draak spreekt mij aan. Want dat is nu net een zeer groot gemis in het derde deel. De draak verdwijnt al snel in vergetelheid en de veldslag daarna, hoe grootst ook, kan dit helaas niet meer goed maken. Halverwege is de film eigenlijk al gedaan. Oké, er valt genoeg te beleven want in een razend tempo vliegen de Orcs je om de oren. Vaak wel goed in beeld gebracht. Het slot is wel een mooie aansluiting op de trilogie van LotR. Conclusie : goeie film, maar kan de verwachtingen niet helemaal inlossen wegens veel van hetzelfde die de kijker niet meer weet te verrassen, de korte aanwezigheid van Smaug en weinig oog voor het verhaal. Voor mij het minste deel. 7,5/10

avatar van notsub

notsub

Dit deel bevat zoals verwacht het meeste geweld. De parallel naar een actiefilm is zo gelegd met de verschillende scenes zo aan het eind. Dat er een mafkees door de gehele film zijn ding moest doen voegde weinig toe, ik was hem snel zat. Qua spektakel kwam ik niets te kort. De pogingen tot diepgang in de personages werkten niet allemaal, maar de nadruk lag sowieso al op het visuele aspect en de knokpartijen. De belangrijkste kritiek geldt voor alle delen; de LOTR aanpak overheerst toch te veel, waardoor het allemaal erg zwaar wordt aangezet in vergelijking met het boek..

avatar van Lennert

Lennert

De eerste film was een teleurstelling, de tweede haatte ik vol overgave. Ik heb na de tweede film nog een nachtmerrie gehad waar ik in een lege en afgesloten bioscoopzaal zat, waar ik gedwongen was deze tot 'The Boredom Of Five Hours' omgedoopte film af te kijken, waarna een stem me vertelde dat Peter Jackson er nog een Hobbitfilm aan zou plakken. Badend in het zweet wakker geworden terwijl ik mezelf afvroeg of ik deze derde film nu echt nog wel wilde zien?

Goed was het nog steeds niet, maar ik heb me voor het eerst weer eens vermaakt met een Tolkien-geinspireerde film sinds Return Of The King. Allereerst is die domme humor uit de voorgaande films weg en lijkt er eindelijk wat duisternis in het verhaal terug gekeerd te zijn. Thorin staat op het punt te flippen, Smaug zaait dood en verderf, aan Attack On Titan denkende trollen jagen mensen op en alles en iedereen is onder constante bedreiging zonder dat een ritje in tonnen ze kan redden. Daar tegenover staat helaas nog steeds een pijnlijk oninteressante en slecht uitgewerkte relatie tussen elf en dwerg, een behoorlijk tekort aan Martin Freeman en de geforceerde Sauron komt er aan! plotlijnen.

Gandalf is de meest zinloze wizard die ik in een D&D party zou willen hebben. Geen fireballs, zelfs geen magic missiles, maar vooral een hoop cryptisch gelul komt er uit, terwijl hij verder buiten gevangen genomen worden niet heel veel interessants doet. Ik weet nog redelijk zeker dat hij (en Radagast) halve godheden zijn, waarom laat Jackson hem dan vooral zo ongelooflijk hulpeloos overkomen? De elven daarentegen zijn weer superkrijgers, zoals de scene waarin ze Gandalf redden van de Orks/Sauron ook toont. Leuk om Elrond, Galadriel en Saruman er weer even geforceerd in te krijgen, maar verder is het vooral... geforceerd.

Billy Connoly die alleen te herkennen is aan zijn briljante stem en levering van de tekst redt het begin van de veldslag nog even, om vervolgens in het niets te verdwijnen, net zoals de hele veldslag. Waarom zoveel focus op duels en zo weinig op de echte slag? Tegen het moment dat de adelaars komen, zien we alleen nog een clichématig duel tussen Thorin en een inwisselbare CGI-ork (ik zie Crixus liever in Spartacus) voorbij komen, terwijl de veldslag kennelijk ineens er niet meer toe doet. Waarom daarnaast Beorn een cameo geven als hij niet eens doet waar hij voor geschreven is? Uiteindelijk was het zijn character die in de veldslag de Ork-leider hoorde te doden.

De mensen zijn daarnaast uitzonderlijk oninteressant. Bard leek me een aardig persoon, maar wie en waar hij voor vocht konden me allemaal niets interesseren. Niet dat de elven me iets konden interesseren. Of de Orks. De dwergen eigenlijk nog het meeste, daar ben je toch als kijker het langste mee bezig. Van wie zagen we echter uitzonderlijk weinig? De dwergen. Na Billy Connoly's komst was er vrij weinig van hun potentiele gaafheid over. Ik bedoel hier overigens het leger, niet de gezichtsloze groep die we al de hele tijd gevolgd hebben.

Deze reeks is wat mij betreft behoorlijk gefaald. Jackson heeft fantasyfilms met LOTR gered en met de Hobbitreeks vakkundig de nek omgedraaid. Gelukkig waren er nu wat stuntmannen ipv CGI gevechten te zien, maar het komt allemaal nog steeds erg laat. Personages die we niet hoorden te zien (Tauriel, het spijt me, is nog steeds compleet onzinnig, net zoals Legolas) krijgen meer screentijd dan de dwergen die toch belangrijker hoorde te zijn. Bilbo heeft een bijrol in zijn eigen reeks. Smaug, die nota bene voor enkele aardige minuten zorgt in het begin van de film, is er al uitzonderlijk snel uit. Twee films en het weglaten van een hoop zinloos gedoe, hadden de reeks in ieder geval nog 'aardig' kunnen laten zijn, nu is het vooral een flinke faal in mijn ogen. Alsnog fijn dat het laatste deel nog normaal uit te zitten was, leek ook niet eens echt lang te duren.