• 9.376.689 stemmen

Jurassic World (2015)

Actie / Avontuur | 124 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Geregisseerd door: Colin Trevorrow

Met onder meer: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard en Vincent D'Onofrio

Releasedatum: 11 juni 2015

Plot Jurassic World

"The park is open."

Inmiddels zijn er 22 jaar verstreken sinds de gebeurtenissen uit Jurassic Park. Het eiland Isla Nublar is eindelijk omgebouwd tot een volledig functionerend pretpark genaamd Jurassic World. Owen maakt deel uit van een groep medewerkers die niet alleen werkt in Jurassic World, maar ook op het eiland woont. Samen onderzoeken zij het gedrag van de dinosaurussen. Een aantal onderzoekers experimenteert met de genen van bestaande dinosauriërs, wat resulteert in een levensgevaarlijke dreiging.

avatar van Nelusje

Nelusje

Bluebird59 schreef:

Nee absoluut niet. Die shitbrilletjes maken het beeld alleen maar kleiner en donkerder. Van mij mogen we weer terug naar de tijd toen geluk nog heel gewoon was.

Helemaal mee eens!

Majestics

Ik vind het overigens heel jammer dat blockbusters niet duister, spannend genoeg of 'gritty' (Engels woord) zijn. Met dinosaurussen kan je ook een redelijk enge film maken met genoeg soorten scenes waarin de spanning te snijden is en er wat meer realisme aanwezig is maar telkens weer maken ze er cheesy popcornvermaak van (in andere genres ook bedoel ik). Zouden er echt minder bioscoopbezoekers zijn als het allemaal wat minder cheesy en meer duisterder is? Nu ik erover nadenk is die vraag eigenlijk makkelijk te beantwoorden. De officiële leeftijdsgrens zou dan waarschijnlijk naar 16 moeten ofzo.

avatar van SouthParkFan

SouthParkFan

Inderdaad. Dan zouden ze lang niet zoveel geld vangen als ze nu doen. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn he.

Nelusje schreef:

Helemaal mee eens!

Ik vind het erg jammer dat het tegenwoordig maar gewoon door de strot geduwd wordt, dat 3D. Daar is natuurlijk al genoeg over gezegd en gedaan, maar ik snap niet dat de studio's en eigenlijk ook bioscopen zo weinig doen met deze negatieve geluiden. Ik ken haast alleen maar mensen die zich negatief uitlaten over 3D-films en het geringe aanbod van 2D versies. Bij deze film ook; van de vijf mensen met wie ik deze film heb gezien, vond slechts 1 persoon de 3D het aanzien waard. Het had hem overigens niet uitgemaakt als de film in 2D gedraaid zou hebben.

Zijn er mensen die de 3D wel wat vonden toevoegen dan? Want bepaalde scene's lijken welhaast op een bepaalde manier te zijn opgezet om er maar een 3D-effect in te kunnen verwerken.

avatar van Fortune

Fortune

Majestics schreef:

Naja, Jurassic Park en World zijn natuurlijk wél gewoon bedoeld voor kinderen, volwassenen kunnen er ook van genieten maar we moeten niet vergeten dat dit inderdaad een natte droom is voor kinderen dus het hoeft niet voor 16 jaar en ouder te zijn maar dan kan je nog wel een spannende film maken natuurlijk. Het is trouwens ook een trend om films die eigenlijk 16+ bedoeld zijn om te vormen, het geweld eruit te halen zodat het een 12+ rating krijgt om zodoende een groter publiek te trekken. Het beste is om te focussen op de hele familie. Teleurstellende trend natuurlijk.

Hoe meer ik over deze film nadenk hoe meer het woord commercie in beeld komt. Er zijn genoeg fans van de vorige delen en gewoon de hele franchise dat de makers niet eens perse een goede film hoeven te maken om geld te verdienen. Geld zal sowieso wel verdiend worden. Dus of het wel allemaal geloofwaardig is, spannend is, de critics het goed vinden, of de personages of moraaltjes boeiend zijn of niet, maakt niet meer zoveel uit, vandaar zoveel clichés en niet boeiende personages.

Wat uiteindelijk ontbreekt is passie. De passie van het eerste deel is hier echt niet meer te vinden. Script is ook echt slecht uiteindelijk. Zijn niet echt fatsoenlijke schrijvers die dit hebben geschreven. Ook daar ontbreekt elke vorm van passie. Ik denk namelijk niet dat er mensen zijn die na het zien van Jurassic World eraan denken om toch kinderen te nemen of om minder te gaan werken. Die moraaltjes zijn zo ontzettend geforceerd. Ook helemaal niet iets wat ik zoek in een Jurassic film.

Fortune schreef:

Ja, ik vind het gewoon jammer weetje. Ik wil weer een lekkere bloedstollende duistere actiefilm zien die mij echt een paar dagen bij zal blijven. Het is dat ik een enorme nostalgie voel naar dino's toe en daarom gewoon heb kunnen genieten van Jurassic World ondanks dat ik het niet eens ben met de richting die ze namen. Maar de film was ik de volgende dag alweer vergeten en dat had ik bij een Heat niet. Niet dat Heat perse duister is maar wel 'gritty', redelijk realistisch en enorm sfeervol.

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik denk al ruim een jaar niet meer naar de bioscoop geweest, maar Jurassic World wilde ik toch op groot scherm zien. Wat mij betreft hou ik het daar voorlopig weer even bij. Mensen die veel te laat de zaal in komen, een mobieltje dat twee stoelen naast me voortdurend oplicht, het gegiebel tijdens een '3D-moment' en de goede vriend naast me die tijdens de spectaculairste scenes de boel begint te analyseren alsof het een voetbalwedstrijd is. Maar goed, ondanks dat het wat extra inspanning kostte heb ik me alsnog uitstekend vermaakt.

Twintig jaar na dato, toen Jurassic Park ten onder ging, is het park eindelijk heropend voor het grote publiek. Ik had al kaartjes willen bestellen op Jurassic World - jurassicworld.com maar kwam helaas uit op tickets voor een of andere film. Helaas blijkt het park toch pure fictie. Je waant je echter middenin het themapark en de diverse overzichtsshots geven een machtig mooie indruk. De introductie van de T-Rex en Velociraptors is vanouds smullen, maar de Masosaurus spant toch zeker de kroon. De hightech-attracties zijn om je vingers bij af te likken en wanneer het JP-theme door de speakers galmt kreeg ik kippenvel. Ik kan wel stellen dat ik elke minuut van het werkende park heb genoten.

Zoals in elke 'dierentuin' worden de beestjes verzorgd en zelfs getraind. Met de raptors had ik er zo mijn bedenkingen bij maar toch was het een mooi gezicht. De scenes waarin de beesten op hun kop worden aangeraakt door mensenhanden vond ik zelfs indrukwekkend. Het is de eerste keer in de franchise dat dat gebeurd en het enorm realistische uiterlijk van de dino's maakt het alleen maar mooier. Voor deze scene gebruikte ze geloof ik mechanische raptors net als in het origineel, maar in de rest van de film is de CGI verbluffend goed. De 3D-effecten hadden echter nauwelijks effect, behalve dat ik de helft van de tijd niet naar de ondertiteling heb gekeken omdat mijn ogen daar niet op waren ingesteld. We wilden nog naar de 2D-versie maar die draait slechts één keer in de week tussen Looney Tunes en Pippi Langkous door. Dat ging hem dus niet worden.

De cast is te doen, maar zeker niet memorabel. Leuk dat Henry Wu even terugkeert maar verder is iedereen nieuw. Vrij cliché allemaal die geen van allen het charisma hebben van een Grant, Hammond of Malcolm. Toch deed Pratt het wel leuk en is Howard niet verkeerd om te zien. Het woord 'cliché' spookte trouwens meer door mijn hoofd tijdens de film. De relaties tussen de hoofdrolspelers zijn voorspelbaar en natuurlijk zijn er weer slechteriken die duistere plannetjes hebben om rijk te worden. Maar ook het einde was al een beetje te raden, daar ben ik ook niet helemaal tevreden over. De samenwerking tussen de raptors en Rex was ongeloofwaardig, al helemaal toen ze als vriendjes hun eigen weg gingen. En je hebt vaak in actie- of horrorfilms dat de moordenaar op het punt staat de goodguy af te maken naar nog net op tijd wordt gestopt door een andere goodguy. We hebben nu dus helaas ook een T-Rex-variant. De Mosasaurus was wel subliem.

Het is makkelijk om een hoog cijfer te geven als je van elke seconde met een dino op het scherm kan genieten. In mijn geval is dat zo en dan neem ik de rest - een groot deel althans - voor lief. Ik hoorde om me heen mensen over geloofwaardigheid praten maar dat hou je altijd. Wat wel een groot verschil met het origineel is is dat hier weinig sprake is van spanning. De rit langs de T-Rex-hekken twintig jaar geleden is ijzersterk en behalve het standaard verschuil-je-achter-een-auto-zodat-ze-me-niet-zien zit er niets spannends in. Wat je er wel voor terugkrijgt is een groots spektakel wat natuurlijk veel te vaak goed afloopt met de PG12 rating. Ik zou ook erg benieuwd zijn naar een veel grauwere versie waarin mensen echt aan stukken worden gescheurd. Naar mijn idee hadden ze een niet veel beter vervolg kunnen maken. Laat dat vijfde deel maar komen dus!

avatar van Syrake

Syrake

Als jurassic films fan natuurlijk deze in de bioscoop gaan kijken !

Ik vond het een topfilm en denk wel dat de 3D een kleine meerwaarde geeft al hebben vele gelijk dat je dan met zo een donker brilletje zit maar de effecten waren goed.

Film heeft ff tijd nodig om op gang te komen maar dat stoorde me niet. Genoeg spanningen in deel 2. Een leuk avondje uit en een mooi vervolg op de 3 jurassic films.

avatar van De zonderling

De zonderling

IcU schreef:

Wat was eigenlijk de motivatie dat het begin van deze film met kerst moest afspelen? Hier wordt verder niet naar gerefereerd en het is ook nog eens een daadwerkelijke zomer film. Vreemd

Vond ik ook vrij dubieus ja. Moest de film eerst rond de kerstdagen gaan draaien ofzo?

avatar van NYSe

NYSe

De zonderling schreef:

Misschien simpelweg om het contrast tussen de bewoonde wereld en het verre Isla Nublar aan te tonen?

avatar van Confusie

Confusie

Was mij nog niet eens opgevallen.

avatar van Superkuuk

Superkuuk

Toch zeker wel leuk, absoluut niet verwacht.. puntje minder door Omar Sy, hij kan beter in Frankrijk blijven, en hoplijk niet onverstaanbaar in elke Hollywood productie zijn opwachting maken, er waren stukjes in de film niet eens vertaald als hij ging praten..Ook Matige kleine bijrollen voor toch wel redelijke acteurs Brian Tee als bewaker, en als hapvoer, en Jake Johnson als Nerd, die heeft al zijn scenes in 2 uur tijd op kunnen nemen en is niet van zijn stoel geweeest.....Pratt en Bryce Howard waren wel leuk als botsend koppel....

avatar van ValAktaion

ValAktaion

Het verval van orde naar chaos blijkt toch de beste setting te zijn, nu JW met succes terugkeert naar het park-concept van JP. Het mist de moraal van het eerste deel dat de natuur uiteindelijk haar weg vindt, en lijkt met raptortrainingen en een bijna over-the-top einde eerder daar tegenin te gaan. Maar de visuals, van de weergave van het park tot de echt beklemmende actie, zijn ongekend goed.

avatar van Fabian123

Fabian123

Heb hem gister in Imax in Londen gezien. Beeld was duidelijk opgeblazen: fletse kleuren en weinig detail in wijdse shots (van bijv het park/mensenmenigte van afstand), bijna als een gedownloade cam-versie. Hebben anderen hier ook ervaring mee? Als ik het van tevoren had geweten, zou ik naar een reguliere voorstelling zijn gegaan.

Bluebird59

Was mij idd ook opgevallen. De parkbeelden waren soms wel wat wazig/kunstmatig neergezet. Vooral bij de helicopterscenes. Nou ja gelukkig maakt de 3d bril alles weer goed.

avatar van bart_31

bart_31

Ik snap de hoge beoordelingen voor deze film niet. Toegegeven, met de actie zit het wel goed, maar voor de rest stelt dit toch echt heel erg weinig voor. Ik ben in de bios ook een aantal keer goed in de lach geschoten op momenten dat het volgens mij niet helemaal de bedoeling was. Om een voorbeeld te noemen: toen Claire Owen overeind hielp, en ze midden in alle chaos ineens gaan zoenen, dat is toch ridicuul?. Sowieso werkte Chris Pratt voornamelijk op mijn lachspieren met zijn zwaar over de top, macho personage. Ook vrij grappig hoe ontzettend snel hij was overgehaald om de raptors in te zetten als wapens.. Op een schaamteloze manier stapelt de film cliché op cliché met als tenenkrommend dieptepunt het gesprek van de twee broertjes achterin het busje.

2* voor de actie en de dino's, die er gelikt uitzien, maar voor de rest een film om snel te vergeten. Tip voor mensen die hem nog willen zien: ga hem kijken in de bios, want het grote scherm zorgt ervoor dat het toch nog wel goed uit te houden is.

Bluebird59

De hoge waarderingen waaronder ook de mijne zullen vooral het visuele spektakel toebedeeld zijn. Voor het overige heb je volkomen gelijk. Het verhaal is te belachelijk voor woorden. Sensationeel popcornvermaak en meer is het ook niet.

avatar van de-artiest

de-artiest

Het visuele spektakel is idd waarom ik het 2 sterren geef. Het script en het acteerniveau is werkelijk verschrikkelijk! De film zit vol met onlogische keuzes waaraan je kunt zien dat er gewoon niet over nagedacht is.

- wie loopt er nou in een kooi zonder bewijs dat het meeste gevaarlijke beest ter wereld daadwerkelijk is ontsnapt.

- wie stapt er nou een sphere bal om tussen de dino's door te zweven/rijden? Serieus?

- ze gaan op zoek met een heel team naar dat beest maar hebben maar 1 bazooka bij zich? Dan laten ze dat beest nog rustig communiceren met de raptors.

Zo zijn er talloze voorbeelden die gewoon niet logisch zijn. Ik vind het zonde dat er zo weinig tijd besteedt is aan het script. Typisch een hollywood cashcow sequel, echt zonde want deel 1 was meesterlijk!

Majestics

De scene dat de rapters stoppen op een plek waar de Indominus Rex zou zijn en het special forces-team stilletjes afwacht was wel lekker spannend.

avatar van Redlop

Redlop

Bluebird59 schreef:

Mijn 4* zijn louter gebaseerd op de intertekstuele verwijzingen naar oeuvreklassiekers van Bergman, Godard en Fassbinder.

avatar van bart_31

bart_31

Redlop schreef:

Tsja.. is dat dan niet wel heel makkelijk scoren voor een film?

avatar van Fabian123

Fabian123

Bluebird59 schreef:

Ik vind het eerlijk gezegd belachelijk dat er van tevoren geen onderscheid wordt gemaakt tussen dit en films als Avatar of Gravity (zowel qua communicatie als het geld dat je ervoor neerlegt). Er is echt een groot verschil en dat merk je ook meteen: eerst krijg je kort de standaard IMAX-presentatie (haarscherp, heel immersief) en vervolgens dus een film in een veel te lage resolutie.

Bluebird59

De dvd is nu al te reserveren bij Bol??? Ergens anders lees ik weer dat de release pas in oktober is.

avatar van theocm

theocm

Buiten de goede digitale animatie is er weinig te genieten. Een alleen maar mooi zijnde juffrouw in designerkleding en op hoge hakken met geen enkel acteertalent, Chris Pratt een middelmatig acteur die ook hier niet uit de verf komt: wat een bedroevende casting! Van de verhaallijn had ik van tevoren al niet veel verwachtingen maar het is nog slechter dan ik al dacht. Jurassic Park II en III waren niet veel bijzonders maar dit is een absoluut dieptepunt in de Jurassic reeks. Een belediging voor de liefhebbers en de makers van Jurassic Park I, de echte voortreffelijke klassieker.

avatar van IcU

IcU

NYSe schreef:

Denk dat dat ook wel op een andere manier mogelijk was. Het is ten slotte een duidelijke zomer film.

Eigenlijk zou het park zelf ook gedecoreerd moeten zijn met het kerst thema. Een thema waar pretparken natuurlijk gretig gebruik van maken. Waarom zou een Jurassic World dat niet doen?

avatar van danuz

danuz

Pulpspektakel van jewelste. Inclusief stoer lachende huurlingen, diverse verwijzingen naar '93 en pretparkvolk dat en masse wordt afgeslacht. Had het niet verwacht eigenlijk, maar dit was een erg fijne film zeg.

avatar van egelhunter

egelhunter

Na ruim een week de film gezien te hebben denk ik er nog plezierig aan terug. Zeker als ik steeds berichten op facebook lees van kennissen die er naartoe gaan word ik enthousiast. Dit heb ik al lange tijd niet gehad bij een film. BAM gooi hem gewoon naar 5*

Nog even en we hebben een nieuwe 1 miljard film bij.

avatar van thunderball

thunderball

bart_31 schreef:

Tsja.. is dat dan niet wel heel makkelijk scoren voor een film?

Ik hoop dat je snapt dat hij een sarcastische en niet serieus bedoelde opmerking maakt...

avatar van Nicole_1989

Nicole_1989

Bluebird59 schreef:

Haha, andere films die pas eind van het jaar in de bioscoop komen zijn zelfs al op DVD te bestellen bij Bol.com! Staat dan alleen bij dat het om een reservering gaat, maar nog geen datum waarop hij uitkomt.

avatar van loneranger

loneranger

In 1993 maakte 'Jurassic Park' heel veel indruk op mij. Die dino's, zo levensecht. Zoiets had ik nog niet eerder gezien. 'The Lost world' en 'Jurassic Park 3' hadden veel minder impact. Vandaag toch maar besloten naar 'Jurassic World' te gaan. Maar helaas, die eerste film uit 1993 wordt niet overtroffen. Hoe groot die Indominus Rex ook is. Wat wordt het bij de volgende film: een nog grotere dino? Zoals ze in de film zelf ook zeggen. Mensen kijken niet meer op van een dino meer of minder. 'Jurassic World' is een aardige film maar ik ben nu wel klaar met de 'Jurassic' films.

Nicole_1989 schreef:

Die mag je dan zeker meteen betalen ook?

Wat een geldklopperij!