Genre: Misdaad / Drama
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed en Rene Russo
Releasedatum: 6 november 2014
Bekijk via HBO Max
Plot Nightcrawler
"The city shines brightest at night"
Los Angeles. Lou Bloom (Gyllenhaal) is een gedreven jongeman die wanhopig op zoek is naar een baan. Hij ontdekt de snelle wereld van misdaadverslaggeving in de Amerikaanse miljoenenstad en worstelt zich al snel tussen de die-hard freelance journalisten die auto-ongelukken, branden, moorden en andere chaotische toestanden filmen voor de vele nieuwsstations in de stad. Als 'nightcrawler', iemand die de politieradio continu in de gaten houdt en hoopt op slachtoffers, doet Lou er alles aan om snel geld te verdienen. Zijn materiaal slaat aan bij tv-veteraan Nina (Russo), maar tijdens zijn zoektocht naar nieuws vervaagt de grens tussen toeschouwer en deelnemer en wordt Lou al snel de ster van zijn eigen verhaal.
- Nightcrawler (MusicMeter)
Kent Shocknek
Sharon Tay
Linda
Maarten0402
Ik ben benieuwd of de Oscar-jury Gyllenhaal gaat belonen; het publiek lijkt het erover eens te zijn dat dit dé rol van het jaar is. Maar goed, zal wel weer niet, film zal wel te donker zijn voor de doelgroep waarop een zwaar overschatte Ethan Hawke met het beeldje naar huis gaat...
Ik heb ook goede verhalen gehoord over J.K. Simmons' rol in Whiplash.
Die film moet ik nog zien en ben erg benieuwd.
Zwolle84
Ik heb ook goede verhalen gehoord over J.K. Simmons' rol in Whiplash.
Die film moet ik nog zien en ben erg benieuwd.
Heb hem gezien. Best oke, maar wel een beetje overhyped naar mijn mening.
Thomas83
Nightcrawler maakte me met die ijzersterke trailer al wel echt lekker. Het onderwerp, dat duistere sfeertje in het nachtleven van Los Angeles, in een paar seconden al erg spannend ogende scènes en een griezelig manisch en doorgesnoven overkomende Gyllenhaal met die gigantische ogen en snelle manier van praten. En werkelijk alles wordt ook echt waargemaakt voor mij. The Grand Budapest Hotel is voor mij dan ook van zijn troon gestoten. En dat is al een sublieme film.
Hoe goed de film ook in elkaar steekt, Gyllenhaal trekt wel het meest de aandacht naar zich toe. Wat een griezel speelt hij zeg. Een gewetenloze psychopaat die alert is op elke prikkel en geen echte persoonlijkheid of duidelijke eigen mening bezit. Bijna alles wat hij zegt is duidelijk iets dat ergens snel is opgezocht en erin gestampt, gebaseerd op wat Lou denkt dat een ander wil horen. Gyllenhaal is vooral de laatste jaren zo goed bezig en een Oscarnominatie zou meer dan verdiend zijn. Helaas schijnt de concurrentie dit jaar wel erg groot zijn.
De rol van Gyllenhaal en het hele verhaal is wel wat uitvergroot misschien, maar daar is heel de film effectief in. Als je enkel realisme zoekt dan kun je genoeg ontdekken dat niet klopt. Maar het is juist dat opgeblazen en sensationele wat zo goed werkt in de film. Al die aasgierjournalisten en met elkaar keihard om de kijkcijfers concurrerende tv-stations. Grenzen worden overschreden in de honger naar altijd meer.
Door de film heen zie je Lou grenzen steeds meer overschrijden in zijn jacht op sappig nieuws. Dat is mede door dat heerlijke donkere sfeertje en de ook al zo fijn ophitsende (maar een enkele keer ook minder op zijn plaats zijnde) soundtrack erg spannend en boeiend om naar te kijken. Je vraagt je steeds af wat Lou nu weer gaat flikken en wat voor akelig leed je nu weer te zien krijgt. Vooral het laatste uur gaat de film hier op indrukwekkende wijze in los. Goed geschreven in al zijn eenvoud. Alleen de scène op het politiebureau had ook wel weggelaten kunnen worden.
Een vergelijking met Drive vind ik nog best op zijn plaats. Niet omdat Nightcrawler ook maar in de buurt van het artistieke niveau van die film komt, of zelfs maar vanwege de centrale rol voor de auto in het nachtleven van Los Angeles, maar omdat de film wel niet helemaal zal krijgen wat het verdient in het prijzenseizoen. 4.0*.
Nightcrawler is een prima film en laat ook goed zien hoe ver ze in de VS gaan om nieuws op de buis te brengen. De rol van Gyllenhaal is zonder meer goed maar waar ik me aan stoorde is het karakter wat hij speelt je krijgt er echt geen binding mee een nare koude man zonder enige vorm van emotie was het een aangenaam persoon geweest dan had de film voor me persoonlijk hoger uitgevallen maar ja dat is een kwestie van smaak.
mcdaktari
In het begin dacht ik dat de film niet echt goed was, maar gaandeweg werd het toch een aangenaam verhaal. En Jake Gyllenhaal acteert gewoon heel goed. In deze film vond ik hem af en toe wat van een psychopaat weg hebben.
Waylon
Matige film, met een matige Rene Russo. Ik zag en zie de hype niet van deze film. Magertjes..
david bohm
Behoorlijke film met een uitstekende Gyllenhaal als de sociopaat Lou die alles ervoor over heeft om te scoren met zijn beelden. Doordat we eigenlijk alleen Lou volgen is de film wat eenzijdig en sleept ie wat voort naar mijn smaak.
Al met al toch een aardige film.
Rickyman
Redelijk filmpje waarbij alles prachtig in beeld gebracht wordt.
Het krabbelt langzaam voort en had wat moeite om in het verhaal te komen, maar uiteindelijk werd het boeiender en verwachte ik een geweldige finale, maar toen was het al afgelopen. Had nog wel iets langer mogen duren van mij.
Oliveri
Kijkwaardige film die vrijwel geheel gedragen wordt door het sterke spel van Jake Gyllenhaal en daar is dan ook helemaal niks mis mee.
Nightcrawler is duidelijk een film voor de Amerikaanse markt. Waar ze programma's als Cops gewoon zijn, flitsende CNN-beelden die de visuele vertaling zijn van de roddelblaadjes, en met een groter paparazzi-gevoel dan we in België gewoon zijn. Ik geef toe dat Gyllenhaal een sterke rol speelt. Een zeer gedrongen nachtwezen dat over lijken gaat om zijn ding te doen. Een beetje psychopatisch zelfs. Maar verder dan de lijn opzoeken van wat je naar gezond verstand kan film en uitzenden in een nieuwsuitzending, is het ook niet. En daardoor zal zijn personage ook verre van legendarisch worden. Ik zou het zelfs geen gemiste kans noemen, want het verhaal zelf is al niet veel soeps, de uitwerking viel nog ietwat mee...
Mr Thee
Waarom "duidelijk een film voor de Amerikaanse markt" Film Pegasus? Ik werd er (in R'dam (NL) nog eens fijntjes - net voor de film- op gewezen dat ook de Rabobank nogal graag op misselijkmakende wijze op de gevoelens van de mens inspeelt in hun "commercials" (mooie term in dit verband). Toedeloe boerenleenbank. Film Pegasus is u dan niet opgevallen dat er al jaren door Nederlandse (en vast ook Belgische) zenders flink wat programma's worden ingekocht en geimmiteerd? Het gaat om die sensatieprogramma's die op de hak genomen in deze film. Relevantie voor Belgie en Nederland is er dus wel.
Heerlijk cynisme. Uitstekende hoofdrol. Goede sound.
De beelden zijn werkelijk prachtig: de shots van de welvaart, stranden etc.
Het deed mij denken aan American Psycho (2000)
Natuurlijk een ander onderwerp maar wel soortgelijke ingrediënten te weten:
Een narcist als hoofdpersoon met een (uiteindelijk) flitsend voorkomen die "over lijken gaat".
Nb. Grappig detail voor de Nederlandse kijker is de "6" zoals die nu door sbs 6 wordt gebruikt.
Zoals je zelft zegt 'ingekocht en geimmiteerd'. Duidelijk Amerikaanse stijl. En ik kan gerust zeggen dat het Belgische nieuws toch van een heel andere stijl is. De stijl van Nightcrawler doet me vooral aan paparazzi en programma's als Cops denken. Als ze bij ons zo ver gaan als journalisten is dat een schandaal (zeg wel niet dat het niet gebeurd) en als men beroepen als politie, douane, rechtbank etc volgt, is dat toch van een heel andere stijl.
En om terug naar de film te gaan, ben ik niet mee met die sfeer omdat het voor mij als niet-Amerikaan ook niet zo alledaags is. Blijft over een nachtelijke geobsedeerde psychisch gestoorde man die weliswaar goed wordt vertolkt door Gyllenhaal, maar zeker geen American Psycho is.
Mr Thee
Dat het een Amerikaanse stijl heeft zijn we zeker eens. Het is ook een een film uit de USA. Je sprak echter over "duidelijk een film voor de Amerikaanse markt". Dat bestrijd ik door te wijzen dat er meer Amerikaanse producten (lees: series, nieuws- en amusementsprogramma's) maar al te graag worden ingekocht (en bekeken). Dat er daarnaast een Nl'se, Belgische stijl is etc. das mooi. Vooral behouden zou ik zeggen.
De sfeer is m.i. mooi neergezet (beeld geluid etc). Verder zag ik een paar overeenkomsten (soortgelijke ingrediënten), die je blijkbaar niet ziet of niet wil zien. Beter gezegd je veronderstelt onterecht dat ik stel dat de hoofdpersoon "American Psycho is".
Mij niet echt.
Dit is duidelijk een Amerikaanse stijl die daardoor ook vooral in Amerika zal aanslaan. In BE en NL hebben ze misschien ook al dergelijke programma's aangekocht, het blijft ingevoerde Amerikaanse stijl. Uiteraard geen probleem, teken dat er vraag achter is of dat mensen geloven hier een publiek voor te vinden. Maar voor mij hoeft het niet echt. Geen fan van CNN, Cops, CSI of Jackass.
Ik zag hier trouwens ook verwijzingen naar Drive, wat nog verder gezocht is...
Laten we het gewoon erop houden dat dit niet echt mijn ding is. Het hoofdpersonage lijkt op zich nog wel boeiend, maar is niet helemaal mijn ding. En verder vind ik de film nogal saai eigenlijk. Niet bepaald opvallende sfeer.
Fortune
Toch wel een van de films met de meeste sfeer die ik heb gezien de laatste tijd.
Dit is ook geen CNN of Cops of CSI. Dat heeft daar helemaal niks mee te maken.
Wat er in deze film gebeurt qua opnemen van crime scenes dat bestaat helemaal niet. Dat kan zo niet uitgezonden worden. Daarvoor moet je ergens op een lugubere site op internet kijken.
Dit is juist een film die dat op die manier verkent als in 'wat zou er gebeuren als' nieuws op deze manier uit de hand loopt.
Heeft meer te maken met een voyeuristische kijk op verschrikkelijke dingen die je hoort en leest uit het nieuws maar niet van zo dichtbij ziet. De VS is natuurlijk een stuk populairder en gekker in het nieuws dan Europa maar maakt echt niet uit waar je vandaan komt om deze film goed te vinden.
Als je nieuws op je televisie hebt en weleens kijkt dan begrijp je deze film.
En ja wie weet misschien kijken we het nieuws over een paar jaar op deze manier. In Dogma95 stijl
ralfsjam
Die kop van Jake Gyllenhaal begint een beetje mijn favoriet te worden. Alles wat hij aanraakt is wel goed. Ook deze weer. Van begin tot het einde volgen we een soort van autistische psychopatische dief die een goed idee krijgt. En langzaam gaat het van kwaad tot erger. 1 voor de handigheid moment kwam ook uit, maar alsnog was het einde verrassend!
Zeer van genoten. Aanrader!
4**
mikey
Coole nightflick in de stijl van mann qua kleur en sfeer. Dat werkte heel goed. Tegen het einde wordt het wat ongeloofwaardig. De scoopjager regisseerde zijn item dat niet te regisseren valt, beetje zoals american psycho maar die film is een satire. Nu zou het kunnen dat deze film ook een satire is. De achtervolging sloeg nergens op maar zag er te gek uit. Mad Max 2 style.
De film was net niet sterk genoeg voor de lengte. Goed spel van de gehele cast met name russo.
Titatiko
Zeker wel een goede film, had er wel meer van verwacht door de score op imdb en de lovende kritieken. Jake Gyllenhaal is zo goed, dat mijn score wat hoger uitpakt...
lJSBEER
Deze film is in ieder geval niet gespeend van het cliché dat het niet uitmaakt wat voor een camera een begaafd fotograaf gebruikt: als hij/zij talent heeft dan zal dat hoe dan ook blijken. Daar zit wel een kern van waarheid in maar in dit geval komt het zeer ongeloofwaardig op me over. Hoeveel politiescanners gaan er echter nu meer verkocht worden in het jaar 2015 t.o.v. 2014, laat staan te dure sportwagens? Het is weer zo'n karikatuur van de "American Dream" en dat je als je maar genoeg hersens hebt of doorzettingsvermogen je het altijd wel kan maken in dit land. Deze Jake Gyllenhaal wordt bijna altijd rollen van halve tammen toebedeeld maar nu dan toevallig van 'n te ambitieuze gefrustreerde psychopaat met brains. Het ligt echt niet aan zijn acteren dat mij de film doet tegenstaan (wat uitstekend is) maar de film vinkt gewoon alle gemeenplaatsen af waaraan een goede thriller aan moet voldoen, niets meer en niets minder: dus weer zo'n film!
Wat ik raar vond is dat er op een gegeven moment niet langer meer teruggevallen werd op de seks-chantage van Gyllenhaal op Rene Russo.
ghostman
De beste postmoderne Michael Mann-film ( kloon ) die niet door de master himself is geregisseerd ! Duister , verontrustend en indrukwekkend , Taxi Driver (1976) + Crash (1996) + Collateral (2004) ...
DragQueen
Sterke Film, waaraan een goede duistere sfeer is gegeven. Het nachtleven van Los Angeles wordt treffend weergegeven. Jake Gyllenhaal zet weer een formidabele en overtuigende acteerprestatie neer hier. Dit keer als de gedreven en uitgekookte Lou Bloom, die een poging in de misdaadverslaggeving gaat wagen. Ongetwijfeld een van de beste acteurs van de 'nieuwe lichting', en een van mijn persoonlijke favorieten. Ook lijkt hij er een neus voor te hebben om niet alleen maar in mainstream films te spelen. Hij lijkt zijn rollen zorgvuldig uit te kiezen. Zo waren bijvoorbeeld Prisoners en Enemy ook al topfilms. Verder zijn de bijrollen van Russo en Paxton ook op hun plaats, en is het verhaal boeiend tot het eind. 4 Sterren.
MrMontana
Dit was voor mij de verrassing van 2014! Jake Gyllenhaal vertolkt op fantastische wijze een ontzettende creep. Lekker donker sfeertje en op momenten best spannend.
uppie
Ik had er gezien de verhalen hier en de trailer veel meer van verwacht, het kabbelde maar wat voort, pas op het einde begint het een beetje een leuke film te worden. Jake Gyllenhaal is wel geweldig, vond hem ook al zo goed in Prisoners, dat maakt de film nog een beetje goed.
Al met al een tegenvaller.
JacoBaco
Gyllenhaal doet mij (hier) een beetje denken aan de rol van Christian Bale als Patrick Bateman in American Psycho. De rol van een doortrapte psychopathische gladjakker.
thegimp
Mooie cinematografie, duister sfeertje, origineel verhaal en een belachelijk goed acterende Gyllenhaal maken deze film tot een van de beste van 2014.
Sommige scenes zijn zo briljant geacteerd dat je tenenkrommend aan het kijken bent. Bijvoorbeeld de scene in het mexicaanse restaurant met Russo. Duister humoristisch maar tegelijkertijd psychopatisch en angstaanjagend. Je krijgt het gevoel dat Russo nooit meer van hem afkomt
Lou (Gyllenhaal) zoekt elke keer weer een andere grens op en dat doet je gedurende de film afvragen waar het stopt. Een van Gyllenhaal's beste rollen ooit!
zikobeetlejuice
STERK film was voor mij de verrassing van het jaar, deed me een beetje aan me favoriete film denken Taxi Driver.
Richardus
Zo, Captain Jack Kielhaal zet hier inderdaad een puike rol neer. Al ben ik nooit zo fan van Hollywoodiaanse method acting (ik hou meer van het naturelle werk), laat hij hier een sterk staaltje van zien, zeker in één bepaalde scene. Een behoorlijke creepy manipulatief gastje, die soms bijna (pijnlijk) komisch is in z'n verregaande drang naar succes (understatement zelfs nog) en daarin alle grenzen overschrijdt. Tegelijk is de film een aanklacht tegen de absurde news gathering gewoontes in de VS, iets wat daar meer zal aanspreken dan hier. Sterke en vermakelijke film.
bjerik76
Goede film, maar wat een mafkees.
gisteren GONE GIRL gezien, waarin het hoofdpersonage ook al niet spoorde.
Mooi in elkaar gezet, langzaam worden de personages duidelijk en gaat de film langzaam verder in drama en problemen.
cholopotter
Dat LA bij nacht er door de lens van P.T. Andersons huiscinematograaf Robert Elswit buitengewoon sfeer- en stijlvol uitziet, behoeft niet te verbazen. Het is het melancholieke en omineuze Los Angeles, bekend van films als Robert Altmans The Long Goodbye en Mulholland Dr. Zorgvuldig uitgelicht en gekadreerd door een meester-director of photography.

Kijk vandaag op televisie naar de misdaadthriller 'Nightcrawler' van Dan Gilroy

De tijd vliegt: deze vijf sterke titels vieren dit jaar hun tiende verjaardag

Geprezen misdaadthriller 'Nightcrawler' van Dan Gilroy zaterdagavond op Paramount Network

Drie fascinerende en opmerkelijke filmfeiten die je misschien nog niet kende

Jagten

The Wolf of Wall Street
Biografie / Komedie, 2013

Whiplash
Drama / Muziek, 2014
californiëjournalistiekondergrondsjob interviewtv stationcynicismpsychopaathorrorsociopathvideo cameracrime scenepsychologische thrillerlos angeles, californiëhuisinvasieauto achtervolgingstakeouttv newsnewsreel footage character studyemployer employee relationshipneo-noirethicsstringerpolice scannernews businesssocialized psychopath