• 9.372.316 stemmen

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed en Rene Russo

Releasedatum: 6 november 2014

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Nightcrawler

"The city shines brightest at night"

Los Angeles. Lou Bloom (Gyllenhaal) is een gedreven jongeman die wanhopig op zoek is naar een baan. Hij ontdekt de snelle wereld van misdaadverslaggeving in de Amerikaanse miljoenenstad en worstelt zich al snel tussen de die-hard freelance journalisten die auto-ongelukken, branden, moorden en andere chaotische toestanden filmen voor de vele nieuwsstations in de stad. Als 'nightcrawler', iemand die de politieradio continu in de gaten houdt en hoopt op slachtoffers, doet Lou er alles aan om snel geld te verdienen. Zijn materiaal slaat aan bij tv-veteraan Nina (Russo), maar tijdens zijn zoektocht naar nieuws vervaagt de grens tussen toeschouwer en deelnemer en wordt Lou al snel de ster van zijn eigen verhaal.

Nina Romina

Frank Kruse

Detective Frontieri

Detective Lieberman

Kent Shocknek

Sharon Tay

avatar van Porta

Porta

Net gezien en genoten van Jack Gyllenhaal die opnieuw een freak briljant neerzet. Wat een sfeer heeft deze film, donker, creepy, heerlijk!

avatar van T.O.

T.O.

In de nasleep van het Charlie Hebdo-drama zijn de vrije media vaak jubelend neergezet als 'de redders van het vrije woord', maar dit verhaal werpt weer een ander licht op de zaak

Deze film schept een aardig beeld van een psychopaat die juist dankzij zijn gebrek aan gevoel en empathie carrière weet te maken in een gehaaide, competitieve business. Een gegeven dat de laatste jaren al vaker voorbij is gekomen in bijvoorbeeld beschouwingen over zakenbankiers. Het 'systeem' geeft deze types ook alle ruimte: treffend toont de film de laffe bezwaren tegen Lou's methode van het tv-station, dat uiteindelijk toch steeds voor de bijl gaat omwille van de kijkcijfers.

Ondanks de actuele boodschap en een passende rol van Gyllenhaal is het geen geweldige film. Het andere acteerwerk is niet super en het verhaal komt soms wat routinematig over. Vergelijkingen met Drive en Collateral lopen nogal mank trouwens. Los van de nachtelijke beelden van LA hebben deze films niets met elkaar gemeen, toch?

lJSBEER schreef:

Wat ik raar vond is dat er op een gegeven moment niet langer meer teruggevallen werd op de seks-chantage van Gyllenhaal op Rene Russo.

Daar werd nog tweemaal naar gerefereerd, toch?

avatar van lJSBEER

lJSBEER

T.O. schreef:

Daar werd nog tweemaal naar gerefereerd, toch?

Misschien wel maar ik moet 'm dan opnieuw zien. Als het zo is dat er tot twee maal toe aan gerefereerd werd dan is 't mij niet opgevallen omdat de seks-chantage... niet visueel "geconsumeerd" werd.

avatar van möök

möök

De filmcamera als kettingzaag. Gyllenhaal als Cable Guy-achtige engerd in een subtiele aktiefilm vol ongemakkelijke psychologische breiwerkjes.

avatar van Spetie

” That's my job, that's what I do, I'd like to think if you're seeing me you're having the worst day of your life.”

Heerlijke film dit, dat moet gezegd worden. Jake Gyllenhaal speelt de rol van zijn leven en de vergelijkingen die gemaakt worden met Christian Bale's rol in American Psycho zijn vrij logisch, aangezien beide personages veel overeenkomsten hebben.

Nightcrawler heeft een heerlijk sfeertje, dat mede voortkomt uit het feit dat bijna alles wat je ziet, zich 's nachts afspeelt. Los Angeles wordt daarnaast nog eens erg mooi in beeld gebracht. Het verhaal is interessant, maar wordt door het geweldige acteerwerk naar grotere hoogten gestuwd. Gyllenhaal transformeert op zeer geloofwaardige en indrukwekkende wijze van een normaal persoon, naar een soort van psycho, die helemaal geobsedeerd is door de camera.

Naast Gyllenhaal zetten Russo en Paxton ook goede rollen neer. De dialogen zijn fijn geschreven en regelmatig zit er fijne, subtiele, zwarte humor doorheen verweven. Verder is het vooral een film, waar bij een volgende kijkbeurt nog meer in te ontdekken valt. Dat gaat in de toekomst dan ook zeker nog gebeuren.

De film blijft een halve dag later nog steeds in mijn hoofd rondspoken. Tot nu toe is dit zeker de beste film van het afgelopen jaar, met fantastische hoofdrol en een heerlijk nachtelijk sfeertje.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Ik vroeg me nog af: zal het Oscarcomité het voor elkaar krijgen om Jake Gyllenhaal níét te nomineren? Ach welnee, onmogelijk...

Ik heb ze wederom onderschat: 2015 Oscars | Nominees | 87th Academy Awards Nominations - oscar.go.com.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Zwolle84 schreef:

Inderdaad redelijk schandalig dat Gyllenhaal hiermee geen nominatie verdiend heeft.

avatar van Mondragon

Mondragon

Matig film, maar dat komt denk ik het meest omdat ik die Gyllenhaal totaal niet uit kan staan. Dus echt objectief ben ik niet.

avatar van njirem

njirem

Leuke film

Wat een raar figuur, meelijwekkend maar ook wel weer iemand waar je om zijn eigenzinnige aanpak respect voor kunt hebben.

Vind het lastig te duiden in welk genre deze thuishoort, niet uitgesproken misdaad, en ook geen uitgesproken drama.

Vind het meer een zwarte komedie eigenlijk.

Heb er opzich wel van genoten.

De onomstotelijk beste scene is het 'gezellige' etenje in het Mexicaans restaurant, prachtig

avatar van pmaj663399

pmaj663399

Heel leuke film die geen moment verveeld.

Fantastisch geacteerd door Jack Gillenhaal,

avatar van martijnk

martijnk

Haha wat een heerlijke film was dit, één van de meest donkere en psychopatische films die ik ooit gezien heb. Sommigen vergelijken hem met Taxi Driver en hoewel die natuurlijk meer historie en faam heeft vond ik deze echt veel beter.

Geweldig! We zijn qua films wel verwend in 2014 zeg:

- Whiplash

- Grand budapest hotel

- The Imitation Game

En nu deze erbij en dan moet ik Birdman nog zien!

avatar van tattoobob

tattoobob

Wat een acteerprestatie zet Gyllenhaal hier neer zeg...petje af,toch wel een van de beste acteurs van dit moment als je het mij vraagt.

De film zelf vind ik origineel en tof geschoten,alleen door het gebrek aan spanning kom ik niet hoger uit dan een 3,5.

Wel een aanrader

avatar van AlexvanRiel

AlexvanRiel

Eigenlijk ongelooflijk dat dit onderwerp niet eerder is opgepakt. Een nightcrawler is een heerlijk uitgangspunt voor een film van het type thriller/crime/satire. Maar een goed uitgangspunt is niet alles. En godzijdank is deze film veel meer dan de som der delen. Het is grappig, huiveringwekkend, actueel, absurd goed geacteerd, geloofwaardig en bovenal spánnend.

Tevens een film met een gigantische herkijkwaarde. Ik ga het even lekker laten bezinken, en vervolgens een lofzang opstellen om zoveel mogelijk vrienden deze film aan te smeren.

Natuurlijk had Gyllenhaal hier een Oscarnominatie voor moeten krijgen. Wat heeft die man een neus voor interessante rollen en wat kan hij deze rollen dan ook nog eens optimaal benutten. Zijn laatste 5 filmrollen: Nightcrawler, Enemy, Prisoners, End of Watch & Source Code. Is er één acteur die in de buurt komt bij zo'n winning streak?

avatar van doctari

doctari

"Nightcrawler" is een film die erin slaagt om iets te doen wat nog maar weinig films in 2015 lukt, namelijk iets totaal nieuws brengen, en dan ook nog op een heel erg goede manier.

Het is absoluut een origineel onderwerp, en het word m.i. ook op een realistische manier benaderd. De film blijft geloofwaardig, ook als naar het einde toe Gyllenhaal steeds extremer gedrag gaat vertonen.

Ook is het verfrissend om weer eens een tamelijk naar personage als hoofdpersoon te zien. In series mag dat inmiddels vrij normaal zijn, in films blijft het volgens mij betrekkelijk zeldzaam. Het helpt daarbij natuurlijk ook dat Gyllenhaal er afschrikwekkend en naar uitziet, en gewoon ook erg goed acteert natuurlijk. Zijn karakter, een kruimeldief die praat als een doorgewinterde zakenman/consultant, zou best eens een cultklassieker kunnen worden.

Verder is het gewoon een erg onderhoudende film, met leuke bijrollen, grappige dialogen en een hoog tempo. Hij kijkt echt weg als een trein.

Nightcrawler is een aanrader, en het is een schande dat de film zo weinig Oscar-nominaties in de wacht heeft gesleept.

avatar van surfplankje

surfplankje

Ja ik ben hier heel makkelijk in: " EEN DIJK VAN EEN FILM"

Goed acteerwerk, Leuk en pakkend verhaal en tempo is prima, nooit geweten dat 2 uur zo snel voorbij kan gaan (zegt genoeg denk ik)

van mij 4 Sterren

Kortom ---> ZIEN !

avatar van blurp194

blurp194

Goeie film.

Jake Gyllenhaal is fenomenaal als engerd die over lijken gaat om zijn ding te doen. Lekker karikaturaal, maar dicht genoeg bij de werkelijkheid om toch aan te komen. Het verhaal bouwt de spanning en de gekkigheid mooi samen op, zonder dat het daar echt onrealistisch bij overkomt, en laat het aan de kijker over om zelf uit te maken wie de hoofdschuldige aan de hele idioterie van de media is. Op zich best een actueel onderwerp wat mij betreft - waar ligt de grens van wat je wel en niet als nieuws moet tonen, en waarmee dien je de maatschappij wel en niet. Waarmee deze film eigenlijk verplicht kijkvoer zou moeten zijn voor iedereen die in de mediaindustrie werkt.

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Goede film, de actie nu eens beschouwd vanuit een heel ander perspectief. Zeer onderhoudend, misschien iets overdreven, maar nog steeds geloofwaardig. Prima gedaan, kijken !

avatar van de grunt

de grunt

Eerste film van scenarioschrijver Dan Gilroy die hij zelf regisseerde, en dit was te merken. Een gebrek aan focus, enkele 'makkelijke' scenes en afleidende mooifilmerij. De kracht lag in de dialogen, niet zo gek ook met Gilroy en goddank hebben we Jake Gyllenhaal. Hij redt de film.

Wat wordt deze man met de film beter en wat is hij van een zeldzame soort tussen al die mooiboys in Hollywood. Een van de schaarse momenten dat Bill Paxton mij niet kon overtuigen. In de sullige vaderrol blijft hij onovertroffen. Rene Russo hierentegen, de milf reporter, was smullen.

Kleine 3.5

Majestics

Ik vond het een leuke film om naar te kijken met een toch wel vrij origineel concept. Mede daarom was ik constant benieuwd naar wat het volgende incident zou zijn. Toch vond ik dat het nog wel wat intenser en spannender kon, voor mijn gevoel had deze film zeker nog wat meer potentieel. Het grootste pluspunt van deze film was dat er erg veel nachtscenes waren in LA, daar hou ik wel van.

avatar van Filmspecialist

Filmspecialist

Zwaar overschat filmpje, was nog net niet tenenkrommend slecht. Dit gedrocht hangend en wurgend uitgekeken, spanning was regelmatig ver te zoeken

Filmspecialist schreef:

Misschien wel onderschat door jou?

Ik zet hem nu op en ben erg benieuwd in ieder geval, de beoordelingen hier verklappen mij een heerlijke film tegemoet te gaan.

Left4Dead schreef:

Misschien wel onderschat door jou?

Als je van Heat houdt denk ik dat je Nightcrawler wel leuk zal vinden vanwege de locaties en de nachtscenes.

Left4Dead

Prachtige kleuren meteen vanaf het begin, een lach op mijn gezicht is daar. Gyllenhaal ben ik geen fan van maar het begin met de dialogen werkt wel direct met hem, hij heeft de kop voor een smerig nachtkruipertje. Naast hem nog wat bekende namen die je tegenwoordig eigenlijk niet tegenkomt maar waar ik wel blij om ben weer te kunnen zien. De soundtrack neemt je prima mee.

Film heeft een aanloop, we leren onze protagonist kennen als apathisch, narcistisch en met autistische (obsessief/compulsief) en psychopatische trekken. Hoe verder de film vordert hoe beter ik de casting van Gyllenhaal begrijpt, hij doet het goed als echte gluipert die weet wat hij wil en daar alles voor doet tot het ziekelijke toe.

Om en nabij het volle uur begint het verhaal los te lopen, je begint te voelen hoe het gaat verlopen. De regie is lekker, de soundtrack vult de beelden perfect aan. Toch mis ik iets......... Begrijp me niet verkeerd, want ik geniet van de film, maar ik mis echte kracht op één of andere manier. Het geeft mij het gevoel dat het tegen een topper aanhangt maar net de kracht mist om dat laatste stapje te maken.

Het verhaal gaat om moraal, wat is er tegenwoordig nodig om de pulppers draaiende te houden om de ongelukkigen onder ons te voorzien van beelden terwijl ze hun magnetronmenu oppeuzelen. Zeg maar het SBS6/Telegraaf kaliber of te wel de rioolpers, "kijkplezier" voor de lager opgeleiden onder ons en nauwelijks een mening aangemeten gekregen.

News is money en dat betekent dat er roofdieren op afkomen, de vampireshift volgen we in deze prent. Dat geeft mooie beelden qua verlichting en kleuren wat één van de sterkste punten is, de regie is geslaagd. Het tweede sterkste punt is het script, constant de verbeteringen in de discussies die een aardig scherp randje hebben. Het verhaal is zeker ook prima te noemen, origineel wat al heel wat is in deze tijd, een extra halve punt daarvoor.

Maar de echte spanning blijft uit, wanneer het erop lijkt dat het los gaat wordt dat helaas verstoort door een stuk dialoog. Er had meer psycho in gemogen dat leidt tot de actie die ik zo moest missen. Nee de film slaagt maar half in de actie maar goed misdaad en drama staat bij het plot en daar scoort de film goed in. Een prima werk van een debutant maar wel met een tikkeltje ongeloofwaardigheid in zijn verhaal. Toch deed het me denken aan het sneue verhaal van Lady Diana bij de Pont de l'Alma, men verweet nieuwsgroepen haar dodelijk ongeluk (er zijn ook andere geluiden).

De cast is echt heel goed bezig geweest en heeft een prima vertolking gedaan met als topper Gyllenhaal natuurlijk. Om het kort te houden: de film is goed gemaakt maar ik mistte iets, iets wat het net boven de streep kan tillen en daarmee de film als knaller te kunnen betitelen. Prima begin van Dan Gilroy.

Majestics schreef:

Op zich zijn daar i.d.d. vergelijkingen te leggen. Echter de kwaliteit van Heat heeft deze prent niet gehaald. Vermaak zeker maar ik had en heb het gevoel dat er meer in had gezeten.

Left4Dead schreef:

Ik deel die mening met je!

avatar van Waku

Waku

Sterk en boeiend verhaal.

Al is het soms wel beetje ongeloofwaardig op het moment dat net Gylenhaal als nieuwsjager op het juiste moment op de plek is waar er wat gebeurt. Maar dat is eem smetje.

Verder prima film die twee uur lang entertaint.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Het blijft toch fantastisch om bepaalde locaties in films te zien, waar je zelf hebt rondgelopen of gereden. 'Nightcrawler' zit vol met dit soort momenten die mij direct weer terug halen naar Los Angeles, waar ik twee jaar geleden nog was. Vond dit een erg mooi geschoten sfeerwerkje van regisseur Dan Gilroy.

Gyllenhaal is en blijft fantastisch. Sterke rol van hem als een door de camera geobsedeerde psychopaat. Waar de film nog redelijk standaard begint, ontpopt het geheel zich echter als een adrenaline rit vol spanning en sensatie. De opbouw van de film is goed. Gyllenhaal als erg ambitieuze nightcrawler, zo ''ambitieus'' dat-ie op een gegeven moment wel zelf voor nieuws zorgt. Het kost wat levens, maar dan heb je wel een lekker portie duistere humor. De film is bijna een zwarte komedie wat mij betreft.

Ja, geef mij maar een goede borrel en een film als deze en ik vermaak me prima. Misschien haal ik er bij een 2e kijkbeurt nog wel meer uit. Voor nu zit deze film dicht tegen de 4 sterren aan. Erg vermakelijke prent. L.A. blijft geweldig. Mijn favoriete stad. Ik wil daar snel weer eens de boel op stelten zetten.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Zeer spannende en donkere film, heb er geweldig van genoten maar het engste van al is dat mensen echt zo ver kunnen gaan voor eigen succes, brrrrrrrr.
Heb me trouwens welhaast een kriek gelachen om hoe hij, om maar eens met Peter R. te spreken, op zijn eerste plaats delict aan kwam.

avatar van Ricardos

Ricardos

Filmspecialist schreef:

Schijnbaar ben jij een van de weinigen. Aan wie zal het liggen....

Ps wat een rot recensie

avatar van Ricardos

Ricardos

Een zeer originele film die heerlijk wegkijkt. Absoluut geen kaskraker, maar wel eentje die je gezien moet hebben.