Genre: Misdaad / Drama
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed en Rene Russo
Releasedatum: 6 november 2014
Bekijk via HBO Max
Plot Nightcrawler
"The city shines brightest at night"
Los Angeles. Lou Bloom (Gyllenhaal) is een gedreven jongeman die wanhopig op zoek is naar een baan. Hij ontdekt de snelle wereld van misdaadverslaggeving in de Amerikaanse miljoenenstad en worstelt zich al snel tussen de die-hard freelance journalisten die auto-ongelukken, branden, moorden en andere chaotische toestanden filmen voor de vele nieuwsstations in de stad. Als 'nightcrawler', iemand die de politieradio continu in de gaten houdt en hoopt op slachtoffers, doet Lou er alles aan om snel geld te verdienen. Zijn materiaal slaat aan bij tv-veteraan Nina (Russo), maar tijdens zijn zoektocht naar nieuws vervaagt de grens tussen toeschouwer en deelnemer en wordt Lou al snel de ster van zijn eigen verhaal.
- Nightcrawler (MusicMeter)
Kent Shocknek
Sharon Tay
Linda
Gerlof1378
Ja na het zien van deze film, kan ik niet anders zeggen dat hij me behoorlijk tegenviel. Ik vond Jake Gyllenhaal wel aardig spelen alleen vond ik hem een eng ventje met die grote ogen van hem. Vond het verhaal ok, de setting LA in de nacht ziet er mooi uit en ja moet het zeggen vond Rene Russo erg fijn om naar te zien. Voor de rest is het een aardige film maar niet meer dan dat.
joerve
slaapverwekkend. Na een uur afgezet. Ik vind die gyllenhaal ook helemaal niks. Niet mijn acteur.
Verrassend goede en leuke originele film, die misschien wel iets te langdradig was.
Het verhaal dat zich afspeelt in Los Angeles (en met name in de avond en nacht) zit goed in elkaar (zeker de opbouw) en hetzelfde geldt voor de uitvoering. Ook wist de film me vanaf de eerste tot de laatste minuut te boeien, ondanks dat het nergens echt spannend werd. De film wordt eigenlijk compleet gedragen door Jake Gyllenhaal die zijn rol als freelance nieuws cameraman die letterlijk en figuurlijk over lijken gaat geweldig speelde. De beelden (hij manipuleert ze ook zelf zodat ze er beter uitzien) die maakt van de ongelukken verkoopt hij daarna steeds aan tv-veteraan Nina Romina (gespeeld door Rene Russo), waar hij min of meer een oogje opheeft. Zijn onderhandelingstactiek met zowel haar als zijn enige werknemer (gespeeld door Rick Garcia), zijn daarbij geweldig. Opzicht kabbelt het verhaal zich rustig naar het einde toe waar de climax zich plaatsvindt. Het einde was sterk en vooral hoe Jake Gyllenhaal zich ijskoud gedroeg en er ook nog makkelijk mee wegkwam.
De bijrollen van Bill Paxton (de concurrent die hij uitschakelt door zijn busje te saboteren en daarna van het ongeluk opnames te maken
), Rene Russo en Rick Garcia zijn verdienstelijk, maar een echt grote rol hebben ze niet. Ondanks dat de film zich lekker wegkeek, was hij soms wat langdradig en had hij wat mij betreft een minuut of 15 korter gekund.
Al met al gewoon een goede originele film, die er vooral uitspringt vanwege de geweldige rol (misschien wel Oscar waardig) van Jake Gyllenhaal.
Filmkriebel
Heel mooie rol van Gyllenhaal als gewetenloze en gevoelloze freelance sensatiereporter. Qua persoonlijkheid een echte nul : een wandelend karikatuur en tegelijkertijd een ubercreep. Deze "talenten" zijn echter goed genoeg om het te maken in deze business. Het is ook meer dan een End of Watch versie over sensatiejournalisme. De grenzen van het toelaatbare worden flagrant overschreden ( achterhouden van bewijsmateriaal, manipulatie ) en Lou Bloom is niet minder dan zelf een crimineel die het spelletje goed kan spelen. Russo als cougar-nieuwsmadam moedigt hem daarbij aan en wordt "parter in crime" (en wellicht ook partner in bed zo wordt gesuggereerd). Super camerawerk ook. Geweldig filmamusement met enkele spannende momenten. Helemaal mijn type film.
Majestics
Een verfrissende en originele urban crime film in een tijd waarin de superhelden & scifi-films je om de oren vliegen.
Leo1954
- 2073 berichten
Originele film met precies de goede hoeveelheid actie en spanning. Jake Gyllenhaal speelt de gestoorde Lou met verve.
De wind
Wat een goede rol zet Gyllenhaal hier neer zeg. Samen met een origineel verhaal, waarin de absurde gedachtegang van het hoofdpersonage goed te zien is, zeker het kijken waard.
realiteitspaard
Een meesterwerk. Een film die in mijn top 20 aller tijden komt.
Hoe Jake Gyllenhaal de rol van autistische sociopaat neerzet is werkelijk briljant. Ook het verhaal is erg vernieuwend en het einde is verfrissend en erg goed gevonden. Het past perfect in het naargeestige en psychisch gestoorde wat Jake over zich heen heeft. Deze film moet je gezien hebben alvorens je het loodje legt.
raaijkeweske
Had hier hoge verwachtingen van, maar de film heeft het niet kunnen waarmaken.
acteerwerk is zeker goed, maar er had voor mijn gevoel meer ingezeten. Ik vond het einde een echte anti-climax [/quote] Ik had in een voorstukje gezien dat hij met die politie agent aan tafel zit, dus ging er vanuit dat hij in de film ook door de politie achterna gezeten zou worden, en niet dat dat het einde was
[quote]
Snaaf
Heerlijke, cynische film! Fenomenale karakterschets! Genieten voor een ieder die het nieuws -vooral in "the States"- een ruim hart toedraagt
joolstein
Heerlijk!!!! Wat een fantastische rol van Gyllenhaal. Meestal leef je met een hoofdrol mee, leer hem kennen.Bij deze rol denk je alleen maar wat een freak,wat een rare, kortom een ....... Hoe laag kan je zakken voor geld. Nou heel ver dus! En dan die ijskoude ogen. Noem het apathisch, narcistisch, autistische of obsessief het was Grandioos mooi gespeeld!!!! Het leken zelfs wel bijna psychopatische trekken. En ik had telkens het gevoel nu gaat ie uit zijn bol en vermoord iemand.
( indirect was dat misschien ook wel het geval).
Doctor X
Ik sluit me volledig bij realiteitspaard aan. Wat wordt hier een creep neergezet!
Bijzonder aangename verrassing, deze film.
starsky87
Qua acteren sterk, maar qua verhaal toch tegenvallend. Kwam naar mijn mening iets te langzaam op gang en had wel iets korter gemogen.
Geniale rol van Jake Gyllenhaal in dit grimmige nachtelijke drama, doorspekt met inktzwarte humor. Hij is bijna onherkenbaar als compleet doorgedraaide maar zeer gedreven nachtelijke aasgier, jagend op bloederige nieuwsbeelden die hij kan dorverkopen aan een plaatselijke tv-zender. Gelukkig is de film om Gyllenhaal heen ook top, met een scherp zwartgallig script en eersteklas camerawerk. Eén van de betere films van 2014. Maakt een leuke double bill met Taxi Driver.
missl
Originele film en best wel een enge rol van Gyllenhaal. Hij speelt fantastisch in deze film, die een hele grimmige sfeer neerzet. Het duurt wel een tijdje voordat de film op gang komt, maar Gyllenhaal (en de acteurs om hem heen) spelen allemaal goed. De film gaat over primeurs, hoe ver ga je voor een primeur? Wat ik heel naar vond om te zien (en zo denk ik ook dat het - in enige mate - zo gaat) is dat zij het belangrijker vinden om het nieuws te brengen dan om mensen te helpen.
jeuletaxi
Een originele film die even opgang moest komen maar me daarna bij de keel greep.
Geweldige Jake Gyllenhaal, die een rol speelt van een enge rare man eentje die zeker niet van mensen houd.
Zet de rol zo goed neer dat ik het onbeschrijfelijk vind hij hier niet voor genomineerd is.
Vette aanrader!!!
Crook
Wat een film dit, man, ik heb al in geen tijden meer zo'n instant cultfilm gezien. Te gek plot, maatschappijkritisch, en een fantastische rol van Gyllenhaal. Dit had ook zo een vroegere film van Oliver Stone kunnen zijn, en dat is een grandioos compliment.
Bla
Wat een fantastische film is dit! Jake Gyllenhaal speelt op geweldige wijze een sociopaat die tot het uiterste gaat. Vreemd genoeg is hij niet genomineerd voor een Oscar. Het einde is op een vreemde manier bevredigend. 4* Dik verdiend.
alvinvdv
Lang geleden dat een film me nog zo kon boeien.... Prima plot, hoofdrol met glans vertolkt door Gyllenhaal.
cor1946
Rare film boeide me geen minuut, die Gyllenhaal was best goed op dreef. En weer zo lang bijna 2 uur pffff
Montorsi
Sterk debuut van deze regisseur op leeftijd. Zeer apart (bizar) neergzet, lijkt eerst een soort Drive-kloon te worden, maar gaat gelukkig een heel eigen weg. Lekker cynisch neergezet, misschien daarin wel wat ouderwets (de 80s-feel zit niet alleen in het uiterlijk van de film), maar ook wel weer erg modern en nog steeds even actueel. Het personage van Gyllenhaal is daarin een prima katalysator met zijn psychopatische neigingen en ongemakkelijk correcte taalgebruik. Desondanks vond ik het iets te gewoontjes eindigen, had er graag nog wat meer voor willen geven, maar het vuurtje dooft mij iets te gemakkelijk.
ruime 3.5*
Ace of Spades
Geweldige film. Jake Gyllenhaal speelt een fantastische rol (zoals we van hem gewend zijn). Ik heb veel gelachen om zijn manische voorkomen en zijn afschuwelijke vriendelijkheid tegen het personeel bij de nieuwszender, heerlijk!!
Ace of Spades
Misschien heel dom hoor, maar als je de film niet eens afgekeken hebt moet je ook niet stemmen.
MacTimber
Met deze woorden sluit ik me geheel bij aan, vond dit een heerlijke film om naar te kijken.
Zanoni83
Goed verhaal, zeer goed opgebouwd. In het begin wat saaiig, maar uiteindelijk pakt het verhaal je helemaal in.
Nightcrawler steekt lange tijd best goed in elkaar, maar richting het einde raakte ik mijn interesse kwijt nadat het allemaal erg over de top ging. Ondanks een sterke Jake Gyllenhaal, die wel een prima rol speelt. (Audio)visueel zit de film wel prima in elkaar, met een hoop mooi gefilmde scenes in het donker en passende muziek.
Majestics
Wat vond je 'erg over the top' bij deze film?
wibro
Verrassend sterke film hoewel het in het eerste uur daar niet naar uitzag. Het verhaal vond ik aanvankelijk niet zo interessant en ik had het i.m.o. voorspelbare einde al in mijn hoofd zitten. Dat einde bleek echter toch heel anders te verlopen dan ik gedacht had. Ik ergerde mij de hele film wel groen en geel aan die journalist Lou Bloom - een vreselijk irritant personage, die ik het ergste zou toewensen - en hoopte ook dat hij ten slotte als malafide journalist ontmaskerd zou worden, wat ook gebeurde. "Helaas" had dat voor hem geen enkele nadelige consequentie, integendeel zelfs. Hij kwam zelfs als winnaar uit de strijd. En laat dat laatste nu datgene zijn wat deze film juist zo goed maakt, want wat heb je achteraf aan een voorspelbaar- en clichématig einde, waarbij de bad guy altijd verliest. Helemaal niets eigenlijk. Dat hebben we namelijk al tig keer in andere films gezien.

Kijk vandaag op televisie naar de misdaadthriller 'Nightcrawler' van Dan Gilroy

De tijd vliegt: deze vijf sterke titels vieren dit jaar hun tiende verjaardag

Geprezen misdaadthriller 'Nightcrawler' van Dan Gilroy zaterdagavond op Paramount Network

Drie fascinerende en opmerkelijke filmfeiten die je misschien nog niet kende

Jagten

The Wolf of Wall Street
Biografie / Komedie, 2013

Whiplash
Drama / Muziek, 2014
californiëjournalistiekondergrondsjob interviewtv stationcynicismpsychopaathorrorsociopathvideo cameracrime scenepsychologische thrillerlos angeles, californiëhuisinvasieauto achtervolgingstakeouttv newsnewsreel footage character studyemployer employee relationshipneo-noirethicsstringerpolice scannernews businesssocialized psychopath