• 9.373.245 stemmen

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed en Rene Russo

Releasedatum: 6 november 2014

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Nightcrawler

"The city shines brightest at night"

Los Angeles. Lou Bloom (Gyllenhaal) is een gedreven jongeman die wanhopig op zoek is naar een baan. Hij ontdekt de snelle wereld van misdaadverslaggeving in de Amerikaanse miljoenenstad en worstelt zich al snel tussen de die-hard freelance journalisten die auto-ongelukken, branden, moorden en andere chaotische toestanden filmen voor de vele nieuwsstations in de stad. Als 'nightcrawler', iemand die de politieradio continu in de gaten houdt en hoopt op slachtoffers, doet Lou er alles aan om snel geld te verdienen. Zijn materiaal slaat aan bij tv-veteraan Nina (Russo), maar tijdens zijn zoektocht naar nieuws vervaagt de grens tussen toeschouwer en deelnemer en wordt Lou al snel de ster van zijn eigen verhaal.

Nina Romina

Frank Kruse

Detective Frontieri

Detective Lieberman

Kent Shocknek

Sharon Tay

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Intrigerende film met een fenomenale Gyllenhaal, die met elke film beter lijkt te worden. Je zou 'm bijna niet meer herkennen, zo zit hij in zijn rol. Ook knap dat dat de film ons een protagonist geeft die vanaf de eerste seconde al onsympathiek is, maar tegelijkertijd enorm interessant is. Gyllenhaal zet een fantastische psycho neer, maar vervalt gelukkig nergens in typische maniertjes of overdreven spel, het blijft geloofwaardig. Dit geldt ook voor de rest van de film. Gilroy houdt alles simpel. Film ziet er uitstekend uit, de bijrolacteurs doen prima werk, ondanks dat ze stuk voor stuk worden weggespeeld door Gyllenhaal en de film is met opvallend weinig middelen effectief en soms rete-spannend.

4 sterren.

avatar van IH88

IH88

“Who am I? I’m a hard worker. I set high goals and I’ve been told that I’m persistent.”

Nightcrawler is een heerlijke film met een Jake Gyllenhaal die weer zijn veelzijdigheid laat zien als sociopaat Louis Bloom. Gyllenhaal is voor deze rol aardig wat kilo's kwijtgeraakt en door zijn donkere en zware wenkbrauwen, uitpuilende ogen en indringende blik weet hij je gelijk een onbehaaglijk gevoel te geven.

Bloom doet er alles aan om zijn miserabele leven te ontvluchten en iets te vinden waar hij het beste in kan zijn. Wanneer hij zich toelegt op het filmen van auto-ongelukken, brand, schietpartijen, inbraken etc. heeft hij zijn roeping gevonden. Dat er iets mis is met Bloom wordt al snel duidelijk in de gesprekken met andere personages. Gecombineerd met zijn torenhoge ambitie maakt dat hem een gevaarlijk maar ook zo interessant karakter. Wanneer hij zijn films begint te verkopen aan een lokaal televisie station en in aanraking komt met de ambitieuze Nina Romina (een geweldige Rene Russo), komt de film pas echt op gang. De dialogen tussen Bloom en Romina spetteren van het scherm en het samenspel tussen Gyllenhaal en Russo is geweldig. Romina is zelf niet minder ambitieus maar heeft te maken met lage kijkcijfers en haar baan staat op de tocht. Langzaamaan gaat Bloom iedere keer iets verder in het filmen van gevaarlijke situaties waarbij de grenzen steeds verder worden opgerekt. Het laatste gedeelte is ongelooflijk spannend en erg goed gefilmd door regisseur Dan Gilroy. Het nachtelijke Los Angeles doet me aan een Michael Mann film denken en dat is een groot compliment. Nightcrawler houdt je als kijker in zijn greep en laat je pas op het einde los. Een uitstekende en onconventionele thriller.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Ik had geen flauw benul wat de film ging inhouden toen ik begon en ik moet zeggen dat ik aangenaam ben verrast.

Jake Gyllenhaal zet hier echt een goede rol neer als psychopaat. Een echte koude kikker die geen enkele emotie of berouw toont voor wat hij doet en voor een keer eens in een hollywoodfilm niet iedereen afmaakt en dat maakt deze film echt fantastisch goed! De sfeer in de film is beklijvend. De rol van Riz Ahmed vond ik soms een tikkeltje ongeloofwaardig en ook wat matig geacteerd. Anderzijds denk ik dan aan het experiment van Milgram... De rol van Russo is ook interessant en net zoals het personage van Jake die net als hem een hogere positie wilt. De rol van Kevin Rahm in de studio (de man in de studio die af en toe over ethiek komt bazelen en altijd heel bedenkelijk kijkt) vond ik wel zwak en bizar. Langs de kant van de studio had ik dus misschien wat meer druk verwacht op Gyllenhaal en Russo, maar ik denk dat teveel afwijking zou veroorzaken.

Verder een uitstekende film! Al zou het genre 'thriller' hier meer passen dan 'drama' denk ik persoonlijk.

avatar van Ste*

Ste*

• 2071 berichten

Ik vond Jake Gyllenhaal altijd een eenzijdig en saai acteur, maar dit doet hij toch wel behoorlijk goed. Het kan ook liggen aan zijn wat magere voorkomen, maar die serene blik die hij heel de tijd opzet maakt hem behoorlijk geloofwaardig creepy.

Een erg goede film, verder. Mooie opbouw, en alles vanaf the Home Invasion - hoe hij het filmt, hoe het achter de schermen word geregisseerd tijdens de uitzending, en hoe later de achtervolging en arrestatie is opgezet - is toch wel één groot hoogtepunt waardoor je de film inzogen wordt.

Ik genoot wel van hoe meedogenloos Lou was. Je weet direct al dat hij tot veel in staat is, en hoe hij vervolgens Rick bespeelt en zelfs bereid is om op te offeren levert wel vermakelijke film op. Lou is toch wel een personage waarvoor je root, ondanks dat het een psychopaat is. Weet niet of de makers dat voor ogen hadden, of dat ik zelf ook niet helemaal spoor.

Spannend, vlot, een mooi cynisch inkijkje in de sensatiebeluste journalistiek (How much of this can we show? You mean, legally? No, morally; of course, legally) en met een filmgeniek nachtelijk LA dat eigenlijk altijd wel tot de verbeelding spreekt.

Ruime 4*

avatar van jippie2010

jippie2010

Aardig, interessante invalshoek, origineel.

Het had alleen van mij veel meer een psychologische invalshoek mogen hebben.

*3,5

avatar van The Director

The Director

FF op Netflix gekeken, viel zeker niet tegen. Een goed opgebouwd verhaal, de eerste drie kwartier is daarom ook wat flets. Prima acteerwerk van Jake Gyllenhaal, gaat echt op in zijn rol. De film is geregisseerd door een schrijver, dat is goed te zien ! Kijkt lekker weg. Vind de beoordeling hier en op imdb wat aan de hoge kant, voor mij 3 sterren en een 6,7 cijfer.

avatar van DVD-T

DVD-T

What if my problem wasn't that I don't understand people but that I don't like them?

Een zin wat een goed beeld geeft van Louis Bloom als persoon en de film. Erg enge gedachte natuurlijk zoals in de film wordt verteld. Een film die enorm wordt versterkt door de strakke regie en editing. Geen scene voelt overbodig, geen moment is overdone of mist iets aan impact. En dan is er natuurlijk de geweldige rol van Gyllenhaal die weer helemaal opgaat in een obsessieve rol. Heerlijk hoe hij Bloom neerzet en zijn rol verder en verder uitwerkt naarmate de film vordert. Hij kan echt een character arc juist overbrengen. Zijn fysiek draagt daar ook aan bij natuurlijk. Toch mist Nightcrawler net dat beetje meer om een perfecte film te zijn maar komt er erg dichtbij.

avatar van bass-9

bass-9

Op Netflix gezien, erg intrigerende en fascinerende film. Weet iemand of deze op dvd in Nederland uit gaat komen?

avatar van SillyBilly23

SillyBilly23

Gyllenhaal is echt onuitstaanbaar in Nightcrawler, maar dan in de positieve zin Hij weet heel goed in z'n rol te kruipen en de narcistische, gewetenloze karaktertrekken van z'n personage over te brengen. Persoonlijk was ik (vooral naar het einde) aan het uitkijken naar het moment waarop hij een fout zou maken of betrapt zou worden, wat dus niet gebeurde. Ik weet niet wat ik van het einde moet denken, vond het nogal snel afgerond, maar de hele film raast dan ook in sneltempo voorbij. De muziek vond ik ook apart bij sommige scènes, zoals wanneer ze verslag brengen over die inbraak/drugsroof waarbij 3 doden vielen en Louis meekijkt vanuit de zetel naar z'n eigen beeldmateriaal, dan speelde er zo'n vrolijk muziekje op de achtergrond, moest dat zijn stemming voorstellen ofzo? Anyway, ik vond het speciaal. Van mij mag hier ook wel een vervolg op komen.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Heerlijk duister filmpje met een sfeer waar je u tegen zegt. Gyllenhaal is geknipt (en verknipt) voor deze rol. Alleen al voor de originaliteit verdient deze film een dikke voldoende. Een 9 lijkt me hier zeer op zijn plaats.

avatar van McSavah

McSavah

Wat een ontzettend fijne zwarte komedie. Would you like another margarita?

avatar van frolunda

frolunda

Prima film die voor een groot gedeelte gedragen wordt door de uitstekende hoofdrol van Jake Gyllenhaal die als een soort van Cesare (uit Das Cabinet des Dr. Caligari ),in ieder geval qua uiterlijk 's nachts door de straten van L.A. struint op zoek naar nieuws.Een soort van naargeestige,rechtlijnige vampier zonder moraal.

Een ander sterk punt van the Nightcrawler is de prachtige fotografie die het voornamelijk nachtelijke Los Angeles op een prachtige manier tot leven brengt.Deed me wel wat aan Heat denken.

Verder biedt ook het verhaal genoeg vertier en wordt naar het sterke einde toe nog behoorlijk spannend.

Enig minpuntje waren de bijrollen waarvan geen enkele me echt wist te overtuigen.

Voor de rest een voortreffelijke film.

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaad/drama/thriller film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Jake Gyllenhaal speelt goed...

Mooi HD kwaliteit, maar soms geruis (zijn gezicht)...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Geen top film, gewoon misdaad film...

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Toffe shit!

Jake Gyllenhaal zet hier wel bijna de rol van zijn leven neer in dit Drive-achtige verhaal. Allereerst wat opvalt zijn zijn kille ogen en zijn emotieloze gezicht waarin je al bij kennismaking ziet dat er iets totaal niet aan de haak zit bij Lou Bloom, een icoon die Gylenhaal hier neerzet. Maar Lou Bloom is dit keer niet iemand die lijken opstapelt... nouja... net even anders dan.

Het is een man die een dwangmatige obsessie heeft voor ongelukken en andermans leed. Hij zwerft met zijn auto door het nachtelijke L.A. en houdt de zendmast goed in de gaten om geen enkele calamiteit te hoeven missen en dat op camera vast te leggen. Hij wordt al snel interessant gevonden door een ondergewaardeerde studio en in opdracht daarvan mag hij van zijn hobby nu zijn werk maken. Maar... verrek nog aan toe, hoe het ook went of keert en hoe ziekelijk het ook mag zijn... zelfs tot aan die glimlach van Lou in de studio of die vreugdevolle zoen met de schokkende archiefbeelden op de achtergrond afspelend, zo gaat dit gewoon in de sensatiewereld. Het leed van anderen slechts plaatsvervangende schaamte en iets wat jou tenminste niet overkomt, en.... het betaald goed. Ga mij niet vertellen dat die mensen er intellectueel mee omgaan.

Nightcrawler is gewoon een eigentijdse en originele meesterwerk die de hele Amerikaanse media te kakken zet. De film zit bol van de verrassingen en net wanneer je denkt dat de film op één lijn blijft gaat hij net even ietsje verder. De visuals, montage en de vele plaatjes van het nachtelijke L.A. zijn een lust voor het oog en vaak wil de film ook beklemmend, eng of spannend worden. Nou en dan nog even enkele actiescene's en een erg originele autoachtervolging en de film kan door naar de volgende ronde. Naast Gyllenhaal waren de rolletjes van Russo en Ahmet ook erg goed.

Heb toch maar de UK-versie weten te schikken, maar ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat hij niet gewoon in Nederland is uitgebracht op DVD. Is deze film onder de Hollanders dan toch net iets te heet onder de voeten geweest?

Klassiekert.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

sinterklaas schreef:

Ik denk dat ze de moeite niet nemen omdat ze toch al weten dat dit fijnere werk hier niet verkoopt. In plaats daarvan hebben ze hem op Netflix gekwakt, dan wordt hij in ieder geval bekeken.

Edit: Daar staat hij inmiddels ook niet meer op, zie ik...

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Misschien omdat het de eer geschonden heeft van RTL 4 of SBS 6 denk...

avatar van Movsin

Movsin

Jack Gyllenhaal vertolkt hier uitstekend de rol van de ambitieuze, koelbloedige reportagejager, wiens harteloosheid van ver zelfs de harde, op sensatie en winst jagende TV-wereld overstijgt.

Zeer knappe film, die naast een prima en geloofwaardig plot, dat in feite leidt naar een sterk kritische kijk op wat er rond de dagelijkse berichtgeving draait, ook erg visueel kan bekoren.

avatar van Black Math

Black Math

Audiovisueel verre van baanbrekend, maar het plot en de hoofdrol zijn zeker interessant. Wat is Gyllenhaal hier ontzettend gluiperig en eng. Alles behalve sympathiek, en gaat over lijken om zijn doel te bereiken. Verdere een fijne duistere sfeer de hele film door, waarbij ik ondanks mijn antipathie voor de hoofdpersoon meegesleept werd door de spanning van het ogenblik.

Boodschap is: nieuws volg je niet, je creëert het. Natuurlijk erg cynisch, en er zal ongetwijfeld een kern van waarheid in zitten, en het uitgangspunt wordt goed uitgewerkt in de film. Inclusief dat de onsympathieke hoofdpersoon alles voor elkaar krijgt.

Degelijk en zeker de moeite waard om eens te zien. 3*.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Prima film die geen minuut verveeld.

avatar van Keutul

Keutul

Ontzettend ongeloofwaardig, saai en voorspelbaar verhaal. Geen verdieping van personages te bespeuren en ik heb me gewoonweg verveeld. Het is een emotieloos verhaal met een emotieloze hoofdrolspeler. Dat is het enige pluspunt; de hoofdrolspeler geeft zijn emotieloze toestand goed weer. Ik heb me doodgeërgerd aan deze zeer Amerikaanse film. Ik begrijp de hoge score van deze film dan ook niet. Geen aanrader.

avatar van otherfool

otherfool

I'm a hard worker. I set high goals, and I've been told that I'm persistent.

Heerlijke rol voor Gyllenhaal die volop mag schmieren als amorele engbek Lou die na een toevalligheidje besluit om zich te storten op gonzo-straatjournalistiek ohgv ongelukken, moorden etc. Samen met de al even uitmuntend spelende Ahmed en met instemming van zenderbaas Russo deinzen ze nergens voor terug om de scoops in de huiskamertjes van de Bezorgde Burger te brengen.

Het nietsontziende lokale nieuws met haar If it Bleeds it Leads mentaliteit is misschien niet de meest originele invalshoek om eens de grenzen van ethiek op te zoeken, maar het werkt door de interessante personages wél. Ondanks dat je Lou hoort te verafschuwen, leef je toch met hem mee, en hij is soms nog grappig ook. Goeie film, dit.

avatar van des1

des1

Akelige film, akelig verhaal, goeie rol van Gyllenhaal die eigenlijk veel beter overweg kan met dit soort karakters dan de braverikken die hij meestal moet spelen. Film legt ongenadig bloot dat TV ratings de reclame inkomsten van een TV station bepalen, en om die omhoog te krikken het liefst bloedige verhalen heet van de naald op de buis gebracht moeten worden. Creepy cameraman Gyllenhaal zorgt daarvoor, gaat er voor over lijken. Z'n praatjes doorspekt met holle frasen uit management- en zelfhulp-boeken. Geen moralistische afdronk (zoals meestal in Hollywood); het verhaal spreekt voor zich. Zouden de media zich de film hebben aangetrokken? We gaan hier in NL ook al aardig die richting op.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Een vrij duistere misdaadthriller over een man die op zoek naar werk besluit om freelancer te worden. Een vrij sfeervolle film die gedragen wordt door de prestatie van Gyllenhaal die zijn rol erg sterk vertolkt. Duister, sfeervol en spannend, wat mede resulteert in een prima film. Buiten het sterke acteerwerk valt ook het goede camerawerk op. Vooral de autoachtervolgingen worden sterk in beeld gebracht.

avatar van Richardus

Richardus

Stukje weer van gezien. Een film waarin Gyllenhaals acteerkunsten wél eens goed (lees; niet al te gekunsteld plastieken Hollywood method-acting) naar voren komen. Wrs dankzij regisseur en sterke script. Zn sterkste rol die ik ken. Onaangenaam goeie film.

avatar van Boneka

Boneka

Lekker filmpje over een "psychopaat" of er in ieder geval trekjes van heeft (wellicht ook autistisch) en maar een doel heeft, zichzelf verrijken. Empatisch vermogen 0,0. Het is eigenlijk een hele vervelende man die alleen maar bezig is met zichzelf en door mooie praatjes van alles aan elkaar rijgt en dit veelal voor elkaar krijgt. Lukt dit niet, dan wordt ie kwaad en gaan er spiegels of zo aan diggelen. Het is een man die door toeval over lijken gaat en daar zelf helemaal niet mee zit. Eenmaal de baan te pakken geldt maar een ding. Scoren! Op zeer indrukkwekkende en intimiderende manier.

Dit alles zit zeer goed in elkaar verweven. We beginnen met een eenvoudig wagentje om uit te komen met een Mustang als ik het goed heb. Dat klinkt sowieso lekker. (Gone in 60 minutes gevoel kwam weer even terug). We zien "afgrijselijke taferelen om alles maar zo goed mogelijk in beeld te krijgen.

het autoslachtoffer wordt even verplaatst voor een mooiere look of de foto's van de koelkast worden even verplaatst naast de kogelschoten
. Subliem gedaan. Dat dit alles maar wordt getolereerd verbaasde me wel. Het is natuurlijk Amerika waar alles draait om de kijkcijfers en het geld dat daarmee wordt binnengehaald. Opvallend is wel dat zijn materiaal op een medewerker na wordt vertoond.

Minder vond ik wel het politieonderzoek wat maar licht aan bod kwam. Het laatste stuk vond ik dan ook geen goed einde. Na een subtiel onderzoek, gaat meneer weer gewoon verder met een nieuw team en daarmee is de film ten einde.

Het slot kon beter, maar het moet gezegd worden films als deze had ik nog nooit gezien. De vuiligheid van nieuwsbulletins komen ook weer eens lekker in beeld en dat gaat in Nederland op precies dezelfde wijze met de oortjes om het geheel nog wat aan te dikken.

Muziek is prima en beeld is op wat ruis na prima verzorgd. Helaas had ik geen Ned. ondertiteling, maar kon de Engelse versie goed volgen. Al met al best een lekker filmpje al hoop ik hem nooit tegen te komen pff.

avatar van Fillumon

Fillumon

De film afgelopen week weer gezien en sluit me aan bij bericht hierboven. Ik geef qua waardering nooit een 5 en dat zit hem voor mij ook door het tregenvallwnde eindei van de filmn de van de film. ....had meer mee gedaan moeten worden eigenlijk...

avatar van horizons

horizons

Beste goede film met flinke kritiek op nieuwsvergaring en de vercommercialisering daarvan. Niet nieuw uiteraard maar de verpakking brengt het op een frisse manier.

Gyllenhaal laat zien dat hij typetjes sterk weet neer te zetten. Aangezien zijn karakter alleen maar aan zelfverrijking denkt is er totaal geen gevoel bij de hoofdpersoon alleen maar een hoofdschudden als hij met zijn camera ongelukken en slachtoffers filmt.

De nachtscenes zijn goed gefilmd met veel kleur erin. De Dodge Challenger is natuurlijk ook helemaal top.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Zo zalig om Gyllenhaal zo goed bezig te zien de laatste jaren. Heeft zich zo goed herpakt de laatste tijd. Deze rol zou je hem een tijd geleden niet zien doen hebben. Echt een levensecht psychopathisch type. Levend bewijs dat de beste zakenlui vaak psychopathische karaktertrekken hebben. Way to go, Jake!

Best wel angstaanjagend dat dit fenomeen misschien al dagelijkse realiteit aan het worden is en de samenleving in de toekomst meer en meer gaat beïnvloeden...

avatar van ILDIB

ILDIB

Fantastische film met zeer goede rol van gyllenhaal. wat een lul speeltie. Maar ook zo intrigerend. Spanning zat.

avatar van Fillumon

Fillumon