• 9.373.160 stemmen

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed en Rene Russo

Releasedatum: 6 november 2014

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Nightcrawler

"The city shines brightest at night"

Los Angeles. Lou Bloom (Gyllenhaal) is een gedreven jongeman die wanhopig op zoek is naar een baan. Hij ontdekt de snelle wereld van misdaadverslaggeving in de Amerikaanse miljoenenstad en worstelt zich al snel tussen de die-hard freelance journalisten die auto-ongelukken, branden, moorden en andere chaotische toestanden filmen voor de vele nieuwsstations in de stad. Als 'nightcrawler', iemand die de politieradio continu in de gaten houdt en hoopt op slachtoffers, doet Lou er alles aan om snel geld te verdienen. Zijn materiaal slaat aan bij tv-veteraan Nina (Russo), maar tijdens zijn zoektocht naar nieuws vervaagt de grens tussen toeschouwer en deelnemer en wordt Lou al snel de ster van zijn eigen verhaal.

Nina Romina

Frank Kruse

Detective Frontieri

Detective Lieberman

Kent Shocknek

Sharon Tay

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Nightcrawler is een geweldige one-man-show van Jake Gyllenhaal. Hij speelt de rol van Lou, een kruimeldief, die bij toeval in aanraking komt met freelance journalistiek en als freelance cameraman ineens zijn roeping vindt. Voor het perfecte exclusieve beeldmateriaal neemt hij steeds grotere risico's en hij verliest langzaam maar zeker ieder moreel besef.

De grote kracht van de film is, behalve de fantastisch acterende Jake Gyllenhaal, dat je totaal niet weet waar het naartoe gaat met het verhaal en dat maakt het spannend. Er is geen enkele scène waar niet een voelbare onderhuidse spanning in zit. De film is zeer mooi geschoten in het veelal nachtelijke Los Angeles.

avatar van arno74

arno74

Met enige goede wil kan ik hier 2 sterretjes uit persen maar meer kan ik het niet geven. Gelukkig hebben ze Ryan Gosling niet gecast want het eerste wat in me opkwam was dat ik naar een spinoff van Drive zat te kijken, maar dat was toch niet helemaal zo (al is er wel flink afgekeken). Het eerste uur vond ik eerlijk gezegd behoorlijk saai, het werd ook vrijwel meteen vanaf het begin erg voorspelbaar. Daardoor kwam het wat mij betreft nooit boven de middelmaat uit. Pas na een uur valt een beetje spanning te ontdekken en komt de film wat meer op gang al blijft het voorspelbaarheidsgehalte erg hoog, zeker wat de hoofdlijnen betreft. Jammer genoeg hapert het script wel meer tijdens de tweede helft.

Gyllenhaal speelt een personage die qua gedrag erg vlak en ongrijpbaar is en ook erg monotoon, hij wist me met die rol niet echt te overtuigen. Zijn acteerprestatie beperkte zich teveel tot uitsluitend kill kijken en vooruitstaren. Het lijkt me geen makkelijke personage om te spelen, maar voor mijn gevoel verkijkt Gyllenhaal zich daar een beetje op.

De film kreeg een hoop nominaties maar vrijwel geen prijzen, en dat laatste is heel terecht wat mij betreft. Qua waardering zat ik steeds aan 2,5* te denken, totdat de film dat tegen het einde wist te verpesten met ontzettend domme dialogen, namelijk de laatste dialoog tussen de hoofdpersoon en zijn assistent, en de laatste dialoog tussen de hoofdpersoon en de presentatrice. Puur effectbejag, en daarmee sloeg de film compleet de plank mis, ik zat aan een halfje aftrek per dialoog te denken maar zal het maar op een halfje voor beide houden. Een magere 2* dus.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Weet je wel wat je zegt man? Is net een heel goede karakterschets van een sociopaat : asociaal, creepy, egoïstisch, geldzuchtig, totaal niet empatisch en uiteindelijk een kerel die eerder achter slot en grendel hoort dan op straat ... het personage vond ik erg makkelijk om vatten.

avatar van arno74

arno74

Ja, ik weet het. En ik vond Gyllenhaal dus helemaal niet zo acteren. Uit het verhaal kun je wel opmaken dat het een sociopaat is, en de gedragingen van de personage zijn ook zo, maar met zijn acteerwerk vond ik hem niet overtuigen. Vond dat hij daar zich te makkelijk van af maakt door het merendeel van de tijd alleen wat te staren e.d. Hij overtuigde me niet, ik zag steeds alleen de acteur die vooruit aan het staren was en zijn tekst keurig uitsprak, maar geen "zieke geest".

Ter illustratie: Hopkins als Hannibal vond ik wel overtuigen, en Gyllenhaal vind ik hier niet overtuigen.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De meest zieke geesten zitten soms verborgen achter heel normaal uitziende en alledaagse mensen...

avatar van Cellulord

Cellulord

arno74 schreef:

Tja, dat gebeurd me soms ook, dat ik slechts de acteur zijn ding zie doen maar me helemaal niet in zijn rol kan verliezen/verplaatsen. Dat kan een doodsteek voor de film zijn.

avatar van guy_blom

guy_blom

eindelijk weer eens goede film gezien met origineel verhaal.

jake gylenhaal speelde wel goed maar ik miste nog wat persoon diepte hij was iets te oppervlakkig en dat maakt de film toch net iets minder waardig. ik had liever een christian bale als in psycho gezien.

voor de rest het camera werk, verhaal, en acteerwerk is zeer goed en geloofwaardig en heeft me aan het denken gezet, hetgeen wat ik het belangerijkst vind in een film.

en ik vond het einde zeer geslaagd en gaf een grimmige boodschap mee.

ik ga toch maar voor de 4 vanwege het oppervlakkige acteerwerk van gyllenhaal ik ben beter van hem gewend. en de film heeft daardoor net niet de potentie voor een klassieker te worden maar zit er tegenaan.

avatar van The main man!!

The main man!!

Wat een arrogante, en verknipte sukkel is die vent zeg,met zijn speed uiterlijk, zijn ogen vallen er bijna uit, alsof hij 24 uur verbaasd is over iets, en dan nog met zijn hele pakket eisen, ik had hem mooi laten opnemen, wanneer ik die vrouw was. Hij verstoort plaatsen delict,mensen verplaatst hij, gewoon met je schoenen langs lijken lopen,over bloed sporen lopen, zullen ze heel blij mee zijn wanneer ze naar DNA sporen gaan zoeken,politie had hem gewoon direct moeten laten opsluiten, want dit is gewoon huisvrede breuk, en belemmering van een moordonderzoek dwarsbomen;wat een fantasieverhaal zeg, zo'n gek zouden ze levenslang moeten opsluiten, zodat hij geen gevaar meer is, voor zichzelf en voor de medemens!!

Hij irriteert mateloos, maar dat is niet de reden dat ik 2,5 ster geef, de ware reden is dat het op veel vlakken zeer ongeloofwaardig is, met name al die eisen die hij stelde, en gewoon plaats delicten vervuilen,zonder consequentie, eerst in een zielig klein oud barrel rondrijden, een paar weken later in een hele strakke mustang rondrijden, met alle professionele scanner apparatuur, en ineens een super professionele grote camera.

Deze zaken maken voor mij de film hilarisch,en kan daarom de hoofdrolspeler helaas niet meer serieus nemen, hoe graag ik dit ook zou willen; en aangezien deze film niet als een komedie bestempeld is,schiet hij daarin dus tekort, en daarom ook een onvoldoende.

Je kunt bijvoorbeeld ook een stomme fout maken door een Amerikaanse politieserie murder investigation te maken, waarbij de hoofdrolspeler de detective Al Bundy was uit Married with children,voor mij is het dan direct ongeloofwaardig, omdat ik dan altijd een beeld blijf hebben van een super lompe schoenenverkoper, oftewel in het kort, het hele plaatje moet kloppen, om voor mij tot een goede score te komen.

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Nightcrawler is een goed gemaakte film waarin Jake Gyllenhaal volop de kans krijgt zichzelf te laten zien. De film wordt gedragen door zijn antisociale personage en de puike manier waarop Gyllenhaal die neerzet. Hij doet toch wel wat meer dan 'een beetje staren' zoals hier beweert wordt. Hij stelt zichzelf vriendelijk en sociaal op naar mensen om ze in eerste instantie te overtuigen dat hij een vriendelijke, ietwat sullig mannetje is, om vervolgens om te slaan in een manipulatieve man die over lijken gaat om de beste uitkomst voor hem zelf te krijgen. Ik vond het een zeer geslaagde rol.

Tevens interessant om te zien hoe het er achter de schermen van het nieuws aan toe gaat. Ik geloof niet dat de 'nightcrawler' scene in Nederland erg levend is. Sterker nog, is het uberhaupt toegestaan om zomaar overal je camera op te schijnen? In het Amerikaanse nieuws wordt het sensationalisme tot in het uiterste doorgevoerd voor de kijkcijfers. Ik begrijp dat het gedramatiseerd is, maar zal het ver van de werkelijkheid af staan? Het nieuws is maar net waar de camera's zijn en als de camera mensen freelance iedere nacht moeten overleven gaan ze als aasgieren af op niet het belangrijkste, maar het meest sensationele nieuws. Zo vervalt het medium dat ons zou moeten informeren tot een wolf in schaapskleren dat ons louter informeert over hetgeen onze aandacht vasthoudt.

Ik vond Nightcrawler visueel gezien wel wat aansluiten op bijvoorbeeld Drive, wellicht vanwege de vele nachtscenes in de auto. Er wordt een wat dromerig sfeertje gecreeerd en de soundtrack sluit daar op aan. Er wordt fijn gebruik gemaakt van vale kleuren in veel shots wat ook bijdraagt aan het sfeertje. Wat dat betreft ook zeker een geslaagde film.

Een teleurstelling vond ik misschien wel dat de film verder wat weinig om het lijf heeft. Gyllenhaal's personage is interessant, maar ook ontzettend eendimensionaal. Hij wordt niet slechter naarmate de film vordert, het is meer dat hij stap voor stap zijn plan tot uitvoering brengt naarmate de mogelijkheden zich voordoen. De film schetst een redelijk eenzijdig, negatief beeld van het wereldje. De overige personages zijn vooral pionnen van Gyllenhaal en blijven daardoor oppervlakkig.

avatar van mikey

mikey

Billy-Pilgrim schreef:

hij is een psychopaat, dat is ie eenmaal.

avatar van Gijs2

Gijs2

Eindelijk weer eens een sterke film gezien, al moet ik me erbij aansluiten dat de film weinig om het lijf heeft. De film had zich uitstekend geleend voor een miniserie. De film geeft boodschappen af over de wereld van de journalistiek, waarbij het woord ethiek, niet voorkomt. Het gaat om geld verdienen, en alles moet daarvoor wijken, ook de menselijkheid.

Qua verhaal heb je aan het einde het gevoel, dat er nog veel meer in had gezeten, dat is jammer. Verder is het zeer sterk geacteerd, met mooie ''nachtelijke'' muziek en een grauwe setting.

avatar van KingJ

KingJ

sfeervolle sterke film over een duister mens

sterk acteren ook van Gyllenhaal

heb van genoten en ga ik nog eens aanschaffen als ie in de budget bak ligt

avatar van Arnie

Arnie

Karakterschets van een psychopaat? Nee, eerder een wannabe-maatschappijkritische film over de zuigende kracht van het beeld en van de misdaad. Maar dan één die veel te oppervlakkig en duister blijft, met slecht uitgewerkte dialogen en een veel te karikaturaal hoofdpersonage. 't Verwordt tot een kruising tussen Drive en de films van Michael Mann, maar lijkt er dan weer zo sterk op dat er nauwelijks iets nieuws geboden wordt. Rare bijrol ook van Nina, de eveneens karikaturale misdaadvreter bij het nieuws, en een erg voorspelbaar verloop.

Geef mij Mann maar.

avatar van darwish

darwish

The main man!! schreef:

Haha

avatar van baspls

baspls

"Do you know what fear stands for? False Evidence Appearing Real."

Prima film, niet helemaal wat ik ervan had verwacht maar zeker niet slecht.

Jake Gyllenhaal speelt een sterke rol als de gestoorde Lou, wat heeft die gast eigenlijk een rot-kop.

Lou Bloom is wanhopig op zoek naar een baan als op een dag vlak voor zijn neus een ongeluk op de snelweg plaatsvind. Hij stapt uit zijn auto en ziet al snel dat een stel journalisten komen filmen. Lou heeft zijn roeping gevonden, hij koopt een politie-radio en camera en gaat filmen bij de eerste de beste crime-scene. Als hij ontdekt dat hij de beelden kan verkopen aan de lokale nieuwszender begint hij steeds gedrevener te worden. Misschien iets te gedreven...

Mooie nacht-scènes en prima cinematografie. Doet je denken aan de stijl van Michael Mann. Ook prima 80s-achtige muziek.

Uitstekende debuut-film voor Dan Gilroy.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Zeer goede film die nauwelijks verveelt. Aanrader

avatar van schrans

schrans

Een beetje achterover geblazen nu ik de film gezien heb. Dat Gylenhaal voor deze film geen Oscar gekregen heeft is me nu echt wel een raadsel. De manier van spelen is echt beangstigend en creepy. Hij is ook een pak vermagerd om helemaal obsessioneel voor te komen. En obsessioneel is zijn personage Louis Bloom wel. De manier waarop hij alles filmt is bevreemdend en onmenselijk. Je zit voortdurend met een ongemakkelijk gevoel. Verder is het nachtelijke en weinig fraaie LA prachtig in beeld gebracht met enorm mooie shots.

De film was beklijvend hoewel het verhaal zelf soms een beetje aan de magere kant was en de film misschien wel een tikkeltje te lang duurt.

avatar van Sater

Sater

Goede film waar ik me uitstekend mee vermaakt heb, maar over de gehele linie wat onevenwichtig. De premisse dat Louis Bloom een psychopaat is, maakt zijn Werdegang in het sensatienieuwswereldje minder spannend dan verwacht. De draaikolk van morele ambivalentie en de strijd om het beste en wansmakelijkste shot waarin Louis terechtkomt, zorgt daarom minder voor een meeslepend gevoel dan wanneer een ´normaal´persoon dit zou overkomen. In Louis sluimert ´iets´ dat in deze omstandigheden tot uiting komt, terwijl de interessantere vraag voor mij zou zijn of ieder mens zo zou handelen. Desalniettemin weet Gyllenhaal een ijzersterk, aan Patrick Bateman herinnerend, personage neer te zetten.

Bovendien wordt aan het einde van de film iets te veel haast gemaakt. De zorgvuldige spanning tijdens het observeren van het restaurant, wordt teniet gedaan door een overdreven achtervolging waarbij iedereen behalve Louis crash. Ook de scenes met de agenten zijn onbevredigend. Ze hadden hem na het schietincident in het huis kunnen volgen en hem daarna met een tegenstrijdige verklaring kunnen confronteren. Nu kwam hij er iets te gemakkelijk van af. Ondanks deze kanttekeningen een naar boven afgeronde vier sterren, mede door het acteerwerk en de nachtelijke shots van LA.

avatar van K. V.

K. V.

Na wat lovende reacties deze ook eens bekeken en 'k heb het me zeker niet beklaagd. 'k zat er direct in en 'k vond het wel een boeiende en toch ook wel spannende film. Het laatste half uur was erg spannend.

Ook de cast was goed op dreef en verder zag de film er prima uit, ondanks dat de film zich grotendeels 's nachts afspeelde.

'k moet de lovende kritieken wel bijtreden en vond het een prima film en een aanrader.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

"Damn die Lou is fucked up" compleet antisociaal en immoreel, erg sterk neergezet door Gyllenhaal. Hij kwam wat traag op gang maar werd na een uur spannend. Ook zat ik geregeld met gekromde tenen door zijn associale gedrag, al met al een goeie film!

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Het loopt een beetje uit de hand...

Nightcrawler is meer dan zomaar een kijk op het afvoerputje van de journalistiek. Al snel blijkt dat rioolreporter Gyllenhaal geen genoegen neemt met middelmatigheid. Zijn personage houdt ergens het midden tussen Patrick Bateman uit American Psycho en Raymond uit Rain Man. Erg puike prestatie van Gyllenhaal, die er overigens ook echt als een creep bijloopt. Die wenkbrauwen, dat scherpe gezicht, dat glad achterovergekamd haar: echt rijp voor de psychiatrie.

Het mag dan ook geen verrassing heten dat de rest van de cast verbleekt naast hem. Ja, Russo speelt een vermakelijk serpent en Ahmed doet het aardig als slome sidekick, maar die rollen hebben we toch al eerder en beter gezien.

Voorts best sfeervol. Niet dat je van je stoel valt door de audiovisuele pracht, maar het oogt wel strak allemaal, je wordt meegezogen in de onderwereld van LA.

Geen realistische schets van het "vak". Wel een erg entertainende misdaadflick. 4*

avatar van Macady

Macady

Dit is weer eens zon film waar ik met de beste bedoelingen de hoge waardering niet kan snappen, ondanks goede acteerprestaties weet de film de aandacht maar half vast te houden. De clou zie je vanaf mijlen ver aankomen, onbegrijpelijk dat mensen 4* of hoger geven....

avatar van michelnicholas

michelnicholas

Beste Macady,

Ik ben één van die mensen die deze film vier sterren geeft. Goed acteerwerk, mooi geschoten en gemonteerd en constant spannend. Deze film geeft mij het haast het gevoel daadwerkelijk bij de gebeurtenissen in nachtelijk Los Angeles te zijn en dat vind ik bijzonder en dat maakt het des te spannender.

avatar van Macady

Macady

michelnicholas schreef:

Beste Macady,

Ik ben het met je eens dat de acteerprestaties van een behoorlijk niveau waren, enkel heeft de film me geen moment weten te pakken. In tegenstelling tot jou gaf de film mij het gevoel daadwerkelijk op de bank in Assen te zitten ( ook best bijzonder).

avatar van IH88

IH88

Een Jake Gyllenhaal ‘tour de force’. De film is prima maar wordt gedragen door Gyllenhaal. Het nachtelijke Los Angeles doet me erg aan een Michael Mann film denken en dat is een groot compliment. Schitterende beelden. Er zaten een aantal erg spannende scènes in maar de film heeft wel lang de tijd nodig om daar te komen. De dialogen tussen Gyllenhaal en Russo voelen soms wat geforceerd aan. Waarom ze niet doorheeft dat ze met een psychopaat te maken heeft is verbazingwekkend.

Al met al een prima film met een geweldige Gyllenhaal. Als je Nightcrawler en Southpaw kort achter elkaar kijkt krijg je alleen maar meer waardering voor de man.

avatar van scorsese

Prachtige film over een jongeman die zijn brood verdient door ongelukken en misdaad te filmen voor een nieuwszender. Een origineel verhaal met een boeiend en vooral akelig hoofdpersonage die hier ook akelig sterk wordt neergezet door Jake Gyllenhaal. Het nachtelijke Los Angeles vormt een mooi decor en de tweede helft bevat een aantal spannende momenten.

avatar van Antonev

Antonev

Heel anders dan ik me aan de hand van de beschrijving had voorgesteld. Interessant en bij vlagen best wel spannend. Het eind vond ik ook bevredigend. Ruime voldoende.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

The main man!! schreef:

Gyllenhaal had hier een Oscar voor moeten krijgen. Vreemd dat je hem mede beoordeeld op zijn uiterlijk in deze film, terwijl dat juist hetgeen is wat hem zo angstwekkend maakt. En dat je niet begrijpt dat hij zo gehaaid is om niet gepakt te worden, laat ook zien dat je het personage zwaar onderschat. Hij is een zeer gevaarlijke psychopaat, en Gyllenhaal zet die rol perfect neer.

avatar van Tisik

Tisik

arno74 schreef:

Totaal oneens. Gyllenhaal zet hier een absolute top prestatie neer.

avatar van Jusstinb

Jusstinb

Geniaal en erg uniek verhaal..

Gyllenhaal acteert hier uitstekend, je hebt echt het gevoel dat het een psychopatische en gevoelloze doch geniale man is.. Mede hierdoor lastig om Lou echt te waarderen, miste net het tintje waardoor je ook sympathie krijgt voor Lou.. Het is wel grappig ofcourse hoe hij alles aanpakt, maar hij schoot zn partner neer en t boeide me geen flikker.. Geeft wel aan dat gyllenhaal deze film alleen draagt.. De tv-veteraan Nina vond ik sommige momenten namelijk niet zo sterk terwijl zij toch wel een belangrijke rol moet spelen in de film.. Twijfel erg tussen 3,5 en 4.. moet hem daarvoor nog eens zien..