• 9.373.582 stemmen

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed en Rene Russo

Releasedatum: 6 november 2014

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Nightcrawler

"The city shines brightest at night"

Los Angeles. Lou Bloom (Gyllenhaal) is een gedreven jongeman die wanhopig op zoek is naar een baan. Hij ontdekt de snelle wereld van misdaadverslaggeving in de Amerikaanse miljoenenstad en worstelt zich al snel tussen de die-hard freelance journalisten die auto-ongelukken, branden, moorden en andere chaotische toestanden filmen voor de vele nieuwsstations in de stad. Als 'nightcrawler', iemand die de politieradio continu in de gaten houdt en hoopt op slachtoffers, doet Lou er alles aan om snel geld te verdienen. Zijn materiaal slaat aan bij tv-veteraan Nina (Russo), maar tijdens zijn zoektocht naar nieuws vervaagt de grens tussen toeschouwer en deelnemer en wordt Lou al snel de ster van zijn eigen verhaal.

Nina Romina

Frank Kruse

Detective Frontieri

Detective Lieberman

Kent Shocknek

Sharon Tay

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Het probleem bij veel films is vaak dat een geweldig uitgangspunt een even geweldig eerste halfuur oplevert, maar wanneer die energie dan moet worden voortgezet in de plot van de rest van de verhaal blijkt dat er niet echt meer iets in het vat zit, waardoor de film plat op z'n gezicht gaat. (Dat heb ik vooral vaak bij superheldenfilms: de eerste helft is leuk en interessant omdat daarin (1) het leven van de held wordt geschetst, (2) uit de doeken wordt gedaan hoe hij zijn superpowers ontdekt en ontwikkelt en (3) wordt getoond hoe hij zijn eerste schurken verslaat, maar wanneer dan in de tweede helft van de film duidelijk wordt wie de hoofdschurk is verzandt de plot vaak in de gebruikelijke achtervolgingen, clichégevechten en op-het-nippertje-ontsnappingen.)
        Gelukkig omzeilt deze film die valkuil: na een uitstekend begin waarin we kennis maken met onze antiheld worden de gebeurtenissen gewoon steeds een graadje erger en rekt Lou zijn grenzen (voor zover hij die [nog] heeft) gewoon steeds een stukje verder op, totdat hij er uiteindelijk ook geen problemen mee blijkt te hebben om ongelukken zelf te arrangeren dan wel mensen uit zijn directe omgeving aan zijn ambities op te offeren. Centraal hierbij staat de briljante vertolking van Jake Gyllenhaal als het zielloze titelpersonage die zijn op internet gevonden slogans in perfecte volzinnen spuit. In de treffende omschrijving van Erich Asperschlager op de DVDverdict-site: "Lean as a coyote and dead-eyed as a shark with a smile to match, Gyllenhaal's Bloom is the perfect predator." JeroenFR08's verbazing dat Gyllenhaal niet voor een Oscar is genomineerd deel ik volkomen.
        Een mooi voorbeeld van hoe een op zich al sterke en spannende film door een perfecte hoofdrol nog een pak beter wordt.

avatar van 93.9

93.9

Heerlijk schoppen tegen de kapitalistische maatschappij en de sensatietv in het bijzonder.

Ook pijnlijk dat dat SBS6 logo...

Zeer sterke film! Hier moeten er meer van gemaakt worden!

avatar van BoHarum

BoHarum

Leuke film, knap acteerwerk van vooral Gyllenhaal.

Wel één kanttekening, de manier waarop de cops (niet bepaald L.A.'s finest) zich hier door Lou Bloom laten afschepen, is zelfs voor een Hollywoodprent beneden alle geloofwaardigheid.

Niks camera in beslag nemen, laptop naspeuren of een huiszoeking doen, nee hoor - de man krijgt zelfs de kans zijn beelden die hij aan de agenten overhandigt, persoonlijk te "editen".

I expected you were coming, so i made it easy for you, here's already a copy of what i filmed at the murder scene...

En weg waren de twee briljante pipo's, nog blij toe

Nee, dàt kon wel een tikje geloofwaardiger, want wij allen weten toch dat als een agent vermoord wordt, de halve police force op zo'n zaak gezet wordt...

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

avatar van 033

Must see movie!

avatar van richardd.

richardd.

Wel leuke film om mee te pakken, maar misdaad/drama?? In mijn ogen toch gewoon een actiefilm hoor maar goed..

avatar van leatherhead

leatherhead

Actie? Er zit naar mijn herinnering 1 grote achtervolging in, maar voor de rest nou niet bepaald wat je een actiefilm noemt.

avatar van Sophomore

Sophomore

Meer actie dan in een standaard drama, meer drama dan in een standaard actie; laten we het daarop houden

avatar van Halcyon

Halcyon

Ontzettend goede film over een aan lager wal geraakte man die een eenmansbedrijfje opstart door de nachtelijke straten van L.A. af te schuimen op zoek naar criminaliteit. Hij filmt de plaatsen delict en de slachtoffers en verkoopt zijn tapes daarna aan een nieuwszender. Langzaam maar zeker wordt hij dieper en dieper opgeslorpt door de duistere kant van de stad. IJzersterke vertolking van Jake Gyllenhaal die bijna 14kg is afgevallen voor deze intrigerende karakterstudie. Aanrader!

avatar van dikkop

dikkop

Gyllenhaal is zooo geknipt voor deze rol...

Sterker nog, hij maakt de film...

Elk ander acteur zou deze film in de B categorie doen belanden heb ik het idee...

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Eng.

Een kil gevoel had ik, zo na 2 uur kijken. Vakkundig gedaan, die spanningsopbouw. Het begint allemaal vrij gewoontjes, maar de film gaat steeds dieper met z'n hoofdpersonage. Wat een creep. De spanning zit 'm ook daarin; dat personage en wat die zou kunnen doen en dan uiteindelijk doet.

Sowieso is dit ook de verdienste van Jake Gyllenhaal. Niet zo lang geleden liep die nog in de woestijn met lang haar te knoeien, nu zet die topprestaties neer. Ik heb nog niet zo gek veel films gezien, maar voorlopig zet ik die in mijn top 3 van engste personages die ik ooit gezien heb.

Dan Gilroy smukt z'n film op door nachtelijke plaatjes. Ergens is dat gemakkelijk, maar soit, het blijft wel leuk kijken. Verder valt hier niet veel op aan te merken, de engerd wordt steeds enger maar het is enkel het laatste half uur dat écht meeslepend is. Voordien is het mij net iets te tam nog, gezien het vele geklets van Lou.

3,5

avatar van Thereisnospoon

Thereisnospoon

Geweldige film, zeker. het is weer de lozer die zó slim wordt dat hij het zieke corrupte systeem

aankaart waar de USA markt mank aan gaat.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

“My motto is if you want to win the lottery you've got to make money to get a ticket.”

Wat een schitterende performance van Gyllenhaal in deze toch wel morbide en enerverende thriller. Bij momenten vroeg ik me toch af of het nu eerder ludiek en schertsend bedoeld was, of dat het nu de bedoeling was om een serieus en schokkend verhaal voor te schotelen. Afgaand op mijn eigen gegrinnik bij momenten en het ongeloof over wat er werd getoond, kon ik alleen concluderen dat het uiteindelijk een mix hiervan was. En dit dan op een magistrale manier in beeld gebracht door Gyllenhaal, de kameleon van Hollywood en iemand die ik wel als acteur ten stelligste kan appreciëren. Na zijn verschijning in “Prisoners” (wat ik toch wel een uitzonderlijk spannende film vond) en het arty “Enemy” (verhaal technisch was het niet aan mij besteed, maar qua acteerprestaties was het wel geslaagd) weet hij zich net zoals Matthew McConaughey in “Dallas Buyers Club” fysiek te transformeren naar een schriel, bleek uitziende leegloper. Aanvankelijk lijkt hij wel op een randfiguur met een mentale beperking, maar naarmate je hem beter leert kennen, kom je tot de ondervinding dat hij uitermate intellectueel is en beschikt over een fotografisch geheugen. De manier waarop hij brokken informatie citeert dat hij her en der gelezen heeft op het internet is redelijk indrukwekkend. Louis Bloom is niet bepaald een simpel figuur maar eerder een doortrapt en manipulatief personage.

Recensie Nightcrawler hier ...

avatar van SaffraaN

SaffraaN

Goede film. Mooi personage neergezet en origineel onderwerp op kritische wijze belicht. Hulde!

avatar van FilmMuziekFanaat

FilmMuziekFanaat

Toch wel schandalig dat deze film niet in Nederland op dvd/blu ray wordt uitgebracht.

FilmMuziekFanaat schreef:

Niet? WTF??

avatar van Edie

Edie

sinterklaas schreef:

Niet? WTF??

We moeten geduld hebben, er gaan op internet berichten rond dat de film voorlopig niet in Nederland zal verschijnen op Blu-Ray, maar toch zie ik het alsnog wel gebeuren met der tijd..

sinterklaas

The Lone Survivor en The Quiet Ones zijn ook nog steeds niet op dvd uitgebracht. Vrees dat je van "voorlopig" wel weer gewoon "niet" kan maken.

Had trouwens al die tijd gedacht dat dit een titel was van (de afdelingen van) Filmfreak....

avatar van John Milton

John Milton

Het komt met hetzelfde gemaakt uit de UK of Duitsland tegenwoordig, toch?

avatar van D-pulse

D-pulse

Supergoede film! Vooral Jake Gyllenhaal toont weer eens zijn veelzijdigheid en speelt met overtuiging de psychopatische hoofdrolspeler met een overdaad aan online LOI-cursussen achter de kiezen. Werkelijk alles klopt in deze film, de soundtrack, het acteerwerk, er zijn geniale en vaak ook hilarische dialogen tussen de spelers (bijvoorbeeld over salarisonderhandelingen), het verhaal is spannend (zonder terug te vallen op nodeloos schietwerk bijvoorbeeld) en erg prikkelend (invloed van media op ons leven en de normen en waarden). Schaamteloos banjert Lou (Jake Gyllenhaal) zich een weg richting de "top" van het mediawezen en walst daarbij zonder geweten iedereen omver die zich op zijn pad waagt. De tegenstelling tussen de keurige business one liners en niets ontziende acties is gewaagd te noemen.

Geholpen door een sterrencast Bill Paxton en René Russo (ondanks duidelijke face lift) flitst deze film door diverse ongevallen in de stad en het vastleggen voor het algemene publiek. Want waar vraag is...

Uiteindelijk maar weinig minpuntjes kunnen ontdekken in deze film, kortom een echte aanrader als je wel een actiefilm wilt zien maar ook geprikkeld wilt worden op een intellectueel niveau. Super!

John Milton schreef:

Het komt met hetzelfde gemaakt uit de UK of Duitsland tegenwoordig, toch?

Maar niet met dezelfde ondertitels.

avatar van John Milton

John Milton

Niet altijd nee (met regelmaat wel overigens)

Had dat even vergeten als reden. Zelf niet zo dol op Nederlandse ondertiteling. Gaat me net iets teveel bij verloren. Doe mij maar Engelse subs.

avatar van Noodless

Noodless

Jake Gyllenhaal doet het alweer. Na de magistrale film Prisoners en de verrassende film Enemy flikt hij het alweer om een geweldige performance neer te zetten. Een acteur die bij mij hoge ogen begint te gooien. Want wat hij hier weer doet is fenomenaal. Zo geloofwaardig en kil dat dit personage je meer en meer angst gaat ontwikkelen naarmate de film vordert. Het verhaal is erg sterk en weet de spanning erin te houden zonder al te veel schietpartijen of overdreven actiescènes. Zijn intellectueel niveau heeft hij via het internet ontwikkelt die hij vaak ook toepast in zijn geweldige oneliners. De manier hoe hij andere mensen kan manipuleren is afschrikwekkend. Een film voor mijn top 10 lijstje van het jaar ! 8/10

avatar van michaelnicht

michaelnicht

Spanning, pure spanning. Zoals ik al tijden niet meer heb meegemaakt. Must see!

avatar van Yortisi

Yortisi

Hele leuke film! Zeker het kijken waard. Ik heb een aantal keer op het puntje van mijn stoel gezeten. Jack Gyllenhaal zet echt een freak neer die zeer geloofwaardig over komt.

avatar van Jimske

Jimske

Wat een geweldige film! Lange tijd geleden dat ik nog zo genoten heb van een film vol met spanning. De film blijft je prikkelen waardoor je geboeid blijft kijken. Mede dankzij de super rol van Gyllenhaal die de show steelt. Hij zoekt de grenzen op, om er uiteindelijk lichtelijk over te gaan. Het einde vond ik wel een beetje afgeraffeld maar doet geen afbreuk aan het verhaal. Aanrader, je zal de volle 117 min volop genieten. 4*

avatar van Svenniboyke

Svenniboyke

best een goede film!al blaast het me zeker niet omver!Had nog wat meer spanning in gemogen.Maar het was wel een goed en origineel verhaal!Met een zeer sterke hoofdrolspeler!

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Toch wel een zeer goede film. Verhaal is origineel. Gyllenhaal speelt fantastisch. Onderhuidse spanning gans de film vond ik. Super om te zien hoe Lou steeds verder en verder gaat om het beste af te leveren op zijn eigen psycho manier. Hoe hij iedereen manipuleert en te slim af is fantastisch!! Heeft me zeker geboeit van begin tot einde!! Dikke aanrader 8/10

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Erg sterke film met een uitstekende Jake Gyllenhaal. Gyllenhaal speelt Lou, een persoon met een gecompliceerd karakter en iemand die nergens voor terugdeinst.

Naarmate de film vordert wordt alleen maar meer duidelijk wat voor een eng persoon hij is.

Bijna alles aan deze film is sterk, daarom ook een dikke vier sterren en waarschijnlijk een verhoging na herziening!