• 9.373.574 stemmen

Dabbe: Bir Cin Vakasi (2012)

Horror | 119 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Dabbe: Demon Possession / D@bbe: Bir Cin Vakasi

Oorsprong: Turkije

Geregisseerd door: Hasan Karacadag

Met onder meer: Elçin Atamgüç, Nihan Aypolat en Pervin Bağdat

Gesproken taal: Turks

Plot Dabbe: Bir Cin Vakasi

Wanneer in een Turks gezin de vrouw begint te slaapwandelen, besluit haar echtgenoot overal in het huis camera's te plaatsen om dit te filmen. Hij komt tot een afgrijselijke vaststelling: zijn huis wordt bezeten door Djinns - zeer kwaadaardige geesten die erop uit zijn mensen te doden.

avatar van Shadowed

Shadowed

Weinig imponerende voortzetting binnen dit verrassend uitgebreide horroruniversum afkomstig uit Turkije. Na veel geëxperimenteerd te hebben met computereffecten en religieuze thema's gaat regisseur Hasan Karacadag dit keer aan de haal met Paranormal Activity. We zitten dus opgescheept met een found footage dit keer, maar het pakt allemaal nog minder uit dan voorheen. Vooral omdat Karacadag daadwerkelijk iets unieks probeerde neer te zetten met de voorgaande delen en dit keer erg braafjes binnen de lijntjes kleurt. Dat houdt in dat er een hoop ineffectieve scares, dommige beslissingen, vervelende familieleden en een nietszeggende geschiedenisachtergrond hoogtij vieren. Het meest absurde aan het geheel is dat de makers erin zijn geslaagd zoiets inhoudsloos te rekken tot wel 119 minuten. De allerlaatste 10 minuten kennen nog een zekere spanning, verder is het vooral veilig gespook en gegrom. Ik kreeg sterk de indruk dat de acteurs evenals de scenaristen vergaten dat alles via een camera gefilmd moest worden, want het verhaal lijkt er allesbehalve rekening mee te houden. Zo'n vader die bijvoorbeeld tijdens een levensgevaarlijke situatie met camera en al schreeuwend op zijn dochtertje afrent, je verzint zoiets gewoon niet.