• 9.379.368 stemmen

The Lord of the Rings: The Rings of Power - Seizoen 1 (2022)

Alternatieve titel: Lord of the Rings

Afleveringen: 8

Speelduur: 9 uur en 17 minuten

Ontwikkeld door: John D. Payne en Patrick McKay

Met: Markella Kavenagh, Joseph Mawle en Will Poulter

Oorsprong: Nieuw-Zeeland

Datum van release: vrijdag 2 september 2022

Eerst uitgezonden op: Amazon Prime Video (Nederland)

• Prime Video Bekijk seizoen 1 via Prime Video
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot The Lord of the Rings: The Rings of Power

In een tijd van relatieve vrede binnen de Tweede Era van Midden-Aarde volgen we een groep helden op een epische reis. Ze zijn op weg om de confrontatie aan te gaan met een lang gevreesd kwaad, dat weer de kop opsteekt. Zo willen ze voorkomen dat Midden-Aarde in duisternis verhuld raakt. Tijdens deze reis worden krachten gebundeld, en tonen zij van wie men dit het minst verwachtte zich als ware helden.

Afleveringen Seizoen 1 (2022)

1. 1. A Shadow of the Past

2 september 2022 (1 uur en 05 minuten)

Galadriel is verontrust door tekenen van de terugkeer van een oud kwaad. Arondir doet een zorgwekkende ontdekking. Elrond wordt een intrigerende nieuwe onderneming voorgesteld. Nori breekt de meest diepgewortelde regel van de Bruivelgemeenschap.

2. 2. Adrift

2 september 2022 (1 uur en 07 minuten)

Galadriel vindt een nieuwe bondgenoot. Elrond krijgt te maken met een koude ontvangst van een oude vriend. Nori probeert een vreemdeling te helpen. Arondir zoekt naar antwoorden, terwijl Bronwyn haar volk waarschuwt voor een dreiging.

3. 3. Adar

9 september 2022 (1 uur en 09 minuten)

Arondir wordt gevangengenomen. Galadriel en Halbrand verkennen een legendarisch koninkrijk. Elendil krijgt een nieuwe opdracht. Nori wordt geconfronteerd met de gevolgen.

4. 4. The Great Wave

16 september 2022 (1 uur en 11 minuten)

Het geloof van Koningin-regentes Míriel wordt op de proef gesteld. Isildur staat op een tweesprong. Elrond onthult een geheim. Arondir krijgt een ultimatum. Theo is ongehoorzaam aan Bronwyn.

5. 5. Partings

23 september 2022 (1 uur en 12 minuten)

Nori twijfelt aan haar intuïtie. Elrond worstelt om trouw te blijven aan zijn eed. Halbrand weegt zijn lot af. De Zuiderlanders zetten zich schrap voor een aanval.

6. 6. Udûn

30 september 2022 (1 uur en 09 minuten)

Adar en zijn leger rukken op naar Ostirith.

7. 7. The Eye

7 oktober 2022 (1 uur en 12 minuten)

Overlevenden van een ramp proberen veiligheid te vinden. De Bruivels trekken op tegen het kwaad. Durin wordt verscheurd tussen vriendschap en plicht. Adar overweegt een nieuwe naam.

8. 8. Alloyed

14 oktober 2022 (1 uur en 12 minuten)

Nieuwe verbonden worden gesmeed.

avatar van kleintje 2

kleintje 2

TragieStar.* schreef:

Hoezo begrijp je het niet? Heel veel dingen kloppen niet met wat Tolkien daadwerkelijk heeft gecreëerd. Het gaat niet alleen over blank of zwart zijn. Daarnaast zijn de woke thema's die erin verwerkt zijn zo duidelijk aanwezig dat je er niet omheen kan kijken. Het is zo irritant! Daarvoor hebben de producenten zo hard gelogen ''Ja, we gaan terug naar de boeken''. Totaal niet waar! Ze hebben heel veel aangepast naar hoe zij het vinden passen bij hun politieke/maatschappelijke idealen. Daarnaast nog personages die ontbreken, elkaar nooit ontmoeten, dingen nooit hebben gedaan of meegemaakt. Dat laatste was bij Peter Jackson ook, maar veel minder, niet storend, veel beter uitgewerkt en begrijpelijk waarom het zo is veranderd.

Je gaat niet terug naar Middle Earth, het lijkt in geen enkel moment op de versie die we al hebben gezien. Het is heel anders. Met alleen beelden red je het niet. De karakters moeten goed worden uitgelicht, de dialogen moeten interessant zijn, het verhaal moet op een goede manier verteld worden. Dat is allemaal niet aan de orde. De hoofdrolspeelster is totaal niet likeable te noemen. Te geforceerd allemaal. Dat ze binnen 20 seconden die trol even weet te vermoorden was voor mij al de druppel. Dat ze zo graag wilde laten zien dat zij het wel even kon klaren als vrouw zijnde en alle mannen voor haar werden verpletterd. Ze komt er zonder kleerscheuren van af hoor, geen enkel schrammetje of iets. Terwijl ze in The Fellowship of the Ring zoveel moeite hadden met het verslaan van die trol. Die stem van haar gaat overigens door merg en been. Ik kan er niet naar luisteren.

Daarnaast zie je in het begin overduidelijk het gezicht van Finrod wit geschminkt was, waarom? Het is toch niet belangrijk als elf, omdat ze ook een donkere man als elf casten. Dus wat is het nou? Is de huidskleur wel of niet belangrijk bij de elven? Blijkbaar wel, maar toch ook niet.

En natuurlijk moet Galadriel een gepest meisje spelen, wat ze altijd doen tegenwoordig. Echt altijd! Zodat ze als een strijder opstaat en iedereen kan verbluffen met haar zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen, maar ze maken haar nu al bijna perfect in alles wat ze doet, dus dat komt al niet over.

De dialogen zijn echt beneden alle peil, niet interessant, continu verklaren wat je ziet of hoort, wie je bent, continu hetzelfde riedeltje. Het acteerwerk voelt niet echt. Het voelt als een toneelstukje. Dat ze even hun mantels en gewaden aantrekken om hun ding te doen en dan is het klaar. Te geforceerde gezichtsuitdrukkingen.

Dat continu streven naar perfectie altijd, waarom is dat zo belangrijk tegenwoordig bij nieuwe series/films? Bijvoorbeeld die opstapeling van gouden helmen. Waarom? En hoe? De jurk van Galadriel die spierwit blijft zonder viezigheid.

En dan nog de media die er weer een rol in spelen. Die alles doen om alles te hypen en te doen alsof het zo'n geweldige serie is terwijl heel veel mensen negatief zijn, maar dat wordt weer niet belicht. Dat wordt zelfs verwijderd. Het zijn natuurlijk allemaal weer racisten en seksisten die kritiek hebben. Zoals we ook nooit eerder hebben gehoord...

Dit mag dan in jouw mening zo zijn, en die mag je uiteraard geven, maar laat anderen en hun meningen en hoe zij de serie ervaren in hun waarde. Er is al een mediaoorlog gaande met deze serie en er waren genoeg mensen die al probeerde deze serie te boycotten, review-bommen en te trashen voordat de eerste aflevering nog maar vrijgegeven was. Ik zie ook dat het niet perfect is, daar heb ik hierboven ook meerdere berichten aan gewijd om het vanuit mijn standpunt uit te leggen, maar daarmee probeerde ik niet mijn mening door andermans strot te duwen. Laat anderen maar gewoon genieten en gewoon van de serie genieten en hun eigen mening vormen. Er komen nog 6 afleveringen dit seizoen en er volgen nog 4 extra seizoenen, en daar moeten mensen met jouw mening het maar mee doen.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Volgens mij is deze site bedoeld om ervaringen met elkaar te delen, elkaars mening te lezen en beantwoorden en met elkaar in discussie te gaan. Er staat nergens dat hij/zij zijn/haar mening niet mag geven of dat hij/zij iets niet mag vinden. Hij/zij vraagt zich iets af, ik vraag iets en verklaar nader. Hoe ga je anders in gesprek als je maar blijft zeggen ''Ja, ik heb mijn mening en jij de jouwe dus dat is goed''. Nee, het is juist goed als je met elkaar in gesprek gaat om meningen te delen. Zo kom je tot andere inzichten en begrijp je elkaar mogelijk beter. Misschien niet, maar dat hangt van je eigen instelling af.

IH88

Ach ja, ik heb ook eerst de LotR films gezien en daarna ben ik pas de boeken gaan lezen. Jackson heeft ook zaken anders aangepakt, maar dat stoorde geen moment. De Hobbit films zijn ook anders dan het boek (een understatement), en ik ben blij hoe Jackson het heeft aangepakt. Want laten we wel wezen, The Hobbit is geen literatuur meesterwerk. En ik heb (volgens mij) toen der tijd weinig commentaar gehoord over het feit dat de films zo verschillen van het boek. Maar dat kan ik mis hebben.

Dus ja, The Ring of Power zal best verschillen van het boek. Maar van alles wat ik over het boek De Silmarillion gelezen heb vanochtend is ook dat geen meesterwerk (excuses voor degene die dat wel vinden). Dus laat de makers gewoon hun eigen weg vinden, net zoals Jackson dat heeft gedaan met de Hobbit films. Ik ga de serie op zichzelf beoordelen en niet op hoe het zich verhoudt tot het boek. Dat lijkt me een gezonde insteek als ik al die onvolwassen reacties op IMDb en RT zo lees . En The Ring of Power voelt aan als Lord of the Rings, en dat is voor mij belangrijker dan of dat ene personage wel of niet in het boek een conversatie heeft gehad met dat andere personage.

3 2 1 cut

Zelf de eerste twee afleveringen gezien en ik moet zeggen: ik ben onder de indruk. Mooi gemaakt, met liefde en de kwaliteit is echt heerlijk ! Ja, ik heb de boeken gelezen, zelfs de Silmarillion (waar ik echt niet veel van begreep en weinig lol in had, wat appendix dingen, tevens een poging om een boek van één van Tolkiens zoons te lezen) maar dat ‘bijwerk’ voelde net allemaal alsof ik het Oude en Nieuwe Testament van de Bijbel wilde lezen. En dat trok ik niet echt.

Wat heerlijk als het dan op deze manier wordt uitgebeeld. Echte Fantasy met Goed en Kwaad op een visuele manier zo mooi uitgewerkt. En de personages krijgen ook echt een karakter mee die ze ‘levend’ maken.

Heerlijke humor met de Dwergen, duidelijke invloeden van de originele Jackson verfilmingen waarin zelfs van Sam Gewissies uitspraken geïnspireerde dialogen. Je ziet overal sluiers van de wereld die Midden Aarde gaat worden met (in mijn ogen) als hoogtepunt de meteoor met haar verrassing. En dat glimpje wat je van de Enten krijgt doet al veel goeds.

Kijkend naar de Woke saus waar elke studio tegenwoordig aan moet voldoen (en ik heb een hekel aan een te zware input van deze Woke tijd op de hedendaagse cultuur zoals bv in The Sandman wat echt zo jammer is) vind ik het bij deze serie - tot nu toe - meevallen. Er is, in mijn ogen, sprake van gelijkwaardigheid in de verdeling van diversiteit. Ik vermoed wel dat het zwarte ras in deze serie gaat uitsterven omdat ze een aantal duizend jaar later bijna nergens meer voorkomen op Midden Aarde . Ik hoop wel dat de serie deze gelijkheid de aankomende afleveringen volhoudt. Dat is nog even afwachten (niet dat plots Saruman, Gandalf en Radagast in hun jurken elkaar de liefde verklaren en met hun toverstaven aan de slag gaan).

Galadriel is echt heerlijk. Nog ergens onbezonnen, van Tolkiense schoonheid en lijkt ergens nog een moeilijke Elfse tegendraadse puber. Die scènes op het water met haar doorschijnende jurk is voor deze hetero kijker wel eye-candy..

Maar serieus, wat heerlijk dat ik als 13-jarig ventje ooit in De Hobbit ben begonnen te lezen, daarna verder met de Grote Trilogie, en zo’n 20 jaar geleden op het puntje van mijn stoel zat bij de eerste verfilming, samen met mijn vrouw onze kinderen hier mee heb opgevoed en ik nu, als 55-jarige, weer verder de diepte in mag gaan in deze geweldige door Tolkien geschapen wereld.

avatar van Alathir

Alathir

Ik vind het voorlopig beter dan House of The Dragon waar ze wat lopen zagen en mekkeren aan het hof. Ja, de zwarte dwergenvrouw en Arondir als zwarte elf storen me wat, omdat het gewoon niet bij het concept van het volk past, maar verder vind ik het wel prima al moet het nog wat op gang komen. Elfen zijn namelijk bleek, onsterfelijk en hebben puntoren, dat weet iedereen die met fantasy bekend is. Dus ja, op dat vlak is dit onacceptabel tegen de wetten van de fantasy. The Sandman zoals hierboven aangehaald wordt is zeker een pak meer woke en dan valt dit echt wel mee. Een sterke vrouwelijke hoofdrol is ook anders dan de zijrollen die de paar vrouwen in Lord of the Rings hebben, maar is dat zo erg? Ik heb helemaal niks tegen zwarten in een serie of film, er zijn zeer goede films met zwarte acteurs zoals Get Out en Us, (Nope van Jordan Peele moet ik nog kijken) of Miracle at St Anna bijvoorbeeld, maar het moet wel passen en dat doet het hier niet bepaald. Van elfen en dwergen moet je afblijven en wit houden. Dat je wat mensen zwart of Aziatisch maakt ok, maar doe het dan ook wat georkesteerder en niet alles gemengd. Midden-Aarde is geen globalistische wereld zoals de Aarde en dus ook gewoon niet zo multicultureel (als er al een multicultureel Midden-Aarde is).

1AngryMan (moderator series)

[Moderatoractie: Weer elf stemmen verwijderd; het is niet de bedoeling te stemmen op seizoenen die je nog niet volledig bekeken hebt.]

1AngryMan schreef:

Hoe komt het dan dat de serie nu nog een waardering van 2 sterren heeft ? Of heeft er één stemmer alle afleveringen al gezien ?

Oh nee, wacht even: het is een latere actie van Hulseman. Wat dom..

3 2 1 cut schreef:

Oh nee, wacht even: het is een latere actie van Hulseman. Wat dom..

Bedankt, stem verwijderd!

avatar van Martijnnn

Martijnnn

[quote]TragieStar.* schreef:

Je zit zo vast in je antiwoke denken dat je mist dat ze haar niet negeren omdat ze een vrouw is maar om politieke redenen, met een slepende oorlog win je geen zieltjes.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

[quote]Martijnnn schreef:

Nee, ik hoef ook geen zieltjes te winnen zoals de meeste hier. Deze aanpassing van Galadriel bijvoorbeeld heeft inderdaad met statements en woke te maken en zodoende ook met het politieke debat. Ik ben anti-woke. Ik zit er niet in vast, het is iets dat ik niet leuk vind. Het verpest films en series, omdat er een moraaltje aan vastkleeft. Het gaat niet over de kwaliteit of over wat dan ook. Puur voor statements. Ze hoeven Galadriel niet te negeren, alleen te representeren zoals in de boeken is beschreven. Zoals ze daadwerkelijk is. Niet omvormen tot iets wat ze nooit was en nooit zal zijn, alleen maar omdat er een krachtige vrouw in voor moet komen die beter is dan mannen en die perfect is in alles wat ze doet. Dat is niet alleen vervelend, maar ook niet realistisch.

avatar van Lennert

Lennert

[quote]TragieStar.* schreef:

Vind je het ook vervelend dat Legolas op schilden kan surfen en olifanten kan doden binnen een paar tellen? Tolkien heeft een enorme hard-on voor zijn elven, het is gewoon een verschrikkelijk volk van pseudo-poëtische meuk uitslaande omhoog gevallen sufferds. Is het echt Galadriel die je hier ineens negatief opvalt, of voldoet ze nu niet eindelijk gewoon echt eens aan alle stereotypen van hoe verschrikkelijk overpowered elven eigenlijk zijn?

Ik heb me zelf meer geërgerd aan hoe de mannenelven er ineens allemaal kort haar op nahouden.

avatar van Arri

Arri

Heerlijk tot nu toe!

avatar van korenbloem02

korenbloem02

3 2 1 cut schreef:

waaar is the sandman woke? lucifer die nooit een man was in The sandman, of joana Constatine, die gewoon in de boeken voor komt?

korenbloem02 schreef:

Even beter de site doornemen voor je dit soort oprispingen op deze site torpedeert. Ik heb in mijn bericht hier (welke jij quote) een link opgenomen van The Sandman. Als je die had aangeklikt dan kom je bij de reviews van The Sandman terecht (waar je zelf ook een bericht hebt geplaatst) en dan kan je mijn antwoord op jouw vraag vinden. Dat antwoord van mij heeft trouwens niks te maken met de suggestieve aannames die jij hier plaatst. Tip van mij: beter (in)lezen in de materie.

Met jouw bericht hier zet je mij weg op deze site met suggestieve aannames die je zelf creëert. Een excuus van jou aan mij zou hier zeker op zijn plek zijn. Mijn aanname is dat, in mijn ogen, jouw bericht een typisch voorbeeld is van juist dat huidige sneeuwvlokjes woke gedrag waar ik mij aan stoor. Graag bij The Sandman deze discussie voortzetten.

avatar van horizons

horizons

Eerste twee afleveringen bevallen best goed.

Enige waar ik niet helemaal overtuigd van ben is de acteur die Elrond speelt. Rol van Galadriel vind ik wel goed ingevuld.

avatar van bobbee1

bobbee1

Tragistar, weet je wat de meest irritante wokers zijn? Dat zijn de anti wokers. Die werkelijk op iedere slak zout leggen. Die niet eens meer naar een film of serie kunnen zonder iedereen lastig te vallen met hun afwijking. In de psychiatrie hebben ze daar een term voor: preoccupatie. Een kenmerk van een autistische stoornis.

avatar van Lurkie

Lurkie

Wat had ik mij hierop verheugd! Maar ik moet zeggen dat deel 1 en 2 van de Rings of power mij totaal niet weten te raken\te boeien. Trilogie van Tolkien gelezen, De Hobbit gelezen, films van Peter Jackson gezien en ik heb ervan genoten. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog!

Kijk ondertussen ook 'House of Dragons' , daar had ik juist minder van verwacht, maar is wat mij betreft een stuk interessanter!

1AngryMan (moderator series)

We hoeven hier op MovieMeter geen politiek-maatschappelijke discussies te voeren (waar ik 'woke' dan onder schaar), zeker niet als (zoals zo vaak) dit gaat vervallen in persoonlijke aanvallen over en weer. Daar moeten we dan ook mee ophouden.

Het is ook niet nodig om met psychiatrische termen aan te komen zetten; en al helemaal niet om insinuerend elkaar te gaan diagnosticeren vanuit onze luie computerstoel.

Ik vraag eenieder dan ook vriendelijk hiermee te staken.

avatar van Rubie2208

Rubie2208

TragieStar.* schreef:

Tja het klopt indd niet volgens de boeken, maar ik kreeg er wel lord of the rings Vibes van . Vind het er allemaal goed uit zien en heb mij echt vermaakt . Zijn pas de eerste 2 afleveringen dus is wel traag . Ik hoop alleen echt op een omhoog gaande spanning van de serie met mooie veldslagen en inderdaad wat meer verdieping van de karakters . Voor mij is het genoeg dat ik lord of the rings vibes krijg van deze serie . ik snap jou punten heel goed , maar ikzelf stoor mij daar niet aan . Maar goed zo zie je maar, ieder zijn mening

avatar van Alathir

Alathir

ario schreef:

Net omgekeerd hier. Al ben ik sowieso meer fan van LOTR dan van GoT. Veel te veel gepalaver in zo'n wereld, die moet gezien worden. Veel politiek gezever ook.

avatar van The Oceanic Six

Ik voel het gewoon niet bij deze LOTR serie. Jaren op gewacht, maar dit komt nog niet voor 10 procent in de buurt van de magie van de Peter Jackson films. Positief, het ziet er adembenemend mooi uit. Dat plastic sfeertje van de Hobbit films is er niet, het komt oprecht heel fraai op me over. De soundtrack is ook prima, zonder dat er nou iets van in mijn hoofd blijft hangen zoals bij De Trilogie.

Maar inhoudelijk, tsja. De hoofdpersonen zijn vrij vlak en saai, het verhaal komt echt heel sloom op gang, maar misschien kost het tijd en heel eerlijk is het een lange zit. Ik kijk zeker verder, maar ik vraag me af of mensen dit jaren willen bekijken aangezien er geloof ik 5 seizoenen moeten komen.

Qua woke-discussie heb ik hier niet echt een mening. Dat er nu elven en dwergen met een kleurtje lopen voelt wel weer opgedrongen en minder passend bij Tolkien, maar het stoort me allemaal niet zo. Dat het inhoudelijk niet pakkend is vind ik meer jammer.

Ik voel het epische niet wat je bij een verhaal in Middle-Earth zou moeten hebben. De spanningsboog ligt laag.

Ik vind het eerder een tiener serie, waar ik al bang voor was, dat dit zou gebeuren.

Zelfde als die serie van Resident Evil, ook net een tiener serie.

En nee, een donkere elf? Sorry, maar dat past niet in deze serie. Hadden ze beter ergens anders voor kunnen gebruiken.

IH88

Ik vind Rings of Power en House of the Dragon allebei prima series. Lijkt wel of dat niet mag . Je MOET kiezen (niet hier, maar andere sites). Dommig gedoe. Ik had ook niet verwacht dat Rings of Power de magie van LotR zou kunnen evenaren, maar gelukkig is het wel al een stuk beter dan de Hobbit films. Maar goed, de LotR boeken staan ook op eenzame hoogte, en het Hobbit boek is gewoon erg matig. Bijna niet doorheen te komen. Van wat ik hoor geldt hetzelfde voor De Silmarillion. Dus de makers hebben ook een stuk minder om mee te werken.

Vergeleken met HotD is Rings of Power inderdaad een stuk "kindvriendelijker", maar dat was te verwachten. Ik zie Frodo ook niet opeens in zijn blote kont boven op Sam duiken. Elvenseks zit er ook niet in .

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Het word steeds epischer, ik was niet verkocht na de de trailer gezien te hebben maar ben nu om. Is het de beste serie ooit, nee. Moet dat altijd maar weer? Nee natuurlijk niet.

IH88 schreef:

Elvenseks zit er ook niet in .

Na de laatste aflevering misschien wel Harfootseks

Martijnnn schreef:

Na de laatste aflevering misschien wel Harfootseks

Ik heb afl. 3 nog niet gezien, dus ben benieuwd . Ik weet niet of ik dat wel wil zien. Geef mij maar Galadriel of Bronwyn...

avatar van The Oceanic Six

Volgens mij mag je leuk vinden wat je wil, maar is kritiek ook gewoon vrij logisch. Ikzelf vind de Hobbit films veel leuker. Misschien niet visueel, maar die films gaven me wel weer dat LOTR gevoel en dat geeft de serie me nu absoluut niet. Het kan ook zijn dat er tegenwoordig veel meer fantasy is dan 20 jaar geleden. Game of Thrones heeft natuurlijk wel veel van de fans van LOTR overgenomen.

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

Al 2 afleveringen gezien en deze serie gaat toch serieus mogen verbeteren.

Van de films ben ik zeer grote fan, maar in deze serie halen ze niveau lang nog niet vind ik. Maar komt hopelijk nog.

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

The Hobbit films waren zeker niet perfect, maar daarin gaf Jackson wel het gevoel weer terug te zijn in de consistente wereld die hij in LotR had opgebouwd. In deze serie ogen en gedragen elven zich als meer als mensen. De mengelmoes tussen etniciteiten (zelfs in een gezin, zoals bij die Harfoots) klopt voor het gevoel niet in een Middeleeuwse fantasiewereld waarin volkeren en wezens geisoleerd van elkaar leven. Acteerwerk is ook niet altijd heel erg best en door de diverse verhaallijnen is de focus een beetje zoek. De orcs, locaties, cinematografie, effecten zijn allemaal dik in orde, maar het komt niet in de buurt van Jackson's trilogie, zelfs niet van de eerste 2 delen van The Hobbit. Omdat het allemaal wel lekker wegkijkt, zal ik in ieder geval dit seizoen af kijken.

avatar van bobbee1

bobbee1

Ik zie veel mensen refereren aan het LotR gevoel. Sommigen halen dat uit de films van Jackson, anderen uit de boeken van Tolkien. En zelfs die laatste groep is niet eenduidig in haar opvatting. Ik ken de boeken, heb ze sinds de middelschool een paar keer gelezen.

Toen Jackson met zijn films kwam was ik onaangenaam gstroffen. Wat een bagger. Hoe durf je de sfeer die uit de wereld van Tolkien spreekt zo te verkrachten als hij deed. Niet alleen klopten veel zaken niet, maar vooral waar was de magie? Alleen in de lange versie van the Fellowship kwam die tot zijn recht.

Tot ik de films later weer eens bekeek en ze op hun eigen merites beoordeelde. Deel 1 stak er nog steeds met kop en schouders boven uit maar de veel lange veldslag in Helmsdiep was nog steeds te treurig voor woorden. Jacksons films van lotr waren actie films geworden voor een overwegend jeugdig publiek. En dat deed hij, als je eenmaal die context accepteert best wel goed.

Nu zien we dat sommigen deze turbo uitvoeringen van Jackson als referentie hanteren. Ze vinden al die elfse hoffelijkheid maar niets, ze willen knallen. Ik zelf vindt de serie een welkome stap terug naar de echte wereld van Tolkien. Niet de speeltuinversie van Jaxkson maar een met magie.

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

rick79 schreef:

Opvallende uitspraak. Ik heb van LOTR zowel de boeken gelezen als de films gezien en ik kan met recht zeggen dat Jackson veel dichter bij Tolkien blijft dan de serie: "We made a promise to ourselves at the beginning of the process that we weren't going to put any of our own politics, our own messages or our own themes into these movies. ... In a way, we were trying to make these films for him, not for ourselves." - Peter Jackson

Makers van de serie doen toch echt wel behoorlijk het tegenovergestelde.