menu
Mijn Series +

Game of Thrones - Seizoen 8 (2019)

mijn stem
3,36 (249)
249 stemmen

Verenigde Staten
Fantasy / Drama

ontwikkeld door David Benioff en D. B. Weiss
met Emilia Clarke, Peter Dinklage en Kit Harington

Geïnspireerd op de sage van de succesvolle fantasieboeken Een Lied van IJs en Vuur van George R.R. Martin, speelt deze HBO dramaserie zich af in een fantasiewereld waar zomers jaren kunnen duren en winters zelfs een heel leven lang. Dwars door de intrigerende aarden van het zuiden, de wilde gronden van het oosten, het bevroren noorden en tot aan de oude Muur die het rijk beschermt tegen het mysterieuze obscure van hierboven, vechten de machtige families van de Zeven Koninkrijken om de Troon van Westeros te veroveren.

  1. Winterfell
  2. A Knight of the Seven Kingdoms
  3. The Long Night
  4. The Last of the Starks
  5. The Bells
  6. The Iron Throne
  1. Game of Thrones: The Last Watch (special)
zoeken in:
avatar van Pepino
3,0
Petition: Remake Game of Thrones Season 8
De kans is zeer klein tot onbestaande dat dit zal gebeuren, maar het is ergens wel hilarisch

avatar van J.Ch.
4,0

Animosh schreef:

Arya heeft in haar eentje de hele Frey-familie uitgeroeid - niet alleen Walder Frey, de man die de Red Wedding organiseerde, maar ook al zijn zonen. Waren dat allemaal mensen die enthousiast aan de Red Wedding hebben deelgenomen? Misschien wel. Maar dat kan Arya onmogelijk weten.

Klopt, als je het op z’n Ned Starks zou willen doen, had je alle mannen afzonderlijk moeten berechten, schuldig bevinden en zelf onthoofden. Arya is dan ook niet Daenerys' tegenpool, dat is Jon. Maar toch, Arya’s persoonlijke wraak op de familie die haar moeder en broer heeft vermoord is in ieder geval gevoelsmatig anders dan

een paar incidenten waar ze haar wrok op min of meer onschuldige mensen richtte: ze kruisigde de familiehoofden van alle oude families in Meereen, terwijl sommigen van hen niet eens slavernij steunden, ze executeerde later nog zo'n familiehoofd terwijl ze niet zeker wist of hij de Sons of the Harpy steunde, en ze executeerde de vader en broer van Sam omdat ze weigerden om steun aan haar te betuigen.


Ik vermoed dat er onder de familiehoofden in Meereen meer onschuldigen waren dan onder de zonen van Walder Frey. Maar mijn definitie van collateral damage is misschien wat breder dan die van jou (en dit is ook niet mijn sterkste argument, besef ik)…

En nog een subtiel verschil: Arya moordt vaak uit wraak, Daenerys vaak uit een gevoel van rechtvaardigheid. Nu klinkt dat laatste positiever, maar het is wel gevaarlijker. De combinatie van macht (in de vorm van vuurspuwende draken, een achteloos ’Dracarys’ in plaats van ’the man who passes the sentence should swing the sword’ ) en de heilige overtuiging dat jij en alleen jij de uitverkorene bent die het recht zal laten zegevieren, leidt vrijwel onvermijdelijk op de lange termijn tot bloedvergieten.

Wat ik wil weten is waarom ze brak, hoe een personage voor wie het beschermen en verheffen van gewone burgers altijd één van haar prioriteiten was tot de beslissing kwam om ze lukraak en zonder enige noodzaak af te slachten


Volgens mij is het al even geleden dat Daenerys serieus bezig is geweest met het beschermen en verheffen van gewone burgers. Om het (uitstekende) artikel dat rafke pafke linkte te citeren:
"Sailing across the Narrow Sea to have her dragons burn a few political leaders while unleashing a horde of nomadic horsemen to ransack the realm seems like potentially very bad news for the smallfolk."

En voor wie geen zin heeft om te lezen, kan dit nog een argument zijn.


Overigens kan ik me voorstellen dat er mensen zijn die de teloorgang van Daenerys onverwacht/schokkend/onvoldoende uitgewerkt vinden, en ik verkeer ook niet in de waan dat ik die mensen kan overtuigen. GoT is een serie met zoveel personages, verhaallijnen en morele mijnenvelden dat je eigen interpretatie een groot deel van het verhaal gaat uitmaken. Dat kan leiden tot teleurstellingen, en geen enkel denkbaar einde zou iedereen tevreden hebben gesteld. Maar zijn al die verschillende interpretaties, met de bijbehorende theorieën en ideeën over hoe het verhaal zou moeten verlopen, niet juist een belangrijke verklaring voor het feit dat GoT zo ‘leeft’ over de hele wereld? Zouden we met z’n allen niet een heel stuk sneller zijn uitgeschreven als het een rechttoe rechtaan verhaal zou zijn geweest waarbij alle kijkers juichen voor dezelfde personages die het Kwaad overwinnen en de wereld redden?

avatar van The Oceanic Six
3,0
Pepino schreef:
Petition: Remake Game of Thrones Season 8
De kans is zeer klein tot onbestaande dat dit zal gebeuren, maar het is ergens wel hilarisch


Fans die wat eisen, toe maar. Je moet het maar gewoon doen met het eindresultaat, kut of niet.
Misschien is de koek na 8 seizoenen gewoon op.

avatar van Animosh
2,5
J.Ch. schreef:
En nog een subtiel verschil: Arya moordt vaak uit wraak, Daenerys vaak uit een gevoel van rechtvaardigheid. Nu klinkt dat laatste positiever, maar het is wel gevaarlijker. De combinatie van macht (in de vorm van vuurspuwende draken, een achteloos ’Dracarys’ in plaats van ’the man who passes the sentence should swing the sword’ ) en de heilige overtuiging dat jij en alleen jij de uitverkorene bent die het recht zal laten zegevieren, leidt vrijwel onvermijdelijk op de lange termijn tot bloedvergieten.

Klopt, en in potentie had dit een prachtige verhaallijn kunnen zijn over de corrumperende werking van macht: over de geschiedenis hebben we talloze heersers gezien die hun heerschappij begonnen met nobele intenties maar vervolgens hun idealen zagen botsen op een complexe werkelijkheid waarin veel plannen mislukken, een hoop mensen helemaal niet op je idealen zitten te wachten en de mensen die beweerden in je te geloven je als het even tegenzit net zo snel weer in de steek laten. Met als resultaat dat hun idealen verwateren, ze gefrustreerd vervallen in tirannie en onderdrukking, en macht steeds meer als een doel in zichzelf gaan zien. En dat zoiets bij Daenerys zou gebeuren zou me zeker niet verbazen: ze heeft immers niet alleen een sterk rechtvaardigheidsgevoel maar is ook enorm trots en ambitieus, en dat ze bereid is om heel ver te gaan om de troon te veroveren waarop ze in haar ogen recht heeft is bekend. En in de verkeerde omstandigheden kan dat desastreuze gevolgen hebben: niemand wilde Cersei op de troon, maar stel dat Westeros een kundige heerser had en het volk helemaal niet op Daenerys zat te wachten. Dat ze dan toch de macht grijpt met bruut machtsvertoon is zeker mogelijk, en als dat conflict tussen haar ambitie en idealen goed zou worden opgebouwd zou het een fantastische climax van Daenerys' arc kunnen zijn.

Maar dat is precies waarom de uitvoering van de twist in de serie zo bedroevend was. Wat we in de serie zagen was niet een idealistische leider die haar ambitie boven haar idealen plaatste: Daenerys had haar doel immers al bereikt toen ze aan het slachten ging! Nee, wat we zagen was een "mad queen" die haar verstand verloor, die in een boze bui besloot om een halve stad af te slachten zonder dat daar enige noodzaak voor was. En wat voor thematische resonantie heeft dat? Wat zegt dit over de corrumperende werking van macht, of de gevaren van idealen afdwingen met geweld? Één van de schrijvers (Benioff) zei ooit in een interview dat "thema's voor boekverslagen zijn", en die achteloze houding komt hier weer naar boven: de betekenis en geloofwaardigheid van Daenerys' val hadden voor hen duidelijk geen prioriteit.


Overigens: hoewel de combinatie van ambitie en idealisme zeker risico's met zich draagt zijn dit tegelijkertijd eigenschappen die iedere goede heerser nodig heeft. Zonder ambitie kom je niet aan de macht, en mis je de wilskracht om je dromen waar te maken, en zonder idealisme maak je een land niet beter. Dus de uitdaging is om de twee zo te combineren dat het voortvloeiende mengsel niet giftig is (een gezonde dosis realiteitszin kan daarbij helpen). En idealiter moet een land uiteraard een systeem hebben waarin ambitie gecontroleerd kan worden - je weet wel, democratie - maar daar is Westeros voorlopig nog niet aan toe denk ik.

Volgens mij is het al even geleden dat Daenerys serieus bezig is geweest met het beschermen en verheffen van gewone burgers.

Om burgers te helpen moet ze natuurlijk eerst de macht grijpen. Hoe moet ze dat doen zonder militair machtsvertoon? Overigens heeft ze een groot deel van de laatste twee seizoenen haar ambities geofferd om voor de mensheid te vechten, dus het is niet waar dat ze niet haar best deed om burgers te beschermen.

avatar van John Barry
4,0
Het motief van Daenerys om voor de mensheid tegen de doden te vechten vind ik wat twijfelachtig.
Deed ze dit echt omdat ze het gevaar inzag van The Night King en omdat ze gaf om de mensheid?
Het zal mischien een rol hebben gespeeld in haar overwegingen.
Maar ik denk haar verliefdheid op Jon en later ook het verlies van één van haar draken door The Night King de belangrijkste redenen voor haar zijn geweest om de strijd om de troon tijdelijk te staken.

avatar van Animosh
2,5
Pfft, als jullie haar daden niet meer kunnen bekritiseren zijn haar motieven aan de beurt.

Maar inderdaad: het was een combinatie van factoren. Maar dat is prima, toch? Als we mensen alleen mogen roemen als hun daden louter door nobele motieven worden gemotiveerd blijven er weinig helden over.

avatar van John Barry
4,0
Het motief van Daenerys om het noorden te helpen is in het verhaal belangrijk. Als ze alleen had geholpen omdat ze gaf om de mensheid had ik haar slechtheid ook ongeloofwaardig gevonden.
Mijn interpretatie van haar karakterontwikkeling:

Toen ze besloot het noorden te helpen dacht ze voornamelijk aan haarzelf.
Ze was verliefd op Jon, ze was één van haar draken kwijt en het was een manier om het noorden voor zichzelf te winnen. (Een poging om geliefd te zijn).

Daenerys heeft weinig dankbaarheid van het noorden gekregen en Jon kan haar niet de liefde geven die ze verlangd. Hierdoor is ze tot de voorbarige conclusie gekomen dat ze niet op basis van liefde/aardig zijn kan regeren, maar alleen op basis van angst. Daarom was het in haar ogen noodzakelijk om King's Landing in vuur en vlam te zetten.

Dat ze tot deze conclusie komt verbaasd mij niet omdat ze in de serie al vaker heeft laten zien naïef te zijn en soms nogal zwart-wit kan denken. Factoren zoals de dood van Jorah en Missandei en het falen van Tyrion hebben haar een exstra zetje gegeven. Het lege en holle gevoel na de overwinning op Cersei was de laatste druppel die de emmer deed overlopen.

avatar van Animosh
2,5
John Barry schreef:
Toen ze besloot het noorden te helpen dacht ze voornamelijk aan haarzelf.
Ze was verliefd op Jon, ze was één van haar draken kwijt en het was een manier om het noorden voor zichzelf te winnen. (Een poging om geliefd te zijn).

Daar ben ik het niet mee eens: dat waren zeker belangrijke motieven, maar vergeet niet dat Daenerys al had besloten om het Noorden te helpen voordat Jon steun aan haar had betuigd! In de finale van het vorige seizoen zei ze nota bene dat ze vrede had met de dood van haar draak omdat ze nu wist van de dreiging van de Night King - zo belangrijk was dat voor haar. Dus ja, ze wilde de steun van het Noorden, en in dit seizoen is daar veel nadruk gelegd, maar haar motivatie was complex en zeker niet alleen zelfzuchtig.

Daenerys heeft weinig dankbaarheid van het noorden gekregen en Jon kan haar niet de liefde geven die ze verlangd. Hierdoor is ze tot de voorbarige conclusie gekomen dat ze niet op basis van liefde/aardig zijn kan regeren, maar alleen op basis van angst. Daarom was het in haar ogen noodzakelijk om King's Landing in vuur en vlam te zetten.

Dat ze koos voor een regime van angst is zeker één van de betere theorieën: na afgewezen te zijn door Jon zegt ze expliciet "let it be fear", dus er is sterk bewijs voor in de serie, en haar keuze voor angst biedt op het eerste gezicht een redelijke verklaring van haar keuze om King's Landing met de grond toe gelijk te maken.

Maar uiteindelijk werkt ook deze verklaring niet voor mij. In de eerste plaats is de keuze voor een regime op basis van angst een rationele afweging, in de zin dat het een middel is om haar doelen te bereiken: als liefde niet werkt dan moet ze de troon maar winnen met "fire and blood". Maar D&D zeiden expliciet dat Daenerys' keuze om King's Landing te bombarderen een impulsieve, emotionele beslissing was: ze zag het paleis van Cersei, haar bloed begon te koken, en de rest is geschiedenis. Maar nog belangrijker is dat dit simpelweg niet is hoe regeren op basis van angst werkt. Kijk naar de meest tirannieke regimes in de wereld (denk aan een Noord-Korea en Syrië), en je ziet dat ze weliswaar enorm wreed kunnen zijn maar die wreedheid selectief toepassen: ze zijn genadeloos voor hun vijanden maar vermoorden niet willekeurig burgers puur omdat het kan. Dat zou immers averechts werken: als uitsluitend tegenstanders van het regime een doelwit zijn van staatsgeweld hebben burgers een prikkel om te gehoorzamen - dan worden ze namelijk met rust gelaten. Als daarentegen iedere burger een slachtoffer kan worden hebben ze alle reden om zich te verzetten: ze hebben dan tenslotte niets te verliezen. Met andere woorden: dit is niet regeren op basis van angst maar pure, willekeurige terreur, en daar kun je onmogelijk een duurzame heerschappij op baseren. Cersei's hele leger in een paar minuten decimeren en vervolgens haar paleis vernietigen zou meer dan genoeg angst gecreëerd hebben: willekeurig burgers afslachten die nooit tegenstand hebben geboden is pure overkill.

Overigens maakt de serie naar mijn visie ook niet voldoende plausibel dat een regime van angst echt de enige optie was voor Daenerys. Hoewel Jon in het Noorden uiteraard nog steeds een stuk populairder is dan zij leek haar populariteit na de overwinning op de Night King flink gegroeid te zijn, en je kunt niet verwachten na een paar dagen al net zo geliefd te zijn als een plaatselijke held. En in King's Landing deed Cersei precies wat Daenerys nu doet: regeren op basis van angst (en met een dubieuze claim op de troon bovendien). Dus de burgers zouden waarschijnlijk best bereid zijn geweest om Daenerys te accepteren als ze enig geduld zou hebben gehad. Daarnaast zou ze er na alle weerstand in Essos ondertussen wel aan gewend moeten zijn om niet meteen bij iedereen geliefd te zijn, dus dat ze zo makkelijk in wanhoop zou vervallen - en nota bene de burgerbevolking zou terroriseren waar haar steun altijd vandaan kwam - is voor mij niet erg geloofwaardig.

avatar van John Barry
4,0
Animosh schreef:

maar vergeet niet dat Daenerys al had besloten om het Noorden te helpen voordat Jon steun aan haar had betuigd! In de finale van het vorige seizoen zei ze nota bene dat ze vrede had met de dood van haar draak omdat ze nu wist van de dreiging van de Night King - zo belangrijk was dat voor haar. Dus ja, ze wilde de steun van het Noorden, en in dit seizoen is daar veel nadruk gelegd, maar haar motivatie was complex en zeker niet alleen zelfzuchtig.Goed punt. Maar we zijn het er in ieder geval over eens dat ze niet alleen door nobele motieven werd gedreven.


In de eerste plaats is de keuze voor een regime op basis van angst een rationele afweging, in de zin dat het een middel is om haar doelen te bereiken: als liefde niet werkt dan moet ze de troon maar winnen met "fire and blood". Maar D&D zeiden expliciet dat Daenerys' keuze om King's Landing te bombarderen een impulsieve, emotionele beslissing was: ze zag het paleis van Cersei, haar bloed begon te koken,


De keuze van Daenerys is ook niet rationeel. Zoals je zelf goed uitlegt werkt regeren op basis van angst niet op deze manier. Tevens was het inderdaad een voorbarige conclusie dat een regime van angst de enige oplossing was voor Daenerys.

Maar we hebben vaker in de serie gezien dat Daenerys nogal simplistisch is in haar denkwijze. Haar overtuiging dat zij alleen voorbestemd is om te heersen is daar al een treffend voorbeeld van. In Essos dacht ze wel even de slavernij af te schaffen, maar de situatie bleek een stuk complexer dan voorzien. Ze wist duidelijk niet hoe ze de situatie moest oplossen. (Bovendien is ze hier enigszins hypocriet omdat het de vraag is of ze zelf ook geen (milde) slavenmeester is, in hoeverre was Missandei echt vrij? ) .
Het verbranden van Dickon Tarly was ook niet slim. Dit is weliswaar een wat beter voorbeeld van hoe een regime van angst zou kunnen werken. Maar haar strategie in seizoen seizoen 7 was om met behulp van bondgenoten zonder al te veel bloedvergieten de strijd te winnen. Deze harde actie past niet in die strategie en ze verloor hierdoor goodwill. Het was wijzer geweest als ze wat meer geduld had gehad met Dickon. Hem verbranden kon altijd nog.

Ik denk Daenerys tot het laatste moment nog twijfelde of ze tot het in de as leggen van King's Landing zal overgaan . Maar de blik op het paleis van Cersei en het gevoel dat ze hierbij kreeg deed de emmer overlopen.

avatar van Animosh
2,5
John Barry schreef:
Maar we hebben vaker in de serie gezien dat Daenerys nogal simplistisch is in haar denkwijze. Haar overtuiging dat zij alleen voorbestemd is om te heersen is daar al een treffend voorbeeld van.

Daenerys heeft inderdaad een aantal sterke overtuigingen waarop ze niet bereid is om te compromitteren, en die overtuigingen botsten inderdaad regelmatig op een werkelijkheid die niet ontvankelijk bleek voor hen. En als de serie op die overtuigingen voortgebouwd zou hebben om haar bombardement van King's Landing te motiveren, als ze bijvoorbeeld goede reden zou hebben gehad om te denken dat het in vuur en vlam zetten van King's Landing nodig was om de troon te winnen, of reden gehad zou hebben om ook gewone burgers als legitieme doelwitten van haar wrok te zien, dan had deze twist zeker kunnen werken. Maar opnieuw: die opbouw was er niet, en om die reden was haar plotse terreur voor mij niet geloofwaardig.

...en zo zijn we weer terug bij af! Maar hopelijk zijn we in ieder geval iets dichter bij elkaar gekomen.

3,5
Wetende dat er wel degelijk wel wat onderbouw geweest is in de voorgaande seizoenen en afleveringen én dat dit het einde is zoals GRRM het (hoogstwaarschijnlijk) had voorzien voor Daenarys heb ik eigenlijk niet zoveel moeite met deze te plotse ommeslag. Er moest gewoon te veel verhaal in 6 afleveringen gepropt worden. Achteraf was die keuze voor een kort seizoen niet ideaal, maar we zullen het er mee moeten doen.

avatar van Animosh
2,5
Kortom: iedereen is het er wel zo'n beetje over eens dat dit in potentie een fantastische twist was waarvoor zeker een basis was in de drijfveren van Daenerys, maar dat de uitvoering een stuk beter had gekund en baat had gehad bij meer afleveringen, zodat het beter opgebouwd had kunnen worden. Vooruitgang! Onze ervaringen van de aflevering liepen uiteraard wel flink uiteen, maar dat is verder een kwestie van smaak: verschillende mensen geven nu eenmaal prioriteit aan andere dingen. Het zij zo.

3,5
Ik vind die paar seconden dat Emilia Clarkes gezicht in beeld is vlak voor ze terug met Drogon opstijgt om haar vernietigingstocht te beginnen wel fantastisch geacteerd. Los van de vraag of het script nu goed was of niet. Maar die woordeloze, veranderende gezichtsuitdrukking vind ik echt schitterend. Ik heb de aflevering nu drie keer gezien en heb er telkens kippenvel van gekregen. Ook van de uitdrukking op het gezicht van Tyrion enkele ogenblikken later.

avatar van J.Ch.
4,0
rafke pafke schreef:
Ik vind die paar seconden dat Emilia Clarkes gezicht in beeld is vlak voor ze terug met Drogon opstijgt om haar vernietigingstocht te beginnen wel fantastisch geacteerd. Los van de vraag of het script nu goed was of niet. Maar die woordeloze, veranderende gezichtsuitdrukking vind ik echt schitterend. Ik heb de aflevering nu drie keer gezien en heb er telkens kippenvel van gekregen. Ook van de uitdrukking op het gezicht van Tyrion enkele ogenblikken later.


Sowieso goed geacteerd, deze aflevering. Ik had het al over Lena Headey, maar Emilia Clarke was ook erg sterk. De ontreddering op het gezicht van Tyrion en Jon komt uitstekend over. Zelfs op het gezicht van Grey Worm (niet een personage met enorme diepgang) zie je echt iets gebeuren.

Animosh schreef:
Kortom: iedereen is het er wel zo'n beetje over eens dat dit in potentie een fantastische twist was waarvoor zeker een basis was in de drijfveren van Daenerys, maar dat de uitvoering een stuk beter had gekund en baat had gehad bij meer afleveringen, zodat het beter opgebouwd had kunnen worden. Vooruitgang! Onze ervaringen van de aflevering liepen uiteraard wel flink uiteen, maar dat is verder een kwestie van smaak: verschillende mensen geven nu eenmaal prioriteit aan andere dingen. Het zij zo.

Volgens mij zijn we inderdaad wat dichter bij elkaar gekomen zo. Kijken of dat na de komende finale standhoudt...

Wordt het niet eens tijd voor wilde speculaties over de afloop?

3,5
Veel mensen lijken er op te hopen dat Dany eigenlijk richting Cersei vloog. Maar dat Bran in haar of Drogon wargde, wat hem dan de ultieme villain maakt. Vandaar dat we haar niet meer in beeld kregen. Op die manier lijkt het voor sommige kijkers nog verteerbaar te zijn.

Maar ik zou er niet op rekenen. ?

avatar van horizons
Animosh schreef:
Kortom: iedereen is het er wel zo'n beetje over eens dat dit in potentie een fantastische twist was waarvoor zeker een basis was in de drijfveren van Daenerys, maar dat de uitvoering een stuk beter had gekund en baat had gehad bij meer afleveringen, zodat het beter opgebouwd had kunnen worden. Vooruitgang! Onze ervaringen van de aflevering liepen uiteraard wel flink uiteen, maar dat is verder een kwestie van smaak: verschillende mensen geven nu eenmaal prioriteit aan andere dingen. Het zij zo.

Dus eigenlijk wat George al roept sinds het einde van seizoen zeven. Dat er eigenlijk nog twee seizoenen nodig zijn ofzo

avatar van Animosh
2,5
Ja, twee seizoenen zou perfect geweest zijn: één voor de Night King, en één voor de rise & fall van Daenerys. En HBO had dat maar wat graag gewild. Maar D&D wilden verder (dat is het gerucht althans) en weigerden om de serie aan andere scriptschrijvers over te leveren. Met deze bulletpoint-versie van GOT als resultaat.

J.Ch. schreef:
Kijken of dat na de komende finale standhoudt... Wordt het niet eens tijd voor wilde speculaties over de afloop?

Het zal niemand verbazen dat ik ondertussen redelijk pessimistisch ben: het zal me benieuwen hoe ze alle losse eindjes bevredigend willen oplossen in één aflevering. Maar vooruit, een paar voorspellingen dan:

- Ik verwacht niet dat de uitkomst die rafke pafke opperde (de ontbinding van de Seven Kingdoms) plaats zal vinden. In de eerste plaats zou het volledig uit het niets komen (nu zou dat niet de eerste keer zijn, maar toch): het is op geen enkele manier foreshadowed, en het merendeel van het rijk is de laatste seizoenen compleet irrelevant geweest. Robyn en Edmund hebben we al lange tijd niet gezien, in de Stormlands en Highgarden zijn de heersende families uitgeroeid, van de nieuwe prins in Dorne weten we niet eens de naam, en wie zit er eigenlijk in Harrenhal? Plaatsen die zo lang irrelevant waren nu opeens weer in de spotlight plaatsen zou vreemd zijn. Dus ik verwacht dat er gewoon iemand op de troon zal eindigen.
- En dat zal waarschijnlijk tussen Daenerys en Jon gaan (fringe-candidaten als Sansa en Gendry zijn voor mij geen realistische opties). En ik verwacht - wat niemand zal verrassen - dat Jon zal winnen: de serie eindigen met een tiran op de troon zou zelfs voor de maatstaven van Game of Thrones wel erg cynisch zijn. Maar hoe de serie daar moet geraken? Ik zou het niet weten. Daenerys heeft nog steeds veruit de meeste troepen, plus een draak. Hoe kunnen die in één aflevering allemaal verslagen worden, terwijl de enige wapens die effectief tegen draken waren zijn vernietigd en het Noordelijke leger zelf enthousiast deelnam aan het bloedbad in King's Landing? Geen idee. Misschien dat Sansa ondertussen de andere huizen gelobbyd heeft om Jon te steunen? En misschien worden die brieven van Varys nog relevant? Who knows.
- Anyway, als Jon op de troon eindigt moet Daenerys uiteraard dood, net als Drogon en Grey Worm. Veel mensen speculeren dat Arya haar zal doden, maar ik hoop oprecht van niet. Ze heeft ook al de dood van de Night King op haar naam staan, en ze heeft nota bene net in de vorige aflevering haar wraak opgegeven. Dus ik hoop dat Jon het doet. Hij heeft het hele seizoen geen donder uitgevoerd (hij was in beide veldslagen grotendeels een toeschouwer, en wilde verder vooral de status quo in stand houden, waarin hij loyaal is aan Daenerys en de troon niet wil), en we hebben nog steeds geen reden gekregen waarom hij uit de dood is herrezen. Het zou enorm voorspelbaar zijn en zo, maar liever hem dan Arya.
- Ik ben benieuwd wat er met Tyrion gaat gebeuren. Daenerys gaf hem nog één kans, en daarna bevrijdde hij Jaime. Dus zij wil hem nu dood - zoveel is zeker. De vraag is alleen of ze daar de kans toe krijgt. Misschien vormt zijn dood de laatste druppel die Jon tot rebellie drijft, of misschien redt hij Tyrion voordat het zover is. Hij is zo ongeveer het enige personage met politiek inzicht dat over is (behalve Sansa dan, maar die zit in het Noorden), dus in die zin is hij nog nodig voor het plot. Maar dit is de laatste aflevering, dus je weet het nooit.
- Ik verwacht niet dat er veel tijd zal zijn voor de rest van de cast (Bran, Brienne, Gendry, Podrick, Yara, etc), laat staan voor onopgeloste mysteries (wat wilden de Faceless Men met Arya? wie is de Lord of Fire? hoe reageert de Iron Bank op haar verliezen? etc etc), maar misschien zien we ze kort. We gaan het zien. Ik hoop oprecht op een mooi einde, maar ik houd mijn verwachtingen laag. Dan kan het alleen maar meevallen.

1,0
De spoilers zijn al gelekt en die klopten voor aflevering 4 en 5. Voor deze aflevering zijn ze niet allemaal even duidelijk ook omdat er meerdere eindes zijn geschoten.

- Tyrion krijgt de doodstraf, onduidelijk of die voltooid, maar hij geeft een speech waardoor Jon beseft dat Dany weg moet. Jon dood Dany. Jon, Sansa of Bran op de troon.

avatar van J.Ch.
4,0
Tot mijn grote frustratie ben ik voor de allerlaatste aflevering niet in staat om maandagavond al te kijken. Ik zal dus zeer omzichtig spoilers moeten vermijden de komende dagen. Voor nu, voor de allerlaatste keer, de voorpret van de speculaties:


- dat Jon Daenerys doodt lijkt het meest passend. Inderdaad, Arya heeft The Night King al omgelegd en Jons rol was tot nog toe vrij bescheiden dit seizoen. Maar ook los daarvan is het typisch Jon om voor een hoger doel zijn eigen gevoelens opzij te zetten, anderzijds zou het een (wat onverwachte) vervulling zijn van de Azor Ahai-profetie.
- wat mij ongelooflijk stoer lijkt, is dat Daenerys Jon probeert te ‘dracaryssen’ en dat Drogon dan dienst weigert. Denk aan het moment in aflevering 3 dat Jon oog in oog stond met de zombiedraak en een poging deed om hem te ‘temmen’ (wie weet was het hem nog gelukt ook). Is het heel waarschijnlijk? Nee. Maar ik hoop toch dat het gebeurt.
- Jon wil de troon niet. Men zal hem proberen te dwingen, maar ik zie het nog wel gebeuren dat hij er via de achterdeur vandoor gaat en richting het Noorden trekt. In Winterfell ziet hij dat Sansa de zaken prima op orde heeft, waarna hij besluit om in zelfgekozen ballingschap te gaan north of the Wall. Dit indachtig Tormunds opmerking over dat Jon thuishoort in het ‘echte’ noorden. Geen idee of dit zo uit gaat pakken, maar het is mijn favoriete theorie voor Jon.

Animosh schreef:

- Ik verwacht niet dat de uitkomst die rafke pafke opperde (de ontbinding van de Seven Kingdoms) plaats zal vinden. In de eerste plaats zou het volledig uit het niets komen (nu zou dat niet de eerste keer zijn, maar toch): het is op geen enkele manier foreshadowed, en het merendeel van het rijk is de laatste seizoenen compleet irrelevant geweest. Robyn en Edmund hebben we al lange tijd niet gezien, in de Stormlands en Highgarden zijn de heersende families uitgeroeid, van de nieuwe prins in Dorne weten we niet eens de naam, en wie zit er eigenlijk in Harrenhal? Plaatsen die zo lang irrelevant waren nu opeens weer in de spotlight plaatsen zou vreemd zijn. Dus ik verwacht dat er gewoon iemand op de troon zal eindigen.

De ontbinding van The Seven Kingdoms lijkt me nog steeds een redelijk logische uitkomst. Je argumenten snap ik (inderdaad hebben we maar twee of drie van de zeven koninkrijken gezien dit seizoen), maar ik kom niet tot dezelfde conclusie. King’s Landing ligt in de as, maar ook hiervoor zal er weinig effectief bestuur zijn geweest vanuit de hoofdstad. Een groot deel van de bestaande machtsstructuren ligt aan diggelen. Als er inderdaad niemand op de troon eindigt (omdat Jon hem smeert) blijft iedereen denk ik gewoon z’n eigen gang gaan, wat eigenlijk toch al gebeurde.

Dat voor zover het Jon, Daenerys en de troon betreft. Nu de rest:
- ik had, totdat ik de berichten boven mij las, nog niet eens rekening gehouden met het feit dat Tyrion het wel eens niet zou kunnen overleven. Enerzijds omdat ik gewoon niet wil dat hij sterft, anderzijds omdat ik niet denk dat het nodig is. Varys moest sterven zodat er bij Jon en Tyrion gewetensnood zou ontstaan, maar nu Daenerys King’s Landing in de as gelegd heeft, denk ik niet dat Jon nog meer argumenten nodig heeft om zich tegen Daenerys te keren. Wat mij betreft blijft Tyrion leven, om ofwel Jon bij te staan als Hand, of om The Rock te besturen als laatste Lannister. Alternatieve theorie: Bronn vermoordt hem om bij Daenerys in het gevlij te komen.
- wat ik passend zou vinden voor Arya, is dat die Many-faced God haar alsnog komt claimen. Haar lijst is afgewerkt (ervan uitgaande dat Jon Daenerys voor zijn rekening neemt) en haar familie veilig, wat is er dan nog te doen voor haar? Ofwel ze wordt door een Faceless Man vermoord, of ze keert terug naar Braavos om daar haar werk voor te zitten (overigens heeft optie 1 mijn voorkeur, vind ik beter passen bij het personage).
- Sansa is ongetwijfeld betrokken bij de intriges rondom Jon en Daenerys, maar overleeft het en blijft over het Noorden heersen. Een ander einde kan ik me moeilijk voorstellen, tenzij er iets raars gebeurt en Tyrion op de troon eindigt. Dan kan Sansa opnieuw met hem trouwen en naast hem heersen (maar dat zijn wel heel wilde speculaties).
- Bran is dit seizoen alleen aanwezig om Jaime en Theon een kans te geven iets goed te maken. Ik betwijfel of hij nog meer te doen krijgt. Hij gaat aan het eind verder noordwaarts om ergens met een boom te vergroeien.
- ik weet niet of er nog wat met Brienne gaat gebeuren. Meest waarschijnlijk blijft ze aan Sansa’s zijde.
- Yara heerst over The Iron Islands. Misschien krijgen we dat niet eens te zien (want we hebben nog maar 80 minuten hè?) maar wordt het ergens terloops genoemd.
- Grey Worm sterft voor Daenerys. Davos sterft voor Jon (of blijft leven en gaat op een rustige plek van z’n oude dag genieten). Gendry of Tormund zien we niet meer terug.
- Sam volgt Bilbo en Frodo Baggins op en schrijft A Song of Ice and Fire.


Hoe de finale ook gaat uitpakken, en wat men er ook van gaat vinden, dit is toch wel een einde van een tijdperk. Dit was de laatste keer speculeren, later deze week de laatste keer nabeschouwen. Daarmee ben ik dus wat later dan gewoonlijk, maar ik ga er even vanuit dat de discussie nog niet verstomd zal zijn tegen de tijd dat ik weer aanhaak. Ik ben benieuwd!

Wat een teleurstelling na 2 jaar wachten is dit toch.. ik snap niet waarom ze maar 6 afleveringen hebben kunnen maken. Een aantal grote momenten hadden ze toch naar mijn mening flink wat uit mogen rekken.

6'5 voor dit laatste seizoen.. overal een 8'5

Jammer dat dit avontuur voorbij is, hoop dat ze van de spin offs nog wat leuks gaan maken !!

3,5
Ik ga dit nog even laten bezinken maar al bij al een teleurstellend einde van een teleurstellend seizoen. Episode 5 steekt er voor mij toch bovenuit, ook al was het plot natuurlijk veel te gehaast.

avatar van legian
1,0
Zo zeg, nooit gedacht dat er in Westeros een happily ever after einde komt.

Eerst wordt danny nog eventjes afgehandeld, wat zoals de verwachting gebeurt. Daarna is het een Return of the King rip-off met eindeloze afsluiting. En er is maar weinig bitter te vinden in dit 'bittersweet' einde.

Het moge duidelijk zijn ik ben niet echt positief. Tuurlijk er zitten machtig mooie beelden in, prachtige sets en redelijk acteerwerk. Maar verhaaltechnisch vind ik het zeer teleurstellend. Personages worden zo eendimensionaal als maar kan. De hoeveelheid plot-armor is ook in dit seizoen weer bizar snel toegenomen. En de ontwikkeling krijgt gewoon geen tijd meer. Hadden ze nu nog 4 afleveringen erbij gemaakt waarin de ontwikkeling van personages meer tijd en aandacht kreeg dan was het voor mij waarschijnlijk een stuk minder teleurstellend geweest. Hoewel ik Jamies arc niet logisch vind en ze met deze keus zijn afgelopen 7 seizoenen aan ontwikkeling te niet doen. Maar dat heb ik bij de laatste twee seizoenen sowieso al.

Uiteindelijk moest het allemaal te gehaast en veel te Hollywood achtig. Daardoor is de aandacht niet meer op het verhaal, de personages en hun strijd en ontwikkeling komen te liggen. Maar is de aandacht verschoven naar zo episch mogelijk gevechten tonen en verrassen om het verrassen. Nergens strookt dit met de wereld die in de eerste paar seizoenen opgebouwd is.

Al met al is het einde prima voor de weg die ze ingeslagen hebben. Was dit een film serie als Lord of the Rings geweest dan had dat zeker gewerkt. Maar dit was zoveel meer dan dat. Ach het is zoals het is.

Gelukkig is de bende nu afgelopen. Tijd om aan de boeken te beginnen dus, waarbij er een grote kans is dat die nooit een einde gaan krijgen

5,0


Doe eens normaal met je spoiler gelijk in de eerste zin. En stem aub serieus.

3,5
In ieder geval krijgt Ghost zijn welverdiende knuffel. En zijn baasje blijft uiteindelijk toch bij hem, dus dat is ieder geval one happy doggie

3,5
Ik vind het begin van de aflevering nog wel sterk eigenlijk. De verwoesting, de dreiging van Dany's legers, haar overwinningstoespraak en Tyrion die zijn The Hand juweel weg smijt..

avatar van Ataloona
2,5
Animosh schreef:
Ja, twee seizoenen zou perfect geweest zijn: één voor de Night King, en één voor de rise & fall van Daenerys.


Ik vond het in de gedachte van A Song of Ice and Fire een behoorlijke mooie - en ja, ook een - bitterzoete finale. Veruit de beste aflevering in twee seizoenen. Maar toch, hier zit niet een tevreden man, want wat hebben we toch weinig tijd gekregen om dit epos het einde te zien krijgen dat het verdient. De zinsnede ''te weinig tijd'' vormt dit seizoen dan ook in een notendop. Té gehaast voor zware (karakter)ontwikkelingen, té weinig tijd om het plot natuurlijk te laten verlopen waardoor grote kunstgrepen plots nodig zijn geweest (lees: Arya en de Night King; Euron ''the Almighty''; het weglaten van alle huizen buiten Kings Landing en buiten Winterfell en omstreken; onzinnige tactische plannen en zo kan ik verder gaan) én een totaal gebrek aan tijd om de zijdraadjes uit de boeken die ook in de serie zijn geïntroduceerd een plekje te geven zoals prophecies; het gevaarte dat Braavos in potentie vormt voor Westeros (de Iron Bank is niet benieuwd naar de afloop van de oorlog? De Faceless Men wensen geen rol te spelen op een dergelijk slachtveld?); de wegkijkende maesters uit Oldtown die weer 'ns ongeschonden wegkomen; de situatie in Essos etc.. Ik snap dat deze elementen voor de makers gelet op het primaire plaatje misschien niet het meest belangrijke waren om aandacht aan te schenken, maar je kunt plotelementen welke je zelf willens en wetens eerder hebt geïmplementeerd niet opeens compleet negeren. Ook niet omdat Martin dat zelf allemaal waarschijnlijk niet weet. Laat dan je eigen fantasie erop los. Dat Martin de makers deze outline voor het einde heeft geschonken geloof ik ten zeerste, maar dat betekend niet dat je daar ten koste van alles maar zo snel mogelijk dient te komen en dat je alles waar Martin zelf nog niet aan toegekomen is maar kan gaan negeren. Probeer daartoe zelf dan tot een antwoord te komen. Had dit meer tijd gegund. Er waren echt geen kijkers afgehaakt bij nog een extra seizoen Game of Thrones. Dat D&D hierna gelijk aan een nieuw Star Wars-universum beginnen wekt in ieder geval bij mij de gedachte op dat ze hier zo snel mogelijk vanaf wilden, met grote omissies en kunstgrepen in deze serie ten gevolge. Het blijft zo jammer.


Goed, ik schuif mijn ergernissen eventjes terzijde. Want, zoals gezegd, ik ben dus wel positief over deze finale. En dat is eigenlijk omdat het precies in mijn visie past van het einde van de wereld welke Martin voorlopig na A Dance with Dragons heeft achtergelaten. De poppetjes eindigen allemaal op een positie waarin ik ze graag zie en waarin ik ze uiteindelijk ook in de boeken wel kan zien eindigen. Tyrion in de meest belangrijke functie van het continent; een positie van aanzien, trots en uiteindelijk is hij in feite de machtigste man in Westeros. Iets wat hij altijd al heeft willen hebben, maar na alles wat hij heeft meegemaakt (het verlies van zijn familie; het verlies van zijn - eerder herwonnen - hoop na het Dany-debacle) eigenlijk niet meer wilt vervullen. Daarnaast een koning zonder eigen belangen en verlangen die eigenlijk alle tools bezit om rechtvaardig te kunnen regeren (Bran heeft alle herinneringen van alle koningen uit het verleden); een adequate council die natuurlijk enigszins door wishful thinking wordt geformeerd; een onafhankelijk noorden onder leiding van Sansa die toch nog soort van een koningin is geworden; Arya die als een ware Gerion Lannister de wereld gaat ontdekken, doch niet richting Valyria trekt, maar richting parts unknown; Ser Brienne die Jaime's verhaal afmaakt in het boek van de Kingsguard (fuck, hier kwamen de tranen hoor: voor de boeklezers moet het toch genoegzaam zijn om te zien dat Jaime net zo'n uitgebreide wiki krijgt als zijn eigen helden Arthur Dayne en Barristan; hetgeen zowel een drijfveer als een kwelling voor hem was in de boeken).

En dan de twee grote jonge ''helden''. Dany - een van de meest grijze personages (zowel uit bewondering hoe ze groeide als persoon als uit angst voor wat ze nog meer zou kunnen worden) - die zichzelf aan het einde van de rit een waanvoorstelling voorhoud van wat HAAR gerechtigheid is en dat ze de wereld een plezier zou doen door alle heerschappen plat te branden, te veroveren en zichzelf als tiran boven ieder mens te plaatsen. En een gedesillusioneerde Jon, die haar noodlottig (is toch de Azor Ahai prophecy uitgekomen) dient te vermoorden en compleet gebroken zijn verdere lot ondergaat. Terug naar de Muur in het verre Noorden. Gestript van familie, status en erfenissen. Zijn afloop klinkt oneerlijk omdat hij de facto zijn hele leven tegen wil en dank zijn plichten en dienst heeft vervuld voor het algemeen belang, maar ik vond het poëtisch en passend. Jon was als koning nooit gelukkig geweest en als heerser van Winterfell en het noorden had hij nooit genoeg losse vrijheid gehad. Het moment dat Jon met de wildlings Castle Black achter zich liet interpreteerde ik dan ook als een Jon die met Ghost en de Wildlings voorgoed Beyond-the-Wall gaat leven, waar hij zich gedurende de serie toch al het meest thuis leek te voelen. Vrij en ontdaan van al te zware lasten en plichten.

De weg naar het einde was er de afgelopen paar jaar een vol ergernissen en ''what could have beens'', maar het einde an sich vond ik niettemin treffend en gepast. Er waren, zoals in elke aflevering de afgelopen paar seizoenen, weer genoeg irritaties en ontwikkelingen die wel heel makkelijk werden doorgevoerd (zouden Grey Worm en de Dothraki bijvoorbeeld echt zo doortastend zijn dat ze Jon en Tyrion lieten leven als bargaining chip om King's Landing te kunnen verlaten? Wist Varys zelfs niet één brief te verzenden?). Enfin, ik hoop dat ik de dag nog mag meemaken dat George RR Martin zelf ook ooit zal aankomen op dit punt. En ik hoop dat de showrunners van de spinoffs meer fantasie en bedachtzaamheid laten zien in hun projecten.

Ik ben benieuwd naar de overige meningen hier

avatar van Animosh
2,5
Degelijk.

Vooral de eerste helft van de aflevering was sterk. We zien de gruwelijke nasleep van Daenerys' handelingen in de vorige aflevering. We krijgen iets meer inzicht in haar drijfveren (al blijft het voor mij onduidelijk hoe het levend verbranden van vrouwen en kinderen die onderdrukt werden door Cersei zich verhoudt tot het "breken van het wiel", maar vooruit), en het idee dat idealisme, het idee dat jij en jij alleen het onderscheid kan maken tussen goed en kwaad, in combinatie met harde macht levensgevaarlijk kan zijn wordt kort verkend. Tyrion en Jon nemen vervolgens logischerwijs afstand van haar (waarbij voor Jon, net als voor Ned in seizoen 1, het beschermen van zijn familie uiteindelijk de doorslag geeft). En dit alles culmineert in de verwachte scène waarin Jon Daenerys doodt om het rijk te beschermen. Allemaal prima.

Maar dan komt de tweede helft. George R. R. Martin heeft altijd gezegd voor een "bitterzoet" einde te willen gaan, en waar de eerste helft van de finale erg bitter smaakt doet de tweede helft vooral suiker bij de koffie - zoveel suiker dat je er een beetje ziek van wordt. Daenerys, één van de belangrijkste personages van de serie, is net dood, maar één scène later lijkt iedereen het alweer vergeten te zijn. Grey Worm, iemand die soldaten die zich al over hadden gegeven genadeloos de keel doorsneed, houdt Jon braaf gevangen nadat hij zijn bevrijder en koningin heeft vermoord, en aanvaardt als straf dat Jon zijn oude taken weer oppakt. Jon ontsnapt vervolgens vrijwel onmiddellijk aan zijn straf zonder enige repercussies, en leeft in vrijheid ten Noorden van de Muur. En de winter? Die is alweer bijna voorbij. In Nederland duurt hij nog langer.

En de keuze voor Bran vond ik persoonlijk erg vreemd. We hebben in de hele serie geen enkel bewijs gezien voor zijn kwaliteiten als heerser, maar blijkbaar is het genoeg dat hij een "goed verhaal" heeft? Ik begrijp dat Jon geen optie was (dat zou voor te veel mensen onacceptabel zijn geweest), maar dan was Sansa - een bewezen leider - nog steeds een meer voor de hand liggende keuze geweest. En waarom gaan de andere huizen hier zo makkelijk mee akkoord? Iemand uit een koninkrijk dat zich nota bene afscheidt wordt koning en niemand geeft een piep? En waarom wil Sansa eigenlijk nog steeds zo graag onafhankelijkheid voor het Noorden? Afscheiding is een middel om het lot van het Noorden te beteren, geen doel op zich, en met haar broer op de troon heeft het Noorden weinig om zich zorgen over te maken. En de Faceless Men zijn Arya blijkbaar vergeten. Alles bij elkaar gaat het de Starks mijns inziens dus allemaal iets te makkelijk af: Bran wordt zonder enige ervaring (en serieuze tegenstand) de nieuwe koning, Sansa heerst in het Noorden, Jon is de "King-Beyond-the-Wall", en Arya gaat op avontuur in het westen. Begrijp me niet verkeerd: dat zijn op zich mooie eindes voor alle personages. Maar de manier waarop ze daar geraken is mij wat te simpel.

Kortom: de eerste, bittere helft van de aflevering was goed, de tweede, zoete helft een stuk minder, en wat mij betreft had deze aflevering beter in tweeën kunnen worden gedeeld - één aflevering voor de dood van Daenerys en de repercussies daarvan, en één voor de epiloog waarin de losse eindjes worden opgelost. Maar over de gehele linie was dit een degelijke finale. Had de serie beter verdiend? Absoluut. Maar na drie afleveringen waarbij ik consequent met de handen in de haren zat heb ik vrede met een middelmatig einde.

Nog een aantal losse opmerkingen:
- De stap in de richting van de democratie - met een koning die gekozen wordt door de heersende families - is allemaal leuk en aardig, maar in de praktijk is dit een recept voor burgeroorlog, want nu zal er bij iedere opvolging een harde machtsstrijd gaan plaatsvinden. En als mensen het niet met de keuze eens zijn kunnen ze zich gewoon afscheiden - daar is nu immers een precedent voor. Gekozen monarchen komen amper voor, en daar is goede reden voor: het werkt niet. Een "Romeins" model, met een senaat die de monarch controleert en korte termijnen om zijn macht te beperken, was misschien een betere optie geweest.
- De small council was één en al fanservice. Tyrion als Hand of the King (waarom zouden Daenerys' troepen dat accepteren?) is één ding, maar Bronn als Master of Coins? Iemand die niet eens wist wat een lening is? En Sam is opeens Archmaester na een paar weken in de Citadel te hebben doorgebracht? En waarom heeft Bran eigenlijk een Master of Whisperers nodig? Het was wel leuk om Brienne in de Kingsguard te zien.
- Ik ben verdeeld over Drogon. Aan de ene kant is het mooi om te zien dat hij de "echte oorzaak" voor de dood van zijn moeder, de troon die haar tot waanzin dreef, vernietigt (draken begrijpen symboliek!). Maar aan de andere kant is het vreemd dat hij Jon zomaar laat gaan. Hij is bereid om een hele stad met de grond gelijk te maken omdat zijn moeder het wil, maar haar moordenaar vergeeft hij meteen?
- We zien Ghost toch nog! En hij krijgt een aai! Alles is vergeven!
- We hebben zes seizoenen in Essos doorgebracht, maar we krijgen nu niet eens een glimp te zien van de toestand daar. Is na het vertrek van Daenerys de status quo teruggekeerd? Of hielden haar hervormingen toch stand? Blijkbaar hebben de schrijvers net zo weinig interesse in Essos als de meeste kijkers...


Mijn mening over dit seizoen is ondertussen verder wel bekend. Het script was vaak abominabel en het tempo moordend hoog, waardoor veel ontwikkelingen ongeloofwaardig voelden en/of weinig indruk op mij maakten, maar er waren nog steeds een aantal erg mooie momenten, en de cast en andere betrokkenen haalden vaak het maximale uit het povere script. Game of Thrones had een betere afsluiting verdiend, en ik hoop oprecht dat de boeken ooit nog af zullen komen zodat de serie het einde zal krijgen dat het verdient, een einde dat tegelijkertijd je emoties roert en je aan het denken zet, een einde dat verdiend voelt, een einde dat trouw is aan de complexiteit van haar wereld en personages en haar thema's met nuance en subtiliteit weet te brengen. Game of Thrones gaf ons dat einde niet, en dat is eindeloos jammer. Maar voorlopig zullen we het helaas met dit einde moeten doen: niet het einde dat de serie verdiende, maar een blockbustereinde dat de trends van de afgelopen seizoenen tot hun logische conclusie volgt. Het resultaat? Een middelmatig laatste seizoen dat nog steeds vermaakt, maar nooit de beste momenten van de serie weet te evenaren. 3*

avatar van BoordAppel
4,0
Seizoen 7 en 8 hebben nogal last van pacing issues. Het gaat allemaal veel te snel. Maar toch een mooie afsluiter van een geniale serie. Wat betreft de Night King vond ik het nogal een anticlimax, daar had ik een grotere rol van Bran verwacht en meer mysterie, al werkt het wel mooi als metafoor voor klimaatverandering of het vermogen van mensen om zichzelf ten gronde te richten.

Daenerys' BBQ vond ik dan wel goed uitgewerkt. Eindelijk gaat haar masker af en ziet iedereen wat ze ervoor over heeft om haar ideaal te bereiken, zoals het een terrorist of welwillende dictator betaamt. Bijzonder dat zoveel mensen dachten dat ze de Mad Queen werd. Die hebben echt niet opgelet 8 seizoenen lang
.

Hopelijk komt er snel weer een serie waar iedereen het over heeft en waar je een week op de volgende aflevering moet wachten, stiekem toch leuker dan alles bingen.

avatar van Pascal83
2,5
Lang geleden dat ik zo teleurgesteld ben geweest in een serie, misschien wel nooit op deze manier. Zelden een serie zo zien vallen. Ik had dit laatste seizoen (en eigenlijk al een beetje het vorige seizoen) echt het gevoel dat ik een andere serie aan het kijken was. De snelheid van bepaalde ontwikkelingen klopte gewoon totaal niet. Het zorgde er bij mij voor dat het mij allemaal totaal niet meer boeide wat 'het einde' zou worden. Ergens hoopte ik dat de gehele main cast drakenvoer zou worden.

Ik hoop oprecht dat Benioff en Weiss ver weg blijven van de toekomstige Martin series op HBO.

Ben ik trouwens de enige die bij de opmerking van Arya, "i want to know what is West From Westeros," moest denken aan Westworld?

avatar van The Oceanic Six
3,0
Nou ben ik wel een liefhebber van deze serie, maar geen echte fan, maar ook voor iemand die Game of Thrones iets minder kritisch benadert is dit wel een teleurstellend seizoen. Matig geschreven, weinig consistent, te weinig episch en echt pakkend werd het ook niet. Het enorme budget lijkt in de draken en de veldslagen te zijn gestopt, want die zagen er wel schitterend uit. Jammer, want de hype was natuurlijk gigantisch. Misschien wel te groot, het was niet waar te maken. Ook viel de finale me gewoon tegen. Het was allemaal wel vermakelijk, maar voor Game of Thrones gelden wel andere standaarden. Die lat hebben ze zelf zo hoog gelegd door de jaren heen.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 12:38 uur

geplaatst: vandaag om 12:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.