menu
Mijn Series +

Game of Thrones - Seizoen 8 (2019)

mijn stem
3,36 (249)
249 stemmen

Verenigde Staten
Fantasy / Drama

ontwikkeld door David Benioff en D. B. Weiss
met Emilia Clarke, Peter Dinklage en Kit Harington

Geïnspireerd op de sage van de succesvolle fantasieboeken Een Lied van IJs en Vuur van George R.R. Martin, speelt deze HBO dramaserie zich af in een fantasiewereld waar zomers jaren kunnen duren en winters zelfs een heel leven lang. Dwars door de intrigerende aarden van het zuiden, de wilde gronden van het oosten, het bevroren noorden en tot aan de oude Muur die het rijk beschermt tegen het mysterieuze obscure van hierboven, vechten de machtige families van de Zeven Koninkrijken om de Troon van Westeros te veroveren.

  1. Winterfell
  2. A Knight of the Seven Kingdoms
  3. The Long Night
  4. The Last of the Starks
  5. The Bells
  6. The Iron Throne
  1. Game of Thrones: The Last Watch (special)
zoeken in:
avatar van brawljeff
4,0
Vanaf 14 april terug op HBO voor een laatste seizoen.

avatar van LarryMasterRace
0,5
Hier kijk ik ontzettend naar uit!

avatar van Dorstigjimmyke
3,5
Ik ga toch al beginnen met iedere dag een aflevering te kijken van de voorgaande seizoenen. Dat heb ik iedere keer gedaan en ook iedere keer zie je nieuwe dingen in die afleveringen. Ik kijk er ook ontzettend naar uit!

avatar van brawljeff
4,0
Ben met mijn tweede kijkbeurt bezig en heb nog anderhalf seizoen te gaan. Dat moet dus goed komen. Waarschijnlijk nog nooit zoveel zin gehad in een serie-seizoen.

Alvast een mooi recap moment: wie stierven #ForTheThrone voor Game of Thrones seizoen 8

Dan ben je helemaal klaar voor S8 in april

avatar van brawljeff
4,0
Ik ben weer helemaal bij, alles voor een tweede keer gezien. Laat maar komen dit seizoen. Een aantal voorspellingen:
De iron throne wordt dit seizoen vernietigd, zodat er aan het einde niemand op zit
Jamie vermoordt Cercei
Jon blijft in ieder geval tot het einde in leven
Malisandre komt nog een keer terug, Daario niet meer.
Bran 'wargt' nog wel een keer in een draak

Maar goed, eigenlijk valt deze serie helemaal niet te voorspellen.

avatar van Dorstigjimmyke
3,5
Vandaag is trouwens de ideale dag om iedere dag een aflevering te kijken. Er zijn 67 afleveringen en het is ook nog 67 dagen tot het nieuwe seizoen. Ik ga het alvast doen.


avatar van Dorstigjimmyke
3,5
brawljeff.

Wel heerlijk hoe het die sfeer oproept. Ongelofelijk veel zin in dit.

avatar van brawljeff
4,0
De speelduur van de afleveringen:
- Episode 1: 54m
- Episode 2: 58m
- Episode 3: 1h
- Episode 4: 1h18m
- Episode 5: 1h20m
- Episode 6: 1h20m

Niet verkeerd!

avatar van JorisTVmeter
5,0
Zo veel zin in!

avatar van Dorstigjimmyke
3,5
JorisTVmeter, Je bent niet alleen. Ik ben alleen aan het twijfelen om dit 's nachts al te bekijken of gewoon maandagavond.


avatar van J.Ch.
4,0
Ook ik ben er helemaal klaar voor! Ik heb net klaar met het herkijken van de laatste drie seizoenen zodat ik alles weer helder heb. Mijn verwachtingen zijn zo ontzettend hoog gespannen dat ik me eigenlijk zou moeten voorbereiden op een teleurstelling. Dat gaat alleen lastig, want ik heb er zo'n zin in!

Aan het eind van seizoen 7 heb ik al een aantal verwachtingen geformuleerd. Na herziening van de laatste seizoenen heb ik nog meer verwachtingen/vragen/voorspellingen, in willekeurige volgorde:
- Jon berijdt (bevliegt?) een draak, daar ben ik wel zeker van.
- Sam heeft zijn familiezwaard van Valyrian Steel gestolen. Wie gaat dat zwaard gebruiken? Jorah misschien, als een van de weinige goede zwaardvechters die nog geen Valyrian Steel zwaard heeft?
- Melisandre heeft aangekondigd dat ze nog terugkeert, maar waarom? Het enige dat ze tot nu toe gedaan heeft, is Stannis ophitsen en Jon tot leven wekken. Geen van beide lijkt waarschijnlijk dit seizoen.
- over tot leven wekken gesproken: wat gaat Beric Dondarrion doen met z'n laatste leven? Iemand die al zes keer tot leven gewekt is, moet wel een heel relevante laatste dood gaan sterven. Lijkt me sterk dat hij door een anonieme wight geveld wordt.
- een aantal personages zijn stilletjes naar de achtergrond verdwenen. Zouden we nog iets zien van Edmure Tully of Robin Arryn (de hoofden van hun vrijwel uitgeroeide families)? Meera Reed zou ik nog wel weer willen zien, misschien in gezelschap van haar vader, om Jons claim op de troon kracht bij te zetten... Daario Naharis mag wat mij betreft wegblijven.
- zouden we nog iets van Essos te zien krijgen? Daenerys heeft daar zes seizoenen rondgehangen, kan het haar nog wat schelen hoe het gaat in Slaver's Bay?
- misschien komt Jaqen H'ghar nog wel richting Westeros...
- de rol van the Night's Watch lijkt vrijwel uitgespeeld nu de muur gevallen is, en vrijwel alle bekenden zijn inmiddels verdwenen. Uitzondering is Dolorous Edd, die praktisch vanaf het begin meedoet en toch een prima kerel is. Ik zou hem een waardig afscheid van de show gunnen.
- zal Gilly nog iets te doen krijgen? Of is ze echt alleen om de show iets meer 'menselijk' te maken?
- volgens mij is al bekend dat Ghost weer zijn opwachting maakt. Misschien Nymeria ook?
- heel iets anders: zouden we nog iets te zien krijgen van Rhaegar Targaryen? Of in ieder geval horen wat zijn motieven waren om in het geheim met Lyanna Stark te trouwen en een heleboel ellende te veroorzaken? Men spreekt altijd over hem als een verstandig man; was dit nou een domme beslissing of heeft hij iets voorzien (dat hun zoon de wereld zou redden of zoiets...)?
- er zijn sowieso nog wat onvervulde profetieën, die ik niet meer allemaal helder voor de geest heb staan. Iets met the dragon has three heads - betekent dat dat er nog een andere verborgen Targaryen rondloopt (Tyrion?)? Er is de profetie dan Cersei gedood zal worden door haar broertje - Jaime lijkt de logische keuze. En dan is er nog Azor Ahai, wat allemaal wat schimmiger is, maar zou kunnen betekenen dat Jon zijn geliefde (=Daenerys) met een zwaard moet doorsteken om de duisternis te verslaan (mag van mij).
- zal Arya nog een naam van haar lijst afstrepen? Zo lang is die niet meer, en Cersei is gereserveerd voor Jaime.
- we krijgen ongetwijfeld een heleboel herenigingen, en ik hoop vurig dat daar de juiste tijd en aandacht aan wordt besteed. Het weerzien tussen Sansa en Jon was één van mijn favoriete momenten in seizoen 6, in seizoen 7 had ik vaker gemengde gevoelens over de herenigingen. Jon en Arya zullen ze vast de tijd wel geven, net als de broers Clegane, maar hopelijk is er ook tijd voor bijvoorbeeld Tyrion en Sansa, of Jorah en Lyanna Mormont (die elkaar vermoedelijk nooit eerder gezien hebben). Speciaal hoop ik op een weerzien inclusief goed gesprek tussen Jaime en Bran, omdat het zo mooi in Jaimes redemption arc zou passen.
- meest waarschijnlijk om te sterven: Cersei.
- meest waarschijnlijk om te blijven leven: Tyrion. Hoewel dit bij GoT altijd onder voorbehoud is.

Ik zou nog hele pagina's vol kunnen schrijven (ik ben nog niet eens begonnen met theoretiseren wie er op de troon eindigt, als die er nog staat op het eind) maar dit lijkt me voor nu genoeg. Ik kijk er naar uit om weer een levendige discussie te zien hier de komende zon-/maandagen!

3,5
Ik moet zeggen dat ik op iets meer gehoopt had in aflevering 1. Er gebeurt niet zo veel bijzonders. Maar goed, alle stukken moeten natuurlijk nog in stelling gebracht worden. Alleszins was zo wat alles dat we te zien kregen in de lijn der verwachtingen, al kwam Jon die op een draak vloog vroeger dan verwacht.

Veel van de onafgewerkte verhaallijnen uit het vorige seizoen zijn nu wel afgewerkt dus ik verwacht dat er vanaf volgende week een versnelling hoger geschakeld wordt.

avatar van Dorstigjimmyke
3,5
Ik moet mij aansluiten bij Rafke Pafke. Er gebeurt nog niet zoveel. Wel heel heftig toen dat jongetje van Umber terugkwam als whig. Heftige scène. Ook het weezien tussen Jaime en Bran vond ik interessant.

avatar van The Oceanic Six
3,0
Tamme herstart, maar alsnog wel leuk. Sowieso fijn om weer te kunnen kijken. Visueel weer genoeg fraais gezien.

avatar van Pepino
3,0
Ik heb de nieuwe/laatste episode nog niet gezien. Waarom zit ik hier eigenlijk?

avatar van Animosh
2,5
J.Ch. schreef:
we krijgen ongetwijfeld een heleboel herenigingen, en ik hoop vurig dat daar de juiste tijd en aandacht aan wordt besteed.

En herenigingen kregen we! De tijd en aandacht waar je op hoopte ontbrak mijns inziens echter meestal. Het voelde een beetje als afstrepen voor mij: die reünie hebben we gehad, nu is die aan de beurt - en dat dan zo'n tien keer. Veel impact hadden ze daardoor niet. Dat berekenende schrijfwerk en het prioriteren van bombast boven kleine momenten blijven zwakke punten van de latere seizoenen.

Het viel deze aflevering ook weer op hoeveel de cast is gestagneerd sinds de eerdere seizoenen, in de zin dat ze veel van hun charme en intrige zijn kwijtgeraakt. Neem Tyrion: in de eerdere seizoenen één van de slimste personages in de show, met veel charisma én morele complexiteit (met alle wrok die hij koesterde). Nu laat hij zich makkelijk bespelen door Cersei - terwijl hij beter dan wie dan ook zou moeten weten dat ze niet te vertrouwen is - is zijn gevoel voor humor gereduceerd tot piemelgrapjes en zijn z'n motieven overheersend puur en onbaatzuchtig. Varys is irrelevant, Theon en Yara krijgen nog net een prijs voor deelname (en meer in het algemeen stoeien een heleboel randpersonages die eerder een natuurlijke rol hadden om relevantie). Bran en Arya missen nu enige persoonlijkheid, en Bran in het bijzonder lijkt alleen te bestaan om af en toe het plot vooruit te duwen. Sansa is een slechte kopie van Littlefinger, wiens belangrijkste karaktertrek lijkt te zijn om op alles en iedereen neer te kijken (dat ze haar twijfels heeft over Daenerys begrijp ik volledig, maar wat voor alternatieven hebben ze om een leger te stoppen dat honderdduizend wildlings in minuten kan overrompelen, gigantische muren kan neerbrengen en een ijsdraak heeft?). En de twee minst interessante personages van de serie (Jon en Daenerys, de twee "helden" van het verhaal) staan nu centraal. (Jaime en Cersei zijn wel nog steeds boeiend imo, al is Cersei ook een beetje een karikatuur van zichzelf geworden.)

Kortom: ook op mij maakt deze herstart vooralsnog weinig indruk. Anderzijds herintroduceert het kundig alle belangrijke personages en zet het alle schaakstukken op hun plaats voor tal van grootse ontwikkelingen, en veel meer dan dat kun je van een seizoenspremière misschien ook niet verwachten. Ik heb geen heel hoge verwachtingen van dit seizoen (daarvoor zijn de latere seizoenen wat te matig), maar ik ben toch blij dat de serie terug is, en hopelijk slagen de schrijvers erin om haar een waardig einde te geven.

avatar van J.Ch.
4,0
Ooo, wat een fijne aflevering zeg! Niet heel episch en groots misschien, maar dat moet ook nog niet in het begin. Anders krijg je weer hetzelfde als het vorige seizoen, waar alles wat gehaast aanvoelde. Deze eerste aflevering neemt de tijd om wat touwtjes aan elkaar vast te knopen, ons wat fijne momenten te geven en ons voor te bereiden op de slag die nog komt.

Zoals verwacht, en niet teleurgesteld:
- The North (vertegenwoordigd door Lyanna Mormont) is niet heel blij met Daenerys. Sansa ook niet, maar schopt geen scène. En Arya steunt haar: the pack is still together.
- het weerzien tussen Jon en Arya is precies zoals het moet zijn.
- sowieso een boel herenigingen (en een eerste scène die duidelijk terugwijst naar de eerste aflevering ooit). Ze hebben hier tijd en aandacht aan besteed en dat pakt goed uit.
- Jon krijgt het Grote Nieuws te horen. Ik kan haast niet wachten om te zien wat hij hiermee gaat doen!

Wel gehoopt, (nog) niet verwacht, toch gekregen:
- het gesprek tussen Sansa en Tyrion. Prima gedaan!
- er komen wat (subtiele) barstjes in Cersei's façade.
- helemaal op het eind de blik tussen Jaime en Bran. Dit wordt hopelijk nog vervolgd.
- onze vrienden van The Night's Watch komen weer opdraven.

Niet verwacht:
- nieuwe opening titles! En wat een mooie! Zijn hier ook prijzen voor?
- Bronn wordt in een moeilijke positie geduwd. Ik ben érg benieuwd hoe dit gaat eindigen.
- ik ben nooit een liefhebber geweest van de Greyjoys, maar de scènes tussen Theon en Yara vond ik toch wel geslaagd.

Toch een beetje teleurgesteld:
- Jon, Daenerys en de draken. Ik had gehoopt dat Jon tijdens een groot gevecht voor het eerst op een draak zou gaan zitten, dat zou wat dramatischer en zinvoller zijn geweest.

Verrassend goede scène:
- Sam ontmoet Daenerys en krijgt te horen dat zij zijn vader en broer vermoord heeft. Uitstekend acteerwerk van Jon Bradley hier. En Sam, die volgens mij goed is in karakters inschatten, lijkt helemaal geen voorstander van Daenerys te zijn en aarzelt niet om dat aan Jon duidelijk te maken.

Eervolle vermelding:
- de jonge Ned Umber aan de muur van zijn huis genageld. Ouderwets huiveringwekkend...

Wensenlijstje voor volgende week:
- meer Jaime en Bran.
- identiteitscrisis voor Jon, sowieso.

Best een kort wensenlijstje voor volgende week... Met name omdat ik over deze eerste aflevering meer dan tevreden ben.

avatar van John Barry
4,0
Season 8- Episode 1

Een tamelijk tamme start, maar alsnog een goed begin van het nieuw seizoen. De grootste verassing wat mij betreft is de nieuwe intro. De camera begint bij de gebroken muur en lijkt dan het spoor te volgen van The White Walkers. Erg mooi gedaan.

De eerste scene na de intro doet heel erg denken aan begin van seizoen 1. De overeenkomsten tussen de intocht van Robert Baratheon in Winterfell en de intocht van John en Daenerys zijn talrijk. (Let hierbij ook op de muziek tussen deze twee scenes.) Erg goed/leuk hoe wordt gerefereerd naar het eerste seizoen. Wat mij overigens opviel was het enigszins sadistische lachje van Daenerys op de reactie van de inwoners van het noorden als haar draken overvliegen.

Een groot deel van de episode voelt aan als het verplicht afwerken van reünies en personages die hun eerste scene met elkaar hebben. Complimenten aan de schrijvers voor het uitwerken van deze scenes. Vooral de scenes tussen John/ Arya en Arya/Gendry/the Hound vond ik erg geslaagd. Toch voelen de scenes tegelijkertijd wel een beetje als een verplicht nummertje aan. Wat ik miste was een scene tussen Lyanna en Jorah.

John krijgt de waarheid te horen over zijn ouders. Eerlijk gezegd vind ik dat hij Sam wel heel erg snel geloofd. ik had gedacht dat Sam meer moeite had moeten doen om John van de waarheid te moeten overtuigen. Ik ben benieuwd hoe dit nu verder gaat. Er sprake van veel onderhuidse spanningen tussen de verschillende personages in Winterfell. Ongetwijfeld gaat dit tot een uitbarsting komen. Het lijkt bijna onvermijdelijk dat John en Daenerys tegenover elkaar komen te staan.

De grootste tegenvaller van deze aflevering vind ik de bevrijding van Yara. Ik had eigenlijk een grote spectaculaire bevrijdingsactie van Theon verwacht, maar dit was toch wel een anticlimax. Het is wel interessant dat de Iron Islands later in het seizoen een soort toevlucht oord tegen The White Walkers kan worden. De interessantste ontwikkeling in King's Landing is wat mij betreft de opdracht van Bronn. Ik ben erg benieuwd of hij de opdracht gaat uitvoeren. In ieder geval doen de broertjes Lannister er verstandig aan om goed over hun schouder te kijken.

Een wat overbodige scene vind ik de vlucht van John en Daenerys op de draken. De scene lijkt er vooral ingestopt om het gebrek aan actie te compenseren. Dat John een draak gaat berijden was te verwachten, maar dit voelt toch ietwat te vroeg aan. Het had denk ik passender geweest om hiermee te wachten tot een wat grootser moment, bijvoorbeeld de vermoedelijke battle of Winterfell .De beelden van landschappen zijn overigens wel erg mooi, al is de GGI van de draken niet altijd even overtuigend.

De beste scene uit deze episode vind ik het lot van de jonge Ned Umber. Een erg goed en luguber moment. Een goede keuze ook om de The White Walkers nog niet te laten zien maar om de spanning op te bouwen.

De episode eindigt met het weerzien tussen Jaime en Bran/Three-Eyed Raven. Een goede degelijke cliffhanger. De komst van Jaime zal vermoedelijk de onderhuidse spanningen tussen verschillende personages alleen maar verder doen laten toenemen.....

Deze eerste episode biedt een hoop potentie. Het is niet alleen de levenden vs de doden maar op de achtergrond spelen ook een hoop andere zaken. Toch voelt deze episode grotendeels aan als neerzetten van de schaakstukken voor de rest van het seizoen. Een soort stilte voor de (noorden)storm. Ik hoop voor volgende week op meer.

4,0*

avatar van J.Ch.
4,0
Mmm, tot nu toe sta ik een beetje alleen in mijn enthousiasme. Ik heb juist het gevoel dat iedereen nu op een plaats gezet wordt vanwaar ze zich in allerlei onvoorspelbare kanten kunnen gaan ontwikkelen.

Animosh schreef:

Neem Tyrion: in de eerdere seizoenen één van de slimste personages in de show, met veel charisma én morele complexiteit (met alle wrok die hij koesterde). Nu laat hij zich makkelijk bespelen door Cersei - terwijl hij beter dan wie dan ook zou moeten weten dat ze niet te vertrouwen is - is zijn gevoel voor humor gereduceerd tot piemelgrapjes en zijn z'n motieven overheersend puur en onbaatzuchtig.


Daar ben ik het dan wel weer mee eens. Heeft hij zijn hoogtepunt gehad of weet hij zich terug te knokken? Is ook wel weer een soort van spannend eigenlijk.

avatar van J.Ch.
4,0
John Barry schreef:

Wat mij overigens opviel was het enigszins sadistische lachje van Daenerys op de reactie van de inwoners van het noorden als haar draken overvliegen.

Ja hè? Waar ze in Essos nog moeite deed om de harten van de mensen te winnen, lijkt ze nu alleen nog maar mensen angst in te willen boezemen met haar draken.

Het lijkt bijna onvermijdelijk dat John en Daenerys tegenover elkaar komen te staan.

Inderdaad. En zoals het zich nu laat aanzien, zullen er niet veel mensen aan haar zijde staan.

5,0
Prima openingsaflevering. Na ongeveer anderhalf jaar is het ook nodig om even de tijd te nemen om iedereen te herintroduceren. Dat doet GoT elke eerste aflevering van het seizoen. Even rustig laten zien hoe het er allemaal voorstaat en opbouwen naar de climax.

Tevens zijn er genoeg interessante herenigingen waarbij veel herinneringen uit eerdere seizoen naar boven komen. Werkt prima voor de echte fans lijkt me. Als je niet alle referenties meer weet dan kan het inderdaad wat minder indrukwekkend overkomen. De hereniging met de meeste impact is die van Bran en Jamie. Ben benieuwd hoe dit wordt vervolgd.

avatar van Animosh
2,5
J.Ch. schreef:
Jon, Daenerys en de draken. Ik had gehoopt dat Jon tijdens een groot gevecht voor het eerst op een draak zou gaan zitten, dat zou wat dramatischer en zinvoller zijn geweest.

Het is ook een beetje vreemd om te gaan joyriden als een apocalyptisch leger op komst is. Moeten er geen voorbereidingen gemaakt en plannen opgesteld worden? De tijd dringt.

En Sam, die volgens mij goed is in karakters inschatten, lijkt helemaal geen voorstander van Daenerys te zijn en aarzelt niet om dat aan Jon duidelijk te maken.

Je bent duidelijk nog steeds geen fan van Daenerys. Hij heeft zeker een punt hoor: Daenerys is erg ijdel (zij en niemand anders heeft recht op de Iron Throne!) en zoekt macht, terwijl Jon zich opoffert. Maar aan de andere kant was Sam niet in de meest onpartijdige stemming, zullen we maar zeggen...

Ik heb juist het gevoel dat iedereen nu op een plaats gezet wordt vanwaar ze zich in allerlei onvoorspelbare kanten kunnen gaan ontwikkelen.

Ik hoop met je mee! Mijn gebrek aan enthousiasme komt overigens deels gewoon door de lange pauze: ik moet er weer even in komen. Dus hopelijk steekt jouw enthousiasme mij aan.

Die awards voor een opening zijn er overigens inderdaad. Game of Thrones heeft er zelfs al een gewonnen!

avatar van Jester
3,5
Zoals al eerder gesteld: een degelijke start van het nieuwe seizoen, waarin de stukken in positie worden gebracht. Daenerys heeft inderdaad weinig fans in het Noorden, en dat zij en Jon tegenover elkaar komen te staan lijkt een kwestie van tijd. Ik ben erg te spreken over de rol van Bran, en heb daar ook hoge verwachtingen van voor dit seizoen. Het zou me niet verbazen als hij een cruciale rol gaat spelen. Al met al honger naar meer!

De kritiek op de invulling van het karakter van Tyrion speelt wat mij betreft al veel langer. Er is hoegenaamd niets over van de slimme en calculerende personage die in het begin, en in de boeken van Martin was.

avatar van J.Ch.
4,0
Animosh schreef:
Je bent duidelijk nog steeds geen fan van Daenerys.

Nope. Aan het eind van seizoen 7 had ze wat sympathie van me veroverd, maar met haar neerbuigende gedrag deze eerste aflevering verspeelt ze dat weer.

Maar aan de andere kant was Sam niet in de meest onpartijdige stemming, zullen we maar zeggen...

En geef hem eens ongelijk. Daenerys’ totale gebrek aan medeleven als ze hem vertelt over de dood van zijn vader en broer is stuitend. Jorah, die achter haar staat (zowel letterlijk als figuurlijk…) lijkt zich er oprecht naar bij te voelen, misschien zelfs beschaamd. Ook Jon heeft moeite om haar daden goed te praten.


Die awards voor een opening zijn er overigens inderdaad. Game of Thrones heeft er zelfs al een gewonnen!

Weer wat geleerd! Wat mij betreft wint Game of Thrones dit jaar weer.

Ik was het gisteren ook wel wat met je eens dat Varys irrelevant lijkt te zijn geworden. Toen herinnerde ik me een mooie scène uit seizoen 7, aflevering 2. Daenerys verwijt Varys dat hij geen loyaliteit kent, waarna Varys een mooie speech afsteekt. Het eindigt ongeveer zo:

Varys: Incompetence should not be rewarded with blind loyalty. (...)
Daenerys: Swear this to me, Varys. If you ever think I'm failing the people, you won't conspire behind my back. You'll look me in the eye as you have done today, and you'll tell me how I'm failing them.
Varys: I swear it, my queen.

En dan, na de executie in aflevering 5, dit gesprek tussen Tyrion en Varys:
Tyrion: I can’t make her decisions for her.
Varys: That’s what I used to tell myself about her father (…). It’s what I told myself when I watched them beg for mercy. I’m not the one doing it. When the pitch of their screams rose higher – I’m not the one doing it. When their hair caught fire and the smell of their burning flesh filled the throne room – I’m not the one doing it.

Noem het wishful thinking, maar ik denk dat hier relevantie voor Varys te vinden valt. Het past niet bij Game of Thrones om personages zonder relevantie (in welke vorm dan ook) lang in leven te laten en er zijn genoeg gelegenheden geweest om Varys te laten sterven nadat hij Tyrion heeft helpen ontsnappen. Misschien is hij nog hier om, overeenkomstig zijn eed, Daenerys te vertellen dat zij faalt tegenover het volk. Tyrion zou hem daarin kunnen bijstaan (doet hij ook weer eens wat goeds). Dat zou ik graag willen zien, in ieder geval…

avatar van Animosh
2,5
J.Ch. schreef:
En geef hem eens ongelijk. Daenerys’ totale gebrek aan medeleven als ze hem vertelt over de dood van zijn vader en broer is stuitend. Jorah, die achter haar staat (zowel letterlijk als figuurlijk…) lijkt zich er oprecht naar bij te voelen, misschien zelfs beschaamd. Ook Jon heeft moeite om haar daden goed te praten.

Hm ... ik zag niet direct een gebrek aan medeleven: ze voelde zich er duidelijk niet goed bij, maar zoals vaak bij Daenerys onderdrukt ze die gevoelens om zich "waardig" te presenteren. Daenerys toont zelden veel emotie, want als koningin mag ze geen zwakte laten zien en zo, maar dat betekent niet dat ze die niet heeft.

Overigens: Daenerys kan inderdaad erg wreed zijn als ze dat noodzakelijk acht om haar doelen te bereiken (in dat geval: om "haar" troon te claimen). Maar anderzijds is dit oorlog, en mensen executeren die weigeren om trouw te zweren is daarin zeker niet ongebruikelijk. En dat Daenerys niet perfect is (zoals Jon, die zichzelf altijd wegcijfert voor anderen) maakt haar mijns inziens juist interessant. Ze heeft een sterk gevoel van rechtvaardigheid en handelt daar ook naar, maar is tegelijkertijd bereid om over lijken te lopen voor haar persoonlijke ambities. Dat maakt haar soms onsympathiek, maar ook een boeiend personage.

En vergeet ook niet dat Daenerys in feite nog steeds maar een jonge vrouw van 23 is, die bovendien altijd heeft moeten vechten om te overleven. Dat ze in iedereen die weigert om trouw aan haar te zweren een vijand ziet is dan op zich niet zo gek. Gezond is dat uiteraard niet, en op termijn kan dat zeer gevaarlijk worden (zie Mad King), maar tot nog toe heeft ze haar ergste excessen altijd snel gecorrigeerd.

Misschien is hij nog hier om, overeenkomstig zijn eed, Daenerys te vertellen dat zij faalt tegenover het volk.

Interessante interpretatie! Herzieningen hebben zo hun voordelen, blijkt maar weer. Maar ik verwacht persoonlijk niet dat hij die rol op zich zal nemen. Als iemand Daenerys terecht zal wijzen zal dat waarschijnlijk eerder iemand uit haar persoonlijke cirkel (Tyrion, Jorah en Missandei) zijn. Varys heeft amper scènes met haar gehad, dus hij heeft simpelweg het gewicht niet om haar eigenhandig op het goede pad te zetten.

Maar waar zijn relevantie dan wel in zit? Geen idee. Hij heeft die backstory met de stem in het vuur, en die priesteres in Essos leek daarvan te weten, dus misschien zal hij op de een of andere manier verbonden worden met wat zij van plan zijn? Of misschien is zijn rol om de nieuwe koning bij te staan?

Anyhow, wat zijn lot ook zal zijn: we hoeven niet lang te wachten om het te weten te komen.

avatar van legian
1,0
Na het dramatische 7de seizoen ben ik toch weer gaan kijken. En de eerste twee afleveringen zijn niet zo belabberd als vorig seizoen, maar haalt ook nergens het oude niveau.

Er wordt voornamelijk gericht op het herenigen van personage's, dat levert een aantal mooie momenten op (Jon en Ary, Bran en Jamie en Sansa en Theon bijvoorbeeld). Maar omdat het er zoveel zijn zit het hoge tempo sommige wat in de weg. Daarnaast is er tijd voor veel (politieke) spanningen en de opbouw naar het conflict met de White Walkers. Het einde van de tweede aflevering vond ik daar wel mooi in trouwens, hoewel het voor mij allemaal wat te lang duurt. Zo had de hele scene waar ze bij het vuur dronken aan het worden waren wel weg kunnen blijven. De flauwe opmerkingen en de lege gesprekken waren eigenlijk nietszeggend. Alleen het moment van Knight Brienna was wel mooi, maar voelde ergens als fan-service aan.
Ik had dan liever wat meer van Sansa en Danny gezien, daar zit best wat politiek spel en spanning achter. Ook de onthulling van Jon aan Danny werd makkelijk afgerond door een 'saved by the bell' moment. Maar daar zal ongetwijfeld nog een vervolg op komen.

Nu ik het daarover heb. Het moment dat Sam aan Jon de onthulling doet vond ik wat tegenvallen. Maar dat komt voornamelijk omdat ik bij Jon relatief weinig zie gebeuren op zijn gezicht. Dat terwijl Sam een moment eerder een prachtige emotionele prestatie geeft bij het horen van de dood van zijn vader en broer. Ook Jorah die doorheeft hoe pijnlijk het nieuws is terwijl Danny als een 'dom wicht' geen flauw benul lijkt te hebben.
Sowieso vind ik Danny maar erg irritant. Ze is zo gefixeerd op de troon en dat iedereen haar maar moet accepteren als leider dat empathie niet bij haar bekend is. Ze lijkt daarin ook enorm veel op Cersei die over lijken gaat voor die troon. Nou bleek vorig seizoen al dat Danny je de simpele keus geeft van volg mij of sterf, maar dat ze hier nu ook echt geniet van de angst die de mensen in Winterfell hebben werk niet in haar voordeel.

De eerste twee afleveringen bieden genoeg om te vermaken, en enkele politieke spanningen zijn nog best interessant. Tegelijkertijd is het fascinerend om te zien hoeveel iedereen geeft om de troon en het noorden en dus niet altijd het besef van de directe dreiging lijken te hebben.
Aflevering drie lijkt weer spectaculair te worden, ik ben benieuwd of ze het al durven om iemand dood te laten gaan. Met maar 6 afleveringen heb ik wel het idee dat ze in de eerste twee teveel tijd nemen, waardoor er ook wat filler, fan service en dick jokes in zitten die best gemist kunnen worden.

Ach we gaan het zien, zolang de Night King maar overwint .

avatar van brawljeff
4,0
Ik vond de laatste twee afleveringen heerlijk wegkijken. Het is inderdaad wel veel spanningsopbouw en fanservice, maar ik baal elke keer enorm als de aftiteling in beeld komt. Worden vier spectaculaire afleveringen hierna.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:25 uur

geplaatst: vandaag om 12:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.