menu
Mijn Series +

Better Call Saul - Seizoen 1 (2015)

mijn stem
3,82 (274)
274 stemmen

Verenigde Staten
Misdaad / Drama

ontwikkeld door Vince Gilligan en Peter Gould
met Bob Odenkirk, Jonathan Banks en Rhea Seehorn

Saul Goodman ontmoette Walter White zes jaar geleden. Wij ontmoeten hem als de man die Saul Goodman nog moet worden en nu Jimmy McGill heet. Hij is een kleine prutsadvocaat die nog zoekende is naar zijn roeping en, op korte termijn, op allerlei manieren de touwtjes aan elkaar probeert te knopen. Hij zorgt voor zijn broer Chuck, die ook advocaat is en denkt allergisch te zijn voor elektriciteit. Hij ontmoet ook bijna dagelijks Mike Ehrmantraut, de parkeerwacht van het gerechtsgebouw die het hem nogal eens moeilijk maakt.

  1. Uno
  2. Mijo
  3. Nacho
  4. Hero
  5. Alpine Shepherd Boy
  6. Five-O
  7. Bingo
  8. RICO
  9. Pimento
  10. Marco
zoeken in:
avatar van W B
3,5
W B
Leuke 'spin-off' van Breaking Bad, met de bekende spelers en cameo's uit deze serie. De serie begint net als Breaking Bad langzaam. Er gebeurt niet heel veel, maar daarentegen krijg je wel veel van de hoofdpersoon te zien. Je wordt meegetrokken in zijn saaie leventje. Langzaam maar zeker vordert het seizoen en wordt het steeds beter. De serie heeft ook dezelfde sfeer als Breaking Bad, dus ik verwacht veel van komende seizoenen.

3,5
Degelijke serie. Als je fan van Breaking Bad bent is het fijn om teruggetrokken te worden in dat wereldje en de kenmerkende sfeer. Komt inderdaad traag op gang en is eigenlijk 1 lange inleiding van s2, waar ik van verwacht dat het veel meer vuurwerk gaat opleveren.

heb een aantal (ik geloof 3 afleveringen) hiervan gezien, ik vond het eigenlijk niet zo denderend ben wel erg te spreken over breaking bad maar vond daar Saul ook al 1 van de mindere karakters.
mensen die het seizoen wel uitgezeten hebben, is het aan te raden om door te kijken of blijft het een beetje "flauw"?

avatar van Threeohthree
4,5
De humor blijft vrijwel op dezelfde lijn door het hele seizoen heen, toch wel een beetje een typisch gevalletje van 'het moet je liggen' denk ik.

avatar van jerome998
5,0
Aflevering 6, volledig gericht op Mike's verleden, was voor mij één van de beste stukjes tv van dit jaar.

avatar van legian
3,0
In plaats van de beloofde 13 afleveringen zal volgend seizoen maar 10 afleveringen hebben.
Bron

avatar van Oldground
4,0
Het voelt inderdaad nog als één grote inleiding, maar er valt nochtans genoeg te genieten. Zelfde klasse-regie als Breaking Bad.

Misterfool
Een stuk minder dan Breaking Bad, al zijn er enkele episodes(Five-O, Pimento) die in positieve zin opvallen. De laatste aflevering breekt zo erg met de karakterarc van Jimmy dat ik weinig zin heb om het tweede seizoen te bekijken. Het hele seizoen bezig om serieus genomen te worden als advocaat en dan gooit hij zonder goede redenen de kans daartoe weg. Ongeloofwaardig!

4,5
Misterfool schreef:
Ongeloofwaardig!


Dat was dus de cliffhanger, als je inmiddels seizoen 2 gezien hebt wordt het uitgelegd

avatar van The Oceanic Six
2,5
Ik ben een fan van Breaking Bad, zeker de laatste 2, 3 seizoenen waren daar van ongekende klasse. En toen was er de spin-off rondom Saul Goodman, iets wat leuk qua idee was, maar na een goede start vrij saai werd. De stijl en sfeer van BB zijn redelijk goed op eigen wijze overgenomen in BCS, maar Saul is nu eenmaal geen Walter White. Ik vind Saul vrij saai. Het zijn ook vooral de diverse bijrollen die dit nog wel kijkbaar maken. Mike Ehrmantraut is natuurlijk fantastisch, was hij in BB ook al. De kleine verwijzingen naar die serie zijn trouwens wel leuk gedaan, maar verder was dit niet mijn ding.

2,5*

avatar van Lennonlover
4,0
jerome998 schreef:
Aflevering 6, volledig gericht op Mike's verleden, was voor mij één van de beste stukjes tv van dit jaar.


Net gezien en ik dacht net hetzelfde na afloop. Mike speelt ook verdomd goed, niet echt verwacht toen ik hem bezig zag in Breaking Bad.

avatar van Lennonlover
4,0
king-kevino schreef:
heb een aantal (ik geloof 3 afleveringen) hiervan gezien, ik vond het eigenlijk niet zo denderend ben wel erg te spreken over breaking bad maar vond daar Saul ook al 1 van de mindere karakters.
mensen die het seizoen wel uitgezeten hebben, is het aan te raden om door te kijken of blijft het een beetje "flauw"?


Grappig dat je dat vindt. Ik vond Saul net hét sterkste karakter van de gehele serie. Toen hij voor het eerst werd opgevoerd dacht ik meteen: 'die moet zijn eigen serie krijgen!' Ben dus blij dat Better Call Saul er idd gekomen is.

avatar van Bennerd
3,0
Better Call Saul is duidelijk gemaakt om Breaking Bad-liefhebbers nostalgisch te maken. Desalniettemin erg onderhoudend, al moet het duidelijk wat opwarmen voor het tweede seizoen.

avatar van hoffhaan
3,5
Net deel 6 gekeken. De serie wordt steeds beter. Op dit moment een 3.5.

avatar van ZAP!
3,0
Afgezien van die kolder in de woestijn (een geharde Mexicaans-Amerikaanse crimineel die zich wel even de les zal laten lezen door een advocaatje?!) en nog iets dat me zo niet te binnen wil schieten, is dit best een fijne serie, waarin Mike en Jimmy voor het eerst echt hun emotie mogen laten zien en dat werkt uitstekend. Met deze premise kan men vrij simpel van de ene zaak naar de andere overschakelen, al ben ik er nog niet uit of dat juist wat rommelig of heel ingenieus is.
Maar aangezien dit een serie is die ik vast vaker ga zien, kom ik daar nog wel es op terug.

De verschijning van Michael McKean als Chuck was een aangename verrassing, want die ken ik vooral van veel oudere '80s / '90s komedies (en wat latere Christopher Guest films). Interessant personage, deze Chuck, en hij geeft dit seizoen een belangrijke impuls. Maar ook over de andere bijrollen heb ik weinig te klagen.

Ik hou het op een mooie 3,5* voor nu.

avatar van Thomas83
3,5
Toen de serie werd aangekondigd leek het me wat goedkoop om een spin-off van een groot succes als Breaking Bad te maken, maar na de positieve verhalen wilde ik Better Call Saul toch wel een kans geven. De serie is dit eerste seizoen over het gehele seizoen bekeken nog niet op het niveau van Breaking Bad (op de prachtige cinematografie na), maar dat komt vooral door de wat trage start in de eerste vijf afleveringen of zo. Toen kreeg ik ook nog even de indruk dat ze wat meer voor komedie wilden gaan.

Niet dat die niet erg leuk is met zijn dialogen en hilarische momenten (Jimmy en zijn bezoek aan wat mogelijke klanten, verkleed als Matlock in het bejaardenhuis, zijn "here's Johnny"-momentje bij de Kettlemans), maar de serie ligt pas echt op koers zodra er een goede balans tussen drama en humor is gevonden. De relatie tussen Jimmy en Chuck en Jimmy en Kim is echt heel interessant.

Aanvankelijk vond ik het een wat rare verhaallijn met Chuck en zijn aandoening, maar net als bij Jimmy's verschijning in het bejaardenhuis zie je van Jimmy ook echt een warme en liefdevolle kant. En zelfs voor Chuck zijn houding ten opzichte van zijn jongere broer heb ik nog best enig begrip. Geweldige twist om feitelijk van Chuck ineens de bad guy te maken en van Howard de goedzak.

Op zich krijgt de relatie tussen Jimmy en Kim nog niet eens zo enorm veel aandacht dit seizoen, maar je vindt die twee gewoon direct leuk en voelt en ziet dat er een echte vriendschap en meer is tussen die twee. Van alles waarmee de serie je hart gaat breken vrees ik de onvermijdelijke slechte afloop tussen die twee eigenlijk het meest.

Een andere belangrijke omslag voor de serie is dat Mike Ehrmantraut meer aandacht krijgt. Zijn aanwezigheid roept nog eigenlijk de grootste associatie met Breaking Bad op, vooral zodra hij klusjes voor de onderwereld begint te doen. Op zich is de verhaallijn rondom hem helemaal niet zo sterk, maar alleen al het personage in actie zien is vooralsnog genoeg. Verder ook wel leuk al die vaak heel subtiele verwijzingen naar Breaking Bad. 3.5*.

avatar van Bottleneck
3,5
Met Esquivel - Boulevard of broken Dreams - YouTube in een van de eerste afleveringen weet je al dat het niet mis kan gaan

avatar van ZAP!
3,0
Viel bij herziening toch wat tegen, maar niet heel erg. Vooral hoe dit seizoen uiteindelijk uitpakt, maakt flink wat goed. Wel een halfje eraf.

avatar van Donkerwoud
3,5
Ik had niet veel met het karakter Saul Goodman (ietwat een komisch typetje) maar Bob Odenkirk geeft hem minstens zo'n tragische gelaagdheid als Walter White. Jimmy McGill is een man die er alles aan gelegen is om zich te bewijzen in de advocatuur, maar gedwarsboomd wordt omdat hij nergens die benodigde springplank krijgt. Teruggeworpen op zichzelf, een selfmade man, moet de straatvechter op zoek naar manieren om zijn overduidelijke talenten te ontplooien. Zijn alter ego als vroegere straatoplichter (Slippin' Jimmy) geeft hem in ieder geval een wendbaarheid om oplossingen te zoeken in het criminele milieu. Waar in 'Breaking Bad' de meth-handel zelf bijzaak leek, kun je van 'Better Call Saul' in ieder geval niet zeggen dat de advocatuur te weinig ruimte krijgt. Zelfs het kloppende hart van de serie, de zorgrelatie van Jimmy naar broer Chuck, is diep verweven met rechtspraak en wetgeving. Zoals Jimmy tegelijkertijd opkijkt naar zijn grote broer als naamgenoot van zijn eigen prestigieuze advocatenfirma, maar ook in het besef dat hij misschien nooit uit diens schaduw komt. Zo mooi geïllustreerd met de scènes waar hij sigaretten bietst van zijn ex (Kim Wexler) waarbij Chuck's kantoor, als een donkere aanwezigheid, wegvalt achter de straatverlichting.

Sowieso doet 'Better Call Saul' visueel in ieder geval niet onder voor zijn oudere broer. Het heeft bij vlagen nog dezelfde broeierigheid als BB - al is het alleen in de magnifieke openingscredits - maar de serie zit vol met aardige vondsten. Persoonlijk favoriet is wanneer Mike Ehrmantraut, de hinderlijke parkeerwachter die Jimmy steeds naar zijn stickers vraagt, te zien is in een overgangsmontage. (Alpine Shepherd Boy) De tijd verstrijkt en Mike opent en sluit de hefboom voor automobilisten. De episode eindigt wanneer hij in een diner zijn ochtendkoffie drinkt en naar een onbekende vrouw rijdt. Het blijkt een prelude voor de volgende aflevering (Five-O) in hoe Mike Ehrmantraut als corrupte agent misschien altijd de crimineel was zoals we hem kennen. Wel had ik het gevoel dat deze episode qua emotionele gravitas niet meer werd overtroffen, zelfs niet in de seriefinale. Daarvoor voelt Jimmy's uiteindelijke omslagpunt richting Saul Goodman te geforceerd en te voorspelbaar. Ik weet nog niet of ik bij het kamp ga horen dat deze serie beter vindt dan de oorspronkelijke reeks, maar deze prequel is een respectvolle toevoeging op het bestaande universum.

avatar van Xeeno
1,5
Destijds met veel moeite door het eerste seizoen geworsteld en daarna gestopt met kijken.

avatar van Black Math
3,5
geplaatst:
Ik had hier toch andere verwachtingen bij. Aanvankelijk dacht ik dat dit een wat minder serieuze serie zou zijn dan Breaking Bad, waarin episodisch de strapatsen van clown Saul Goodman gevolgd zouden worden. Echter, de recensies in de Nederlandse kranten betreffende het laatst uitgebrachte seizoen (namelijk seizoen vijf) lijken unaniem juichend te zijn, waarin gesteld wordt dat het zelfs nog beter is dan Breaking Bad. Dat maakte me toch nieuwsgierig naar deze serie, al verwachtte ik dat de eerste seizoenen nog vrij saai zouden zijn, een langzame opbouw waarbij de aanhouder die het volhoudt tot ver in de volgende seizoenen pas de vruchten zou gaan plukken.

Van de week dan eindelijk dit eerste seizoen gezien en ongetwijfeld zit er een kern van waarheid in, dat het alleen maar beter gaat worden, maar ik vind dit seizoen al behoorlijk intrigerend. Inderdaad veel strapatsen van Saul, maar ik bewonder de creativiteit ervan. Anders dan Walter White, maar op zijn manier net zo doordacht en soms onverwacht. En Saul lijkt ook diepere lagen te hebben in deze serie, en die zijn zeker de moeite waard. Tevens krijgen we Mike al te zien en de wijze waarop zijn karakter ontplooid wordt bevat momenten met name de ontboezeming over zijn zoon die wat mij betreft tot de beste televisiemomenten geschaard kunnen worden. Heel erg sterk geacteerd ook.

Tenslotte mag genoemd worden dat er soms erg inventieve shots in zitten. Het is niet van het niveau van de betere speelfilms, maar het zorgt er wel voor dat op visueel vlak één van de betere series is. Erg benieuwd naar de volgende seizoenen. 3,5*.

avatar van wimaroca
geplaatst:
Het is maar heel moeilijk om door het eerste seizoen te komen,maar het zal moeten,want dan word het beter ,zeggen ze!!!

avatar van The Oceanic Six
2,5
geplaatst:
wimaroca schreef:
Het is maar heel moeilijk om door het eerste seizoen te komen,maar het zal moeten,want dan word het beter ,zeggen ze!!!


Klopt. Zo vanaf halverwege s2 is het fantastisch.

Ik heb hier ook maar 2,5 gegeven, maar heb BB in mijn top 10.

5,0
Welnee, ik vind dit het beste seizoen van de serie. Het is één grote, maar fenomenale kennismaking met de karakters. Het is vlot, boordevol humor, waanzinnig goed geschreven en fraai gemaakt.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:31 uur

geplaatst: vandaag om 01:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.