Kinderen zijn een belangrijk deel van de entertainmentindustrie. In zoveel films en series spelen kinderen een rol, en hoewel we vaak genoeg hebben gezien dat oudere acteurs de rol van zogenaamde tieners op zich nemen, zijn er ongelooflijk veel kindacteurs die onze favoriete verhalen tot leven brengen. Denk aan Mara Wilson als Mathilda in de gelijknamige film, Macaulay Culkin in Home Alone, of recenter de cast van Stranger Things. Maar hoe zit dat precies met kinderen die op zo'n longe leeftijd al in de volwassen wereld van film en tv getrokken worden? Wij zochten voor je uit wat er allemaal komt kijken bij het casten van een kindacteur
Welke regels zijn er om kindacteurs te beschermen?
Er gelden natuurlijk een aantal regels rondom kinderarbeid, zowel in Nederland als in het grote Hollywood waar zoveel van de films en series die wij kennen vandaan komen. In Amerika verschillen de regels per staat, maar over het algemeen moet er voor een kind onder de 16 altijd een voogd of ouder op de set aanwezig zijn. Is dit niet mogelijk, dan moet er een door de ouders uitgekozen persoon aanwezig zijn. Verder zijn er natuurlijk allemaal regels over de werkuren en de werkomgeving van kinderen. In Nederland zijn er hele duidelijk voorwaarden zijn kinderen die in professionele en commerciële films of series acteren, ook hier is er meestal een begeleider aanwezig om voor het kind te zorgen en de veiligheid te garanderen.
Nederland: Deskundige begeleiding en beperkte uren
In Nederland is kinderarbeid verboden, zodoende mogen kinderen van onder de 13 niet werken. Voor het meespelen in een film, serie, reclamespotje of toneelstuk kan echter een uitzondering gemaakt worden, maar hier zitten strenge regels aan verbonden. Te beginnen met de jongste leeftijdsgroep, kinderen tot 7 jaar. Voor deze groep gelden een aantal strenge voorwaarden als ze in een betaalde productie meespelen. Zo moet er door de werkgever een ontheffing worden aangevraagd bij de Inspectie SZW van het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Om deze ontheffing aan te vragen, en zo dus gebruik te kunnen maken van kindacteurs, moet de werkgever aantonen dat alle regels in acht genomen worden.
Zo mag een kind slechts een beperkt aantal uur werken, vaste rustmomenten krijgen, en moet er dus deskundige begeleiding aanwezig zijn. Kinderen onder de 7 mogen namelijk volgens de wet niet meer dan 2 uur per schooldag meewerken aan een productie. Op niet-schooldagen of vakantiedagen is dit 4 uur. Verder mogen deze jonge acteurtjes niet meer dan 6 dagen per levensjaar worden ingezet. Ook mag het kind niet vaker dan 3 dagen per week aan het werk zijn, en moet het 14 uur per dag uitrusten, waarvan de uren tussen 19:00 en 08:00 verplicht rust-uren zijn.
Voor kinderen tussen de 7 en 13 worden deze regels iets ruimer. Deze leeftijdsgroep mag, indien er goedkeuring is vanuit de Inspectie SZW, 4 uur op een schooldag en 7 uur op een niet-schooldag op de set staan, met een maximum van 12 uur in een schoolweek, 3 dagen per week en 24 dagen per jaar. Repeteren voor een film of uitvoering telt in beide gevallen wel als werktijd, maar niet voor het maximale aantal dagen dat het kind mag werken. Als de repetities echter worden opgenomen voor commerciële doeleinden, dan telt het weer wel mee voor het maximale aantal dagen.
Er zijn in Nederland dus goede regels opgesteld om kinderen te beschermen in de filmwereld, zodat ze kind kunnen blijven in een wereld vol werk en volwassenen. Vooral de verplichte deskundige begeleider is hier een goed voorbeeld van, zo kunnen kwetsbare kinderen in films en series blijven spelen met een veilige omgeving. Deze zogenaamde kindbegeleider is in Nederland al jaren de standaard en moet door de producent geregeld worden, want kinderen moeten zowel voor, tijdens als na de voorstelling door een deskundige worden begeleid.
Hollywood: Ouders gingen er met het geld vandoor
In Amerika zijn de regels, zoals eerder vermeld, verschillend per staat. De grote films en series worden echter geschoten in Hollywood en het is dan ook niet vreemd dat de staat van Californië, de meest complexe en uitgebreide regels heeft om kindacteurs te beschermen. We kennen natuurlijk allemaal wel de verhalen over kindsterren die hard werkten in bekende films of series, maar nooit het geld kregen wat ze verdienden, omdat de ouders er met het door hun kind bij elkaar geacteerde geld vandoor gingen. In veel staten zijn de regels daar omheen ook een groot grijs gebied, en wordt het door acterende kinderen verdiende geld vaak gezien als 'familiegeld' waar de ouders mee mogen doen wat ze willen. Waardoor de kinderen het geld dat zij hebben verdiend, vaak niet meer terugzien omdat hun ouders alles aan zichzelf hebben uitgegeven.
Dit overkwam een van de eerste kindsterren, Jackie Coogan, en daarom werd Coogan's wet ingevoerd in Californië om kindacteurs te beschermen. In Californië is daarom nu elke dollar die een kind verdiend, legaal hun eigen bezit. Daarnaast gaat 15% van hun opbrengsten in de entertainmentindustrie automatisch naar een zogenaamd Coogan Account, een speciale bankrekening waar het kind als enige toegang toe krijgt zodra het 18 is. Helaas geldt Coogan's wet slechts in 4 van de 50 staten: Californië, New York, New Mexico, en Louisiana. In andere staten hebben kinderen vaak weinig bescherming of steun op dat gebied.
In sommige staten heeft een kindacteur niet eens een werkvergunning nodig en zijn er weinig regels om minderjarige in de entertainmentindustrie te beschermen. Wel mogen kinderen met een werkvergunning, in ieder geval in Californië, zich altijd terugtrekken uit een productie en de overeenkomst ontbinden, zonder consequenties.
Jonge kinderen in de entertainmentindustrie, het blijft ingewikkeld
Kortom, het gebruik van kinderen als acteurs blijft een lastig verhaal waarin Nederland en Hollywood niet met elkaar te vergelijken zijn. Waar in Nederland goede regels bestaan om kinderen in de entertainmentindustrie te beschermen, moet je in Amerika het geluk hebben dat je in een staat actief bent waar je enigszins beschermd bent. Het blijft aan het einde van de dag een verantwoordelijkheid voor de ouders om hun kind te beschermen in de volwassen wereld van showbusiness. Gelukkig zijn er in Hollywood nu wel regels om kinderen te beschermen, soms zelfs tegen hun bloedeigen ouders en worden de jonge acteertalentjes in ons eigen land goed begeleid en ook goed beschermd tegen de lange werkdagen van de vaak onvergeeflijke filmindustrie.
Reacties (0)