Genre: Horror / Mystery
Geregisseerd door: David Robert Mitchell
Met onder meer: Maika Monroe, Keir Gilchrist en Jake Weary
Releasedatum: 23 april 2015
Plot It Follows
"It doesn’t think, it doesn’t feel, it doesn’t give up."
Voor de 19-jarige Jay zou de herfst moeten bestaan uit school, jongens en weekendjes aan het meer. Maar na een schijnbaar onschuldige seksuele ervaring wordt ze plots geplaagd door visioenen en nachtmerries. Ze heeft constant het gevoel dat iemand, of iets, haar achtervolgt. Wanneer de dreiging toeneemt moeten Jay en haar vrienden proberen te ontsnappen aan de gruwelijkheden die hen op de hielen zitten.
Jay Height
Woman with Groceries
Annie's Father
Neighbor Boy
ricardo01
Een van de eerste films waarbij ik bijna in slaap viel !
De geluiden in de film waren vaak overdreven alsof je naar een film in de jaren 60 keek.
Echt een budget film kun je het noemen, met een heel raar eind.
Een film wat eigenlijk maximaal 15 minuten mag duren
JacoBaco
Goede horrorfilm met werkelijk een oersimpel idee, maar na afloop zit je nog wel met een handjevol vragen. De film lijkt zich ergens af te spelen eind jaren 70 begin jaren 80. De sountrack doet in elk geval erg jaren 70/80 aan. Zoals ik al zei een erg simpel concept. Als je pech hebt en je hebt seks met de vekeerde, dan ben je vervloekt en word je de rest van je leven achtervolgt door iets. Er zijn twee manieren om er vanaf te komen. 1. doodgaan. 2. zo snel mogelijk seks hebben met iemand anders!
Het idee is natuurlijk doodeng en er zitten wel een aantal enge en spannende momentjes in de film. Maar de film moet het vooral hebben van de sfeer en dit wordt vooral bepaald door de soundtrack. Ook niet altijd even geslaagd, maar ik hou er wel van. Lekkere vage goede muziek in dit geval. Het eerste uur is het sterkst, daarna moet de film de 1,5 uur gewoon zien vol te maken. Het wordt wat minder sterk, maar nog steeds met interesse gekeken. Het einde begrijp ik niet helemaal....
1. Hoe en waarom is dit tot stand gekomen? Maar eigenlijk wil ik dit niet weten, want dat houd de film mysterieus. Dus dit mag achterwege blijven.
2. De achtervolger is het laatste slachtoffer wat vermoord is en kan van uiterlijk veranderen. Zijn dit dan ook slachteroffers of kan het iedereen zijn wie het maar wil zijn? Je ziet o.a. het meisje uit het begin, maar ook een bejaarde vrouw en een jongetje van 12. Dus ja, lijkt me sterkt dat het jongetje van 12 een eerder slachtoffer is. Maar het Kan natuurlijk wel.
3. Alleen degene die het heeft kan de achtervolger zien, maar ze kunnen er wel met bijvoorbeeld een stoel tegen aanslaan, maar er is ook een scène dat de achtervolger dwars door iemand heen lijkt te lopen. Dus hoe zit dat dan?
4. Is de achtervolger tegen one night stands, is het hebben van seks überhaupt verboden of ligt het iets genuanceerder? Stel je hebt een one night stand, de volgende dag vertrek vanuit de VS naar Canada, daar word je al snel verliefd, je hebt weer seks en daarna willen jullie allebei graag een kind krijgen. Dus bewuste seks t.b.v de voortplanting. Dan ga je er ook gewoon aan?
5. Kan de achtervolger nu wel of niet dood of uitgeschakeled worden?
mikey
1. Ik denk acceptatie van hun vloek en het samen doorstaan.
Over 2. dat jochie leeft nog net als de moeder van de buurjongen. En de buurjongen ook. Dus die theorie kan weggestreept worden.
3: dat is inderdaad wat vaag.
Over 4: volgens wes craven in scream over tienerhorror betekent sex een snelle dood. Als in straf. Het is een horrorregel.
5. Tijdelijk blijkbaar
McClane1974
Mede door de goede recenties ook naar de bioscoop gegaan om deze film te bezoeken en
vind die 4 sterren, die veel sites en kranten geven toch lichtelijk overdreven. Ik liep ook niet de zaal uit met een wauw gevoel. Wat enigzins baanbrekend is dat je als kijker op enkele fragmenten in de maling wordt genomen, omdat de suggestie word gewekt dat meerdere personen zo een follower zouden kunnen zijn, maar ik vond deze momenten nogal spaarzaam. Tevens vond ik de vaart er niet in zitten en werd de spanning soms onderbroken door slappe soms slaapverwekkende dialogen. Het enige spannende moment vond ik het moment op het strand en het moment na het ingeslagen ruit in het huis. Ik denk dat sommige nogal verbaasd waren over het einde, maar ik verwijs graag naar de suggestie, die de film wil opdringen aan de kijker, namelijk let op de persoon die achter ze loopt, is dat een follower of niet?
Zwolle84
Waar hypes vaak tegenvallen, maakt It Follows de hooggespannen verwachtingen moeiteloos waar. Er zit bijna alles in wat me zo in horrors aantrekt: prachtig traag opbouwende sfeer, een claustrofobisch gevoel van niet weg kunnen, originele camerashots, erg gave retrosoundtrack, godzijdank niet te veel popcornscares, mooi meisje als hoofdpersoon, plot dat om (de consequenties van) seks draait - topfilm!
Zwolle84
2.De achtervolger is het laatste slachtoffer wat vermoord is en kan van uiterlijk veranderen. Zijn dit dan ook slachteroffers of kan het iedereen zijn wie het maar wil zijn? Je ziet o.a. het meisje uit het begin, maar ook een bejaarde vrouw en een jongetje van 12. Dus ja, lijkt me sterkt dat het jongetje van 12 een eerder slachtoffer is. Maar het Kan natuurlijk wel.
Volgens mij klopt deze theorie inderdaad niet. Ik meen dat die jongen al toen hij haar op die stoel vastbond zei dat de 'followers' allerlei vormen aan kunnen nemen van mensen die je dierbaar zijn of een bepaalde betekenis voor je hebben. Helemaal precies weet ik het niet meer, maar ergens in die richting. De slachtoffers worden zelf geen followers, volgens mij.
Mirob1
Dit is echt een van de slechtste films die ik ooit heb gezien. Geen moment spannend, geen moment boeiend, geen moment eng. Gebeurt eigenlijk vrijwel niets in de hele film. Hoge beoordeling is me een raadsel. Wat een verspilling van je tijd. Groot fan van horrorgenre, maar dit is echt bagger.
wibro
Groot fan van horrorgenre, maar dit is echt bagger.
Donnienol
Houd er van! Heerlijk Cult sfeertje, lekker zo groep vrienden volgen in een spannend avontuur. Toppertje! Wie een horror film wil zien, moet grave encounters kijken ofzo. Dit is wel horror, maar de spanning en mysterie en het meeslepende is het belangrijkste in deze film
DutchTakeshiro
Geweldige indie horror. Regisseur David Robert Mitchell heeft bewezen dat het mogelijk is om een unieke film in de zwaar verzadigde horror wereld uit te brengen. Na het zien van deze film kan ik al de ophef begrijpen. It Follows voelt heerlijk fris aan en weet de kijker regelmatig de stuipen op het lijf te jagen. Het plot achter It Follows is heel simpel maar tegelijkertijd heel effectief. Eigenlijk is er vrij weinig poespas te ontdekken. De film neemt de tijd om de spanning op te bouwen. Als die spanning er eenmaal is dan gaat die niet meer weg. Je zit dan op het puntje van je stoel totdat de film voorbij is.
Een belangrijk aspect van It Follows is de retrosfeer die het uitstraalt. De wereld in de film staat namelijk in het teken van de 80s. Toch speelt de film zich waarschijnlijk in het heden af want je ziet moderne auto's en zelfs een e-reader. In het begin is het even verwarrend maar al vrij snel kom je als kijker helemaal in dat 80s sfeertje. De film is dan naar mijn mening ook een ode aan 80s horrorfilms. Tel hierbij op die geweldige synthesizer en keyboard geluiden en de film is zo 80s als de band Tears for Fears.
De onbekende cast doet het goed. De acteurs zijn goed op elkaar ingespeeld. Er is naar mijn mening geen duidelijke hoofdrol en dat is in deze film een voordeel. De focus ligt niet op één personage maar meer op het groepje jongeren. het camerawerk is in ieder geval subliem. De shots zijn zo gefilmd dat alles heel ruimtelijk lijkt. Dit zorgt ervoor dat je als kijker heel het scherm afspeurt naar gevaar. Ik betrapte me er zelf op dat ik intens naar de meeste shots keek.
It Follows maakt geen gebruik van goedkope schrikeffecten maar weet heel effectief gebruik te maken van de spanningsboog van de kijkers. De kijker is continu op zijn hoede, een moment zal zijn/haar aandacht verslappen en dan slaat de film toe. Het is soms vermoeiend om zo de film te kijken maar het is de ervaring dubbel en dwars waard. De intense sfeer en spanning zorgt ervoor dat deze film mij lang zal blijven heugen.
GrobbekuikenXL
Wel leuk mAar niet fantastisch. Muziek is soms heel irritant en had wat sfeervoller mogen zijn. Zeker geen John Carpenter niveau. Film deed mij eerder aan Elm street dan aan Halloween denken. Er had zeker meer ingezeten met wat meer Gore. de dood van dat vriendje was nogal vaag en had wat heftiger gemogen. En waarom ze ineens allemaal naar dat zwembad gaan met al die apparaten is ook nogal bizar, wel een leuke scène maar totaal onzinnig eigenlijk. Het einde opent de deur naar part 2 !
Corcicus
Uitstekende thriller die inderdaad vernieuwend uit de hoek komt. De muziek, soms iets te aanwezig (tot het potsierlijke toe zoals ergens in het begin toen Jay voor de spiegel stond), en soms iets te distorted, was desondanks een heuse meerwaarde voor de film. Sommige scènes worden er echt door gedragen en het is ook de sound die zorgt voor een haast continue dreiging doorheen de film. De gore zat 'm wat mij betreft in de evolutie waarbij iedereen aan het neuken slaat om zo snel mogelijk van de demon-soa af te geraken, maar dat ze er als wisselgeld misschien syfilis en gonorroe voor in ruil krijgen, nemen ze er precies met plezier bij. Het einde was overigens erg zwak. Misschien een aanzet tot een vervolg? Hopelijk geen hele franchise want dan daar vloeit meestal geen kwaliteit uit voort.
Wat een stom en vooringenomen bericht.
Over een hele hoop nonsens gesproken...
Mirob1
De helft van de bioscoopzaal was halverwege al leeg. Hoe mensen dit een goede film kunnen vinden snap ik echt niet. Pure bagger. Ik heb hem met pijn en moeite uitgezeten. Ben groot fan van het genre, maar dit was echt niet om aan te gluren
Zwolle84
Ik zie dat je Annabelle liefst een 10 geeft. Dat is toch een heel andere tak van horror voor een andere doelgroep. Van 'het genre' kun je niet echt spreken.
Prudh
Ik ben jullie excuses verschuldigd. Mijn lasterlijke uitlatingen bleken ongegrond.
Galant, amice! En mooi dat hij beviel.
mikey
Van 'het genre' kun je niet echt spreken.
Zwolle84
Annabelle is meer zo'n popcorn flick die het moet hebben van jump scares, waar It Follows een slowburner is die veel meer om sfeer en opbouw draait. Niet dat het ene genre 'beter' is dan het andere hoor, ook al heb ik m'n voorkeur. Maar je merkt vaak dat wie het ene subgenre waardeert niet zo van het andere is. Vereist toch een andere houding.
mikey
Vereist toch een andere houding.
Zwolle84
Tja, ben het eigenlijk met geen enkel punt eens. Ja, er zitten schrikmomenten in, maar dat is niet waar de film om draait/het van moet hebben. Hij bouwt wel degelijk constant op, sfeer proeven is niet saai en hij deed me juist best veel aan Halloween denken qua sfeer.
Dus nee, ik vrees dat we het hier niet over eens gaan worden (wat natuurlijk ook niet hoeft).
Doido
Not my cup of tea. Gaan we alles wat anders is, voor het gemak maar cult noemen? Ik snap best de sfeer die de film probeert op te roepen het is bij mij niet gelukt. Leuk dat een film allerlei vragen oproept, mysteries blijft. Maar er blijven zoveel vragen hangen dat je zelf het plot van de film kan schrijven. Die muziek is bijna hypnotiserend.
De schrikmomenten kan ik me niet herinneren, daar waren de plaatjes niet eng genoeg voor. Het slot was mij veel te open. Bagger einde, veel te simpel. Meer woorden besteed ik er niet aan.
Mirob1
Precies, dit is echt zo'n interessant-doenerij film. Feitelijk klopte er geen drol van. Spanning? Ik heb het niet meegemaakt. Ik vind The Conjuring 1 van de betere horrorfilms van de laatste 10 jaar. Halloween lijkt in de verste verte niet op deze film, is vele malen beter.
Apster
Sterk. De premisse is simpel, maar Mitchell weet met het gegeven een angstaanjagende film af te leveren. De dreiging is constant voelbaar door lange camershots, muziek en stiltes. Je gaat als kijker net als het personage observeren. Zo is er bijvoorbeeld een 360 graden draaiend camershot waarin je tussen de figuranten een vrouw ziet wandelen richting Joy, zonder dat ze het zelf door hebt. Als kijker weet je ook niet of het de entiteit is of zomaar een vrouw.
Helaas weet Mitchell niet de gehele film de spanning vast te houden. Het moment op het strand waarin de personages het schepsel waarnemen en kunnen tegenhouden moet het gegeven aan kracht inboeten. Gelukkig heeft de film in het laatste deel nog wel zijn enge momenten, en blijft het genieten geblazen met de sfeer en de synths die doen terug verlangen naar horrorflicks uit de 70's en 80's.
Kisje
Ik heb enorm uitgekeken naar deze film en de fillm heeft grotendeels mijn hoge verwachtingen wel weten in te lossen. Ik was meteen voor die eighties vibe die er doorheen de hele film heerst. De tieners leven in het nu, maar met die heerlijke soundtrack kreeg je het gevoel dat het niet volledig in het "nu" afspeelde
De film opent sterk een tienermeisje die in paniek de straat oploopt en probeert "it" te ontlopen. Door het camerawerk voel je je ook meteen in het verhaal en dichtbij het tienermeisje staan. Je ontmoet dan later Jay, die in mijn ogen nogal omschreven kan worden als een zweverig typetje. Ze gaat op date met een jongen en heeft de tijd van haar leven. Tot dat ze halfnaakt wakker wordt, vastgebonden aan een stoel in the middle of nowhere. Hij vertelt haar dan wat er met haar gaat gebeuren en hij laat haar meteen zien waar ze aan toe is. Vanaf dat moment start het hele verhaal en kan de paranoia beginnen voor de kijker.
Het gevoel dat eender wie diegene kan zijn is zenuwslopend, maar naarmate de film vordert verdween voor mij die spanning. Je ziet "it" afkomen en ik schrok niet meer van deze verschijning. Ik had ook vaak het gevoel van dat de vloek niet zo moeilijk was om door te geven. "just do it already
" Hoogtepunt voor mij was toch wel de scène wanneer Jay thuis zit en 's nachts achtervolgt wordt door "it". Enorm spannend momentje
. Ik lees hier dat velen teleurgesteld waren door het plot van de film, maar ik vond deze best wel goed gevonden. Die omgeving is eng en ik denk dat de tieners niet veel opties meer hadden. Het feit dat je "it" in de eindscène de tieners nog ziet achervolgen vond ik top. Het is dus nog steeds niet voorbij en hiermee werd deel 2 al op een kier gezet
De film blijft mysterieus omdat je nergens echt een verklaring krijgt over hoe "it" is ontstaan. Nu, de invloeden van enerzijds Carpenter (die soundtrack
) en anderzijds Wes Craven (theorie over horrormovies) waren zeker aanwezig. Ik ben een grote Halloween fan en deze film wist me wel te bekoren.
Topfilmpje waarbij je zeker nog een tijdje op je hoede bent als je over straat loopt
Erick1985
1.Hoe en waarom is dit tot stand gekomen? Maar eigenlijk wil ik dit niet weten, want dat houd de film mysterieus. Dus dit mag achterwege blijven.
Lord Flashheart
Sexueel Overdraagbaar Spook
Ondanks het redelijk originele gegeven, ga ik niet mee in de hype. Om de een of andere reden kon ik de film niet serieus nemen en kreeg ik eerder de slappe lach, dan dat ik nagelbijtend naar het scherm zat te staren. Kan er ook niet echt de vinger opleggen, maar het ontbreken van een verklaring en een plausibel verhaal er omheen, is één van de hoofdoorzaken. Alles voelde nogal random aan.
Het deed me in opzet aan The Ring/Ringu denken: een vloek die van persoon tot persoon wordt overgedragen. Toen was het een videoband, nu is het casual seks. Na de eerste verbazing (en schrikeffecten), was het vooral de spannende zoektocht naar een verklaring voor het bovennatuurlijke dat me op het puntje van mijn stoel deed zitten. Uiteraard hoeft niet alles uitgelegd te worden, maar het geeft een film enige focus. Dat ontbrak in deze film.
Het groepje retro hipster jongeren in It Follows is maar een raar clubje. Gelaten en ongeïnteresseerd ondergaan ze alles, zonder ook een moment echt van hun stuk te raken. Zelfs de hoofdrolspeelster blijft emotieloos de lame tiener spelen. Graag zie ik in dit soort films ook enige psychologische impact op de hoofdpersoon, denk bv. aan die andere hype, The Babadook. Als het clubje vrienden dan eindelijk echt in actie komt (de zwembadscene), voelt het totaal ongeloofwaardig aan. Slappe finale kortom.
Terwijl er ook best goede dingen in de film zitten. Bij tijd en wijle is het sfeertje behoorlijk dreigend en unheimisch. De soundtrack is sterk, echter slecht getimed. Elk schrikmoment kondigt zich met harde synthesizer dreunen ruim van te voren aan. Jammer, want het monster had dat niet nodig. Tempo werkte wel; een traag spook is weer eens wat anders dan al die vliegende en uit het niets verschijnende geesten.
Denk dat de regisseur op de goede weg is, maar voor een topnotering prefereer ik een iets completere film. 3***
Flat Eric
Merkwaardig was het woord wat als eerste bij me opkwam nadat de film afgelopen was.
Een merkwaardig filmpje met een merkwaardig verhaal, niet echt origineel, met een merkwaardige duffe cast en de Halloween-achtige soundtrack vond ik eerder storend dan een geniale vondst van de makers.
Spannend werd het geenszins met een anti-climax in het zwembad.
Maar omdat ik hem hem niet al na 10 minuten heb afgezet en hij overall best vermakelijk was om te zien geef ik het een voldoende.
El ralpho
Seksuele voorlichting
It Follows bracht bij mij gemengde gevoelens teweeg. Het idee is, hoewel simpel, een origineel gegeven en dit verdiend dan ook kudo's. Het doet dan wel een beetje denken aan The Ring, maar beter goed gejat dan slecht verzonnen zullen we maar zeggen. Het idee van een sexueel overdraagbare aandoening die zich uit in een demoon die je overal achtervolgt klinkt daarbij een stuk slechter, dan dat het in de praktijk wordt uitgevoerd. Aanvankelijk dan. De eerste helft van de film is ijzersterk en de veelbesproken achtervolging van het wezen in het huis van de hoofdrolspeelster is beklemmend en eng. Het is alleen zo jammer dat de spanning al gauw weg ebt naarmate je ''It'' vaker in beeld ziet komen, en er ook een aantal voorspelbare schrikmomenten voorbij komen. Zo was er een bepaald moment in een schuur, die gewoon echt niet meer kon in deze tijd en de sfeer nogal onderuit schopte. Sowieso vond ik deze horror in kwaliteit dalen vanaf het moment dat de vriendengroep zich op een strand bevond, en het verhaal opeens een loopje lijkt te nemen met de spanningsboog die voorheen nog zo sterk aangespannen stond.
De tweede helft van het verhaal is namelijk een stuk zwakker omdat er veel onlogische en ondoordachte keuzes door de personages gemaakt worden, en eveneens is ''It'' naar verloop van tijd ook helemaal niet meer eng. De finale is een behoorlijke sof, en daarnaast eveneens overbodig omdat ik in ieder geval het idee had dat ''It'' toch niet om te brengen zou zijn. Ook vond ik de dood van een van de vrienden van Jay ongeloofwaardig. Hoe kun je namelijk nog steeds niets doorhebben als er een ruit bij je thuis wordt ingegooid en je vriendin vervolgens schreeuwend bij je in de gang staat om je te waarschuwen? en dan alsnog zonder dat je enig besef lijkt te hebben zo gemakkelijk je slaapkamerdeur open doet? Sowieso was het eveneens ongeloofwaardig dat de ouders van deze jongeren eigenlijk bijna nergens te bekennen waren, en zo ook het idee gaven hun kroost maar aan hun lot over te laten, maar dat terzijde.
Wat betreft de slotscène moet ik hier over zeggen dat ik deze nog niet eens zo heel slecht vond, maar ik hoop niet dat ze hier een vervolg op gaan maken. Het type film die dit echter is (toch ergens ook wel een beetje art-house achtig vanwege zijn aparte stijl) zie ik dit echter ook niet voortbrengen. Denk ook niet dat dit open einde daarmee perse die intentie hoeft te weken vanuit het oogpunt van de regisseur.
Ik twijfel een beetje tussen 3* en een 3,5* als eindbeoordeling omdat ik vind dat de beoordeling ergens in het midden ligt rond de 3,25*. De hoogste tijd dat het stemsysteem hier op Moviemeter dan ook preciezer gaat worden. Voor nu ga ik dan toch voor de 3* omdat een 7 in mijn optiek toch echt te hoog is. Een nette 6,5 verdiend deze echter wel, en het is dan ook zeker een kijkbeurt waard. Al is het maar vanwege de sterke openingsscène, de spannende eerste helft, en het originele gegeven. Be careful who you fuck with
mikey

Vijf moderne horrorfilms die het niet hoeven te hebben van jumpscares

The Devil and Daniel Johnston

Lost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley's Island of Dr. Moreau
Documentaire, 2014

Dear Zachary: A Letter to a Son about His Father
Documentaire / Biografie, 2008
strandjachtbovennatuurlijkvriendenvisiontienermeisjeschooldetroit, michigankwaadaardigvoyeurismeyoung adultfollowedstd