Genre: Horror / Mystery
Geregisseerd door: David Robert Mitchell
Met onder meer: Maika Monroe, Keir Gilchrist en Jake Weary
Releasedatum: 23 april 2015
Plot It Follows
"It doesn’t think, it doesn’t feel, it doesn’t give up."
Voor de 19-jarige Jay zou de herfst moeten bestaan uit school, jongens en weekendjes aan het meer. Maar na een schijnbaar onschuldige seksuele ervaring wordt ze plots geplaagd door visioenen en nachtmerries. Ze heeft constant het gevoel dat iemand, of iets, haar achtervolgt. Wanneer de dreiging toeneemt moeten Jay en haar vrienden proberen te ontsnappen aan de gruwelijkheden die hen op de hielen zitten.
Jay Height
Woman with Groceries
Annie's Father
Neighbor Boy
El ralpho
In Elm street is me het nooit zo opgevallen, Halloween nooit gezien (schandalig I know)..hier viel het des te meer op omdat het echt bij alle jongeren wel het geval bleek te zijn. Ook the Boogeyman heb ik nooit gezien dus daar durf ik niks over te zeggen..
mcdaktari
Ach ja, als mensen dit een hele goeie horror vinden dan mag dat. Ik had er in ieder geval hele hoge verwachtingen van, en zeker nadat ik de hoge score op IMDb zag. Maar toch viel "It Follows" me zwaar tegen, heel zwaar zelfs. Het is niet echt een slechte film, maar ik kan de teleurstellende reakties wel begrijpen
. Ik had echt gehoopt dat het weer eens een echte goeie horror zou worden, maar blijkbaar is dat nogal moeilijk om zo'n super horror te maken, ik zie er tenminste weinig tot geen voorbij komen de laatste jaren, en al zeker niet uit de Verenigde Staten. Wat is dat toch met dat genre? Of zijn we gewoon te verwend wat films betreft?
Voor mij is dit een film die ik niet snel weer zal kijken, en in mijn verzameling zie ik hem ook niet snel terecht komen. Dus dat word dan maar weer wachten tot en misschien weer een keer wel een echte goeie uitkomt.
mikey
mddo
Begrijp NIET de hoge cijfers...Het was een vreselijke langdradige saaie film..GEEN spanning..NIET eng..BELACHELIJK GEWOON..
Vyper
Erg slechte film. Clue van het verhaal: 'Heb altijd veilige seks als tiener. De SOA achtervolgt je'
tattoobob
Bij vlagen wat spannende scenes maar verder vond ik het wat zaai.
Ik vond het ook wat weghebben van een tienerfilm....een beetje te zoetsappig allemaal,wel een goede soundtrack.
Acteerwerk was wel oke maar verder voor mij vond ik het over algemeen een tegenvaller.
Zeer matige en over gewaardeerde film over de vreselijke soundtrack maar te zwijgen die deed denken aan de horror muziek uit Italiaanse films rond jaren '80 brrrrrr. Veel van verwacht maar wat een draak van een film de film was ook nooit eng of zelfs maar spannend.
Thorak
"Dé horrorfilm van het jaar"...
Nou, ik vraag me af of we dan dezelfde film hebben gezien. Wat een gedrocht van een film, de enige horror was de film uitzitten. Totaal niet boeiend, tergend traag, totaal geen enkele vorm van spanning en een draak van een soundtrack! Soms is een slechte film nog uit te zitten doordat een van de acteurs nog prettig is om naar te kijken (qua uiterlijk óf manier van acteren), maar ook dat was hier totaal niet aan de orde. Een stel bakvissen die totaal ongeloofwaardig hun teksten opzeggen.
Nee ik heb amaturfilms zonder budget gezien die tig keer beter zijn!
De hoge scores zijn me echt een compleet raadsel!
Meh. Ik had hier tot heel recent nog nooit van gehoord, maar kwam de film op MM tegen en de hoge cijfers maakten me wel benieuwd. Het idee is wel origineel en leuk, de uitwerking viel me tegen. Waar anderen hier reppen over spanning, daar heb ik daar te weinig van gemerkt. De film kabbelde maar voort met hier en daar wat interessants. De scene met het zwembad vond ik wel sterk, maar het zijn te weinig momenten om me te overtuigen van de klasse van de film. Ook de wat vervelende acteurs en actrices werken daar niet aan mee.
knusse stoel
Mysterieuze film met bijbehorende muziek die ons van begin tot het einde gekluisterd aan de stoelen hield.
Echt een film die het niveau weer eens haalt wat je graag wilt zien.
AmazingPP
Wat een eigenaardige film is dit! Aangezien de hoge waardering hier besloot ik om de film te gaan kijken, maar eerlijk gezegd, als doorgewinterde horrorkijker, viel hij me nogal tegen. OK, het is een origineel gegeven, maar ik vond het veel weg hebben van de Japanse horrorfilms, dat wil zeggen: het sfeertje. De muziek deed me vaak denken aan de film "Christiane F. Wir Kindern von Banhoff Zoo" (vergeef me als ik de titel niet goed heb geschreven). Toch wilde ik weten hoe hij ging aflopen, maar het open einde laat veel te wensen over. Nee, niet geheel mijn ding. Wel dapper dat er weer ge-experimenteert wordt met horror. 2 *
santaro
Bah zonde van de tijd. Niet spannend, niet eng gewoon helemaal niks en raar eind. Prullenbak voer
joolstein

Oke, en dan de hype "It Follows". De film ziet er prachtig uit! Ook de muziek past perfect bij de film. Dus met de vormgeving zit het allemaal wel goed. Helaas is dat van het verhaal/ script niet te zeggen! Het script doet veel denken aan dat van een de Japanse film(bv. The Ring/Ringu.)
Aan het toch wel sterk begin worden we voorgesteld aan Jay (een 19-jarig meisje). En dan komt er natuurlijk het onvermijdelijke mysterie! Na wat gestoei in de auto.Krijg ze van het vriendje een waarschuwing. Vond zelf dit de meest spannende scene
. Hierna zakt de film toch wel in! Want wat volgt is het vluchten van het spook.
Dit eindig dan uiteindelijk in een zeer saaie scene in het zwembad. Dit gedeelte vind ik zo zwak! Een hype die de verwachting niet in lost! Helaas!
AlexvanRiel
Horror kijken in de bioscoop, je moet het maar durven. Mijn vorige ervaringen waren niet best. Scar 3D was een horrorfilm uit de tijd dat 3D nog echt een kermisattractie was - zeker op de eerste rij. Final Destination 2 is me vooral bijgebleven door mijn achterbuurvrouw, een Surinaamse vrouw die tijdens de trailers al 14 x 'woooooooooeeeee ik loop nu al te schijten, ouwe' uitriep. Tijdens Cabin in the Woods bleek ik de enige in de zaal te zijn die de film goed kon smaken, zonder zich te storen aan het gebrek aan realisme (joh). En een paar jaar terug werd bij Sinister ieder schrikmoment verpest door twee zestienjarigen die elkaar wilden overtuigden dat ze totaal niet bang waren.
Toch wilde ik het bij It Follows graag nog een keer proberen, door die fijne trailer en laaiend enthousiaste recensies van respectabele media. Wat een goede keuze. De film was vanaf seconde 1 raak. Mooie proloog, waarna het hoofdverhaal begon met heerlijke sfeer. Ongelooflijk knap dat de maker het gevoel achtervolgd te worden heeft weten te vangen. De bioscoopzaal was amper gevuld, maar de bezoekers die er waren waren bovendien allen mee.
It Follows is de reden dat ik mezelf regelmatig aan horror waag. De kans op teleurstelling is veel groter dan de kans op succes, maar de zeldzame gevallen dat het lukt levert het een heerlijk intense filmervaring op. Wat dat betreft kan It Follows zich wat mij betreft meten met Martyrs en de beste afleveringen van American Horror Story. Uiteenlopende producties met één gemene deler: het heerlijk kille, verstijfde gevoel in je ruggengraat.
jerry r
ik had zo gehoopt op een goede film maar de film stelt mij toch wel teleur.
de film wil een beetje de sfeer van HALLOWEEN / THE RING / A NIGHTMARE ON ELM STREET
na doen maar dat leukt niet zo goed.
net als je denkt nu gaat het gebeurt stelt het niks voor.
( en gekluisterd aan de stoelen zitten ) NOU ECHT NIET HOOR
Mr Grey
Wat een waardeloze film en einde v.d. film.
Maken ze hier zoveel reclame voor op tv?
janneke101208
Heb deze film nog niet mogen zien, maar wat me opvalt is dat de meningen extreem over de film verschillen! De een vind de film geweldig, de ander vind t helemaal niets. Ik denk dat je er een liefhebber voor moet zijn, dat retro achtige..
Mijn interesse is in iedergeval gewekt!
Helaas speelt deze film niet in een bioscoop die hier in de buurt ligt, dus dat word wachten totdat ie in de verhuur zit.
Apart ook dat de film maar in 11 bioscopen en (nu nog maar in 9!) draait.
Misschien n hele stomme vraag, maar weet iemand waar dat mee te maken heeft?
Ben wel héél erg nieuwschierig na it follows!
Chainsaw
Eindelijk een horror die het net even anders doet. It Follows is een film die door velen misschien als saai kan worden bestempeld, maar ik was juist erg blij met de toonzetting. In plaats van een hele reeks schreeuwerige jumpscares (waar we de laatste jaren echt mee doodgegooid worden in horrorfilms) gaat deze film geleidelijk aan onder je huid zitten. Ook al gebeurt er niet veel en is de film erg traag opgebouwd, je zit als kijker voortdurend op het puntje van je stoel, omdat je steevast voelt dat er iets aan de hand is. Het trage helpt de film daar juist enorm bij.
Naast het gebrek aan jumpscares is het ook een verademing dat de personages een keer sympathiek genoeg zijn. Geen geile en domme tieners met modeshow- looks, maar de gewone boy and girl next door. Zoals Carpenter en Craven destijds wisten te casten in hun klassiekers. Over Halloween en Nightmare on Elm Street gesproken, de film lijkt in zekere zin veel op die meesterwerken. Vooral door de Carpenter- achtige muziek en setting en de sfeer en mysterieuze plot dat een flinke Nightmare on Elm Street- vibe heeft. Regisseur Mitchell heeft zich duidelijk laten inspireren door de beste. Als laatste is de eenvoud en het mysterieuze van de plot erg aangenaam. Ergens verwachte ik tijdens de derde akte zo'n scène waarin iets wordt uitgelegd, maar gelukkig bleef dat volledig achterwege.
4 sterren.
Malick
Een intrigerende double bill: Lost River + It Follows. Denk dat beide films qua productietijd niet door elkaar beïnvloed kunnen zijn maar ze hebben wel dezelfde grootvader. En wat is Detroit momenteel 'hot' zeg. Jim Jarmusch filmde daar ook zijn laatste film. Ben niet de enige die dat opviel want de NRC schreef er vorige maand een stuk over.
Mochizuki Rokuro
Ja Detroit is hier perfect.
Ik wist vooraf niet dat de film zich in Detroit speelde, maar dat wordt snel duidelijk en geeft de film ook een goeie feel.
McSavah
Grrr, artikel is locked.. Wel interessant!
Hier kan je het artikel ook vinden, op de tweede pagina.
De rol van Detroit is ook in It Follows inderdaad niet te onderschatten. Vond hier de (horror)genre-elementen alleen niet goed uitgewerkt, terwijl de film verder juist erg naar mijn smaak is.
danuz
Thanks, sowieso zag ik dat je (op de website van NRC) 15 artikelen kan lezen alvorens je tot betaling overgaat
Had ik dat nou eerder geweten, lees de site dagelijks, maar sla de betaal-artikelen per definitie over..
Ramon K
Nee man. Clue van het verhaal is:
Neem voorzichtig afscheid van je jeugd, accepteer dat je volwassen wordt en realiseer je (en accepteer) dat aan het eind van de rit de onvermijdelijke Dood wacht.
Best een diepzinnige horrorfilm dit. Een coming of age film. Je zou eens moeten letten op de dialogen die de tieners voeren of letten op de plekken waar de jongeren telkens heenvluchten. Let op de afwezigheid van ouders en vraag jezelf af waarom die camera toch mijmerend inzoomt op oude familieportretten. Dan valt er toch echt een subtekst te ontdekken....
acsaczy
Deze mysterie gaat diep. Wauw. Ik noem het mysterie omdat voor mij niet perse eng is (maar dat kan het voor anderen wel zijn!) Ik vind het ook een vernieuwend concept in deze tijd gemaakt maar met een 80's tintje.. Alleen het einde snap ik niet.. er loopt alsnog iemand achter hun aan lijkt het en dan is het afgelopen??
De afwezigheid van de ouders wordt ook benoemd tussen neus en lippen door door de kids trouwens. Denk dat juist de afwezigheid er is zodat het niet te langdradig wordt en de focus ligt gewoon simpel op de belevenis van de jongeren.
johnhendrikos
mysterie gaat helemaal niet diep. Sloeg nergens op, nergens spannend , einde sloeg ook nergens op.
Een s.o.s die je volgt. (seksueel overdraagbaar spook). Sorry, maar sloeg nergens op.
Pazmaster
Het gegeven is best grappig, maar het blijft een B film met matige special fx. Het acteerwerk kan ermee door en ook het sfeertje is redelijk. Jammer dat "het" kan worden doorgegeven door het hebben van seks, net als een soort dodelijke geslachtsziekte. Dat haalt de film toch een stuk naar beneden. Verder best leuk voor een keer maar toch weer niet de goede horrorfilm waar ik op gehoopt had.
Jeffrey050
Het mag dan wel diepzinnig zijn, een seksueel overdraagbare spook is natuurlijk lachwekkend.

Vijf moderne horrorfilms die het niet hoeven te hebben van jumpscares

The Devil and Daniel Johnston

Lost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley's Island of Dr. Moreau
Documentaire, 2014

Dear Zachary: A Letter to a Son about His Father
Documentaire / Biografie, 2008
strandjachtbovennatuurlijkvriendenvisiontienermeisjeschooldetroit, michigankwaadaardigvoyeurismeyoung adultfollowedstd