Genre: Drama / Mystery
6,5 (599)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 3 mei 2001
Plot AmnesiA
Alex is een 28-jarige fotograaf die om mysterieuze redenen niet meer in staat is mensen te fotograferen. Wanneer zijn tweelingbroer Aram hem onverwacht opbelt omdat hun moeder ernstig ziek is, vertrekt hij naar het familielandgoed AmnesiA. Onderweg blijkt het meisje Sandra in zijn auto te zitten. Thuis lopen de spanningen tussen Aram en Alex steeds hoger op. Een duister geheim blijkt de oorzaak te zijn van de slechte broederband. Daarnaast is er ook nog de kompaan van Aram, Wouter, die tijdens een schimmige deal gewond is geraakt.
Alex
Esther
The Doctor
Woman in Flashback
Girl in Bed
AmnesiA is een merkwaardige film.
De personages zijn allemaal apart en de dialogen vaak absurd, maar dat maakt de film interessant.
Fedja van Huêt speelt beide tweelingbroers en hij doet dat ontzettend goed. Hij doet dat op zo'n manier, dat de twee broers makkelijk uit elkaar zijn te houden. En dat is toch wel knap, want de broers hebben vrijwel hetzelfde kapsel. Door een andere gezichtsexpressie worden het twee verschillende personen.
Carice van Houten speelt een onzeker, maar aandoenlijk meisje. Ook haar spel is overtuigend. Theo Maassen ten slotte speelt een malloot. Zijn speelfilmdebuut smaakt naar meer.
Het verhaal is min of meer ondergeschikt. Er wordt alleen langzaam aan duidelijk, wat er in het verleden is gebeurd met de tweelingbroers. Er hebben in hun jeugd enkele tragische gebeurtenissen voltrokken.
Mijn eindoordeel: het verhaal is wat rommelig, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de absurde karakters en dialogen en het overtuigende spel van de acteurs.
neo
ik vond de film in het begin een beetje dom,want er werd een beetje erg houterig geacteerd.na het domme begin komt er steeds meer leuke humor in het verhaal.de film is een soort comedy,waar steeds meer thrillerelementen door heen gaan lopen.fedja van huet speelt een goeie dubbelrol van 2 broers.de slechte broer is echt heel goed oor hem neergezet.ik heb soms ook zitten lachen,vooral om de grappen van de gangstervriendjes van aram.het einde is trouwens goed en ook erg verassend.ook aardig geregisseerd door martin koolhoven,die jullie wel kennen van suzy q en de grot.
cornelis
Houterig geacteerd? You must be kidding! Dat het niet op GTST lijkt was voor mij juist prettig. Hyperrealisme, niks houterig. Mooie gestileerde film. On-nederlands, al klinkt dat tegenwoordig wat cliché, maar ik bedoel daarmee dat het een soort film is dat je in NL niet gemaakt ziet worden.
Niet dat het er toe doet, maar deze film is dus wel in de bios geweest. Er zijn welgeteld 2100 mensen naar deze film geweest... Op zich zonde, want het is best een goede film. (bron: http://www.nederlandsespeelfilm.com/AmnesiA.html)
cornelis
Overigens is de film in de bios inderdaad nogal ondergesneeuwd, maar de videoverhuur doet het prima (er was sprake van top5, maar ik weet niet precies waar, wanneer en hoe).
Overigens won Fedja van Huêt een Gouden Kalf voor zijn dubbelrol in deze film.
dttom
er was niet echt iets anders bij godzilla dus nah laat ik maar is een gok wagen en deze film huren aangezien iedereen hem hier zo goed vind. Maar ik vond er niks aan, schoot niet op. Erg saai en er gebeurd eigenlijk ook niks bedoel die flashbacks weet je allang wat er gaat gebeuren maar het duurt maar en duurt maar en dan nog het eind. Ik zal wel iets gemist hebben maar het eind maakt mij niks duidelijk. Dus legt iemand mij het uit?? En waar komt dat mens nou vandaan dan?? Dus 1,5 ster voor het acteren want dat was wel goed maar voor de rest geen zak aan.
Treffende omschrijving Geronimo. Ben ik het mee eens.
geronimo
- 1955 berichten
Dank u.
Maar waarom precies loopt Aram op blote voeten?
Jos2
Nu op DVD, las ik net. Met een making of van Theo Maassen erbij. Op de Nore Heroes DVD box
tovenaar
Dat zorgt ervoor dat ik in 1 keer heel erg benieuwd ben naar deze film
Mik
Ja maar "Grote Valk" Vond Wild at Heart ook
En jij en ik niet helemaal
Sjan
Erg sterke nederlandse film. Boeiend tot het eind. De speelduur is precies goed om het verhaal goed duidelijk te maken (met de sterke flashbacks). Erg sterke dubbelrol van Van Huet en de twee mannetjes die de tweeling jaren daarvoor speelt (ook een dubbelrol). Erg grappige stukken en dwaze gebeurtenissen maken er ook nog een komische film van (vooral de stukjes met Maassen waren erg grappig). 4*
herman78
Ik vond De Grot van Koolhoven een stuk beter, eigenlijk...
Jordy
ik baal een beetje dat ik deze film nergens kan vinden... kopen gaat me ook weer wat ver (als ie al ergens te koop is)
Jordy
Ja dat huren is dus een beetje een probleem hier in Hilversum, maar mooi dan zie ik 'm dan wel
Jordy
Nou toch nog het dvd'tje ergens vandaan weten te halen.
Sja. In het begin was ik erg onder de indruk. Paar prachtige shots, leuke rollen van Van Huet en Maassen. Langzaam zakte m'n interesse echter steeds verder weg. Er gebeurt gewoon minstens de helft van de tijdsduur van de film niets noemenswaardig. Heb de film 10 minuten geleden gezien, en kan me nu al alleen nog het eerste en het laatste kwartier herinneren.
De kunstzinnige shots begonnen me een beetje tegen te staan, kreeg een beetje de indruk van een mislukte Lynch-imitatie. Al die geforceerd "aparte" figuren ook, vooral de gangster met z'n dochter (?) vond ik er een beetje met de haren bijgesleept.
Op het einde veert de film nog wel flink op, het einde vond ik erg mooi. Interessant om een keer te zien, maar had er meer van verwacht.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Werk ohne Autor