• 9.376.945 stemmen

Met onder meer: Nicolas Cage, Laura Dern en Willem Dafoe

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 14 september 1990

Plot Wild at Heart

"A wild and crazy love story."

Sailor (Nicolas Cage) wordt ontslagen uit de gevangenis en wil met zijn vriendin (Laura Dern) naar Californië. Haar moeder is hier fel op tegen en stuurt een huurmoordenaar achter hen aan om Sailor uit de weg te ruimen. Niet alleen omdat hij haar dochter van haar afneemt, maar ook en vooral omdat Sailor meer weet over iets wat in het verleden is gebeurd.

avatar van AC1

AC1

startkabels schreef:

Het was eigenlijk, maar een simpel verhaaltje.

Het is een hedendaagse herwerking (satirische variatie) van The Wizard Of Oz.

avatar van ossman1987

ossman1987

minste lynch tot nu toe

komt vooral doordat de muziek en de typetjes niet altijd even sterk waren.

die misten toch allemaal net iets.

verder was de romance tussen cage en dern ook niet bepaald een hoogtepunt.

avatar van chevy93

chevy93

De een vind het geweldig, de ander haalt er zijn schouders bij op. Zo zal het grotendeel van de kijkers over deze film in zitten. Ik hoor bij de laatste categorie. Daar waar Mulholland Drive en Lost Highway (geen vergelijkingen, het zijn gewoon de enige 2 Lynch-films die ik heb gezien) buiten een geweldig plot ook nog een sfeer hebben om je vinger bij af te likken, heeft Wild at Heart geen van beiden. Hiermee wil ik niet zeggen dat de plot slecht is of dat er geen sfeer in zit, maar wel dat ik er niet optimaal van geniet. Het verhaal is opzich nog wel leuk, maar het gaat vooral om de zijwegen die Lynch inneemt vanaf die "Yellow Brick Road". Die ouders konden me bijvoorbeeld echt niet boeien. Dat ze achter hun aan gaan, is nog wel ok, maar al die nutteloze afdwalingen konden me voor geen meter boeien. En die scènes met die SM(?)-rituelen? Waar ging dat over?
Ook sommige zijplotjes waren wel leuk, maar waar ik achteraf een leeg gevoel bij kreeg. Het auto-ongeluk en die boze heks zijn daar de beste voorbeelden van. Waarom is mijn vraag. Waarom zat dat in de film?

Tot zover het negatieve gedeelte, want er zaten ook zeker nog goede dingen in de film: Laura Dern. Prachtige vrouw! Die ogen... . Nicolas Cage speelde wel erg theatraal, iets waar ik wel erg aan moest wennen, maar uiteindelijk pakte het leuk uit. Een soort mini-Elvis was het zeker. De scène tegen het einde ("What do you faggots want?") vond ik ook leuk. En vooruit, die bankoverval was ook wel iets waar ik een raar gevoel bij kreeg, maar wel een leuk raar gevoel. Zo lelijk als hij was en zo raar als het afliep. De hond die met de hand van die bewaker wegliep. En hij die z'n hoofd er gelijk afschiet.
Het is overigens niet echt een film om plus- en minpunten aan te wijzen. Het is meer een gevoelskwestie, net zoals bij de andere 2 Lynch die ik gezien heb. Het gaat om het gevoel achteraf en het is geen opsomming achteraf. Niet dat dat normaal het geval is, maar normaal kan ik enigszins beredeneren in de zin van: Was de muziek/het verhaal/de personages/het acteerwerk/de sfeer goed? Bij Wild at Heart werkt dat op de een of andere manier niet. Het is alleen het totaalplaatje dat telt.

Hoogtepunt van de film: De (mentale) verkrachting. Ik had de scène al eens eerder gezien, dus de verrassing was er helaas een klein beetje af, maar het blijft een ijzersterke scène.

Een film die op een aantal punten zeker beter had gemoeten, maar wellicht is het een film waar je aan moet wennen. Zowel qua sfeer, als op verhalend gebied.

avatar van Spetie

De eerste kijkbeurt van Wild at Heart heb ik telkens maar weer voor mij uitgeschoven. Waarom weet ik eigenlijk niet, want Lynch bevalt me over het algemeen goed. Ik heb de film al ruim twee jaar in bezit, maar telkens gaf ik een andere film de voorkeur. Gisteravond was Wild at Heart dan eindelijk aan de beurt.

Hoewel ik films als Mulholland Drive en lost Highway wel duidelijk beter vind, is Wild at Heart ook een behoorlijk leuke film. Ja leuk inderdaad, want ik heb toch best een aantal keren kunnen lachen, iets wat ik tot nu toe eigenlijk nog nooit meegemaakt heb bij een film van Lynch. Wild at Heart is een film die moeilijk te omschrijven is. Eigenlijk is het een soort van extreem overdreven, romantische komedie met een verhaallijn dat in de verte een beetje lijkt op The Wizard of Oz.

Wat me wel beviel aan Wild at Heart waren de hoofdrolspelers. Zowel Cage en Dern spelen lekker overdreven en doen dat erg goed. Cage probeert een soort van moderne Elvis Presley te zijn, wat hem aardig lukt en heeft een goed gevoel voor humor. Dern speelt een behoorlijk verleidelijke vrouw en ziet er geweldig uit. Ik heb nooit wat aantrekkelijks gezien in Dern, maar na deze film kom ik op die mening terug. Verder is ook de rol van Willem Dafoe erg goed en is zijn geestelijk verkrachting van Dern een sterk stukje cinema.

Ja Wild at Heart is weer zo’n typische Lynch-film. Bizarre momenten, een fijn sfeertje, en een prima soundtrack. Toch weet de film me niet zo te pakken als enkele van zijn andere films. Weet eigenlijk niet zo goed waardoor dat komt. Ja ik had de film moeilijker verwacht, maar dat valt allemaal reuze mee, want de film is op zich redelijk rechttoe rechtaan. Zeker een leuke film, maar Lynch heeft gelukkig ook al bewezen nog wel een stuk beter te kunnen.

avatar van Flavio

Flavio

Zo het werd tijd deze weer eens te herzien. Erg leuke film met heel veel bekende gezichten (waaronder de verrukkelijke Sherilyn Fenn en een bizarre cameo van Crispin Glover). Cage en Dern zijn een prima koppel en Defoe natuurlijk een geweldige gluiperd, maar ook de andere rollen zijn heel goed, veel gestoorde figuren zoals je in een Lynch mag verwachten.

Maar Wild at Heart is meer dan een rariteitenkabinet, het is een mooi verhaal over onvoorwaardelijke liefde, al is het natuurlijk dik aangezet en met veel ironie. Eigenlijk meteen zin hem weer te gaan kijken en dat heb ik zelden.

avatar van xxc

xxc

Net allemaal iets té.

Het duurde lang.. voordat ik deze film opzette. Heerlijk dat gevoel dat je dan naderhand hebt, dat je hem toch bekeken hebt alhoewel je er enorm tegenop zag.

Op zich is het allemaal niet verkeerd. Het verhaal, de manier waarop.. Maar het is gewoon niks voor mij. Ik kan begrijpen dat veel mensen deze film waarderen en goed vinden, maar mij wist ie gewoon niet te overtuigen. Ik heb het eerste uur volgehouden, dat ik het nog boeiend vond, maar na dat uur begon ik me toch wel af te vragen hoelang deze film zou gaan duren.. Het eindigde dan ook met dat ik de minuten aan het aftellen was.

Acteerprestaties zijn natuurlijk in orde.. Daar hoef ik denk ik niet veel woorden aan te verspillen.. Nicholas Cage nog in zijn jonge jaren..

De moeder van Lula word ook erg goed gespeeld. Echt gemeend.

Zoals ik hieronder ook een aantal keer gelezen heb: waarom zitten de goede en de slechte heks in deze film? Ik begrijp het nut er niet echt van, en ik kan niet zeggen dat het de film op welke manier dan ook verbeterd.

Opluchting dat ik hem gezien heb, maar ik zal hem hoogstwaarschijnlijk snel vergeten.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

Mooie cover!!

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Had ergens gelezen dat de stijl in deze film erg veel op die van Tarantinofilms lijkt (andersom dan eigenlijk, want Tarantino maakte later pas Reservoir Dogs). Na een paar scenes gezien te hebben snap ik het best wel. Bepaalde shots en camerabewegingen.

avatar van DragQueen

DragQueen

Een van de minste films van David Lynch. Het verhaal is absoluut niet slecht. maar mist die typische feel, Die Lynch altijd aan zijn films meegeeft. Verder wordt er degelijk geacteerd door Cage en Dern. De chemie tussen beiden is goed. Geen hoogvlieger, maar toch erg onderhoudend. 3 Sterren.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Sterke film zeg! Typisch Lynch weer met van die eigenaardigheden zoals het personage dat Dafoe speelt en The Wizard of Oz. . Verder puike acteerprestaties en een sterke sfeer. Top!

avatar van Hans S.

Hans S.

Ik heb mij na lange tijd maar weer eens aan een Lynch gewaagd. Helaas, ook deze film vind ik weer ontzettend klote. De randvoorwaarden voor een goede kijkervaring waren er verder ook niet bepaald naar, moet ik eerlijk bekennen. Vooraf werd ik doodgegooid met teksten die beschreven hoe uniek en 'cult' deze film was en tijdens de film zat er iemand naast me constant in mijn oor te tetteren dat hij het allemaal geniaal en hilarisch vond. Blegh. Dat voedde ongetwijfeld mijn afkeer tegen deze film, al zal mijn waardering hetzelfde zijn als ik deze troep zielsalleen op mijn kamertje had bekeken.

Ik kan hier gewoon echt helemaal niets mee. Er worden je een goed aantal vervelende personages voorgeschoteld die stuk voor stuk acteren als een stel toneelspelers die eens in de maand mogen opdraven om een show op het plaatselijke toneel in hun dorp te mogen opvoeren. Dit is misschien 'zo bedoeld', maar het werkt totaal niet. Tel daarbij op dat de muziek ook nog eens oorverdovend slecht is en dat deze op compleet verkeerde momenten ingezet wordt. Helaas ontbreekt er ook nog eens een verhaal, althans, een verhaal dat mij die weggegooide twee uur kon bekoren. Verder is de humor van een laagdrempelig niveau. Ik kan echt niet uit mijn dak gaan van een aantal flauwe quote's over slangenleren jasjes en Cage die heter is dan Georgia's asfalt. Whatever.

Zeldzaam kut.

avatar van Reinbo

Misschien had je die persoon die in je oor aan het tetteren was effe moeten wegsturen... Lijkt me nogal irritant tijdens het kijken van een film.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Mooie avatar, Hans S.!

En inderdaad: tetterende mensen horen geen films (mee) te kijken, hoe goed ze de film verder ook vinden.

avatar van black swallow

black swallow

Natuurlijk is dit een schitterende film, zelfs na de 15e keer kijken...

avatar van K. V.

K. V.

Het is zeker één van de meer toegankelijkere David Lynch films.

De cast deed het goed, al vond 'k dat de moeder (trouwens ook de echte moeder van Laura Dern) eerder aan overacting deed Naast Nicolas Cage was ook Willem Dafoe een erg opvallend figuur

Het valt ook op dat veel van de cast vaak terugkeer bij David Lynch, denk maar aan Laura Dern, Grace Zabriskie, Sherilyn Fenn, Sheryl Lee, ...

Verder zaten er ook verwijzingen naar "The Wizard of Oz", maar het paste wel bij de film.

Ook was the making-of interessant om eens gezien te hebben.

'k vond de film zeker de moeite om eens gezien te hebben. De speelduur zat goed en het verhaal boeide wel, al zijn het vooral de verschillende personages die het af maken.

avatar van Curriculum

Curriculum

Absurde personages, die willekeurig verschenen, de dansende vrouw, de piepende oude man. De rituele huurmoordenaars.

Die van Willem Dafoe, vond ik nog het vreemdst, afgezien daarvan was het wel een leuke film, met enkele verwijzingen naar The Wizard of Oz.

avatar van gauke

gauke

Deze roadmovie is In de kern een flamboyant liefdesverhaal, een moderne Romeo en Julia, dat zich afspeelt in een duistere, verziekte, groteske en gewelddadige wereld, vol met twisten en gevechten. Het script staat als een huis en er wordt een verhaal verteld, voorzien van komische noten. In tegenstelling met ander Lynchfilms zijn er slechts enkele zaken waarvan je denkt: "waar ging dat eigenlijk over". De seksscènes zijn even intens als de zwaar romantische jonge Cage die Elvis Presley imiteert. En 'Wild at Heart' is vooral ook een film voor mensen die van roken houden.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Lynch heeft van mijn part één miskleun in zijn unieke oeuvre en dat is deze Wild at heart. Teveel los zand, teveel geschreeuw, geen moment sleepten Nicolas Cage en Laura Dern mij mee in hun odyssee.

Wild at heart is een opzichtig trucje van een maestro die zijn filmkunst op dat moment nodig moest vernieuwen.

Uitgerekend deze wint dan de Palm D'Or. Eén van de grote raadselen in de filmkunst.

avatar van triqo

triqo

Blijft een leuke film, al vond ik hem bij herziening minder sterk dan voorheen.

De rol van Dafoe blijft iig net zo indrukwekkend en was voor mij al een reden om hem weer te herzien.

Toch een film waarvan er een aantal scenes inzitten die me altijd bij zullen blijven al kan het als geheel niet echt tippen aan later werk van Lynch.

avatar van ORIGIN

ORIGIN

• 2007 stemmen

Classic!

avatar van shrink

shrink

Zeer matige film. Ik dacht eerst dat ik naar een jaren 70 film zat te kijken, maar hij is uit 1990. De film heeft de tand des tijds niet goed overleefd. Het verhaal en het stelletje waren wel OK, alleen enkele acteurs waren echt slecht. Vooral de moeder slaat helemaal nergens op. Ook kwam er soms humor langs die helemaal nergens op sloeg. Die hond met die hand bijvoorbeeld. De passie werd echter wel goed vertaald.

avatar van Reinbo

Hebben we toch een ander gevoel voor humor. Moeder was hilarisch, bovendien genomineerd voor een oscar. En die hond was natuurlijk geniaal. Typisch Lynch. Verder heerlijk sfeertje en terechte Palmwinnaar.

Zin in herziening.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

En niet te vergeten Perdita Durango , staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

al kan het als geheel niet echt tippen aan later werk van Lynch...

Aan vroeger werk als The Elephant man en Eraserhead ook niet echt.

Wild at heart is gewoon dé misser van Lynch.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Hoe smaken kunnen verschillen

Voor mij is dit de beste Lynch na Lost Highway.......

avatar van Reinbo

Beste Lynch met afstand, daarna werd het voorsl herkauwen.

avatar van BBarbie

BBarbie

David Lynch en ik: dat klikt van geen kanten. Ik vind het allemaal pretentieus, mystiek geknutsel. Zo van kijk mij eens, kan ik niet heel aparte films maken en ik gooi er bovendien lekker wat bloot en bloed (mooie alliteratie trouwens, vind ik zelf) tegenaan, dan komen de kijkers vanzelf. Van mij had Lynch zich de moeite kunnen besparen.

Van de samenwerking tussen Diane Ladd en haar echte dochter Laura Dern ben ik trouwens nog maar zelden onder de indruk geraakt, hoewel ik moet toegeven dat beiden in deze film boven hun normale doen uitstijgen. Nicolas Cage heb ik eigenlijk nog nooit op een bijzondere acteerprestatie kunnen betrappen.

Vier * voor de cinematografie en de mooie soundtrack, maar twee * aftrek voor het waardeloze verhaal, de hoogdravende dialogen en de visuele liflafjes. Met name aan de verwijzingen naar The Wizard of Oz heb ik mij geërgerd.

Ik ben nog één Lynch film liggen (The Straight Story). Ik ben benieuwd, maar mijn verwachtingen zijn bij voorbaat niet hoog gespannen.

avatar van starbright boy

BBarbie schreef:

Laat nou net The Straight Story dit allemaal niet hebben.

Vind Lynch trouwens goed, maar deze doet het ook niet voor me. Ook voor mij het minste wat ik van 'm zag.

avatar van Reinbo

Ik ken juist zeer weinig films van Lynch met bloed en bloot.....

avatar van jawaka

jawaka

Dat kon inderdaad wel wat meer!

Trouwens,

alsof je met aparte films een groot publiek trekt.

Integendeel juist!