• 9.378.082 stemmen

Met onder meer: Héloïse Godet, Kamel Abdeli en Richard Chevallier

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 29 januari 2015

Plot Adieu au Langage

Een getrouwde vrouw en een vrijgezelle man ontmoeten elkaar. Ze hebben elkaar lief en maken ruzie. Ondertussen loopt er een hond buiten rond. Seizoenen gaan voorbij. De man en de vrouw ontmoeten elkaar weer. De hond is in hun midden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Adieu au langage (2013) plotomschrijving : synopsis on mubi.com

ghostman

Daniel Ludwig over Adieu au langage (2013) : " Godard’s screenplay leaves all sorts of other questions open as well. Alongside sibylline texts and the master’s own handmade collages and images, the screenplay is wildly, chaotically, wonderfully suggestive, an artwork. "

fandor.com

ghostman

Ik heb van Fabrice Aragno ( en Jean-Luc Godard ) een e-mail ontvangen met het verzoek om de door mij geüploade ' teaser ' van Adieu au langage op YouTube te verwijderen . Ik heb de ' teaser ' op hun site gevonden , maar deze versie was niet bedoeld voor de publiekelijke release .

ghostman

Overigens , de film is nog niet af . Momenteel zijn ze bezig met de opnames van het tweede deel ( jaar 2 ) van Adieu au langage . Deel 1 hebben ze geschoten met de Canon EOS 5D ( dubbel ) . Dat deel is zo goed als af ! Deel 2 zijn ze momenteel aan het opnemen met de Canon EOS-1D C ( dubbel ) en twee kleine 3D-cams van Sony en Fuji .

avatar van starbright boy

Godard in 3D!

ghostman

Eindelijk toegevoegd , bedankt !

Het lijkt me beter als al mijn berichten over deze film bij Godard-topic hiernaartoe worden verplaats ...

ghostman

Thierry Fremaux over Adieu au Langage (2014) : " It's an act of cinema, it's a poem. It is in relief, it's in 3-D. Jean-Luc Godard doesn't stop being modern " . bostonglobe.com

Met ' modern ' bedoelt hij volgens mij vernieuwend / grensverleggend . Ben benieuwd wat hij bedoelt met ' in relief ' of beter gezegd hoe het eruit ziet ...

ghostman

Huh , wat gebeurt er nou ? Waar zijn mijn berichten gebleven ? Wilde alleen maar de officiële trailer met jullie delen .

Adieu au langage (2014) (trailer)

ghostman

De (pos)impressionistische stills ( à la Renoir & Monet , maar ook à la Cézanne , Gauguin en Van Gogh ) zien er werkelijk fenomenaal uit ! Net alsof schilderijen van Monet en Gauguin tot leven komen . Kan niet wachten totdat ik dit in 3D mag aanschouwen !!!

Press kit download (PDF) : www.festival-cannes.com

ghostman

Nog een dagje en dan is het zover , want morgen gaat Adieu au langage (2014) eindelijk in première !

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Oh my God(ard)

avatar van timmienoelie

timmienoelie

Tell me more!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Een aaneenschakeling van sketches, historische references, citaten, kleurspoelinkjes, segmenten van klassiekers en 'originele' zelfgeschoten segmenten. Godard pusht 3D tot hoogtes die we nog niet gezien hebben van de technologie, ingenieus gespeel met taal, innovatief audio- en kleurengebruik en visual trickery zorgen voor een verstoorde perceptie en de zintuigen worden serieus op de proef gesteld. Een aspirientje nadien zal van pas kunnen komen.

Godard is Godard. Innovatief en tegendraads. Wie durft te stellen dat Godard 'het' niet meer heeft zou daar best op terug mogen komen.

avatar van Auke Briek

Auke Briek

Naomi Watts: klinkt goed! Ben nu toch wel heel benieuwd.

Weet iemand toevallig of deze film nog ergens gaat draaien in de Benelux (op een festival misschien)? Ik weet dat er geen bioscooprelease zal zijn in Nederland, maar ik wil hem toch graag nog een keer in 3D bekijken en heb de screening van Film by the Sea helaas misgelopen.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ah, je maakt me nieuwsgierig NW. Zag al wel beelden in de trailer, met opvallend kleurgebruik. Erg benieuwd ook naar de 3d, alleen nog eens bekijken waar ik dat ga kunnen zien.

ghostman

Het is gewoon heel erg simpel : " there is cinema before … and there is cinema after … " .

Adieu au langage (2014) is typisch zo'n monumental meesterwerk !

***** / *****

avatar van Malick

Malick

Auke Briek schreef:

Vooralsnog alleen op het aanstaande Filmfestival van Gent in oktober.

avatar van Auke Briek

Auke Briek

Bedankt! Ik ga eens kijken of ik daar bij kan zijn.

avatar van misterwhite

misterwhite

Gezien op Film Fest Gent. Ik kan hier niet zoveel over vertellen omdat de film een soort persoonlijke beleving is. De ene zal dit een pretentieus gedrocht vinden terwijl een ander praat over abstracte kunst. Ik vind dit een mooi voorbeeld van alles uit de kast halen wat het medium film in staat is. En dan vooral gebaseerd op 3D.

Het is een soort beeldenstorm/collage die uiteindelijk een klein verhaal wilt vertellen. Maar Godard wil eigenlijk gewoon de hele tijd spelen met de perceptie van de kijker. En dat doet die goed. Het verhaal wordt dus compleet tegen de achtergrond gedrukt en je krijgt allerlei vreemde beelden te zien.

Voor mij werkte dit erg goed en was continue gefascineerd door dit project. Hoop het zelfs nog eens terug te kunnen zien. Een klein nadeel aan de film, het levert een stevige hoofdpijn op en het doet echt deugd als je de 3D bril kan afzetten. Maar voor de liefhebbers: heb alles over voor de kunst!

misterwhite schreef:

Voorlopig heb ik dit artistieke meesterwerk ook maar 1 keer in 3D gezien , al zou ik dit filmische wonder vaker in 3D willen zien. En ik ben ook van mening dat je Adieu au langage (2014) minstens 1 keer in 3D gezien moet hebben , want er zijn enkele scènes die in 2D gewoonweg niet echt functioneel zijn .

Als ik Adieu au langage (2014) tussen andere werken van JLG zou moeten plaatsen , dan is dit kunstwerk voor mij als het ware een kruising tussen ( en tegelijkertijd ook het verlengde van ) 'Je vous salue, Marie' (1985) , Nouvelle vague (1990) , Histoire(s) du cinéma (1998) en Éloge de l'amour (2001) !

Het abstractie niveau , de narratieve storytelling en het minimalisme doen mij vooral denken aan 'Je vous salue, Marie' (1985) .

De film is op een zeer abstracte ' avant-gardistische ' wijze in elkaar gemonteerd dat doet denken aan een stroming genaamd ' het kubisme ' die we kennen van de kunstenaars als Paul Cézanne en Pablo Picasso .

Verder is de fotografie op een zeer (post)impressionistische ' cinéma vérité ' wijze tot uiting gebracht , à la Paul Cézanne en Claude Monet .

Dus : het impressionisme + het kubisme = Adieu au langage (2014) !

Vanaf 29 januari 2015 in de bioscoop (Contact Film)

ghostman

Sinds gisteren te bewonderen op Blu-ray ...

ghostman

Volgens mij heeft Godard zich laten inspireren door Spring Breakers (2012) . De structuur van deze film doet me sterk denken aan de structuur van Adieu au langage (2014) . En dan heb ik het met name over de flashbacks , flashforwards en vooral de vele herhalingen à la Resnais en Kiarostami . Al zet Godard met zijn werk zelfs een stap vooruit dankzij z'n hypermontage . De film van Godard is veel meer experimenteel , metafysisch , fragmentarisch en abstract van aard , doordat Godard volgens mij twee verhalen parallel laat lopen en soms worden beide verhalen dan als het ware met elkaar vervlochten wanneer ze enkele malen elkaars wegen kruisen . Met als gevolg dat de kijker niet meer weet welk segment zich in welk universum afspeelt .

Net als de film van Harmony Korine kun je de film van Godard zien als een visueel gedicht , maar is Adieu au langage (2014) ook vooral een cryptische , metafysische en narratieve puzzel ( à la Nouvelle vague (1990) ) , zonder begin en zonder einde ...

For Ever GODARD !

ghostman

Hoort eigenlijk hier te staan :

ghostman schreef:

Het is moeilijk uit te leggen , maar ik doe mijn best !

Ik geloof dat je o.a. een bepaalde film metafysisch kunt beschouwen wanneer in een desbetreffende film metafysische / bovennatuurlijke / onverklaarbare gebeurtenissen plaatsvinden . Denk hierbij bijvoorbeeld aan films als The Fury (1978) van Brian De Palma of The Dead Zone (1983) van David Cronenberg .

Echter , er zijn ook films waarin een filmmaker meer aan het experimenteren is met tijdruimte of ruimtetijd concept , waardoor hij als het ware meerdere dimensies ( derde , vierde , vijfde etc. ) creëert . Denk hierbij bijvoorbeeld aan de films van Krzysztof Kieslowski , zoals Przypadek (1987) , Bez konca (1985) en La double vie de Véronique (1991) . Zo zien we in La double vie de Véronique twee ( 2 ) jonge vrouwen uit twee ( 2 ) verschillende werelden die ogenschijnlijk fysiek ( of toch wel ? ) niets met elkaar gemeen hebben , spiritueel gezien toch sterk met elkaar verbonden zijn door wat we niet kunnen waarnemen . En dat wat we niet kunnen waarnemen is metafysisch . Dus ook in La double vie de Véronique zijn er twee ( 2 ) verschillende verhalen die op een metafysisch niveau met elkaar verbonden zijn .

Het meesterwerk van Godard , Adieu au langage (2014) , lijkt wat dat betreft vooral op de films van Kieslowski . Godard lijkt ook hier met het concept ruimtetijd te experimenteren . Adieu au langage (2014) is niet alleen in 3D opgenomen , maar ook op een dusdanige manier gemonteerd dat er in de film ( is het eigenlijk een film ? ) meerdere dimensies ontstaan , en met meerdere dimensies bedoel ik echt meer dan drie ( 3 ) , vier ( 4) etc. . Vooral de hypermontage van Godard maakt het mogelijk dat er IN de film zelf meerde lagen en universa ontstaan . Adieu au langage (2014) is dan multidimensionaal , 3D , 4D , 6D , 8D etc. en dus metafysisch . Meer qua vorm dan inhoud !

Adieu au langage (2014) is een puzzel of beter gezegd een doolhof . De hypermontage voert vooral het tijdruimte / ruimtetijd concept effectief uit , maar ook hoe Godard zijn visie uiteenzet door middel van metaforen , associaties en allegorische verwijzingen die hij maakt , zorgt voor meerdere dimensies .

Godard gaat in zijn werk veel verder dan realiteit en fictie of het weglaten van essentiële feiten of niet alles laten zien of bepaalde aspecten juist heel erg vaag of overdreven karikaturaal tonen ( à la Pablo Picasso ) . Vooral hoe concrete en banale zaken worden afgewisseld door metaforen en associaties en hoe hij ze vervlecht is vintage Godard . Vlot , speels en ritmisch ...

avatar van John Milton

John Milton

Fascinerend hoe dit me absoluut niet trekt, na het zien van de trailer en enkele scènes. Maybe someday.

avatar van goongumpa

goongumpa

Audiovisueel erg interessant en Godard is nog steeds vernieuwend. Hij gebruikt hier allerlei verschillende camera's, 3D met deepfocus, vervormde DV-kleurtjes die pijn aan de ogen doen (maar op een lekkere manier!), enzovoort. Ook gek sounddesign met bewust gebruik van storingen, oversturing, wind op de microfoon en dik aangezette muziek die abrupt afgewisseld wordt met absolute stilte.

De flarden in deze film die puur op het zintuiglijke inzetten, sleepten me ook mee - met name de momenten met de hond in de natuur. Maar die woordloze momenten zijn zeldzaam en te kort, want 90% van de film wordt begeleid door theoretisch, filosofisch gebabbel dat me niets zei en mijn ervaring lichtjes vergalde. Dit is iets waar ikzelf bij Godard bijna altijd over val.

Vooral eentje voor de fans dus, maar ik ben toch blij dat ik weer eens wat radicaals en eigenzinnigs heb gezien.

avatar van goongumpa

goongumpa