Genre: Thriller / Mystery
Met onder meer: Gene Bervoets, Johanna ter Steege en Bernard-Pierre Donnadieu
Gesproken taal: Engels, Nederlands en Frans
Releasedatum: 27 oktober 1988
Plot Spoorloos
"Who Has Seen This Woman?"
Een jong stel is op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Tijdens een tussenstop bij een tankstation verdwijnt het meisje. Haar vriend, geobsedeerd door haar verdwijning, moet en zal weten wat er gebeurd is.
Raymond Lemorne
Gabrielle Lemorne
Manager (onvermeld)
Cashier (onvermeld)
sydney
Het einde van spoorloos is ieders afschuwelijkste nachtmerrie.
..TannemaaT..
Vond denk ik beste Nederlandse film
Komt vooral door antifijne einde
. . . * * * * . . .
jassonn
Mischien wel de beste Nederlandse film.En dat einde,is er iets gruwelijker dan dat. 4*
Zag hem vandaag voor 9 euro bij de FRS staan. Maar gauw meegenomen.
Goed nieuws! Hij was een tijdje niet meer leverbaar. Op de site van FRS is 'ie ook weer te bestellen.
jassonn
De beeldkwaliteit op de dvd die ik gehuurd had was trouwens niet echt goed,het trilde aan alle kanten.Mag voor de gene hopen die hem gaan kopen dat daar wat aan gedaan is.
saske
die heb ik hier in belgie nog nooit zien liggen.
spijtig, lijkt me wel een leuke film.
Erg sterke film, maar ik baalde als een stekker toen ik enkele maanden geleden in een filmrecensie las (welke is me nu even ontschoten) waar, het geweldige einde van deze film besproken werd. Dit kwam bij mij dus helaas niet als een verrassing, maar desalniettemin is het toch een sterk en o zo beangstegend einde.
Wellicht kwam het doordat ik het einde al wist, maar van echte spanningsopbouw kon ik niet spreken, aangezien je al vanaf bijna het begin kan zien waar het verhaaltje heen gaat. Ik denk dat ik dit veel minder had gehad als ik het einde niet had geweten. Spijtig dus...
Hij is weer verkrijgbaar bij de FRS hoor. Daar heb ik hem enkele weken terug gekocht. Zal wel op de site staan.
De Knip
Eindelijk eens gezien, ik vond het een sterke film.
Heerlijk gecast die Raymond. Het realisme wordt goed benadrukt en op het moment, dat de ontvoerder (Raymond) Rex ophaalt van zijn huis wordt de film steeds boeiender met een sterk einde.
****
SSeagal
Dat weet ik wel zeker, inderdaad zeer spijtig. :d
ToniMono
Deze film heb ik ruim 10 jaar geleden een keer op tv gezien en maakte toen al een behoorlijke indruk op me. Ik wilde 'm graag nog eens zien maar, ik wist alleen de titel niet meer... Ik herinnerde me alleen nog enkele fragmenten. Dankzij MM de titel kunnen achterhalen en gauw even de DVD besteld bij de firma "Breukhoven". De film staat wat mij betreft nog steeds als een huis. Zonder twijfel één van de beste Nederlandse films die ik ooit gezien heb. Verplicht kijken dus!
Ik vraag me af: is Spoorloos echt zo briljant. Wellicht zijn de meeste hoogstemmer geschokt door het einde dat iedereens grootste nachemerrie is, maar het geheel vond ik niet eens zo heel sterk. En ik kan zo tien Nederlandse films opnoemen diebeter zijn dan deze...
Quido
Maar jij wist al wat er ging gebeuren. De eerste keer wist ik dat niet en was ik onder de indruk (inderdaad misschien mede door het verbluffende einde). Maar ook de tweede keer was ik nog onder de indruk. Een goed inelkaar gezet verhaal, sterk geacteerd, indrukwekkende scenes en ik kon me goed inleven in Rex.
Ook vielen me weer verwijzingen op naar bepaalde situaties. Die kleine dingetjes die hier een grote waarde hebben, maken dit toch echt een goede film.
Kortom, ik blijf het echt een zeer sterke psychologische thriller vinden. En denk je zelf niet dat je de film beter kon waarderen als je de afloop niet had geweten de eerste keer? Je kijkt immers automatisch anders naar een film als je de afloop al weet.
Ik hou het mooi op 4.5*
tovenaar
Buiten de afloop is de film nog heerlijk, geweldige spanningsopbouw en meer. Maar als jij zo tien andere op kan noemen, dan zou ik als ik jou was gewoon die 10 anderen gaan kijken.
Ik heb wel meerdere films gezien, waarvan ik van te voren het einde van wist, maar meestal kon ik die wel waarderen. Wat ik alleen bedoelde te zeggen is dat mensen misschien zo van het einde onder de indruk zijn dat ze het verhaal met de spanningopbouw (die ik alleen in het begin van de film goed vond, dat zwaktte later helaas te veel af.) een beetje links laten liggen.
tovenaar
Ik wist het einde ook al (want had het boek gelezen), maar vond de film er niet slechter op worden.
Ik waarschijnlijk dus wel (ook door de afzakking van de spanningsopbouw).
Maar als een einde van een film zoveel invloed heeft op de gehele film, dat als je bijvoorbeeld al het boek gelezen hebt en je daardoor de film niet kan waarderen is de film dus niet geslaagd. Niet geheel geslaagd, want begrijp me niet verkeerd want het is totaal geen slechte film, alleen ik vind hem minder dan de meeste stemmers hier.
tovenaar
Ik zie ook wel meer, alleen vond ik dat niet genoeg. Ik zal hem binnenkort nog wel eens kijken, waarna ik met een definitief oordeel kom...
salvatore
- 1937 berichten
Het boek is echt zwaar goed. Is het een aanrader om hem dan nog te zien.. vaak hoor ik dat het als je het boek heb gelezen de film zwaar tegenvalt omdat het boek zo goed was. Weet iemand trouwens de titel van de engelse versie
Art
Natuurlijk moet je de film zien
En de Engelse versie heet The Vanishing. En dat is niet bepaald een aanrader. Spoorloos is dat wel en ik denk dat je er geen spijt van krijgt als je hem hebt gezien
Tha Flow
Het verhaal is natuurlijk briljant en ik heb het boek dan ook al een paar keer gelezen. Mede ook doordat deze zo dun is trouwens leest hij makkelijk weg maar blijft het wel boeiend. Het boek werd op school ook echt werkelijk door iedereen gelezen omdat die zo goed en dun was.
Maar dan de film. Ik heb eerst het boek gelezen alvorens ik de film aanschouwde en het is absoluut zo dat het boek beter is dan de film. Maar dat zegt nog niet dat de film slecht is. De sfeer uit het boek proef je zeer duidelijk ook in de film. De zoektocht van de man is wel aangrijpend maar als je het boek hebt gelezen weet je al hoe het eindigt en dat haalt wel iets van de spanning weg. Daarnaast kan de film ook een beetje indutten waar het boek juist spannend en aantrekkelijk blijft. Ik vond de film soms zelfs saai. Maar desalniettemin een stukje Nederlandse filmgeschiedenis die zeker ook aan te raden is.
edit: waarom is de alternatieve titel The Vanishing? dat is toch gewoon een andere film?
Quentin
cornelis
Dat is _ook_ de titel van de Amerikaanse remake die Sluizer maakte. Het was al eerder de internationale titel van Spoorloos.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Soy Cuba
Drama, 1964