Boyhood (2014)
Met onder meer: Ellar Coltrane, Patricia Arquette en Ethan Hawke
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 31 juli 2014
Bekijk via Videoland
Bekijk via myLum (Lumière)
Plot Boyhood
"12 years in the making."
Boyhood vertelt het verhaal van twee gescheiden mensen (Patricia Arquette en Ethan Hawke) die hun kind opvoeden. Centraal staat het leven van de 6-jarige Mason en de emotionele reis die hij aflegt vanaf zijn kindertijd tot aan volwassenheid.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Boyhood (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
- Kijk op myLum (Lumière)
Mason Evans Jr.
Mindy Welbrock
Randy Welbrock
Annie
stefan dias
Ophef groot, film waardeloos. Sorry maar heb deze alleen gekeken omdat ik nieuwsgierig werd adh alle nieuwsberichten. Eerste uur was prima, trok me ook aan, maar daarna werd hoofdpersoon langharig en vooral irritant omdat hij gigantisch lui was.
Gigantisch echt, met andere woorden.
ThomasVV
Gigantisch echt, met andere woorden.
Misschien wel, maar is dat op zichzelf een garantie voor een goede film? Als dat het nieuwe filmcriterium geworden is, "hoe echter, hoe beter", waarom kijk je dan nog naar een film?
Basto
- 11952 berichten
Wordt tijd dat men erkent dat de film mislukt is door de miscasting van de hoofdpersoon. Gegokt en verloren, zeg maar. Film had toch 10 keer beter kunnen zijn als die jongen en zijn leven veel boeiender was geweest. Nu is het helaas een enorm vlak en inspiratieloos gebeuren.
Vind zelf enkel Patricia Arquette goed uit de verf komen. Ethan Hawke speelt ook maar een cliché type stoere vader. Heel beperkt allemaal... Wel jammer, want het idee was best aardig.
merijn82
- 1931 berichten
En door wie zou dat precies erkend moeten worden dan? Het team achter deze film, hoogstemmers?
Vreemd..
stefan dias
Zeer zeker niet. Dan zou ik een grote gebroeders Dardennefan moeten zijn en dat ben ik nu niet bepaald. Voor mij is het gewoon een goed gelukte poging om een beeld te geven van 'een' opgroeiende jongen. Dat heel veel mensen daar geen boodschap aan hebben, heb ik onderhand wel door. So be it.
Wat deze film voor veel mensen zo bijzonder maakt, wordt al te makkelijk door tegenstanders weggezet als een 'truc', terwijl het toch wel echt een interessant, nooit vertoond project is (toch niet in fictie). Dat dwingt uiteraard niemand om deze film goed te vinden. Ook niet de mesen die hem wél goed vinden.
tbouwh
Ik heb Birdman nog niet gezien, maar had deze film toch wel de Oscar voor beste film gegund. Met de voorspelbare Oscar voor beste vrouwelijke bijrol als enige wapenfeit is Boyhood er toch redelijk bekaaid vanaf gekomen.
hkoster16
betere films gezien die niet zoveel prijzen won als deze film.
maar ja heb er misschien geen verstand van.
AMEDIUZ
begin leek het wel aardig
niet afgeken
slaapverwekkend
en dan nog medingen naar een Oscar?
KKOPPI
Vervelend..., gebeurt totaal niets.
Wat wil je dan zien, Avengers? Dat de moeder verandert in een monster met lasers?
Bij dit soort films ligt de nadruk totaal niet op een climax oid. Er zitten vragen in verstopt waar mensen over kunnen nadenken, het kabbelt voort en is zo weinig mogelijk geforceerd. 'Boyhood', de titel zegt het al. Het leven van een jongen met een rommelige jeugd. Je ziet de personen opgroeien, dit zorgt voor een uniek perspectief. Ik vergat op een gegeven moment dat ik een film aan het kijken was.
ThomasVV
Ik vergat op een gegeven moment dat ik een film aan het kijken was.
Zonde van de investering dan, toch?
NYSe
Er zitten vragen in verstopt waar mensen over kunnen nadenken
Hit it. Naast wat bierviltjesfilosofie heb ik die vragen niet echt opgemerkt...
cantforgetyou
- 1954 berichten
De film is redelijk tot goed. Ik had er iets meer van verwacht. Het experiment van de regisseur is leuk en best boeiend. Om de hoofdpersonen echt ouder te laten worden. Maar dat betekent niet dat het dan ook gelijk een prachtige film wordt. Ik vind de film ook veel te lang.
Kasander
Ben er halverwege mee opgehouden. Maar dat komt omdat ik niet van nadenk-films hou. Ik zie liever een goede actie-, fantasy- en/of sf-film.
Films moeten voor mij afleiding zijn, niet weer een extra bron om over na te denken en/of te praten.
Woland
Een leuk en origineel idee, toch was dit in de praktijk wel een beetje het cinematische equivalent van gras zien groeien. Er werd af en toe best aardig geacteerd, maar ik ben zelden zo weinig geboeid geweest door een verhaal. Het is een soort van over drie uur uitgespannen GTST-episode, met iets minder drama en daardoor meer saaiheid. Het kon wel een Ludo gebruiken.
Maar serieus, het zal best realistisch zijn voor sommigen, mij kon het kijken naar een irritant zusje, de echtscheidingsperikelen van een weinig boeiende vrouw, geforceerde 'weet-je-dit-nog??' momenten uit de afgelopen jaren, of een puber die met z'n vriendjes rondhangt me niet echt interesseren. En dan ook nog drie uur lang, och och och. Het was niet uniform slecht, de tweede helft was bijvoorbeeld beter dan het waardeloze eerste uur, en het acteerwerk was zelfs goed over het algemeen, maar nee, dit is absoluut niet mijn soort film. Anderhalve ster.
KKOPPI
Hit it. Naast wat bierviltjesfilosofie heb ik die vragen niet echt opgemerkt...
Voor ieder persoonlijk. Ik als jongvolwassene die eigenlijk nog moet beginnen met het 'normale' leven werd geraakt door het feit dat moeder doodongelukkig was ondanks haar zakelijke succes.
KellyMartens
Boeide me in het begin redelijk, was benieuwd naar t verdere verloop van het verhaal. Maar helaas zwakte die af. En vooral t einde.. De lange speelduur van de film had niet echt een meerwaarde.
JeroenFR08
Nee, Boyhood is een ontzettend saai geheel. Man, bijna 3 uur. En niet doorheen te komen.
Termen die al eerder losgelaten hierzo, ga ik toch nog even herhalen. Want dit is mijn visie:
Een ontzettend saai hoofdpersonage word gevolgd vanaf kind tot volwassene. Linklater heeft zijn best gedaan Coltrane zo saai mogelijk te laten zijn. Want wat een onintressant personage is hij zeg. Dan nog Hawke, die zoals hierboven al gezegd gewoon de cliche stoere vader speelt. En over Arquette, de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol. Zo sterk vond ik haar ook weer niet, maar wie zou hem eerder verdienen? Geen idee..
Jep, Linklater heeft echt zn best gedaan het saai te laten worden. Met saaie acteurs, een saaie tune en een saai verhaal.
Absoluut niks voor mij.
merijn82
- 1931 berichten
Ik ben maar wat blij dat ie het zo 'saai' (lees: klein) heeft gehouden. De enige manier om in de beoogde, melancholische sfeer te komen, werkte perfect voor mij. Al kan ik me er alles bij voorstellen dat iemand dat niet trekt hoor.
tbouwh
Absoluut niks voor mij.
Dat kan natuurlijk, ik vond het wel een sterke film. Smaken verschillen. Zoals ik al zei heb ik Birdman nog niet gezien, dus het zou zomaar kunnen dat ook ik die beter vind.
JeroenFR08
Of je m beter vind weet ik niet, maar je hebt als kijker zeker weten veel meer plezier.
royals
Ik vind dit wel een goede film, maar er gebeurt inderdaad bar weinig. Het is voor mij ook meer een gemiddelde tiener/familiefilm die vooral door de duur van de film genoeg tijd heeft om afwisselend te zijn. Een soort Perks Of A Wallflower mar dan zonder het schoolgebeuren. En die was dan wel stukken beter. Dit soort Amerikaanse zoetsappige films in deze stijl worden er de laatste jaar vaak gemaakt. Ik mis de originaliteit in deze films.
Uitstekende film waarin we een jongen langzaam zien opgroeien op weg naar volwassenheid. Toch wel een uniek project waarin we de hoofdpersonages letterlijk ouder zien worden. Een prima mix tussen een coming of age film en een slice of life drama die een periode van 10 jaar beslaat. Van een echt verhaal is dan ook geen sprake. Mooi acteerwerk van de gehele cast.
Eliandjiee
Minimalistisch en echt.
Ik wist niet precies wat ik van deze film kon verwachten, maar het resultaat is zeker niet teleurstellend.
Echtheid, is toch wel de kern van deze film. Veel scènes, gesprekken en situaties zijn echt. Niks voelt geforceerd aan, en het geeft een beeld van de realiteit van talloze gezinnen en mensen. Een puberend meisje als voorbeeld, wellicht niet boeiend als filmmateriaal, maar toch allemaal zeer accuraat en echt. Veel situaties, gesprekken en uitingen in gedrag zijn confronterend. Waarom voelen mensen zich zo te kort gedaan, veroordeeld en haatvol?
Vanuit communicatie en psychologische invalshoek is dit een heerlijke en interessante film. Verder is het toch vooral echtheid en minimalisme.
Twijfel tussen 4,0 en 4,5 sterren, het voordeel van de twijfel door de rauwe echtheid en een aantal gedenkwaardige gesprekken en situaties.
Obbie
Het idee; in real-time het opgroeien van een jongetje tot jongeman te volgen, is een prima idee. De uitvoering is helaas niet erg boeiend. Op latere leeftijd werd het menneke zelfs irritant met zijn quasi filosofische gezwets. De oscar voor mevrouw Arquette is een raadsel voor mij.
Gemiste kans.
Soundtrack vond ik overigens wel oké... daarom het halve puntje extra!
stefan dias
Voor mij niet: Ethan Hawke speelt aardig, maar je ziet nog steeds de sympathiek ogende acteur aan het werk. Van Patrica Arquette is geen spoor te bekennen: je ziet alleen maar een vermoeid ogend, overspannen, niet zo sympathiek wijf. Zo'n ondankbare rol geloofwaardig neerzetten is een hele prestatie. Ik vind dat ze die Oscar verdient.
Obbie
Zo keek ze de gehele film... da's amper een prestatie te noemen!

'Boyhood' is razend populair on demand: 'Ik heb dat niet eerder gezien'

'Boyhood' van Richard Linklater is vanavond te zien op televisie

Gratis Pathé Thuis-film: 'Boyhood'