Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Huub Stapel, Monique van de Ven en Serge-Henri Valcke
Gesproken taal: Mandarijn, Engels, Spaans en Nederlands
Releasedatum: 11 februari 1988
Bekijk via Videoland
Zondag 15 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Amsterdamned
"The danger lies just below the surface"
Een psychopathische moordenaar maakt de Amsterdamse grachten onveilig. Hij duikt letterlijk op de meest onverwachte momenten en plaatsen op en maakt het ene na het andere slachtoffer. Er heerst een sfeer van terreur in de stad. Politiedetective Eric Visser gaat op zoek naar de moordenaar, maar het onderzoek schiet niet echt op. Tot Visser de hulp inroept van een duikersvereniging. Zo maakt hij kennis met de knappe Laura. Zijn nieuwe vriendin en zijn dochter komen uiteindelijk dichter bij de dader dan hijzelf...
Eric Visser
Potter
John
Martin Ruysdael
Knipogende cameo's.
Van de acteerprestaties hoeft Amsterdamned het niet te hebben, want die zijn met enige regelmaat onbedoeld lachwekkend. Maar het vermakelijkheidsgehalte is wederom hoog wanneer Maas opnieuw een griezelfilm met Huub Stapel presenteert. Al ligt hier meer de nadruk op actie en avontuur dan op thriller. De beroemde achtervolging door de grachten is kostelijk, inclusief de knipogende cameo's van Simon van Collem en Haanstra met zijn fanfare.
Goed.
Smallprint84
Amsterdamned is nieuw gereleased op 't te gekke Shameless label:
Lennert
Pure pulp, maar het vermakelijkheidsgehalte is te hoog om hier niet doorheen te kunnen prikken. Monique van de Ven toonde op jongen leeftijd al niet te kunnen acteren, terwijl een hoop van de bijacteurs overduidelijk de toneelschool ook nog niet lang ontvlucht waren. Hier komt echter wel bij dat Huub Stapel badass is en de grachtenrace toch wel een hoogtepuntje uit de Nederlandse actiecinema genoemd mag worden.
Verder een hoop gescheld en platte dialogen bij een verder niet heel bijzonder verhaal over een moordende duiker in de Amsterdamse grachten. Het is allemaal niet heel expliciet of schokkend, maar de gimmick is intrigerend genoeg om te blijven kijken. Dit geldt overigens ook voor de kapsels en de kleding, die vanzelfsprekend allen absoluut niet meer kunnen vandaag de dag. Hetzelfde kan ook voor de afgrijselijke soundtrack gezegd worden.
Onder alle foutheid zit echter een zeer vermakelijke politiethriller/actiefilm met enkele spectaculaire stunts en fijne sfeervolle momenten. Het komt allemaal wel wat traag op gang, maar uiteindelijk blijft Amsterdamned nog steeds een leuke film die verder typisch in het platte Dick Maas stalletje past. De Flodders en Sint film zijn toch net iets meer over the top en daardoor ook iets leuker.
Fran
- 1953 berichten
Heerlijke nostalgie. Natuurlijk, als ik terug kijk dan is het acteerwerk uitermate tenenkrommend. Maar dat maakt het eigenlijk alleen nog maar leuker. Als er van films een fout uurtje zou zijn op tv net zoals dat voor muziek op de radio is dan zou deze film daar zeker voor in aanmerking komen. Helemaal fout maar daardoor juist zo leuk. Met als hoogtepunt natuurlijk de scène van Leontine Borsato dobberend op haar luchtmatrasje.
Verder is er wel een bepaald donker sinister sfeertje die het toch wel spannend weet te maken. Vooral als men over de grachten langs de waterkant loopt en je niet weet wat zich daar in het water bevind dat je zou kunnen vermoorden maakt het toch wel spannend.
Dk2008
Vrij laag gemiddelde weer voor zo'n film. Speedbootscene blijft top. Ook goede acteurs. Sommige overdreven scenes werken helaas niet zo goed in een actie/thriller film. Blijft toch een van de beste Nederlandse films.
Het moet doorgaan voor thriller, maar meer dan wat schokelementen hier en daar zit er het eerste uur eigenlijk maar weinig in, dan dat het vooral amusant blijft om te zien. En de slachtoffers worden zo toegetakeld dat het zelfs wel wat van een horror in zich heeft. Het acteerwerk is ook maar matig, met slechte dialogen, wel is het camerawerk goed. Leuk reclamefilmpje voor Amsterdam dan.
Eigenlijk alleen Huub Stapel zet een goede rol neer, en aan het eind doet Monique van de Ven het ook nog wel aardig, maar een bijster goede rol speelt ze ook niet echt. Na het eerste uur worden dan toch de remmen losgegooid met leuke actie, de achtervolging van de motor en een uitstekende achtervolging met speedboten en Bert Haanstra met Fanfare er nog tussendoor, prachtig gedaan en wat dat betreft heeft Dick Maas toch wel veel gevoel voor humor. De film heeft veel verwijzingen naar andere films, zo heeft de rioolscène ook wel een klein beetje weg van The Third Man. Verder wordt het dan ook nog best wel spannend. Maar de ontknoping is wat magertjes. Toch kan alles de pret niet drukken omdat de film gewoon grappig in elkaar zit. 5.0
alex de koning
Ik blijf het mooi vinden de stad zo mooi terug te zien. Heel mooi gefilmd hoor, en een heel ander tijdsbeeld van Amsterdam in verhouding tot nu,. Ik was pas voor het eerst in een hele lange tijd in amsterdam liep ik tegen een demonstratie van Wietrokers op. Stond iets te veel naar wiet vond ik maar wel een typisch Amsterdam ding. Zie hier fotootje. amsterdam-cannabis-demonstr...
Ik ga deze film nog maar eens kijken! helemaal weer zin in gekregen!
Quentin
Net de Amerikaanse versie gekeken, de dub (ingesproken door de Nederlandse acteurs zelf) is werkelijk hilarisch.
jumpstylemovie
Ik kan het mij voorstellen
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Voor mij de beste Nederlandse film tot nu toe. Hoe sfeervol is de opening van deze film wel niet. Wat een origineel gegeven!
xxERWINxx
Voor het eerst dat ik deze film helemaal heb gekeken, vroeger wel eens stukjes gezien, maar vandaag herbekeken in zijn geheel, mooie beelden hoe Amsterdam vroeger was en natuurlijk de achtervolging in de speedboot staat me wel bij, ook zie je veel bekende bn-ers hierin die vandaag de dag nog steeds bekend zijn.
Grappig dat Tatum dagelet hier nog een klein meisje was en ook bekende namen zoals Sjakie van Flodders en Leontine borsato en Wim zomer
Ook is de film spannend gemaakt met die muziek eronder, er hangt een spannende sfeer in de hele film, alleen het eind vond ik wat minder, maar al met al vermakelijk!
Trouwens de 1e nederlandse film zonder bloot / borsten, ook jammer was dat ik een deel van Utrecht voorbij zag komen met die grachten van terrasjes aan beide kanten.
Ebenezer Scrooge
Het was een monster. Ik heb het allemaal gezien. Een groot zwart monster met hele grote klauwen
en voeten. En hij kwam uit het water. Uit het water! Ik heb het met mijn eigen ogen gezien.

jumpstylemovie
Mevrouw Neuteboom high as fuck, seeing monsters and shit.
Ebenezer Scrooge
Mevrouw Neuteboom high as fuck, seeing monsters and shit.
Schorriemorrie!
Ste*
- 2072 berichten
Heb me kostelijk vermaakt met deze film uit mijn geboortejaar! Soms omdat het echt grappig of spectaculair was, soms door de lulligheid en de opmerkingen die vaak toch wel op de lachspieren werken.
Het is echt zeldzaam slecht geacteerd. Toch typisch, dat acteerstijltje in oudere Nederlandse films, met die vreselijke nasynchronisatie. Je zou zeggen, er worden professionele acteurs gebruikt die heus wel iets kunnen, maar waarom alles er dan zo lullig en opgelezen uitkomt is me een raadsel.
Er zitten wat leuke dingen in, zo is het begin met het lijk en de rondvaartboot best aardig gedaan, en natuurlijk alle achtervolgingen waar best nog wat serieus toffe actie bij zit.
En het plot lijkt zo klaar als een klontje, des te leuker dat er dan ineens toch nog een twist inzit op het einde.
Ja, m'n beoordeling groeide naarmate de film vorderde. Eng is het natuurlijk niet, grappig des te meer.
Ebenezer Scrooge
Een van de beste achtervolgingen ter wereld ooit zit in deze Nederlandse film. Althans, dat vind ik.
In Point Break zit trouwens ook een hele fraaie, die gaat niet per auto maar gewoon te voet.
alexander038
Toffe achtervolgingen idd maar dick maas heeft (zoals ook wel eerder hier gemeld) goed naar Live And Let Die gekeken.
Ebenezer Scrooge
O, dan zal ik die van de week eens opzetten, lang niet gezien, is wel een van mijn favoriete Bond-films.
alexander038
Las net dit (onderstaande film zelf nog nooit gezien)
Plot stelt niet veel voor, maar Taube speelt goed en is cool, lekkere score, wat bekende gezichten (de op Poetin lijkende Sheybal), bekende locaties, goede bootachtervolging (die Dick Maas bijna letterlijk voor Amsterdamned heeft gekopieerd) en een lekker jaren '60 sfeertje in Amsterdam. 3*
____________________
PS: Ik heb er nog niet op gestemd maar ik moet zeggen dat ik ook een liefhebber van Amsterdamned ben, altijd al geweest.
Ebenezer Scrooge
Puppet on a Chain, ik zal die titel onthouden. Diamonds are Forever speelt zich ook af in Amsterdam voor een klein gedeelte, maar geen achtervolging helaas.
Earth
De HD versie van de film gezien. Na al die jaren vond ik hem toch beter dan verwacht. Half punt aftrek voor het acteren (S.H. Valcke is echt heel slecht).
yorgos.dalman
Amsterdamned is Superieure Topentertainment. Net als De lift trouwens. Ik kijk ze elk jaar terug. Maas & Stapel zijn wat mij betreft een gouden duo.
Movie Jim
Huub Stapel in zijn jonge jaren.
Ik vind het een super spannende
thriller actie film erg leuk!!
Insignificance
Leontien in het opblaasbootje. Toch gek. Die scène ging tergend langzaam in mijn herinnering, maar het is eigenlijk zo voorbij. Desalniettemin memorabel, zoals het er nog een paar heeft. Uiteraard die met de speedboats, maar die andere achtervolging, op de motor, is ook niet verkeerd.
Sowieso een erg aardig idee, een killer in de grachten. Toffe openingscredits met die Jawsy muziek en wat Maas met het eerste lijk uitspookt, geeft de film meteen het nodige krediet. Blijkt ook wel nodig te zijn, want alles bijelkaar laat het niet meer zo'n sterke indruk achter als voorheen.
Het valt vooral op als lompe, onbehouwen, Amerikaans aandoende mix van horror, thriller en actie, waarbij ook nog eens vrij gare komedie om de hoek komt kijken. Niet echt mijn kop thee wat Serge-Henri Valcke hieraan bijdraagt. Wel goed voor een lach is als dat draaiorgel doormidden gaat.
Niet vanwege enkele opnames elders, maar ik mis wel een beetje het gevoel van de stad die als personage dient. Daarvoor is de film te druk bezig met andere zaken. Zo zijn er nog wel wat dingetjes die schuren, maar op de een of andere manier blijft het een fijn filmpje. Met een beschuitlul.
pierre18
Heerlijke Nederlandse film! Heerlijk recht toe recht aan, zonder bekrompen invalshoeken wat sommige films zo kunnen kenmerken. Onbegrijpelijk, omdat de Nederlandse mentaliteit helemaal niet zo bekrompen is.
Enige minpunt: de rol van S.H. Valcke. Had minder dik aangezet mogen worden, dan was het nog goed genoeg geweest. (de hand in de asbak vond ik trouwens geniaal en al meer dan genoeg!!)
Ebenezer Scrooge
(de hand in de asbak vond ik trouwens geniaal en al meer dan genoeg!!)
Zo, jij wil niet praten, geiteneuker.
plenty007
Zou deze film oooit op Bluray verschijnen.
Hoop het wel, verdient het zeker.
ALtijd bizar te zien dat nietszeggende films wel een bluray versie krijgen en films van eigen bodem als Flodder, de Lift niet.
Dat vind ik echt een schande.
Gezien als tiener in de bios.
Heerlijke film, die nog steeds leuk blijft.
De speedboat achtervolging is nog steeds top, einde nog steeds een anti climax.
toch, vooral door de herinnering eraan en het feit dat ik hem nog met plezier kijk een dikke 4 *
N811
Ik zie in de trailer al dat ze ook een stukje gefilmd hebben in Utrecht.
roytie87
Voor een 1988 film een best goede film. Mooie verhaallijn en filmlocaties. Wat mij betreft mag hier een remake van komen. De achtervolging door de Amsterdamse grachten is te gek!

'Amsterdamned II' verdeelt kijkers: 'Ronduit tenenkrommend'

'Amsterdamned II' van Dick Maas allereerste Nederlandse film in IMAX