• 9.375.219 stemmen

Met onder meer: Huub Stapel, Monique van de Ven en Serge-Henri Valcke

Gesproken taal: Mandarijn, Engels, Spaans en Nederlands

Releasedatum: 11 februari 1988

Plot Amsterdamned

"The danger lies just below the surface"

Een psychopathische moordenaar maakt de Amsterdamse grachten onveilig. Hij duikt letterlijk op de meest onverwachte momenten en plaatsen op en maakt het ene na het andere slachtoffer. Er heerst een sfeer van terreur in de stad. Politiedetective Eric Visser gaat op zoek naar de moordenaar, maar het onderzoek schiet niet echt op. Tot Visser de hulp inroept van een duikersvereniging. Zo maakt hij kennis met de knappe Laura. Zijn nieuwe vriendin en zijn dochter komen uiteindelijk dichter bij de dader dan hijzelf...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van tommykonijn

tommykonijn

tommykonijn schreef:

Deze Film ging wel naar mijn mening maar het was vooral Huub Stapel die het Goed deed en de rest eigenlijk ook wel maar hij was soms nogal saai en niet boeiend dus maar dat was maar heel soms dus hij krijgt toch nog een 2.5*.

Laatst nog eens herbekeken. Stem aangepast want ik vond het toch wel een erg boeiende film. Acteerwerk is erg goed en de spanning zit er erg goed in. In mijn ogen echt een heel goede Nederlandse Thriller. Ik moet deze met een hele ster verhogen; maar ik dacht dan ook dat ik hem een 3* had gegeven i.p.v. een 2,5*.

2,5* > 3,5*

avatar van night rider

night rider

dat stukkie uit utrecht is nep!

avatar van TheVoice

TheVoice

Kiros schreef:

Nee, ook de gehele scene aan het begin van de film, waar Huub Stapel op de gracht stil moet staan met zijn auto en in de winkel naast hem een overval bezig is, is in Utrecht opgenomen. Op de vismarkt..

Vismarkt Utrecht

Haha, wat geinig. Dit heb ik dus nooit geweten dat dit stukje ook in Utrecht is opgenomen.

Het huis van de psychiater staat trouwens ook niet in Amsterdam, maar in Heemstede (volgens het boek dan)

En zo zijn er nog wel meer dingen te noemen.

En om nog even een voorbeeld te geven van illusie-topografie. De scene in Ocean's Twelve met het 'Centraal Station Amsterdam' is in Haarlem op het station gemaakt.

avatar van Tom de Haas

Tom de Haas

Flavio schreef:

Il Mostro di Venezia

Weliswaar geen topcast, maar het is geen klassieker geworden.

De film is in het buitenland zeer populair (nu nog steeds) samen met de lift wordt deze film met regelmaat over de gehele wereld op tv uitgzonden en is hij ook overal te koop en te huur.

Dick maas heeft samen met Paul verhoeven de Nederlandse film op de wereld kaart gezet. We mogen trots zijn op Dick Maas!

avatar van Humortje!

Humortje!

Vermakelijke -en toch ook spannende film.
Leuker dan Maas' Lift, maar slechter dan Maas' Moordwijven.
De scene met Leontine Ruyters op het rubberbootje is niet snel te vergeten

Verder doet de cast het leuk.

Kijk, daar hebben we onze visvrienden.

avatar van Reinbo

Tom de Haas schreef:

Dick maas heeft samen met Paul Verhoeven de Nederlandse film op de wereld kaart gezet. We mogen trots zijn op Dick Maas!

Maar of we nu zo blij moeten zijn met de indruk die de films van Maas maken is een tweede. Geloof dat we trotser kunnen zijn op Ivens, Stelling, Warmerdam en Terstall.

avatar van Gangleri

Gangleri

Pas na veel jaar weer gezien. Zeker een van de betere Nederlandse films. Zeker voor die tijd.

avatar van Tom de Haas

Tom de Haas

Reinbo schreef:

Daar heb je gelijk in, maar deze maken cult films waarvan het publiek niet zo groot is als bij de popcorn films.

Ik weet dat Warmerdam zeer populair is bij de buitenlanders.Ik kijk ze zelf ook graag

En sluizers Spoorloos is nog steeds een van mijn favo's

avatar van Quentin

Quentin

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Cool, die poster!

avatar van Quentin

Quentin

Eindelijk de complete clip van Dick Maas voor de titelsong van Lois Lane op youtube;

YouTube - Amsterdamned Clip [1988]

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Gistermorgen even gekocht bij Blokker, en gisteravond meteen bekeken. Ik had laatst al mijn stem verhoogd, wetende dat ik hem veel beter vond dan de stem die ik toen gaf, maar toen had ik hem maar voor de helft herbekeken Deze keer wel, en het is een erg mooie Nederlandse film. Typisch jaren '80 sfeertje en dat geeft de film ook een leuk uiterlijk. Het acteerwerk is goed, met veel bekende acteurs. Er zitten veel leuke of spannende scenes in. Eigenlijk die scene met de speed boot, de daaropvolgende in het riool en het einde natuurlijk waren wel de spannendste momenten van de film. De film verveelt niet, en ziet er, sowieso voor de tijd waarin de film gemaakt is, zeker goed uit. Ook best een leuke score. Kortom: een prima film van eigen bodem. Ik ben nu toch wel benieuwd naar de laatste werken van Dick Maas: Moordwijven en Sint.

avatar van pride of 0318

pride of 0318

Snap niet dat deze film zo'n lage beoordeling heeft.

De hele film is het spannend, wie uiteindelijk de moordenaar is.

echt een topfilm, één van de betere Nederlandse flm naar mijn idee

avatar van Euro551

Euro551

Topfilm. Weet nog wel dat ik het een erg spannende film vond toen ik hem voor het eerst zag. Gister op DVD gekocht en nu net weer gekeken. Blijft een goede film van Nederlandse bodem

avatar van gorelover

gorelover

komt deze film ooit op bluray ?

avatar van Beertje45

Beertje45

Prima originele thriller met Huub Stapel in zijn hoogtijdagen. Er werd wel af en toe leentje buur gespeeld, Jaws o.a., maar de film wist de hele tijd mijn aandacht vast te houden. Knappe speedbootachtervolging door de voor die kunsten toch wel krappe kanalen.

Zijn er buiten "De lift" en "Sint" nog thrillers gemaakt door Dick Maas?

Beertje45 schreef:

Zijn er buiten "De lift" en "Sint" nog thrillers gemaakt door Dick Maas?

Ja, dit jaar komt Quiz uit: Quiz (2012)

Verder nog Do Not Disturb (1999) en de geflopte Amerikaanse remake van de Lift: Down (2001)

avatar van basssss

basssss

Voor toentertijd zeker geen slechte film! Mooie beelden van Amsterdam en niemand had geweten dat die ene scene in Utrecht was opgenomen had iedereen et een geweldige film gevonden. Wat een gemuggezift zeg van die Johan... Hoe noemen ze dat ook alweer, die die azijn urineert???

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Nederlands klassiekertje dit. Al vele malen gezien, maar verveelt eigenlijk nooit. De hele sfeer die het oproept spreekt me erg aan. Het heeft enerzijds een hoog 'over the top'-gehalte, maar dat maakt het misschien juist zo vermakelijk. Wat dat betreft kan de vergelijking met Hitchcok enigszins worden gemaakt: de film heeft ontzettend veel luchtige momenten, maar de suspense is gewoon erg goed opgebouwd. Het verhaal is weliswaar enigszins voorspelbaar maar zit goed in elkaar: alle elementen zitten erin. Daarbij loopt de film erg lekker door en voor je het weet ben je al aan het einde van de film beland. Acteerprestaties vond ik voor een Nederlandse film ook heel behoorlijk, het kwam althans geloofwaardig over (had op Tatum na weinig kromme-tenen-momenten). Al met al een film in mijn straatje.

avatar van jordandejong

jordandejong

Gisteren gezien op RTL 7, en het blijft een erg leuke film.

De cast is (op Huub Stapel na) af een toe wat houterig.

Amsterdamned bevat echter genoeg spanning, achtervolgingen en humor om interesant te blijven.

Het idee van een duiker die de Amsterdamse grachten onveilig maakt is natuurlijk geweldig. De film had wel wat meer gore gemogen.

De speedboot scene was (en is misschien nog steeds) buiten Nederlandse begrippen.

Erg knap gedaan allemaal.

avatar van Film Pegasus

Dick Maas is een goeie regisseur als hij de nodige middelen zou hebben. Waar hij bij De Lift nog voor de nodige sfeer kon zorgen met een simpele lift, werd het al moeilijker bij een actie/thriller als Amsterdamned. Huub Stapel doet het prima moet ik zeggen en de film kent zeker goeie momenten, maar het wordt evengoed afgewisseld met scènes die vooral lijden aan het budget en ook wel wat gedateerd zijn ondertussen. En misschien speelt het toch nog wat aanwezige verschil in de Vlaamse en Nederlandse filmwereld ook wat mee. Amsterdamned heeft voldoende potentie om er iets van te maken en is zeker niet slecht, maar kan helaas niet genoeg overtuigen. Een leuke wegkijker dus.

avatar van 606

Halfje erbij, is lang geleden dat ik deze zag maar heb weer ontzettend genoten van deze dick productie.

avatar van gauke

gauke

Een amusante, ontspannende en onderhoudende actiekrimithriller met psycho en horror-elementen. Het klapstuk is de spectaculaire bootachtervolging en verder zorgt Dick Maas, alhoewel het scenario mager is, voor meer spektakel. Het slot is absoluut verrassend.

Wel dacht ik bij regelmaat dat ik naar een veredelde aflevering van Baantjer zat te kijken.

avatar van Beertje45

Beertje45

kappeuter schreef:

Ja, dit jaar komt Quiz uit: Quiz (2012)

Bedankt!

avatar van gorelover

gorelover

en nog steeds geen bluray uitgaaf.

van de grootste bagger word een bluray gemaakt,

waar blijft amsterdamned ?

avatar van rowanb8

rowanb8

vond't de film minder eng dan 12 jaar terug (toen was ik 10)

avatar van Dk2008

Dk2008

rowanb8 schreef:

vond't de film minder eng dan 12 jaar terug (toen was ik 10)

Hij hoeft ook niet eng te zijn, het is een thriller = spannend, dat heeft The One Ring me uitgelegd bij North by Northwest. En dat klopt ook. Thriller (genre) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Horror is dan wel eng. Horror - Wikipedia - nl.wikipedia.org.

Ik zet het hier neer. Ik zal de film gauw weer eens herkijken.

avatar van rowanb8

rowanb8

Dick2008 schreef:

Horror is dan wel eng. Horror - Wikipedia - nl.wikipedia.org.

Ik zet het hier neer. Ik zal de film gauw weer eens herkijken.

vond hem ook niet egt spannend

avatar van Spetie

Erg leuke en amusante film van eigen bodem, waarmee Dick Maas na Flodder en De lift, wederom laat zien één van de betere regisseurs van ons land te zijn.

Het script heeft hier en daar wel wat mankementjes, maar doordat Amsterdamned zichzelf niet al te serieus neemt, is dat gelukkig geen ergerlijk punt. Huub Stapel zet een prima hoofdrol neer en daarnaast zitten er een hoop bijrolletjes en cameo’s in van bekende Nederlanders. Het is wel wat voorspelbaar, maar dat mag de pret niet drukken. Vooral de alom bekende achtervolgingsscène met de speedboten door de grachten van Amsterdam, is spectaculair en erg leuk om te zien.

Stiekem zitten er ook nog wel wat spannende momenten in, waarbij vooral het einde op dat gebied goed in elkaar zit. De soundtrack en aankleding zijn verder typisch jaren tachtig, maar wel passend bij de stijl van de film. Na bijna vijfentwintig jaar heeft Amsterdamned nog weinig aan kracht ingeboet en blijft ontzettend vermakelijke kost uit eigen land.