• 9.375.883 stemmen

Met onder meer: Huub Stapel, Monique van de Ven en Serge-Henri Valcke

Gesproken taal: Mandarijn, Engels, Spaans en Nederlands

Releasedatum: 11 februari 1988

Plot Amsterdamned

"The danger lies just below the surface"

Een psychopathische moordenaar maakt de Amsterdamse grachten onveilig. Hij duikt letterlijk op de meest onverwachte momenten en plaatsen op en maakt het ene na het andere slachtoffer. Er heerst een sfeer van terreur in de stad. Politiedetective Eric Visser gaat op zoek naar de moordenaar, maar het onderzoek schiet niet echt op. Tot Visser de hulp inroept van een duikersvereniging. Zo maakt hij kennis met de knappe Laura. Zijn nieuwe vriendin en zijn dochter komen uiteindelijk dichter bij de dader dan hijzelf...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Dk2008

Dk2008

Een remake lijkt me geen goed idee. Bovendien hoe komen ze aan het budget (met al die bezuinigingen). Volgens mij zijn er ook weinig Nederlandse films waar er een nieuwe versie van is.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Amsterdamned is alweer de derde samenwerking tussen regisseur Dick Maas en acteur Huub Stapel, die eerder samen de films De Lift en Flodder maakte. Die laatste film was hét kassucces van de jaren 80 met ruim 2 miljoen bezoekers. Met Amsterdamned begeeft Maas zich wederom op het terrein van spanning, maar in tegenstelling tot bij De Lift, die met beperkte middelen een uitermate claustrofobische sfeer wist op te wekken, richt Maas zich hier meer op de actie. Met een budget van 6 miljoen gulden (destijds een enorm bedrag), levert hij wederom een uitermate spectaculaire actiefilm af. Met name de speedboot achtervolging is vakkundig in beeld gebracht. Een uitermate onderhoudende film.

avatar van tattoobob

tattoobob

De Hollandse klassieker wie heeft hem eigenlijk niet vroeger bekeken.

Destijds als jochie vond ik dit best een spannende film zeg.....daar blijft nu wat minder van over...het acteerwerk is niet al te best en de grimme vond ik ook al niet zo best....eigenlijk zou dit wel een filmpje kunnen zijn voor een remake.....toch nog drie sterren,komt overigens ook wel een beetje door jeugdsentiment.

avatar van Beertje45

Beertje45

Afgelopen nacht nog eens herbekeken, denk toch minstens de 10e keer, en merkte voor het eerst dat de rol van de killer vertolkt werd door Vlaams akteur Door Van Boeckel, In Vlaanderen vooral bekend van theater en tv.

avatar van RuudC

RuudC

Toch wel weer een leuke film van eigen bodem. Ruim 25 jaar na het verschijnen van Amsterdamned zal er van de spanning weinig overgebleven zijn en voelt de prent vooral grappig kneuterig aan. Het acteerwerk is duidelijk van het niveau van de Nederlandse acteerschool. Grappig om te volgen, maar nergens is het goed. Zo ook de dialogen die af en toe een paar heerlijke scheldpartijen bevatten. Alle moorden vinden precies op de geplande en verwachte momenten plaats en de enige spanning die de film biedt is wie de moordenaar is en of (of wanneer) Huub Stapel met Monique v/d Ven tussen de lakens duikt. Het is voor mij de kneuterigheid en de humor dat me in Amsterdamed het meeste aanspreekt, al is de achtervolging inderdaad best goed.

avatar van speliz

speliz

Vanmiddag herzien na een lange tijd. blijft een mooie film, hoe vaak je 'm ook ziet, dikke 3.5

plenty007 schreef:

Zou deze film oooit op Bluray verschijnen.

Voila

avatar van Earth

Earth

Er missen maar 5 seconden. De beeldkwaliteit is denk ik wel goed. Ik heb een HD opname van de ARD en volgens mij is dat dezelfde master.

Als het tegenzit is dit de enige blu ray die er ooit van komt. Veel beter dus dan de pan en scan dvd van de Blokker.

de grunt

Ik kan bevestigen dat de beeldkwaliteit superieur is aan die van de dvd

Update: Dick Maas distangieert zich van de release.

Studio Canal schijnt bestookt te zijn met mails omdat er geadverteerd is met 'uncut' (staat zelfs op de hoes). Statement van SC luidt: 'ze gaan het checken'.

Hopelijk ooit een re-release

Film heeft toch aardig wat fans in het buitenland, mooi om te zien.

avatar van Earth

Earth

Dick Maas heeft op diverse fora (en op Amazon) een verklaring afgelegd dat hij er niets mee te maken heeft. Heeft hij ook niet, want hij bezit de rechten niet meer......

bart007bond

5 seconden. Op het einde hoorde ik. Niet boeiend. Vind het einde slecht. Als de kwaliteit maar beter is dan de dvd versie kan ik wel leven met 5 seconden op het einde.

bart007bond

tot nu toe best tevreden over de bluray.

heb tot nu toe, ben ongeveer op de helft nog geen cut gezien (heb de film al wel 20 x gezien en kan hele scenes letterlijk reproduceren).

de beeldkwalitiet is echt subliem in vergelijking met de oude dvd.

heb wel even doorgespoeld naar het einde, en ja, daar zitten de ontbrekende secondes in.

maar, en dat zal misschien schoppen zijn tegen het zere been, vind ik juist door het ontbreken van die seconden de film aan kracht winnen.

heeft met de harpoen te maken.

vond ik altijd erg nep gefilmd, wat nu ontbreekt, dus eigenlijk vind ik de film er op vooruit gegaan.

minder amateuristisch einde.

concluderend, een werkelijk sublieme beeldkwaliteit, goed geluid en voor mij word de film er bete op.

gaat nu voor mij naar een 4.5*

bart007bond schreef:

de beeldkwalitiet is echt subliem in vergelijking met de oude dvd.

bart007bond schreef:

juist door het ontbreken van die seconden de film aan kracht winnen.

Ik ben ook zeer content met de aanschaf. Beeldkwaliteit is inderdaad subliem. Nooit voor mogelijk gehouden dat dit ooit nog eens op bluray zou verschijnen. Dat de film aan kracht heeft gewonnen met de cut deel ik niet, een film is zoals hij is. Het stukje is echter wél verwaarloosbaar als je kijkt naar de geheel nieuwe filmervaring, ben ik van mijn mening.

bart007bond

Het einde van AMsterdamned vond ik altijd het minste stukje.

Ergerde me groen en geel aan het slechte eindshot.

Ben altijd van mening dat dat stukje beter weggelaten had kunnen worden.

Erg blij dat ik hem nu met heel mooie beelden kan bekijken.

Bijna weer de zelfde ervaring als er vroeger was tussen video en dvd.

zo erg is deze film er nu op vooruit gegaan.

En de laatste scene heb ik toch al 20 keer gezien en vind in dit opzicht dat iets aan de verbeelding beter werkt dan als in your face (met heel neppe special effects in die scene).

bart007bond

Blijf het wel apart vinden dat de films van Dick Maas (zijn oude werk) zo ondergewaardeerd word door de Nederlandse maatschappijen.

Met Flodder en Amsterdamned liepen de bioscopen vol.

EN wat krijgen we voor uitgaves, prut uitgaves.

Denk dat als het werk van Dick Maas in een box uitgebracht zou worden op Bluray deze best goed zou verkopen.

Tevens heel bizar dat ik als liefhebber van zijn werk de dvd van DO NOT DISTURB uit Duitsland moest halen.

Die is niet eens in Nederland uitgebracht op dvd.

VInd ik oprecht een schande.

bart007bond schreef:

100%. Stel je voor: Flodder I & De Lift op blu-ray..:) Amsterdamned is iig een mooi begin en laat dit (hopelijk) een voorbode zijn. Die Duitsers waarderen films en hebben veel mooie blu-ray uitgaves van oa. een Carpenter of Hill, maar ook zeldzame Italiaanse westerns met original track & eng-subs.

bart007bond schreef:

Tevens heel bizar dat ik als liefhebber van zijn werk de dvd van Do Not Disturb uit Duitsland moest halen. Die is niet eens in Nederland uitgebracht op dvd..

Een échte admirer of Maas's work. Mooi.

bart007bond

Flodder 2 en 3 mogen ook wel op bluaray.

Moest flodder 2 in spanje kopen.

mooie uitgave, maar wel voor veel geld.

Favoriete Maas films.

1 : Amsterdamned (1 van de eerste films die ik in de bioscoop zag)

2 : flodder

3 : Do not disturb

4 : Sint

5 : Flodder 2 en 3 (ex equo)

6 : Quiz

7 : moordwijven

8 : de Lift

9 : down.

Ben al sinds de lift fan van Dick Maas.

De reden dat de lift onderaan staat, heeft vooral te maken met het feit dat deze naar mijn mening de tand des tijds niet doorstaat.

Amsterdamned kan ik blijven kijken, elke keer zie ik weer wat nieuws.

Ja, groot fan van deze man.

Kijk ook uit naar zijn volgende projecten.

Vind het echt doodzonde dat Nederland heel slecht met zijn eigen films omgaat, kijk naar Spetters destijds van Bridge. Gelukkig nu wel een mooie uitgave, maar wel weer 1 zonder extra's. DIt weekeind samen met AMsterdamned de luxe editie uit Duistland binnen gekregen. In boekvorm, bluray, dvd en dvd vol met extra's en audiocommentaar.

Zo hoort het maatschappijen en niet anders !

bart007bond

Ik vind Monique van der Ven trouwens in deze film wel een heel mooie vrouw.

Beter dan Willeke van Ammelrooy in de Lift.

de grunt

Hele mooie dame. Renee Soutendijk mocht er overigens ook wezen in Spetters.

Kun jij laten weten wat de extra's zijn op die 2 extra discs? Blu en dvd versie van de film & opvulling of echt interessante footage van Verhoeven en/of cast?

Gedateerdheid De Lift: ik kan me daar totaal niet aan storen; die film zit oh zo goed in mekaar. Kijk naar 80's Cronenberg, die effecten zijn ook gedateerd. Wie maalt hierom? Ik niet.

avatar van Quentin

Quentin

bart007bond schreef:

Moest flodder 2 in spanje kopen.

mooie uitgave, maar wel voor veel geld.

Eh, dat is gewoon een 4:3 crack uitgave met verwassen kleuren hoor.

bart007bond

zal hem binnenkort kijken en laten weten naar de extra's van spetters

ik heb een andere uitgave, wel gewoon 16:9 op mijn tv.

zijn via het buitenland meerdere versies te koop.

R. Soutendijk was inderdaad ook erg aantrekkelijk.

Tegenwoordig absoluut niet meer, zeker niet zoals ze eruit ziet in Moordvrouw.

Vond haar ook nog wel leuk in Eve of Destruction.

Goede actrice, alleen zo aantrekkelijk als in spetters niet meer gezien.

bart007bond

De lift vind ik gewoon persoonlijk erg saai ook.

Wel leuk dat Dick in Amsterdamned weer dingen gebruikt uit de lift.

Het beste aan de lift vind ik de orginele poster : briljant

avatar van Quentin

Quentin

bart007bond schreef:

ik heb een andere uitgave, wel gewoon 16:9 op mijn tv.

zijn via het buitenland meerdere versies te koop.

Je hebt het over de Spaanse DVD, die heb ik ook en is gewoon 4:3 crap kwaliteit.

bart007bond

bij mij krijg ik hem gewoon helemaal mooi beeldvullend.

zit nu te twijfelen of het de spaanse versie is, zal vanavond eens kijken.

maar hoe dan ook, het blijft volkomen bizar dat vooral Nederlandse films niet uitgebracht worden op dvd.

bart007bond

Het enige jammere bij de speedboat achtervolging, hoe spectaculair deze ook is, is dat je duidelijk ziet dat het een stuntman is.

Is trouwens gebaseerd op de scene uit Puppet on a chain.

avatar van slowdrive

slowdrive

Tot zover de beste Nederlandse film die ik gezien heb. Een redelijk verhaal, spannend met een paar actie scenes en ook mysterieus.

avatar van Dk2008

Dk2008

bart007bond schreef:

R. Soutendijk was inderdaad ook erg aantrekkelijk.

Tegenwoordig absoluut niet meer, zeker niet zoals ze eruit ziet in Moordvrouw.

Is ook al ruim over de vijftig.

In die serie dan misschien?

Aardige vrouw. Samen met Van de Ven, de beste die we hebben gehad. In de Vierde Man, was ze op haar mooist. Maar de meeste zullen wel Spetters noemen.

avatar van Beertje45

Beertje45

bart007bond schreef:

De lift vind ik gewoon persoonlijk erg saai ook.

Wel leuk dat Dick in Amsterdamned weer dingen gebruikt uit de lift.

Het beste aan de lift vind ik de orginele poster : briljant

Vond je De Lift saai, Bart? Foei, ga je mond spoelen met zeep. hihihi

bart007bond

gelukkig heeft iedereen recht op zijn mening

nee, de lift vind ik gewoon saai.

Amsterdamned staat bij mij in mijn top 3 favoriete films aller tijden.