• 9.378.849 stemmen

Oorsprong: Australië / Canada

Geregisseerd door: Jennifer Kent

Met onder meer: Essie Davis, Noah Wiseman en Daniel Henshall

Plot The Babadook

"If it's in a word, or it's in a look, you can't get rid of the Babadook."

Een alleenstaande moeder wordt geplaagd door de gewelddadige dood van haar echtgenoot. Bovendien heeft ze te kampen met haar zoon Samuel die een nachtelijke angst voor een schimmig monster heeft ontwikkeld. Maar al gauw wordt ze zelf ook geconfronteerd met een duistere aanwezigheid in het huis.

Flat Eric schreef:

Waarom is deze film nooit in de bios in NL uitgebracht eigenlijk?

Misschien gaat ie nog komen.....

Je hebt soms van die laatbloeiers...maar inderdaad ik denk zelf dat het maar een hele kleine kans is dat ie nog gaat komen...de eerste Blu-Ray,s zijn al uit.

Ons boek komt er in ieder geval

avatar van Flat Eric

Flat Eric

tattoobob schreef:

Misschien gaat ie nog komen.....

Ons boek komt er in ieder geval

Mja, waarschijnlijk niet mainstream genoeg voor een bioscooprelease.

Ja mooi hè, de 2000 gehaald en wordt nu in productie genomen. Half 2015 ben je allang vergeten dat je het bababook hebt besteld en dan ligt ie ineens eng te wezen in je brievenbus! Ha! Geweldig!

Ja inderdaad

Ik ben benieuwd hoeveel ze er uiteindelijk zullen gaan drukken.

avatar van perceived

perceived

Mooi! Zag zojuist ook dat ze er al 2103 boeken zijn besteld. Komt vast een tweede druk.. (Las op FaceBook dat de eerste 2000 stuks genummerd zullen worden, dat geeft al iets aan..)

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Overdreven. Vind de film de verkeerde snaren raken om echt eng te worden.

avatar van John Milton

John Milton

lol, je bent me voor, ik hoorde dat vanmorgen op de slashfilmcast over the babadook en dacht nu, goh, ik deel het hier nog even :-p

Overigens deelden de podcast heren datzelfde gevoel van engheid ook niet, zij noemden het meer harrowing en feeling liked being locked up without a way out dan echt scary. Desalniettemin, het is niet de eerste de beste en quite an endorsement, zoals je zegt!

avatar van huiguh

huiguh

Aangename verrassing!

Het verhaal stelt niet zoveel voor, maar er hangt de gehele film een creepy en naargeestig sfeertje.

En dat terwijl je deze film niet echt onder de hardcore horror films kan plaatsen, er wordt meer geleund op het dramatische aspect.Geweldige rollen van zowel moeder en zoon.

dikke 4 sterren

avatar van kevinverwijst

kevinverwijst

wow, aantal weken terug gezien.. en ik kan alleen maar zeggen: Essie Davis MOET de OSCAR voor

BESTE ACTRICE krijgen!

Heb nog nooit eerder een film gezien waarvan ik echt oprecht vond dat iemand echt een Oscar verdiend.

Verder is de film ook heel leuk ik had het ervaren als een horrorfilm met ook daadwerkelijk een echt verhaal. Top film! en ook nog best eng ook, vooral in het donker.

avatar van The Oceanic Six

Ik had er veel meer van verwacht. Positief dat de makers proberen om de standaard horrorschrikmomenten te ontlopen, wat zorgt voor iets meer creativiteit. De film richt zich vooral op een de aftakeling van de moeder (het deed me wat denken aan The Shining) en haar gedrag richting haar zoon. Dat proces wordt best aardig getoond, maar buiten dat om is de film vrij matig. Er zijn geen voorspelbare schrikmomenten, maar de film weet dan ook zo goed als niet eng of beklemmend te worden.

Daarnaast vond ik de labiele moeder vervelend, maar haar zoon was nog veel erger met zijn geschreeuw en gezeur. Al bij zijn eerste scene had ik genoeg van hem en hoopte ik dat hij een vervelend einde zou krijgen. Helaas loopt het anders. Dat alles bij elkaar genomen levert de film wel een voldoende op, maar meer ook niet.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Had hier enorme verwachtingen van. Helaas bleken ze alweer voor niets geweest. The Babadook doet er in principe inderdaad goed aan om bepaalde horrorclichés te vermijden, maar het resultaat hiervan is dat The Babadook ergens tussen horror en psychologisch drama zweeft en de plank in beiden misslaat. Nergens wordt de film, met uitzondering van een enkele scène, eng. En dat terwijl het uitgangspunt veelbelovend is. Als psychologisch drama gaat er nog veel meer mis. Als er iemand een prijs verdient voor overacting is dat Essie Davis wel. Onderhond maakte terecht de vergelijking met Ellen Burstins rol in Requiem for a Dream. Zie beide films en herken de betere actrice. Niet erg moeilijk. Nee, Jennifer Kent slaat de plank volledig mis met The Babadook. Wat begint als horror ontaardt in een matig drama'tje met een wel erg sneu einde. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar ik hoop op een Amerikaanse remake van The Babadook. Als het maar van een kundig horrorregisseur is. Kent bakt er weinig van.

avatar van Film Pegasus

Ik had geen flauw idee wat te verwachten, maar het verhaal sprak me wel aan. The Babadook is een horrorfilm die nog wat in de schaduw staat, maar zeer sfeervol is. Vooral als je merkt dat de film vooral bestaat uit een huis met 2 mensen en hun hond waar vreemde dingen gebeuren. We hebben het de laatste jaren al wel meer gezien en de vraag is of dat wel interessant genoeg kan zijn. En dat is toch wel het geval. Less is more en de kracht zit duidelijk in het opbouwen van de sfeer. Ik moest denken aan films als The Conjuring, The Exorcist, The Omen en deels zoals hier gezegd Requiem for a dream. Zonder al te veel prijs te geven, zit je met de opbouw lang na te denken of we te maken hebben met een psychologisch probleem (overlijden man/vader en te kort aan slaap), of er wel degelijk een Babadook aanwezig is.

Kent brengt het er goed van af, al mist hij volgens mij de ervaring nog om naar het einde toe iets te doen met die opgebouwde spanning en het richting finale te brengen. Vanaf dan wordt het nogal voorspelbaar en mist het de kans om deze film echt te doen uitspringen in het genre. Jammer, want er zat veel potentie in. Kan misschien wel werken met een Amerikaanse remake, zolang me het idee 'less is more' in het achterhoofd houdt. En dan is het nog de vraag of we wel zitten te wachten op een remake, gezien er al veel films in dit genre de laatste tijd gemaakt zijn.

avatar van james_cameron

Toch best een tegenvaller. Veel goede dingen over gehoord, maar de film is hoofdzakelijk langdradig en amper eng. Hoofdrolspeelster Essie Davis en haar creepy zoontje zijn overtuigend in de hoofdrollen, maar de personages die ze neerzetten zijn behoorlijk vervelend. De titelfiguur, weggelopen uit een bizar kinderboek, is een fraaie creatie, maar veel te weinig in beeld en uiteindelijk te anoniem. De film zelf is al met al te vrijblijvend en lang niet indringend genoeg.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Goede zaak!

avatar van Insignificance

Insignificance

Rouw- en verwerkingsproces verpakt in een adequate horror, al mist het wat dat laatste betreft een klap op de vuurpijl. Waar Kent het drama geraffineerd afrondt, weet ze met haar duvel niet helemaal tot een aansprekende ontknoping te komen, maar de film is stevig genoeg om dat te kunnen hebben. Macaber, dat pop-up boekje, net als het stomme filmpje op TV.

Niet dat het verder nu zo eng of enorm spannend is, maar de Babadook doet wat het zelf belooft: onder de huid kruipen. Kille setting, dit in donkerblauw gedrenkte huis, de klankband zet een paar keer freaky aan en dat joch opent echt geweldig irritant, waarna de rollen stilaan worden omgedraaid en het steeds meer op de mentale aftakeling van moeder toespitst.

Knap gespeeld door beide, soms zeer onaangenaam om naar te kijken en te luisteren. Daar zit in wezen meer horror dan elders, al werken plaagstootjes en dergelijke wel. Met het stemmetje had Kent wellicht iets meer kunnen doen. Had allemaal best nog wat kwellender gekund. Desalniettemin een behoorlijke balansoefening op het slappe koord van twee genres.

avatar van perceived

perceived

John Milton schreef:

Love this woman. Mooie quotes onder die link.

Ja man! Er zit een heel tof team met zuivere intenties achter deze film. Love their attitude!

avatar van acsaczy

acsaczy

Ik vond de film realistisch.. elk zoontje van die leeftijd die dat soort dingen ziet zou zich zo kunnen gedragen en als moeder zou je instorten.. en dan heb je het feit van vader overleden terwijl .... enzo enzo enzo

En alhoewel ik niet snap waarom the babadook in het verhaal werd gebracht.. en hoe.. en dat is echt de grootste fout want daardoor slaat het kant noch wal..

..Ben ik dagen erna toch nog onder de indruk van sommige scenes die er toch alles mee te maken hebben kwa nasleep.. de scene van de zwevende moeder en de zoon in zijn broek plassend, EN TOCH, vind die zoon de kracht terug later verder te strijden.. je zou het zelf maar meemaken zeg..

oja het einde was ook niet goed uitgelegd.. ik heb het gevoel dat ik daarin wat mis.. gaat het psychologisch nog verder??

Dus het had meer uitleg mogen hebben maar de rest sprak voor zich.. een 3.5..

avatar van acsaczy

acsaczy

Antonev schreef:

Het laatste half uur was inderdaad wat vreemd, maar misschien niet helemaal onlogisch. Eerder in de film werd aangegeven (op het moment dat het verscheurde boek weer voor de deur ligt) dat Babadook alleen maar sterker werd, wanneer zijn bestaan ontkend/genegeerd zou worden. De incidenten worden ook alsmaar erger naarmate de moeder het bestaan van Babadook feller begint te ontkennen/negeren.

Wanneer de moeder zich (in de slaapkamer) volledig overgeeft aan het feit dat Babadook echt is, verliest hij zijn kracht en vlucht hij naar de kelder. De ontkenning in zijn bestaan is weg, dus ook zijn voornaamste krachtbron.

Dat hij zich in de kelder verstopt en gevoerd wordt, kan misschien verklaard worden door het eerste stuk van het boek. Daar wordt aangegeven dat wanneer hij eenmaal gezien is/wordt, je nooit meer van hem afkomt. Daarnaast wordt er aangegeven dat je 'vrienden' met hem kan worden als je een 'slimmerik' bent. Misschien dat het voeren de 'vriendschap' in stand houdt?

Hmm dit in navolg van mijn eerdere stukje.. ja dat zou het kunnen zijn kwa laatste half uur van de film!

Sterker nog ik denk dat juist de afsluiting het hele psyche weerlegt van de film het monster wilt aandacht dus hij krijgt uiteindelijk die aandacht.. voor de rest van hun leven.. hoe ziek is dat..

Ja ik vind het een goede horrorfilm.. alle stukjes komen terecht als je er voor open staat!

avatar van Daan258

Daan258

Moeilijk te beoordelen.

Sowieso heb ik me erg goed vermaakt met dit filmpje, vooral door het verhaal wat me echt tot het eind goed wist te boeien, totdat de aftiteling opeens over mij beeld rolden. Slecht was het zeker niet, maar toch bleven veel vragen onbeantwoord en scene's die achteraf gezien nogal onduidelijkheid gaven.

Juist ga ik me nu niet veel verdiepen in het verhaal maar gewoon de film over een tijdje nog is opzetten en wie weet komen dan de laatste puzzelstukjes op zijn plaats.

Spanning, sfeer en acteerwerk was echt niks om op aan te merken. Raar dat veel mensen zeggen dat deze film juist spanning mist, dat was in mijn ogen een heel groot pluspunt.

Vanaf het begin af aan had de film een heel lekker donker sfeertje, prachtige spanningsopbouw en een aantal creepy scene's waarbij ik af en toe echt op het puntje van me stoel zat.

Al met al een prima filmpje.

Voor nu een dikke 3,0* maar dat kan bij de 2e kijkbeurt misschien nog veranderen.

avatar van Glacius

Glacius

Best aardig. Niet zo typerend als de meeste horrorfilms die tegenwoordig veelal in de bioscoop te zien zijn. Obscuur en niet al te direct, waardoor de film de spanning weet vast te houden.

Het einde was wel wat minder ten opzichte van de rest van de film. Tevens was de editing bij vlagen van laag niveau. Tussen sommige cuts werden ongelofelijke sprongen gemaakt. En kinderen in de hoofdrol.. ik blijf er niet zo dol op.

avatar van dirk-dv

dirk-dv

Het begin van de film is erg mooi neergezet en ik vind de overgang van scene naar scene erg goed gedaan film heeft wel wat elementen van bepaalde klassiekers zoals the grudge,hide and seek,exorcist

Wel dikke voldoende vermakelijke horror

avatar van makefun

makefun

Ik vond de film wel erg gewaagd. Ongelofelijk grof taalgebruik en alles erbij, zoals de hond.

Eem eigenaardig eind, ik daar zelf daar niet de grip op krijgen. Maar goed, ik lees dat er veel zijn die de film wel mooi vonden. Misschien was de film niet mijn ding, ik had heel wat anders verwacht.

Toch maar wel een 3 voor de horror. (af en toe schrok ik)

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

avatar van joolstein

joolstein

En dan te bedenken dat ik deze film bijna had overgeslagen. Toen ik zo de inleiding las dacht ik echt van....Mja. Maar goed dat ik de film wel heb gekeken want wat was dit een heerlijke film! Er wordt gespeeld met de vraag is het nu psychologisch of is er echt een monster. Mensen met kinderen kunnen zich zeker wel indenken een half onhandelbaar kind dat monster onder het bed hoort. Weg nachtrust Daar draai je wel van door! Ook het eind vond ik Briljant In de meeste films word er dan zo`n monster overwonnen maar nu is het monster bang en leef verder in de kelder.

avatar van _Casper_

_Casper_

Horror film die heel sterk begint! Ik zat het eerste deel van de film echt op het puntje en gespannen op mn stoel (en dat heb ik niet vaak!)

Het verhaal is miss iets bekent, maar wel erg goed gedaan!

Moeder met kind, vader overleden.. Kind begint rare dingen te zien...

Echter vond ik het eind juist dat er teveel vragen overbleven en de spanning zakte iets af....

Daardoor is het niet de knaller die het had kunnen zijn, maar wel een heel erg sterke horror film en aanrader

avatar van samara666

samara666

Zonder hoge stemmers te willen beledigen: wat een flutfilm! Lijkt wel horror voor kinderen. Het zoontje krijgt wel een plus voor very creepy kid

avatar van John Milton

John Milton

samara666 schreef:

That's ok

Ik zou zelf alleen eerder het tegenovergestelde beweren. Toevallig gisteren even gegoogled voor andere horrorfilm die ik wellicht gemist had, en als je zoekt op 'best horror 2014' kom je The Babadook zeker tegen in de volwassenenlijstjes. En ook op 1

tattoobob

Jep samen met de The Taking (2014) toch wel de beste horrors.The taking staat als het goed is ook in het lijstje.