Genre: Film noir / Misdaad
Geregisseerd door: John Huston
Met onder meer: Humphrey Bogart, Mary Astor en Peter Lorre
Releasedatum: 5 juni 1947
Plot The Maltese Falcon
"A story as EXPLOSIVE as his BLAZING automatics!"
Sam Spade is samen met zijn partner Miles Archer eigenaar van een detectivebureau. Op een dag wordt Archer doodgeschoten terwijl hij iemand aan het schaduwen is. Vanaf dat moment wordt Spade in de gaten gehouden door de politie. Dat belet hem echter niet om zelf op onderzoek uit te gaan naar de mysterieuze omstandigheden rond de moord. Zodoende raakt hij verwikkeld in de strijd om een extreem kostbaar beeldje.
Samuel Spade
Lt. of Detectives Dundy
Det. Tom Polhaus
Miles Archer
mister blonde
Zoals The One Ring al zei, de nog al erg kille reactie van Sam op de dood van Miles. Ik kon vanaf het begin al weinig sympathie opbrengen voor het hoofdpersonage. Zo'n kil figuur. Zelfs de dood van een collega doet hem niets
Goodfella_90
Heb je Sunset Boulevard en/of Laura al eens geprobeerd Pieter?
The One Ring
Hier kom ik na herziening (een hele tijd terug al) op terug. Dit hoort bij het personage, dat fantastisch gespeeld wordt door Bogart. Ik dacht dat ik mijn stem hier al verhoogd had en nog een korte recensie geplaatst had, maar blijkbaar niet. Bij deze een verhoging.
Pieter Montana
Het is nou niet dat ik film-noir haat. "Blade Runner" en "Sin City", 5* films, vallen nu ook nog wel onder de categorie neonoir. Ik verwachtte gewoon bij The Maltese Falcon een dijk van een klassieker waarbij ik elke keer van verbazing zou moeten rechtspringen. Hetzelfde gevoel had ik ook bij "The Third Man". Ik kom gewoon in m'n berichtje te negatief over omdat ik teveel verwachtte. Over de hele lijn bekeken zijn "The Third Man" en "The Maltese Falcon" beiden goede films waarvan ik alleen niet de klassiekerstatus kan begrijpen. Tja, en als deze 2 nu blijken bestempeld te worden als de beste films uit het film-noir genre, begint men al eens te twijfelen of er nog wel een andere noirfilm me wel zal kunnen overdonderen. En zoals The One-Ring al opmerkt, kan een herziening soms wonderen doen
Zo blijkt ook de glimlach van Orson Welles al weken lang door m'n hoofd te spoken.
Goodfella_90
Ik geef je ook redelijk weinig kans bij The Big Sleep en Key Largo. The Big Sleep is al helemaal een herzien-film en Kay Largo wil ik geen pure noir noemen, alhoewel een uitstekende film. Daarom raad ik je ook eerder films aan als Sunset Boulevard of Laura. Kan je het genre na deze 4 films nog niet echt waarderen zie ik het wat somberder in.
=michael=
De films die jij op noemt zijn allemaal wel goed vind ik. alleen heb ik laura niet gezien...
The One Ring
Misschien verwacht je dat film-noirs mystery's zijn. Dat valt doorgaans wel mee. Met dat in het achterhoofd kan een noir misschien minder tegenvallen.
Bert1
De poster
: "A STORY AS EXPLOSIVE AS HIS BLAZING AUTOMATICS!"
Bogart deed me aan Nicholson in Chinatown denken.
Degelijke film, 4*
Dogie Hogan
Dit is een gecensureerde remake; de origine versie uit '31 (mijn voorkeur) volgt wel het boek van Hammett.
Ruth Wonderly is dan een echte femme-fatale (prima gespeelt door Bebe Jones) en Playboy Sam Spade heeft een verhouding met hun secretaresse Effi Perrine (Una Merkel) en heeft daarnaast oook nog een verhouding met de vrouw van zijn medefirmant: Ina Archer (Thelma Todd!). Aanrader, zeker als deze remake wat tegenvalt.
Theatertje
Het grote voorbeeld van alle detectivefilms. Bogart is perfect gecast als de speurneus en acteert buitengewoon goed. Het verhaal is ideaal voor een dergelijk mysterie. 3.5 sterren.
Turkeyloverz
Aardige film. Bogart is een goede acteur en komt ook in deze film geloofwaardig over. Zijn karakter in de film vond ik ook erg sterk. De rest van de cast vond ik aan de matige kant. Een grote pluspunt in de film is dan ook de personage van Sam Spade, komt zeker ook door Bogart. Hij weet overal wel raad mee en komt ook buitengewoon stoer over.
Het verhaal is standaard maar wordt nergens vervelend. The Maltese Falcon is vermakelijk maar dat kostbaar beeldje was totaal niet interessant, helaas. Het einde vond ik een beetje tegenvallen. Ik herkende er veel nieuwe Hollywood-eindes in, waar aan het eind dan de aap uit de mouw komt. In deze film vond ik het slordig.
Lord Flashheart
Fantastische film; ik begin de film-noir stijl steeds meer te waarderen. Per toeval had ik "The Maltese Falcon" in de koopjesbak van Albert Heijn gevonden en daar moest ik zo'n grote film natuurlijk uit redden
. Ik ga de film binnenkort zeker nog een keer kijken en zal dan ook een wat uitgebreidere mening neerpennen, want ik ben nu te moe. Voorlopig 4****, met een dikke kans op verhoging bij herziening.
thomzi50
- 1991 berichten
Had bij deze film hetzelfde bezwaar als bij The Big Sleep. Vond het een beetje onnavolgbaar, en in het verloop van de film deed ik mijn best eigenlijk ook niet meer het goed te begrijpen. Vond Bogart's prestatie wel weer geweldig en ook de andere rollen waren erg sterk. Paar mooie scenes, zit leuk in elkaar als film, maar kon me toch niet volledig boeien. Hou het op 3,5*
Flavio
Goeie noir met geweldige Bogart en Lorre. De scene waarin die laatste the Fat Man uitscheldt om daarna in de hoek te gaan grienen als de Falcon vals blijkt is klassiek. Vond de femme fatale minder, was weinig fataals aan imo.
3,5 *.
Dogie Hogan
Vond de femme fatale minder, was weinig fataals aan imo..
Aanrader; discussie: link!
Friac
Typische hardboiled film noir, al heb ik er persoonlijk al betere gezien. Ik vond deze er af en toe een tikkeltje over, zodat ik bv. sommige one-liners van Sam Spade lachwekkend vond overkomen. Ook had ik af en toe moeite met de plot wat de details/nevenfiguren betrof, maar ik moet toegeven dat mijn gedachten af en toe even afdwaalden (te wijten aan de vrij povere kwaliteit van de filmspoel). Wat ik van deze film vooral zal onthouden, is de heerlijke acteerprestatie van Peter Lorre. Voor de rest hou ik het op films als The Big Sleep en Sunset Boulevard.
mjk87 (moderator films)
Ik had me meer voorgesteld. Bogart is goed, natuurlijk. Hij moet dan ook de gehele film dragen en dit lukt heel behoorlijk. De rest van de cast is maar middelmatig en wisselvallend.
Dat is jammer. De sfeer, belichting, camerawerk zijn allemaal prima in orde. Ook de cynische uitspuwingen van Bogart zitten erin zoals je dat tegenwoordig niet veel tegenkomt. Daarnaast enkele slecht uitgewerkte nevenplots en veel heel vaak wisselende stemmingen en toevalligheden doen dit ook niet goed. 3.5*
rokkenjager
Ik kan me eigenlijk in mjk87 woorden vinden, alleen vond ik de plot wel goed uitgewerkt maar het werd me allemal opeengegeven moment een beetje clichéachtig, maar ik zal er niet te veel loslaten want ik heb zoeen vermoeden dat ik de film zal herwaarderen, herziening is noodzakelijk.
voor nu 3 en half sterren
The One Ring
Dit is dan ook een film die groeit bij elke herziening. Elke keer dat ik hem kijk vind ik hem leuker en gaat mijn stem omhoog. Al heeft hij nou zijn hoogtepunt bereikt.
Ik zie alleen niet in wat hier nou zo cliché aan is. Het is niet volslagen uniek, maar om nou te zeggen dat het allemaal superstandaard is vind ik overdreven.
rokkenjager
Ik heb nergens vermeld dat het superstandaard is, Ik zeg enkel dat het opengegeven moment beetje clichéachtig word.......en dat komt doordat ik de film erg laat heb gezien......dus veel elementen heb ik vaker gezien, natuurlijk voor zijn tijd was het helemaal niet cliché en je kan zien waar de andere film-noir en misdaad films hun inspiratie vandaan hebben gehaald maar toch Ik had nou eenmaal dat probleem. En dat geldt trouwens ook voor Raiders of the Lost Ark die ik paar weken geleden pas heb gezien, vrijwel alle moderne avonturen films zijn geïnspireerd door de film, maar doordat ik juist die films voor Raiders of the Lost Ark heb gezien komt het allemal vrijwel clichéachtig over.
The One Ring
Ik geloof niet dat deze film nu veel clichématiger is dan in 1941. Bij Raiders of the Lost Ark ligt dat anders. Dat is een bewust eerbetoon aan oude avonturenfilms en heeft dus bewust clichés.
rokkenjager
Ik geloof niet dat deze film nu veel clichématiger is dan in 1941..
Dus wel, als je eenmaal veel films hebt gezien, komt het clichématiger over, behalve het einde dan....
The One Ring
Ik heb veel films gezien, waaronder een hele reeks film-noirs en detectives. De enige werkelijke clichés zijn typische genre-elementen. Laat ik het anders zeggen: geheel voorspelbaar liep de film niet. Het is ook niet de meest verrassende ooit, maar dat kun je ook moeilijk verlangen.
rokkenjager
De enige werkelijke clichés zijn typische genre-elementen.
over welke elementen heb je het, ik zou er graag willen paar horen.
The One Ring
De hard-boiled detective die slimmer is dan de schurken. De schurken die vooral heel egoïstisch zijn. De onbetrouwbare vrouw die zichzelf toch als een onschuldige engel voor probeert te doen. Dat soort elementen.
Maar wellicht is het andersom makkelijker. Wat vond jij cliché?
rokkenjager
Dit soort elementen vond ik nou beetje cliché.......Alhoewel clichés ook leuk kunnen zijn maar in dit geval was het anders.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

North by Northwest
Thriller, 1959

Rear Window
Thriller / Mystery, 1954
san francisco, californiëverlies van geliefdedetectivegebaseerd op boekfilm noirmoordstatuettewhodunitzwart en witprivedetectiveblack birdsam spade private eyezwarte film