• 9.374.935 stemmen

The Maltese Falcon (1941)

Film noir / Misdaad | 99 minuten

Genre: Film noir / Misdaad

Alternatieve titel: Maltezer Valk

Geregisseerd door: John Huston

Met onder meer: Humphrey Bogart, Mary Astor en Peter Lorre

Releasedatum: 5 juni 1947

Plot The Maltese Falcon

"A story as EXPLOSIVE as his BLAZING automatics!"

Sam Spade is samen met zijn partner Miles Archer eigenaar van een detectivebureau. Op een dag wordt Archer doodgeschoten terwijl hij iemand aan het schaduwen is. Vanaf dat moment wordt Spade in de gaten gehouden door de politie. Dat belet hem echter niet om zelf op onderzoek uit te gaan naar de mysterieuze omstandigheden rond de moord. Zodoende raakt hij verwikkeld in de strijd om een extreem kostbaar beeldje.

Samuel Spade

Det. Tom Polhaus

Miles Archer

avatar van neo

neo

ook weer een echte klassieker die er voor zorgde dat john huston nu nog steeds wereldbekend is.er zitten goeie dialogen in en een fantastische klassieke scene waarin bogard verzint hoe een bepaalde misdaad gepleegd kan zijn.

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Persoonlijk vind ik deze film een stuk beter dan Casablanca, er is meer spanning in, beter verhaal. Een onmisbare klasieker (heb hem niet zo lang geleden opgenomen)

avatar van Jordy

Jordy

ja vond 'm ook erg goed

spannend verhaal, lekker tempo'tje, sterke dialogen, stoere rol van Bogart weer...

Geweldige acteur, die Humphrey Bogart!

Heerlijk snerpende stem en lekker sarcastisch. Waar zie je tegenwoordig nog zulke acteurs?!

4 sterren vanwege Bogart, anders was ik denk ik op 3,5 sterren blijven steken..

avatar van Ramon K

Ramon K

Klassieke film-noir met Bogart in een zeer sterke rol. Het leuke van deze film zijn de vele plotwendingen die nooit ongeloofwaardig worden. 4 sterren

avatar van FisherKing

FisherKing

Bogart fantastisch: blijft ook nu nog overeind ondanks het tragere tempo! inderdaad klassieker.

avatar van Goodfella

Goodfella

Heerlijk vermaak. De film zit vol met van die lekkere film-noir cliché's (tenminste, nu zijn het cliché's... toen natuurlijk niet ) en Bogart zet met z'n geweldige opmerkingen één van z'n betere rollen neer. Het wordt nergens ècht bijzonder of diepgaand, maar 't is wel hartstikke vermakelijk dus.

avatar van gotti

Leuke Noir film, maar het had het voor mijn gevoel net niet. Vpnd Bogart niet zo goed overkomen als in bijvoorbeeld een film als Casablanca (totaal ander film, ma wel een erg sterke rol). Ook de andere acteerprestaties waren ook niet echt super. Het verhaaltje daarintegen is weer leuk bedacht en daarom krijgt deze film van mij 3,5*

avatar van neo

neo

zo, kijken goodfella en gotti voortaan als echte broers samen naar veel films

avatar van Goodfella

Goodfella

Yep. Hij's maar een mazzelaar, die Gotti. Op zijn leeftijd had ik geen grote broer die ff naar Nijmegen ging om dit soort films te halen.

avatar van jay73

jay73

Vanmiddag heb ik deze herzien. Blijft goed, ondanks het feit dat er niet echt memorabele scènes in zitten.
Wilmer is mijn favoriet; de frustratie druipt van z'n gezicht af als hij weer eens tot op het bot getreiterd wordt door Sam Spade. Mooie bijrol.

Mooi ook dat
Sam Spade de femme fatale op het eind gewoon laat arresteren, wat haar misschien wel de doodstraf kan opleveren. Hij blijft een ijskouwe, ook al is hij stapelgek op haar.

avatar van ToNe

ToNe

In een tijd waar films door de Code Commissie geen immorele conclusies mocht bevatten, wordt gerechtigheid metaforisch toch erg mooi in beeld gebracht wanneer

de schaduw van de tralies van de lift langs het verslagen gezicht van Astor beweegt.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Dit kan tellen als regiedebuut, misshien wel het beste uit de filmgeschiedenis.

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Badalamenti schreef:

Dit kan tellen als regiedebuut, misshien wel het beste uit de filmgeschiedenis.

Citizen Kane is ook niet slecht als debuut hoor, maar toegegeven: The Maltese Falcon is ook heel sterk. Opvallend trouwens dat ze allebei in 1941 uitkwamen.

avatar van empirekees

empirekees

Dit is de derde film wat is gebaseerd is op het boek 'The Maltese Falcon' van Dashiell Hammett.

De eerste film, wat een comedy was, met Ricardo Cortez, kwam uit in 1931. In 1936 werd het boek verfilmd onder de naam 'Satan Met a Lady' met o.a. Bette Davis.

avatar van De Knip

De Knip

Vond de film een tegenvaller wat betreft de klassieker status. Ik vond het ook wat ongeloofwaardig overkomen. Reacties op omstandigheden waarin de personen zich bevonden. Archer is dood, maar wordt koeltjes afgehandeld. Brigid is een irritant karakter. Vrouw van Archer, Iva, is nutteloos. Bogart steekt een verhaal af tegenover de politie en zegt daarna dat ze voor de gek gehpuden zijn. Ongeloofwaardig. Maar ja, de film-noir valt niet altijd even goed bij mij.
Het verhaal is niet echt verrassend. Joel Cairo (Peter Lorre) vond ik zo belabberd, zeg!
Nooit op puntje van stoel gezeten:

**1/2

avatar van aegron

aegron

Door de hoge notering hier en op imdb had ik hoge verwachtingen, misschien wel te hoog, want ik vond het niet de film die ik verwachte.

Het verhaal was wel grappig, maar voelde nogal afgeraffeld aan. Lorre was erg grappig, wat volgens mij niet helemaal de bedoeling was.

avatar van gemaster

gemaster

Gave film noit met een überstoere Bogart. Ik begin langzamerhand toch wel een beetje fan van hem te worden. Jammer dat ik zijn beste films nu wel gezien heb, maar Key Largo en The Caine Mutiny die ik hier nog heb liggen zullen ook wel goed zijn. Er zaten een paar kleine onlogische dingen in, maar daar til ik in dit geval niet al te zwaar aan.

avatar van Hannibal

Hannibal

Humphrey Bogart was de beste acteur van zijn tijd, en dat laat hij in deze film ook zien. Hij is echt het toppunt van 'coolheid', alleen die stem van hem al.

Het verhaal van 'The Maltese Falcon' zit zo goed in elkaar, ik had aan het eind echt een gevoel van genoegdoening, zo'n echt "YES!" gevoel, als u begrijpt wat ik bedoel.

avatar van Floris22

Floris22

Fantastische film! Zoals al eerder gezegd, Bogart is echt een coole sarcastische detective in deze film. Niet helemaal zuiver op de graat, maar dat doet hem erg goed in deze film. Ik had hoge verwachtingen door imdb en die zijn dubbel en dwars waargemaakt.

En zoals in de post hiervoor, het einde laat je idd achter met een goed gevoel. 4.5*

avatar van ikbenlieke

ikbenlieke

I Love Bogie...

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

Prachtposter! Waar kan ik die bestellen?

avatar van Pacino88

Pacino88

Zeker een topfilm,Bogart maakt zijn status als filmlegende zeker waar.Het valt me op dat zijn films van john huston dik boven films als Casablanca en the big sleep uitsteken.

Weer een mooi detective plot,gelukkig niet zo overdreven als The Big Sleep,waar echt te veel met namen gegooid wordt.

Ook de rol van Peter Lorre was zeer opvallend te noemen,zeer mysterieus.

Hoogtepunt was zeker de ontknoping,weet iemand of Bogie zelf veel aan het scenario heeft aangepast,hij maakt van zulke opmerkingen die echt bij hem passen,ik zal eens op imdb kijken.

Voor nu, 4*

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik vind van niet. Ik vind de films van Huston juist wat minder dan de films die jij noemt.

avatar van Leno

Leno

Bogart draagt deze film met een goede rol en vermakelijke dialogen. Het verhaal is niet bijzonder, maar de film bevat enkele mooie scenes en de climax is prima in orde. Spectaculaire of spannende scenes moet je echter niet verwachten.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Wat Leno al zei idd. niet veel spectaculaire of spannende scenes zoals de poster je misschien zou aangeven met de zin A story as explosive as his blazing automatics. Maar Bogart's rol was vermakelijk en het verhaaltje verveelde niet. 3,5*

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Iets teveel gepraat allemaal maar ondanks dat een erg goede film. Het zijn namelijk wel mooie dialogen en het verhaal zit goed in elkaar. Een onsympathieke klootzak als hoofdrolspeler is ook weer eens wat anders.

Kleine 4*

Alleen waar was die tekst in het begin goed voor, dat wordt later toch allemaal uitgelegd door Gutman?

avatar van jackie

jackie

Mooi opgenomen, Humphrey Bogart speelt goed maar voor de rest hele saaie film met moeite uitgekeken.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Vanmiddag nog maar weer eens opgezet. Ik dacht dat herziening misschien tot een verhoging naar 5* zou leiden, maar ik laat m toch maar even op 4,5* staan, hoewel ie er dicht bij zit.

De geboorte van het noir-subgenre, en bovendien het begin van John Huston's carriere vol klassiekers en Bogey's carriere als legendarische anti-held (hij was een paar jaar eerder met The Petrified Forest al doorgebroken, maar had vooral relatief kleine bad guy rollen gespeeld). De film is ontzettend stijlvol en vol vaart. De plot is, zeker bij eerste kijkbeurt nauwelijks te volgen, maar dat doet er eigenlijk ook niet zoveel toe, aangezien de Falcon zelf een klassiek voorbeeld van een Macguffin is (hoewel de term destijds nog niet bestond); maakt niet uit wat het is, zolang het de plot maar voortstuwt en iedereen in de film het wil hebben of er bang voor is. Dialoog en stijl is waar het om draait. De donkere toon en het bittere einde waren nieuw in 1941, evenals een held die even tough als harteloos is, en natuurlijk het fenomeen 'femme fatale': de gevaarlijke, sensuele vrouw die alles en iedereen ten gronde richt, meestal inclusief zichzelf.

Alles aan de film is slick; zo slick dat ik nu al twee keer de take van 7 minuten gemist heb. Gewoon omdat je teveel wordt meegesleept om het te merken. Ik kan eigenlijk geen rationele reden bedenken waarom ik de film geen 5* geef, maar toch heb ik elke keer het gevoel dat ik iets mis. Door de verwarrende plot en het superhoge tempo van de dialogen is het moeilijk een grasp te krijgen op de film. Wellicht zijn er nog enkele kijkbeurten voor nodig om tot die verhoging te komen. Tot die tijd blijven mijn 4,5* stevig staan.

avatar van Shampoo

Shampoo

Ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig films van pakweg voor 1970 gezien heb en weet dus eigenlijk niet hoe deze te beoordelen. Naar de huidige maatstaven, of naar maatstaven van toen. Ik heb het dan uiteraard niet over kwaliteit van actiescenes e.d., maar meer over plot, dialogen, geloofwaardigheid, enz..

Als ik deze film namelijk naar huidige maatstaven beoordeel, dan heb ik namelijk gekeken naar een aflevering van Bassie & Adriaan die achter een beeldje aanzitten waar je op de rommelmarkt nog geen 2 euro voor kan vragen. De Baron (die dikke), B2 en vlugge Japie zijn ook te herkennen in deze film. Aan de andere kant was deze film, althans dat lees ik hier, behoorlijk baanbrekend voor die tijd en dat pleit natuurlijk enorm voor de film. Voorlopig zet ik hem op 2 sterren..