• 9.377.963 stemmen

The Grand Budapest Hotel (2014)

Komedie / Drama | 99 minuten

Genre: Komedie / Drama

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Wes Anderson

Met onder meer: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham en Mathieu Amalric

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 13 maart 2014

Plot The Grand Budapest Hotel

"A murder case of Madam D. with enormous wealth and the most outrageous events surrounding her sudden death!"

'The Grand Budapest Hotel' vertelt het verhaal van een legendarische hotelmanager (Ralph Fiennes) van een beroemd Europees hotel. Tussen de oorlogen in raakt hij bevriend met een jonge medewerker (Tony Revolori) die een vertrouweling van hem wordt. Het verhaal draait om de diefstal van een onbetaalbaar schilderij uit de Renaissance, de strijd om een enorm familiefortuin en de omwentelingen die Europa transformeren in de eerste helft van de 20e eeuw.

Monsieur Gustave H.

Albert Henckels

Young Author

avatar van nachtraafje

nachtraafje

Leuke filmtechnieken gebruikt, maar desondanks niet mijn type film. Helaas ook zonder ondertiteling gekeken.

avatar van mock turtle

mock turtle

erg grappig op subtiele manier en plot ook nog best boeiend

• 1954 berichten

Wat een vreselijke slechte, niet grappige film. Over het paard getrokken film door recensies, waardoor iedereen het maar goed moet vinden. Daar ga ik niet in mee. Ik kan een 'art' film echt wel waarderen, maar dit is gewoon niet goed. Vervelend verhaal, saaie overdreven karakters, slechte humor. Dan kan ik nog meer genieten van een Bassie en Adriaan aflevering.

avatar van david bohm

david bohm

Sterkste punt is de prachtige aankleding en aandacht voor details wat leidt tot mooie shots. Daarmee is het ook wel een typische Anderson film net als met de absurde personages waar je nogal wat vaak tamelijke overbodige maar amusante achtergrondinformatie van krijgt.

Toch is de film me niet meegevallen het karakter van Fiennes vind ik een tikkeltje vervelend en het verhaal is ook niet heel bijzonder.

Van Zweig heb ik weleens wat gelezen en hij schrijft ook veel over achtergronden van de excentrieke personages, dat is eigenlijk de enige overeenkomst die ik zo 1,2,3 zie.

Dat zoals onder andere Grunberg schrijft het hotel symbool staat voor de aftakeling van Europa, één van de thema's van Zweig, vind ik vergezocht. Het zal wel.

avatar van b00ts

b00ts

Ich war gespannt wie ein Flitzebogen....... en heb me geen moment verveeld......

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

cantforgetyou schreef:

Ik heb voor ik deze film aanzette geen enkele recensie gelezen. En toch vond ik 'm goed en misschien ben jij wel op het verkeerde been gezet door de recensies die je gelezen had vóór de film. Waardoor je niet helemaal doorhad dat het misschien niet helemaal jouw humor is of stijl.

Prima dat je het een k*tfilm vond, maar kom niet aan met je rebelse: "Daar ga ik niet in mee". Want er zit wel degelijk veel humor in die sommige kunnen waarderen.

Het zou misschien ook prettiger zijn om je reacties/beoordelingen met iets minder 'agressie' neer te zetten (vaak ook zonder enig argument). Provocatie ligt op de loer.. tenzij je dat wil uitlokken natuurlijk.

avatar van Tha-Joker

Tha-Joker

cantforgetyou schreef:

Waardoor iedereen het maar goed moet vinden? Je mag deze film best over het paard getild vinden, maar het zou fijn zijn als je daarvoor wat degelijke argumenten geeft. Zelfs al is de film totaal niet jouw 'cup of tea', een 0.5* geven lijkt me gewoon een soort statement-vote waarmee je je toch al zwakke bericht nog enigszins kracht mee wilt geven.

Je gaat me namelijk niet vertellen dat er geen enkel positief puntje (acteerwerk, kleurgebruik, camerawerk etc.) in de hele film zat voor jou om een puntje hoger te geven dan de 0.5* die er nu staat. Mocht dat wel zo zijn dan kun je het inderdaad maar beter houden bij het niveau Bassie & Adriaan, zoals Bridesmaids en Piranha 3D (die je overigens de volle 5* geeft).

Tha-Joker schreef:

• 1954 berichten

Mijn zwakke bericht komt door het feit dat ik niet teveel aandacht wil besteden aan deze film. Dus hou ik het kort. Ieder zijn smaak. Je hebt wel gelijk over het kleur gebruik en het camera werk. Die waren echt best goed. Plus de special effects.

Cinemaniak schreef:

Ik zal erop letten om minder agressie te gebruiken. Ik kan me soms alleen echt opwinden, dat sommige films (heb het ook bij muziek) al heel snel over gewaardeerd worden. En juist de commerciële films niet goed gevonden worden. Ik denk niet in hokjes. Ik kan genieten van bijvoorbeeld Jurassic Park, maar ook van 12 years a slave. Zo ook van Coldplay, U2 of Dire Straits, maar ook van Whigfield, Kylie en Bananarama.

avatar van Ajacied16

Ajacied16

Een superregie van Wes Anderson. De film heeft prachtige beelden, een geweldige kleurencompositie en leuke karakters. De humor zit verwerkt in de dialogen en sommige types. Een goede film waar ik me prima mee heb vermaakt, 4*

avatar van Noud

Noud

Mooie setting, kleuren, filters, plaatsing van voorwerpen. Absurdistische fondsjes. Maar na 1 uur had ik het wel gehad.

avatar van Dirtdiver

Dirtdiver

Heerlijke film, erg sfeervol weggezet. De stijl komt overeen met Moonrise Kingdom, die ik eigenlijk nog iets beter vond. Ik had niet het grote aantal bekende namen verwacht te zien in de film.

8.1!

avatar van Artemis

Artemis

Voor de 3e keer gezien en het blijft geweldig! Het is alweer een paar jaar geleden dat ik mijn top10 voor het laatst heb aangepast en het maakt zeker kans om erin te komen. Waarbij Moonrise Kingdom een beetje tegenviel is dit zeker de beste film die Anderson tot nu toe heeft gemaakt.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Opnieuw een klein pareltje van Anderson.

Op vlak van stilering tot in de kleinste details verzorgd. De olijke decors en het geweldige kleurgebruik maken een verhaal eigenlijk overbodig.

En toch blijft het niet bij mooie plaatjes alleen. Anderson bewijst dat hij ook een geweldig storyteller is. Ik verwachtte een plot à la Fawlty Towers, maar 'The Grand Budapest Hotel' is een heerlijk ludieke misdaadfilm. Je wordt volledig meegezogen in het absurde wereldje en de bijhorende intriges.

Fiennes schittert als butler, Revolori is een fijne sidekick. Kudo's ook voor Willem Dafoe die een geweldige bullebak neerzet. Iets minder onder de indruk ben ik van Norton. Hij kan zijn ei toch beter kwijt in meer serieuze films.

Anderson heeft misschien de bedenkelijke titel van patroonheilige onder hipsters, maar zijn films zijn eenvoudigweg áf. Zowel qua verhaal als qua aankleding. 4,5*

avatar van jappieBM

jappieBM

niet de typische komedie met veel harde grappen, en absurde situaties. Desalniettemin dubbel gelegen om deze film. Snap heel goed dat deze film bij mensen in het verkeerde keelgat schiet, maar dit is wel echt mijn soort film.

Daarbij briljante komische montage. Lekker vlot ook. Een cast om van te dromen, en een jammerlijk gevoel als de film is afgelopen. Ik zat wel te wachten op een extra half uurtje.

avatar van Ted Kerkjes

Ted Kerkjes

Leuk dat er meer mensen kunnen lachen om deze leuke komedie.

avatar van Awasiku

Awasiku

Genoten van deze heerlijke film ..., de verschijning van Willem Dafoe vond ik al ...

avatar van Edie

Edie

Film ziet er super uit, erg vlot inderdaad en toch aardig wat bekende grappen, het interesseerde mij alleen niet echt wat ik op het scherm zag. Grappig was het voor mijn doen maar af en toe, muziek was wel leuk en de aftiteling idem. Tsja.. Een 2.5 dan, maar geen film die ik snel weer zal kijken.

avatar van tbouwh

tbouwh

Had hier aardig wat van verwacht, vanwege de goede beoordelingen en de aantrekkelijke plotsomschrijving en filmposter. Maar helaas.. dit bleek niet mijn type film te zijn.

Een grootse cast, degelijk acteerwerk en een aardig sfeerplaatje....

Maar verder weet deze film totaal niet te boeien. Dit komt niet alleen omdat bijna alle personages mij over de top zijn, maar ook omdat de humor mijn type humor niet is, en omdat geen een plotlijn enigszins mijn interesse trok. Tel daarbij op dat het beeldformaat ( op dvd ) irriteerde, en dat het beeld op de meest vervelende momenten oversprong, en dan heb je een tekenend beeld van mijn inwendige strijd om deze film wel of niet af te kijken.

Echte rommel is dit niet, ik kan me voorstellen dat andere mensen dit wel kunnen waarderen, maar voor mij was dit 3 maal niks.

avatar van Whunter

Whunter

Een film waar je niet teveel over moet gaan lezen vooraf.

De humor bevalt mij wel goed. Al moet je de humor soms ver zoeken.

Een film waar je niet zomaar over kan oordelen. Een 5 van mij...

En komt in map 5x zien

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Na een wat moeizaam begin tussen mij en Wes Anderson zijn we sinds "Moonrise Kingdom" om en ook bij dit Grand Hotel blijft de liefde.

Film oogt weer eens geweldig (deed me wel wat denken aan de gebakjes van de pattiserie) veel lichte kleuren, veel roze en het verhaal leidt ons langs vele aparte types en bizarre situatie.

Hoogtepunten o.a. de prachtige uitbraak en een waanzinnige achtervolging in de sneeuw.

Willem Dafoe als ijzige killer en verder weer veel gezichten raden....was dat nou Harvey Keitel? en zit Bill Murray er ook weer in? Was ie dat nou?

Heerlijk kijkvoer.

Maarten0402

Yes, vandaag binnen op blu-ray. Puur op gevoel gekocht, maar de trailer zag er al erg mooi uit. Heel veel sfeer en de cast is ook belachelijk goed.

Mooie cover ook trouwens. Heeft iets ouderwets.

Ik ben erg benieuwd!

avatar van sawadeepat

sawadeepat

Prachtige film met een goed verhaal, die moet je gezien hebben.

avatar van nilserr

nilserr

Een heerlijke fantasierijke film van Wes Anderson, die ik na het zien van twee films zeer begin te waarderen. The Grand Budapest Hotel zit vol met geweldige visuele vondsten (de ski scene) en briljant geplaatste cameo's. Het flinterdunne verhaaltje wordt op een knappe manier in een historische context geplaatst, wat de film zeker ten goede komt. Al was het al niet omdat we anders misschien [Edward Norton hadden moeten missen!

4 sterren.

Maarten0402

Deze film heb ik vorig weekend gezien. Echt een visueel spektakel voor het oog. Alleen ik weet niet of jullie dat ook hadden, maar wat ik een beetje raar vond is de veranderingen van het aspect ratio. Aan het begin met Fahrid Murray Abraham en Jude Law is het 2:35:1 prima en daarna schakelt het over naar 4:3 bij mij en dat komt alleen in de scenes in de flashbacks voor en als de film dan weer teruggaat naar het heden schakelt hij weer naar 2:35:1 over. Ik denk dat dat een keuze van de regisseur is geweest, maar ik vond het nogal apart.

Ik ga nog geen cijfer geven, want ik moet hem nog een tweede kijkbeurt geven. Ik denk dat ik bepaalde dingen nog over het hoofd heb gezien en niet helemaal kon plaatsen.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Dat met die aspect-ratio is een "historisch" grapje: die flashbacks spelen zich af in een tijd (1932) toen bioscoopfilms nog standaard in 4:3 werden gemaakt, dus laat Anderson zijn eigen filmbeeld ook naar dat formaat verspringen (in het begin vraagt hij je ook om je filmbeeld op 16x9 in te stellen, misschien om je te waarschuwen dat je niet halverwege de film de beeldverhouding moet gaan veranderen omdat je denkt dat er opeens iets mis is gegaan met de aspect-ratio van je beelddrager). Deed Tarantino niet ook iets dergelijks in Kill Bill wanneer Uma Thurman levend wordt begraven?

Het is bewonderenswaardig hoeveel klasse-acteurs Anderson voor zijn films weet te strikken (sommige zelfs in make-up die ze schier onherkenbaar maakt), hoeveel fraaie beelden en kleuren hij in zijn werk weet te vangen en met hoeveel plezier en brille hij zijn films maakt. Omdat ik persoonlijk echter geen der personages ook maar op énige gelijkenis met een mens kan betrappen raakt deze film me totaal niet, waardoor ook de op zich best grappige humor in het luchtledige blijft hangen en mij alleen maar gekunsteld aandoet: "kijk, een acteur zegt iets wat duidelijk grappig bedoeld is!" Nee, Wes Anderson is niet mijn man.

Roger Thornhill schreef:

Ja dat dacht ik al met die aspect ratio. Ik vind het niet helemaal een goede keuze.

Wat jij zegt inderdaad: vroeger was 4:3 in de bios het standaard aspect ratio voor de hele film, maar tijdens één film verschillende overgangen gaat mij storen. Had het dan lekker helemaal op 1:85:1 of 2:35:1 gedaan en voor de stukken in de vroegere tijd doe dan iets met een beeld effect, kleurenpalet of de verzadiging. Of wat dan ook.

Goede verklaring overigens van waarom de film je minder raakt (al vind ik een 2,0 wel iets te laag, maar dat is persoonlijk). Het is wel duidelijk dat dit een film is van "Love it or Hate it".

avatar van micromize

micromize

Mijn derde kennismaking met Anderson. En tja, ook The Grand Budapest Hotel bevalt erg goed.

Erg leuke komedie waar de humor niet direct van afspat maar meestal subtiel wordt weergegeven. Het valt gelijk op de deze film heel wat unieke elementen heeft, waardoor je het gevoel krijgt dat je een film bekijkt die je niet snel nog een keer zult zien. Ten eerste valt het camera werk op, en ik moet zeggen dat ik altijd een zwak heb voor goed camera werk. Dit tilt de film gelijk naar een hoger niveau. Het acteer werk is dik in orde bij iedereen en de typetjes zijn leuk bedacht. Alleen had een karakter misschien iets meer diepgang mogen hebben. Het verhaal is oppervlakkig, maar door de snelheid die de film constant vast weet te houden, zit je je nooit te vervelen. Al met al vind ik dit de beste Anderson tot nu toen. Een goede onderhoudende film die vooral op visueel gebied hoogstaand is. Net genoeg voor 4 sterren.