• 9.373.695 stemmen

Alternatieve titel: De Wrede Haven

Geregisseerd door: Elia Kazan

Met onder meer: Marlon Brando, Eva Marie Saint en Lee J. Cobb

Plot On the Waterfront

"The man lived by the jungle law of the docks!"

De Waterfront Crime Commission staat op het punt publieke hoorzittingen te houden over vakbondsmisdaden en infiltratie ervan door de onderwereld. Terwijl de havenarbeiders tegen elkaar worden opgestookt, wordt Terry Malloy (Marlon Brando) ongewild betrokken bij de moord op een medehavenarbeider. De moord gebeurt in opdracht van maffiabaas Johnny Friendly (Lee J. Cobb) die tevens de vakbondsleider is en, geholpen door onder andere Terry's broer Charley (Rod Steiger), alle illegale criminele activiteiten in de haven overziet. Als Terry de zus van de vermoorde man ontmoet en leert kennen, begint de moord steeds zwaarder op zijn geweten te wegen. Hij wordt onder druk gezet door zowel de priester Barry (Karl Malden), die het tot zijn persoonlijke kruistocht gemaakt heeft om de haven misdaadvrij te maken, als door de criminele vakbond die zijn belangen wil beschermen tegen elke prijs.

avatar van fabbyke

fabbyke

Sterke film met Marlon Brando.

Ik had hem nog nooit eerder zien acteren als jonge acteur en ik vond hem echt super acteren en ineens ook weer een van men favoriete acteurs .

De film over het algemeen was goed, heb me niet verveeld de film kon mij altijd boeien en dan op het einde dat gevecht was echt mooi om te zien. Ik vond de film niet echt een meesterwerk maar wel om bij een van men favorieten te zetten.

4****

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Brando, Malden, Lee J. Cobb. Allemaal helden!

avatar van olivier

olivier

mister blonde schreef:

beetje overbodig, maar wat een bonk charisma die Brando.

Over een pleonasme gesproken Weet je, ik heb thuis een boekje over 'de mythe van marlon brando' gepubliceerd in... 1960! Jàren voor zijn rol in 'the godfather' die men tegenwoordig blijkbaar alleen nog maar weet te associëren met brando.

avatar van Bert1

Bert1

neo schreef:

Een echte klassieker,die vooral goed is door het goeie verhaal en de indrukwekkende acteerprestatie van Marlon Brando.

Nagel op de kop.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Goede film over het in verzet komen tegen machtige lieden. De angst regeert aanvankelijk, maar toch staat er iets te gebeuren.....

Marlon Brandon speelde zijn rol zeer overtuigend. In betere rollen heb ik hem nog nooit mogen aanschouwen. Leuk om hem nog eens te zien met zo `n babyface. Zijn wenkbrauwen vielen trouwens ook op, net zoals zijn ogen, het leek alsof de make - up ervan af droop.

Eva Marie Saint kwam me bekend voor, zij speelt ook een uitstekende rol.

Een spannend verhaal dus, dat eigenlijk nergens echt inzakt of zo. 4*

avatar van milus

milus

Goed hoor, en niet eens zo traag.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

maxcomthrilla schreef:

Eva Marie Saint kwam me bekend voor, zij speelt ook een uitstekende rol.

North by Northwest gezien toevallig?

starbright boy schreef:

Een redelijk standaard verhaal over de strijd tegen onrecht. Vaardig verfilmd en met overdadige muziek van Bernstein. Niet echt interessant eigenlijk.

Oh ja ? Zulke verhalen zie ik zelden. Overdadige muziek van Bernstein ? Zelden een score gehoord die zo mooi is, zo treffend ook. Leonard Bernstein heeft een prachtige score gemaakt.

"Niet echt interessant eigenlijk" ...

tjee. Dit is wel bijster interessant, er worden hier dingen getoond die nooit in films voorkomen. Leg mij maar eens uit hoe die scene tussen die twee broers op de achterbank uitgelegd moeten worden ? "Niet echt interessant eigenlijk"

Soms sta je met lege handen. En denk je, ik vergeef ze, zoals Brando probeerde op te klimmen.

Fantastische film die me weer een 5* kost.

kappeuter schreef:

De overige karakters kennen nogal wat stereotypen

Tja, vind ik niet, maar mag je vinden.

Brando steekt er duidelijk bovenuit met zijn unieke bedroefde blik en hese stem.
Brando speelt een heel belangrijke rol. Maar natuurlijk niet de enige rol. Karl Malden vind ik perfect.

De muziek zet soms wat te dik aan op sentimentele momenten.

Tss, zelden een briljantere muziekscore gehoord dan deze. Grow up

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Film die het erg van het acteren moet hebben. Brando en Saint doen het namelijk perfect, het verhaal is nogal klein en 'simpel', of beter gezegd: simpel gemaakt, omdat er maar enkele havenarbeiders zijn die letterlijk hun mond opendoen in de film. Dit is ook logisch en goed aangepakt, maar daarbuiten vind ik dat er iets meer in had gezeten. Het optreden van de pastoor zorgt gelukkig voor wat 'aanvulling'. De film is best boeiend, maar tot op het einde zit ik nergens op het puntje van mijn stoel, maar ben ik vooral onder de indruk van hoe Brando en Saint hun personages neerzetten. Ook enkele bijfiguren doen het uitstekend, zoals de vader van Saint.

De aanloop naar het einde en het einde zelf vind ik wel weer erg goed gedaan, hoewel het uiteindelijke einde wat abrupt op me overkwam. Het is echter wel logisch te noemen

3,5 ster

avatar van zoutzak

zoutzak

Ongekend meesterwerk, staat voor mij op het niveau van Casablanca. Marlon Brando is gewoon magistraal.

Maar wat een lelijke filmposter...!?

avatar van olivier

olivier

Maar er bestaan er ook hele mooie... Deze staat trouwens heel ver van de film en diens fotografie als je het mij vraagt...

avatar van milus

milus

Het is natuurlijk leuk om een jonge Brando te zien, maar zullen we dat maar eens laten voor wat het is en gewoon de film bekijken ?

Prima werk van Brando, een sterk gespeelde rol voor de boevenbaas, een paar cliche figuren maar wat geeft het. En niet sloom, ondanks de leeftijd.

Niet voor de nostalgiekijkers.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Lichte tegenvaller. Degelijk en veel vaart, maar het scenario is wel erg van-dik-hout-zaagt-men-planken. De score van Bernstein vond ik ook al te dik aangezet, behalve de jazzy saxofonen in de openingsscene, die vond ik geweldig.

Al door iedereen gezegd: Brando steelt de show.

avatar van Straniero

Straniero

Vond dit helemaal niks. Brando speelt wat mij betreft helemaal niet zo goed, bij vlagen zelfs gewoon heel matig en de afschuwelijke stereotypen, de voorspelbare plot en de achterhaalde en soms wat absurde moraal (wel voor de arbeiders, maar die arbeiders zijn wel allemaal sukkels?) waren de grootste stoorzenders. Ik zou me kunnen voorstellen dat dit destijds een gewaagde film is geweest, gezien de thema's, maar het levert nu een niet al te interessant stukje cinema op. Nog 2,5*

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Straniero schreef:

Brando speelt hier een van zijn beste rollen ooit, ik kan niet begrijpen dat je dit matig vindt, het is werkelijk erg sterk, er zijn maar weinig acteurs die dit niveau halen. Het verhaal is erg goed en het heeft zeker geen voorspelbaar plot. Deze film is een groot voorbeeld hoe film daadwerkelijk moet zijn. Het script, het acteerwerk, de muziek, het zit allemaal goed in elkaar. Briljant.

Wouters

wat een geweldige film is dit toch. Hele tijd geleden en weer een opgezet vanmiddag. Magistraal regisseur die Kazan ! Sterke acteerprestaties van Saint en Brando. Ook de priester wordt zeer sterk neergezet. Muziek werkte prachtig en meerdere malen moest ik even slikken in deze film.

5* meesterwerk

Straniero schreef:

Brando slecht acteren, voorspelbaar plot, absurde moraal, sukkels ?.....welke film heb jij gekeken.

Brando speelt zijn beste rol ooit, het plot (cq de goede afloop) is te verwachten maar de manier waarop zeker niet, en een absurde moraal is nergens te vinden. maar goed smaken kunnen verschillen. Straks zeg je ook nog dat de muziek ruk was.

PaulieWalnuts

^Inderdaad onbegrijpelijk. Brando acteert meesterlijk, erg leuk om eens te zien. Zo veel films ken ik niet met Brando. Op de een of andere manier vind ik het een vrij modern ogende film, ik weet ook niet waarom. Mooie muziek en mooi verhaal. Krijgt de volle mep wat mij betreft.

avatar van Straniero

Straniero

Het karakter van Brando vond ik, net zoals veel andere karakters, teveel over the top. Waar dat bij veel andere films uit die periode en ouder leuk kan zijn vond ik dat hier ontzettend storend omdat het me allemaal te pretentieus over kwam. Hierdoor kwam het bij mij soms wat karikaturaal over. Het spijt me, maar ik vond het onder andere daarom gewoon helemaal niks.

Wouters

over the top ?? Overacting is hier echt geen sprake van. Pretentieus ? als er iets is wat deze film niet is. Een verhaal over havenarbeiders die knokken voor hun bestaan. Pretentieus ? Gewoon keihard het leven ! Maar goed smaken verschillen maar ik denk toch dat je em eens moet herzien

Persoonlijke aanval verwijderd.

Down_By_Law

De allerbeste film van de jaren '50. Ik zag laatst Kazan's "A Streetcar Named Desire" weer, en toen besefte ik dat Marlon Brando de enige acteur was die natuurlijk overkwam (ook al was hij de enige hoofdrolspeler die geen oscar won). Ook in "On The Waterfront" is hij fantastisch op dreef. Een film die ook in deze tijd recht overeind blijft staan, en dat kan niet van veel jaren '50 films gezegd worden.

Down_By_Law schreef:

Wat is dit nu weer voor een opmerking?. Ik kan zo 100 films opnoemen.

FisherKing schreef:

Wat is dit nu weer voor een opmerking?. Ik kan zo 100 films opnoemen.

Echt waar? Nou, ik niet. Ik vind dat de meeste jaren '50 films heel gedateerd zijn (doet verder niets aan de kwaliteit af).

avatar van mister blonde

mister blonde

Gedateerd en oud zijn twee andere dingen...Als je vindt dat de meeste jaren '50 gedateerd zijn, zijn oude films misschien wel niets voor je? Het is zoiets als zeggen dat je de meeste films uit de jaren '90 te modern vindt.

PaulieWalnuts

Ik vind de jaren '50 juist een top-decennium qua films.

avatar van veron35

veron35

Dit is wel off topic, maar ik vind de jaren 50 ook een top dicenia. Net als de jaren 40. De jaren 60 werd weer ietsjes minder. Het slechtst vind ik de jaren 80.

PaulieWalnuts schreef:

Ik vind de jaren '50 juist een top-decennium qua films.

Ik ook. ik wil alleen zeggen dat jaren '50 films vaak heel ouderwets en gedateerd zijn (bijv. die andere Kazan/Brando film "A Streetcar Named Desire"), MAAR DAAR NIET MINDER GOED OM ZIJN. "On The Waterfront" is gewoon een van de minder gedateerde films, naar mijn mening.

Down_By_Law schreef:

Ben ik met je eens. Voorzover je andere films al gedateerd kunt noemen.