• 9.375.076 stemmen

The Culpepper Cattle Co. (1972)

Western | 92 minuten

Genre: Western

Geregisseerd door: Dick Richards

Met onder meer: Gary Grimes, Billy Green Bush en Bo Hopkins

Plot The Culpepper Cattle Co.

Een zestienjarige jongen haalt een veedrijver over hem te mogen vergezellen tijdens een lange tocht. Aldus wordt ie een echte 'cowboy' en een echte man.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Barfly

Barfly

Rauwe, realistisch ogende western.
Weinig op aan te merken, behalve het einde dat ik te dramatisch vind en weinig realistisch. De zang, de jongen gooit zijn revolver op de grond... en vertrekt. Zeer jammer, het doet veel afbreuk aan alle beelden die vooraf gaan.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Boeiende, rauwe western.

Echt vreselijk bijzonder vond ik het niet, maar ik heb toch wel een beetje genoten van deze film. Allemaal erg realistisch gebracht en totaal niet te vergelijken met de vele romantische westerns die in de jaren daarvoor uitkwamen.

Grootste minpunt is eigenlijk het tempo. De film had van mij ietsje vlotter mogen zijn, maar aan de andere kant vond ik het zeker wel fijn dat de film rustig was. Verder een hoop prachtige plaatjes en een lekker sfeertje. Ik ben het wel met brix eens, het leven in het échte wilde westen zou er wel eens zo uit kunnen hebben gezien als in deze film. Geen meesterwerk, maar wel een prima western die er rauw en realistisch oogt. Blij dat ik dit gezien heb, is weer eens wat anders dat de zovele romantische westerns die er gemaakt zijn. 3*

avatar van stinissen

Onderhoudende western net voor de 2de maal gezien sommige momenten lijkt de film een beetje op Cowboys, The (1972) slleen vond ik die iets sterker , verder prima film maar een abrubt einde doet me beslissen voor 3.5 ipv 4*

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

"Kid, cowboying is something you do when you can't do nothing else."

Prachtige bijzondere western die zich niet richt op premiejagers, bandieten, sheriffs en/of marshals, maar die het harde leven van enkele échte cowboys belicht. Het woord wordt doorgaans nog weleens gebruik, maar in de gemiddelde western zul je bijna nooit een cowboy tegenkomen. Jammer, want als er een cliché is met betrekking op het Wilde Westen dat mij erg aanspreekt is het wel de aanwezigheid van cowboys. Omdat échte cowboyfilms zelden voorkomen hebben de films die er wel over gaan bij mij dan ook al gauw een streepje voor. The Culpepper Cattle Co. is dan ook een goed voorbeeld van een cowboyfilm zoals ik die graag zie.

De film moet het hebben van zijn eenvoud. Alles is erg realistisch vormgegeven. De gebouwen zijn niet van dure hardhouten balken en perfect op maat gemaakte platen, maar zien er uit alsof ze er honderd jaar ervoor ook hadden kunnen staan zonder dat er iemand met onwijs veel bewondering naar had staan kijken. Ook de rest ziet er allemaal zeer overtuigend ouderwets en realistisch uit. Zo zien we bijvoorbeeld dansende en spelende kinderen (die zich niets van een paar onbekende mannen aantrekken), een hebzuchtige grondbezitter en een kapsalon, bordeel en saloon in één.

Tegenover de realistische aankleding staat een wat minder geloofwaardig verhaal. Het zou allemaal best gebeurd kunnen zijn en het is ook geen fantasieverhaal, maar waar de gebouwen er uitzagen alsof ze de Amerikaanse Burgeroorlog nog meegemaakt hadden lijkt het me niet echt waarschijnlijk dat een groep cowboys op een zogeheten cattle drive zo overdreven veel dingen mee zou maken. Aan de andere kant was het natuurlijk maar een saaie boel geweest wanneer er niets was gebeurd en stoort het verhaal ook niet dusdanig dat het vervelend wordt.

Er zijn opvallend weinig (voor mij) bekende gezichten te spotten in deze film. Enkel Matt Clark, Geoffrey Lewis, William O'Connell en Anthony James had ik al eens eerder gezien in even kleine rollen als hier. De overige, onbekende acteurs zag ik nooit eerder, maar lieten allen een erg goede indruk achter.

avatar van Thunder Road

Thunder Road

Fijn, maar voor mij niet het meesterwerk dat enkelen hierin zien. Daarvoor is de film naar mijn mening te onevenwichtig en niet consequent genoeg

Enerzijds wil men een realistisch beeld geven van het cowboyleven, anderzijds ontbreekt het de film echter op essentiele momenten juist aan realiteit. De manier waarop Culpepper zich regelmatig opstelt en beslissingen neemt zijn voorbeelden hiervan. Ook op het einde ontspoort de film wat realiteitszin betreft

Nochtans heeft mij dit niet zo gestoord dat ik niet van het verhaal kon genieten. Meerdere bekende en markante karakterkoppen uit de betere b-garnituur geven de film net dat beetje extra. Veel sfeer en een goede soundtrack ronden het geheel af.

avatar van starbright boy

Me ooit aangeraden door Brix toen ik vroeg naar een coming of age western. En er bleek een vrij goedkope Blu ray van te zijn.

Heel mooi. Combineert een klassiek coming of age verhaal met een enigszins revisionistsche western (ik vond het soms Peckinpah-achtig), Vol griijze karakters en een jongen die uitvind dat zijn dromen niet per se overeenkomen met de werkelijkheid. De film is niet aangeharkt maar vaak een beetje gritty en smerig en er is weing tot geen verschil tussen good guys en bad guys. Ik vind aandacht voor sfeer en omgeving belangrijk bij goede westerns en daar is hier genoeg van. Van genoten.