menu

The Maze Runner (2014)

mijn stem
3,23 (2018)
2018 stemmen

Verenigde Staten
Mystery / Sciencefiction
113 minuten

geregisseerd door Wes Ball
met Dylan O'Brien, Kaya Scodelario en Thomas Brodie-Sangster

Thomas ontwaakt op een dag in een lift, zonder enige kennis hoe hij daar terecht is gekomen. Hij kan zich niet meer herinneren wie hij was. Eenmaal buiten komt hij erachter dat hij in een afgesloten wereld terecht is gekomen met 60 andere jongens van zijn leeftijd, die proberen te ontsnappen uit een steeds veranderend labyrint.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=MM2hxT3GO50

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Daan258
2,5
Veel verhalen over de film gehoord dus uiteindelijk zelf maar is bekeken, maar het is niet echt mijn soort film.
Slecht vond ik hem ook weer niet maar de hij wist me niet de volle 113 min te boeien. Hier en daar wat langdradig, saaie stukken en het verhaal ook niet zo bijzonder.
Acteerwerk en special effects waren nog best oké, maar een voldoende kan ik deze film helaas niet geven.

2,5*
Toch zal ik nog wel is het 2e deel opzetten.

1,0
ik haak af na deel 1, en deze kon ik al amper uitkijken. Gebeurt weinig, maar er is wel veel heisa over saaie robotspinnen. Acteurs zijn zeer matig. Bij twijfel niet kijken.

2,0
Na lang twijfelen besloten om 'The Maze Runner' een kans te geven. Ik vind het genre wel leuk maar mijn verwachtingen lagen ondanks de hype niet erg hoog. Nu raak ik niet snel verveeld maar ik heb deze toch in 2 delen gekeken. In het geheel oogt de film nogal vlak en zit er te weinig spanning in. Je merkt dat het voor een jong publiek bedoeld is. Het doolhof wordt mooi in beeld gebracht maar is niet zo indrukwekkend als verwacht. De personages boeien niet en de flashbacks over hun achtergrond voegen hier weinig aan toe. Het acteerwerk is zeer matig. Er wordt veel drama in het verhaal gestoken door de jongens die zich opofferen voor elkaar maar het deed me eigenlijk niets. Er is weinig chemie tussen de hoofdpersonages waardoor het me eigenlijk niet uitmaakte wie bleef leven. De gevechten, waar de film het toch ook een stuk moet van hebben, zijn teleurstellend, braaf en weinig origineel (de vechtscène op het einde waarin ze die spinnenmonsters allemaal tegenhouden met een 'stok' vond ik zelfs slap). Nee, deze komt nog niet in de buurt van films zoals The Hunger Games, ook al is de setting best leuk. Er kon veel meer ingezeten hebben, jammer. Nu moet ik wel zeggen dat de apocalyptische omgeving van het vervolg mij meer aanspreekt dan het doolhof, maar denk dat ik deze toch ga laten liggen.

avatar van J.Ch.
3,5
Een poos geleden als eens eerder gezien, maar wist er niet veel meer van behalve dat The Maze Runner me positief had verrast. Ik was benieuwd of dit bij een tweede kijkbeurt nog steeds zo zou zijn, en gelukkig blijkt dat het geval.

Het grote sterke punt van deze film is dat het consequent Thomas' oogpunt vasthoudt. We weten precies evenveel als hij, en aan het begin is dat helemaal niets. We beginnen midden in het verhaal, zonder enige vorm van introductie, zodat we meteen met Thomas meevoelen in zijn verwarring. Slechts heel af en toe krijgen we een shot te zien dat Thomas niet ziet. Pas op het eind worden we echt uit Thomas' oogpunt gehaald, wat opnieuw een verwarrend effect heeft - en een mooie aanloop is naar het tweede deel.

De afgelopen jaren is er niet bepaald een gebrek geweest aan verfilmingen van het Young Adult-Fantasy genre. Fijn aan The Maze Runner is dat er geen tienermeisje met identiteitscrisis aan te pas komt, wat dan wel weer een zeldzaamheid is. Ook fijn is dat we in het geheel geen idee hebben van wat er in de buitenwereld gaande is, het enige dat we zien krijgen is een primitieve maatschappij van enkele tientallen jongens. Dat is toch een andere setting dan de gemiddelde post-kernbom/-derdewereldoorlog/-virusuitbraak-wereld die we vaker te zien krijgen.

Het plot is simpel genoeg: jongens levend in een doolhof proberen weg naar buiten te vinden. Toch blijft de film boeien. Dit omdat we, net als Thomas, eerst moeten ontdekken waar hij is terecht gekomen voordat hij de weg naar buiten kan vinden. De jongenssamenleving is interessant, ik had daar best wat meer van willen zien. Eenmaal in het doolhof is het vooral rennen, wat plottechnisch misschien niet zo boeiend is, maar toch werkt het. Die muren die constant dicht (dreigen te) gaan werkten me behoorlijk op de zenuwen. De Grievers daarentegen vond ik niet zo heel erg eng, en ze werden ook wel vrij makkelijk verslagen. Ik vond de muren enger!

Heel veel karakterontwikkeling zit er niet in de film, maar daar kan ik mee leven. De personages hebben in ieder geval wel een eigen persoonlijkheid, ook al blijft die verder vrij statisch. De enige die hierin opvalt is Gally. Hij lijkt een soort van plaatsgebonden Stockholm-syndroom te ontwikkelen, dat hem tot wanhoop drijft en uiteindelijk kapot maakt. Dat was een van de weinige dingen die ik me nog echt goed kon herinneren van de eerste kijkbeurt.

De acteurs deden het wat mij betreft aardig (en wat een conditie moeten ze gehad hebben!). Wat ook een vermelding verdient is het doolhof, dat echt prachtig weergegeven is. Ik ben erg benieuwd hoe het volgende deel gaat zijn nu dat doolhof ontbreekt... Ik ga het hopelijk snel ontdekken.

avatar van N23
3,0
N23
Het begin is erg interessant en houd je wel vast. Verder is het wel voorspelbaar wat er met Thomas gaat gebeuren. Hij maakte een domme keuze, maar overleeft het. Sterker nog hij wordt daarna de leider van de groep. Wat erg voorspelbaar is, in Game of Thrones hebben zulke keuzes anders behandeld. Grafisch is het mooi en het heeft het wel wat, maar ik val denk ik niet meer onder de doelgroep.

2,0
stokvis schreef:
ik haak af na deel 1, en deze kon ik al amper uitkijken. Gebeurt weinig, maar er is wel veel heisa over saaie robotspinnen. Acteurs zijn zeer matig. Bij twijfel niet kijken.


Ik kon het echt niet beter zeggen.
dit is gewoon tijdverlies om naar dit te kijken.
Ik wil deel 2 ook echt niet zien.

1,5
A SF-horror-nightmare.
Ben al geen SF-liefhebber en voor een keer dat ik het waag heb ik wel pech want dit ding bekoorde langs geen kanten.
Heb het wel vol gehouden, want, hoe dan ook, men blijft toch benieuwd hoe uit dit labyrint - letterlijk en figuurlijk - van absurditeiten te ontsnappen valt, wel wetende dat de uitleg even dwaas zal zijn dan de gehele film.
Als dit een poging is om ons een erg neerslachtig en pessimistisch toekomstbeeld op te hangen, dan beter niet aan begonnen.

Bantavoer
Een goede film. Vond hem echt niet langdradig. Voor ik het wist, was de film al afgelopen. Het is geen film met ruimteschepen, zoals Star Trek of zo. Hoewel het wel in de toekomst afspeelt. Ben zeker benieuwd hoe het verder gaat in deel 2.

avatar van tommykonijn
2,0
The Maze Runner was toch wel een lichte hype. De film deed het destijds behoorlijk goed in de bioscoop en ik heb hier veel mensen positief over horen spreken. Vandaar dat ik toch enigszins nieuwsgierig was geworden en ik besloten heb het een kans te geven.

Mijn conclusie is dat allemaal maar weinig indruk maakt. Het lijkt (te) veel op The Hunger Games en dan nog een tandje minder spannend. Weer volgen we een groepje jongeren die moeten zien te overleven. Ditmaal worden ze tegengehouden door een doolhof met daarbinnen angstaanjagende 'wezens'. Qua vormgeving vond ik het eigenlijk allemaal maar saai. Je verwacht een hoop van hoe het doolhof van binnen zal uitzien, maar het stelt niet veel voor. Ook de Grievers maakten nauwelijks indruk.

Het acteerwerk is afwisselend. Hoofdrolspeler Dylan O'Brien spat nou niet bepaald van het scherm af, maar is ook zeker niet vervelend. Thomas Brodie-Sangster deed het ook zeer aardig. Daartegenover staat echter een halve cast aan jongeren die ik me helemaal niet meer kan herinneren en een Will Poulter die ik, ondanks dat zijn personage arrogantie moest uitstralen, eerder een vervelende zeurpiet dan intimiderend vond. Wat ik bovendien erg vond tegenvallen, was het einde. Een plichtmatige en niet bepaald originele verklaring voor alles wordt voorgedragen door Patricia Clarkson om vervolgens af te sluiten met een zogenaamd gedurfde wending en een 'kom alstublieft ook naar deel 2 kijken'. Naar mijn mening werd overigens ook redelijk weinig gedaan met het meisje. Ik dacht dat zij een cruciale rol zou gaan spelen, maar in feite doet ze niet veel meer dan zich 'gewoon' bij de groep voegen.

Ik kan er niet over oordelen in hoeverre de film het boek evenaart, maar het deed mij allemaal zeer weinig. Het werd nergens dusdanig vervelend dat ik 'm heb uitgezet, maar de film kent amper memorabele momenten. Hierdoor laat het vanzelfsprekend ook geen blijvende indruk achter. Ik kan niet bepaald zeggen dat ik enthousiast ben geworden om het vervolg te gaan bekijken, hetgeen wel een van de vooraanstaande doelstellingen van de makers lijkt te zijn geweest.

2*

avatar van ILDIB
2,5
Ik vond het niet veel. Mooi gemaakt maar verder inhoudsloos. Lord of the flies meets the goonies en the hunger games of zo. Meneer de held kon een beetje teveel en het achterliggende grote verhaal zei me al helemaal niets en de meeste deelnemers waren slecht schermvulling.

avatar van TornadoEF5
2,5
Bah, zelden zo een slechte film gezien. Die tienerfilms vallen toch altijd hard tegen. De mysterie wordt bijna de gehele film gehandhaaft om dan een einde te krijgen die niet echt bevredigend is. Het is ook vergezocht, de logica is niet aanwezig en uiteindelijk zijn ook de onderlinge interacties lachwekkend (het gegeven ook dat er slechte tieners zijn en dat die doodmoeten + dat sentimentmomentje op het einde en dan wordt het mysterie opgelost met een nieuw mysterie). Audiovisueel lelijk, oninteressant verhaal dat te afhankelijk is van het mysterie vol toevalligheden en onwaarschijnlijkheden (drie jaar gebeurt er niets en nu wordt het patroon gebroken door de alleskunner en -weter, wat als ze er niet uitraken wat heel waarschijnlijk gebeurd zou zijn etc... ) en zwakke acteerprestaties. Alle don'ts in een film komen weer langs. Hopeloos!

avatar van sinterklaas
3,5
Voor een tienerfilm toch weer zeker niet slecht.

Om de boel samen te vatten: Thomas ontwaakt in een wereld, bestaand uit gras, enkele lotgenoten en... hele grote muren... Hij blijkt deelgenoot te zijn van een onverklaarbaar spel en in plaats van erover na te denken moet hij bij zijn lotgenoten aansluiten. De wereld waarin hij zich bevindt is hermetisch afgesloten... alhoewel... er is maar één uitweg... De doolhof, waar nog nooit iemand het heeft overleefd.

Je zou als kijker al een beetje weten hoe het af kan lopen aangezien de boel wanneer ze dan toch overwegen om dat doolhof in te gaan erg op de automatische piloot gaat. De tocht door het doolhof, met die nodige spinbeesten (waarbij je overduidelijk aan opmerkt dat het machines zijn) is ook wel een snelle hap-slik-klaar moment. Maar het einde maakt toch wel alles goed....

Ja, erg vermakelijk popcornfilmpje at all. Dat kan ik erover zeggen.

3,5*

Film voor 12 -jarigen. Nu op tv. Raar homofiel sfeertje. Onduidelijk, onzinnig verhaal...The Keepers, The Runners, The Grievers....who cares??? Na een half uur uit gezet.

avatar van panax
4,0
spanning genoeg
aktie genoeg
mooie film !!

avatar van Krisje7788
0,5
Mijn mening: saaie film. Komt heel traag op gang en is voorspelbaar. Zonde van mijn tijd.

avatar van W.V.
2,0
Omdat de film toch op tv kwam, deze maar opgenomen en gisteravond gezien, dit is dus een film welke ik niet snel weer ga zien, het dertien in een dozijn verhaal, het is allemaal al eens eerder en beter gedaan, het schaamteloze jatwerk uit andere films, deed bij mij het idee ontstaan dat er waarschijnlijk gepoogd wordt om een serie op te zetten zoals resident evil, daar lijkt de film in mijn ogen nog het meest op. Maar vergelijkingen met andere films kan men ook voldoende maken. De film stijgt nergens boven de middelmaat uit en de acteerprestaties houden niet over. Special effects kunnen er mee door maar ook op dat gebied is het allemaal middelmaat. Dit is nu een film welke je op een regenachtige dag op vakantie in Nederland in de caravan op een klein schermpje moet kijken. Het is niet slecht, maar onderkant middelmaat.

avatar van Antonev
3,0
Niet onaardig. Ik moet zeggen dat het mysterie achter het doolhof me wel trok en ik was benieuwd naar het "waarom". De jonge acteurs doen het mijns inziens best goed, maar ik miste toch een sterk karakter van een meer ontwikkelde acteur. O'Brien vond ik niet sterk genoeg om deze film echt op sleeptouw te nemen en om zijn stempel te drukken. Desalniettemin is het een vermakelijke young-adult film geworden.

Deze film zou een stuk beter zijn geweest met betere acteurs. Redelijk vermakelijke film met een wat warrig slot. Er had iets meer verrassing in kunnen zitten. Ook hadden ze wat beter gebruik kunnen maken van de maze.

avatar van Phantasm
2,5
Niet echt goeden niet echt slecht, al zaten er wel teveel donkere opname 's tussen waarvan je bijna niets ziet.

avatar van anne J
4,0
Verrassend filmpje. Spannend met vraagtekens en verrassingen tot op het einde. Netjes hoor.
Enige wat jammer was was het cliché momentje op het eind toen de 'bad guy' jongen hun achterna was gegaan en hun toch nog iets wilde aandoen, en die jonge jongen het loodje legde door voor Thomas te springen, maar voor de rest niks op aan te merken.

Een aantal opvallend mooie shots in de film, leek net alsof de maker ook een filmliefhebber is en naar bepaalde films van vroeger heeft gekeken. Kan ik wel waarderen. En goed uitgewerkte sets / omgevingen in de film. Geloofwaardig geheel.

Het meerendeel van de kids acteerde goed, petje af.

avatar van Shadowed
3,0
Ja wel leuk.

The Maze Runner was volgensmij een beetje een tienersciencefiction die populair werden toen The Hunger Games uitkwam. Heb deze dus besloten te kijken aangezien The Hunger Games wel leuk was.

Begint een beetje matig naar mijn mening, O'Brien draagt de film niet, terwijl dat wel zou moeten. Poulter is daarentegen wel leuk en dat vrouwtje dat er later bijkomt is al helemaal niet goed. Wel dat jochie van Love Actually.

Het verhaal zelf is leuk gedaan, en redelijk origineel. Er kon veel van komen, en wanneer de eerstespin? in beeld kwam ging ik er echt voor zitten. Sommige stukken zijn erg spannend, en dat deed mijn aandacht er wel bij houden.

Uiteindelijk was hij wel vermakelijk, maar misschien iets minder langdradigheid aan het begin.

avatar van IH88
3,0
“Great, we're all bloody inspired.”

Prima eerste deel. The Maze Runner heeft een intrigerend uitgangspunt, en regisseur Wes Ball weet er ook een onderhoudende film van te maken met een aantal sterke actiescènes. Het is duidelijk op welke doelgroep de film mikt, maar ook de wat oudere kijkers kunnen hier wel van genieten.

Het sterkste punt van de film is dat je als kijker net zo weinig weet als Thomas, en dat maakt het wel een interessante kijkervaring. O’Brien is een sterke hoofdrolspeler en de andere acteurs zijn degelijk. De film heeft zijn mindere momenten, maar zeker wanneer Teresa (Kaya Scodelario) verschijnt komt er weer wat leven in de brouwerij. En de scènes in het doolhof zijn sowieso sterk. Al met al is dit een geslaagde start van een nieuwe Young Adult franchise.

4,0
Een mooie film met een goed verhaal.had de film al een keer gezien,maar gisteren even weer gezien.omdat ik het derde deel net gekocht heb,dus dan zit je weer even goed in het verhaal.maar dit deel is dus een goed begin van een mooie trilogie.met een goeie cast.met name dylan o'brien,hij weet het goed over te brengen,dat je mee leeft met het personage vind ik.en de hele film door kom je steeds meer achter waarom en hoe.dat maakt het spannend vind ik.ik vind het ook een verassend einde.op naar deel 2.

avatar van martijn011
3,0
Herzien, want ik heb het tweede en derde deel nog nooit gezien, iets wat ik hierna wil gaan doen.

Het viel me wederom op dat deze film een soort rauwheid bevat wat ik in veel films in dit genre wel eens mis. Er vallen nogal wat slachtoffers en de Grievers zien er goed uit als moordwezens.
Alhoewel het acteerwerk soms nogal ergerlijk was, heeft Ball in de film een hoop spanning weten te verwerken. Een doolhof wekt natuurlijk vanuit zichzelf al verwarring en mysterie, maar door middel van de Grievers werd het nog een stuk spannender.
Hij maakt er geen eindeloos gebrei van, maar na een kleine twee uur weet je als kijker precies waar je aan toe bent en ik moet eerlijk zeggen dat ik best uitkijk naar de volgende delen.
3* stonden en blijven staan.

avatar van firekiddo
3,0
Alhoewel ik vind dat de reden om het doolhof in de film nergens op slaat is het erg vermakelijk en blijft het mysterieus.

avatar van Tarkus
4,0
Tarkus schreef:
Van deze film verwachtte ik wel veel, en hij stelt me niet teleur, integendeel.
Dat het verhaal is gebaseerd op een jeugdverhaal is duidelijk, maar toch is het ook een goed verhaal dat nog werkt voor een volwassen publiek.
De, jonge, cast doet het prima en ook de beelden en speciale effecten zijn prachtig.
Dat er een vervolg op komt maakt het einde van de film heel duidelijk, ik kijk er alvast naar uit.


Omdat de reeks nu volledig is, 3 films, en ik ze nu allemaal heb, de eerste twee eens opnieuw bekijken.
Deze film dus als eerste en opnieuw goed bevonden, opnieuw van genoten, eigenlijk nog meer dan de eerste maal.
Dus op naar nummer twee

4,0
Supernatural schreef:
Een mooie film met een goed verhaal.had de film al een keer gezien,maar gisteren even weer gezien.omdat ik het derde deel net gekocht heb,dus dan zit je weer even goed in het verhaal.maar dit deel is dus een goed begin van een mooie trilogie.met een goeie cast.met name dylan o'brien,hij weet het goed over te brengen,dat je mee leeft met het personage vind ik.en de hele film door kom je steeds meer achter waarom en hoe.dat maakt het spannend vind ik.ik vind het ook een verassend einde.op naar deel 2.
vanavond herzien heb weer genoten.blijf zeker bij mijn mening.

avatar van themanwiththeplan
4,0
Beter dan the hunger game. De jonge acteurs kwijten zich prima van hun taak. Intrigerend verhaal dat slechts mondjesmaat zijn geheimen prijsgeeft. De film heeft avontuur, spanning, drama en een beetje thriller.
Deel 2 was ook nog de moeite.
Het derde deel was echter ietwat over the top en hoefde voor mij al niet meer.
SF interseert mij verder geen biet maar dit kon me wel bekoren

avatar van notsub
3,5
Maze Runner zit in de hoek van de The Hunger Games en richt zich op een jeugdige doelgroep. De boosaardige Grievers doen wat Alien-achtig aan, maar zijn welkome wezens om de boel niet in slaap te laten sussen. Want eerlijk is eerlijk, dit valt gewoon in de categorie formulewerk. Maar met de uitvoering en het tempo is weinig mis. De actie is ook goed verzorgd. Mogelijkheden om het hier en daar wat mysterieuzer te maken worden niet benut, maar desondanks blijft er genoeg over om van te genieten.

avatar van Cellulord
3,0
3* zijn eigenlijk zelfs veel voor deze film, maar als hersenloos tijdverdrijf heeft het wel wat.
De films zit trouwels veel te vol met moraal. Soms lijkt het wel alsof men je vertelt hoe je je moet gedragen.

avatar van MindlessAssassin
3,5
Toen ik laatst een beetje door YouTube zat te scrollen kwam ik de trailer van deze film tegen. Werd toen aangenaam verrast door de trailer en wilde hem toen toch is aanzetten.

Zo doende vandaag dus eens bekeken en de film kon mij zeker wel bekoren. Het concept vond ik erg interessant en de decor sets zagen er erg goed uit. Ook qua cast waren de acteer prestaties prima. O’Brien heeft absoluut wel talent, maar was destijds nog niet op het niveau om de hele film te dragen. Will Poulter was wel de beste in dat opzicht.

De film is op zekere momenten ook echt wel spannend alleen op sommige momenten ook langdradig. De film duurt nog geen 2 uur maar af en toe voelde het alsof ik naar een film van 2,5 uur zat te kijken.

Ik ben wel benieuwd hoe deze serie afloopt en ik ga dus binnenkort aan deel 2 beginnen.

7/10

Gast
geplaatst: vandaag om 01:36 uur

geplaatst: vandaag om 01:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.