• 9.377.648 stemmen

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Geena Davis, Susan Sarandon en Harvey Keitel

Releasedatum: 25 oktober 1991

Plot Thelma & Louise

"Somebody said get a life...so they did."

Thelma is getrouwd met Darryl die zijn vrouw het liefst achter het aanrecht ziet, zodat hij ongestoord naar de televisie kan kijken. De tien jaar oudere Louise werkt als serveerster in een eethuis; haar musicerende vriend is zelden thuis. Om de sleur te doorbreken trekken de twee vriendinnen er een paar dagen op uit in de oude, open Ford Thunderbird 1966 cabriolet van Louise. De ontwikkelingen raken in een stroomversnelling als Louise bij een bar een man neerschiet.

Stephan

Na herziening strak op nummer 1 in mijn top 10.

Hoewel er kleine onvolkomenheden inzitten (nat gespoten zand, autosporen van eerdere takes, vreemde 'gestolen' momenten in spel en het belangrijkste... de te snelle aftiteling met flashbacks), blijft dit qua scenario, spel en regie een meesterwerk.

Theatertje

Leuke chickflick (meidenfilm). Zo zouden er nog wel films mogen zijn.

avatar van Thomas83

Thomas83

Heel mooie film! Ik hou sowieso wel van roadmovies en sfeervolle, films, en Thelma & Louise is absoluut een sfeervolle roadmovie. Prachtige plaatjes van landschappen, goede muziek (sommige momenten wel wat te overheersend of niet helemaal bij de beelden passend vind ik persoonlijk), een erg sterk plot en uitstekende acteerprestaties. Er spelen dan ook meerdere echte topacteurs in de film. Geena Davis vind ik persoonlijk het beste spelen.

Het camerawerk en de montage zijn ook goed in deze film, eigenlijk vind ik de film op elk vlak op zijn minst een ruime voldoende.

Het verassende slotstuk van de film vind ik erg sterk, en een waardige en ook passende afsluiting.

Al met al vind ik Thelma & Louise echt een aanrader. De film heeft heeft zowel inhoud en een mooie boodschap als een paar goede grappen en wat spannende scenes met nog een vrij spectaculaire achtervolgin op het einde.

Een dikke 3.5* is op zijn plaats. 4.0* haalt de film niet voor mij, omdat ik hem op enkele moment in het middengedeelte wat minder vond.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Ik zou deze uitstekende film een 3.5 geven, maar nu ik de film even laat zakken denk ik dat ik hem daar toch te kort mee doe. De knappe acteerprestaties, de geweldige slotscène en de uniekheid doen me hem alsnog een welverdiende 4 geven.

avatar van v.i.c.t.o.r.

v.i.c.t.o.r.

Goeie film hoor, ondanks de onvolkomenheden in het scenario (het verhaal wordt in het begin een beetje opgedreund en de verkrachtte ligt wel erg snel met Pitt op de achterbank van een auto) maar de beelden van niet-mooi Amerika (let op de olieraffinaderijen, pijpleidingen, electriciteitsdraden en zo; pas in de laatste scene wordt het landschap echt mooi) en de sterke vrouwelijke personages (eigenlijk de vrouwenversie van Bonnie and Clyde, met een sterker slot, waren in die tijd (1991) ehct bijzonder.

Zavo

Kon mij niet echt bekoren. Ik vond het allemaal te overdreven. Ook jammer van de bijrollen, die totaal niet uit de verf komen. Als je toch Harvey Keitel en Michael Madsen hebt, doe er dan wat goeds mee. Ridley Scott blijft toch een erg wisselvallig regisseur. 2*

Theatertje schreef:

Leuke chickflick (meidenfilm). Zo zouden er nog wel films mogen zijn.

Meidenfilm?

Je dacht dat chickflick kippenfilm betekende?

Theatertje

Je weet wel, een vrouwenfilm. Ik zeg niet dat mannen er niet van kunnen genieten, maar vrouwen gaan bepaalde situaties makkelijker herkennen.

kos schreef:

Je dacht dat chickflick kippenfilm betekende?

Ik heb er vraagtekens bij, omdat ik het helemaal geen chickflick film vind. 2 dames hebben de hoofdrol, spreek je dan van een meidenfilm?

Theatertje schreef:

Vond dat bij deze film niet van toepassing.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Prachige film van Ridley Scott! De rollen worden perfect vertolkt en het vehaal is erg goed! De kleine rollen van Brad Pitt, Harvey Keitel en Michael Madsen zijn prima! Voor de rest kan ik erg kort zijn over deze steengoede film! De beste roadmovie ooit gemaakt!

Weer een uitstekende score van Hans Zimmer...!

* * * * *

Theatertje schreef:

Wat een onzin. De film is geregisseerd door een man. Nogal een macho type ook. Hij staat bij mij op nummer één, en ik ben ook redelijk macho hoor...

Theatertje

Daarom dat ik zeg dat ik niet beweer dat mannen er niet van kunnen genieten, maar volgens mij kunnen vrouwen dat nét ietsje meer, omdat ze situaties kunnen herkennen.

Stephan

Enlighten me... wat heb ik als man hier gemist dat jij als vrouw me kan uitleggen?

Theatertje

Wel, om maar een voorbeeldje te geven: de manier waarop er door de mannen in de film met de vrouwen omgegaan wordt. Van Madsen tot en met Pitt bedriegen ze de 'meiden' op elke manier ook maar mogelijk. Ik stoorde mij hier dan ook behoorlijk aan. Wat ik goed vond was dat de vrouwen zich niet zomaar laten doen en tot en met het einde trouw blijven aan 'vrouw zijn'.

Stephan

O... ik dacht dat de manier waarop die mannen met hun omgingen normaal was en dat ze zich maar wat aanstelden. Sorry...

Zavo

De vrouwen in deze film gedragen zich eerder mannelijk (macho) dan vrouwelijk. Madsen vond ik geen bedrieger, hij komt z'n vriendin zelfs ten huwelijk vragen.

Theatertje

Stephan, ik zeg je enkel wat ik voelde tijdens het kijken naar de film. Misschien ben ik mis, maar ik vind dat de mannen de vrouwen slecht behandelden.

Zavo, de vrouwen moesten zich wel mannelijk gedragen om te kunnen ontsnappen aan die venten. Madsen vond ik dus echt wel een bedrieger. Die scène waarin hij z'n vriendin om huwelijk vraagt, kan ik me niet meer herinneren, maar zal ook wel vals zijn. Waarom zou de film anders eindigen zoals het geëindigd is???

Ach, het kan ook zijn dat het te lang geleden is dat ik de film gezien heb. Niettemin heb ik altijd al het gevoel gehad dat die mannen de vrouwen slecht behandelden.

Theatertje schreef:

Mijn punt is dat je geen vrouw hoeft te zijn om dat "onrecht" te voelen. Je claim dat het een chick-flick zou zijn omdat alleen de vrouwen het zouden "snappen" klopt gewoon niet.

Theatertje

OK, dan snappen mannen het ook. Mij maakt het echt niet uit

Stephan schreef:

Euh..hij staat op 3 bij je.

Zavo schreef:

De vrouwen in deze film gedragen zich eerder mannelijk (macho) dan vrouwelijk.

Idd.

Theatertje

So what? Mogen vrouwen zich niet mannelijk gedragen? Ik vind dat juist goed, THELMA & LOUISE is een feministisch pamflet voor de rechten van de vrouw

avatar van Big_bazznizz

Big_bazznizz

Na een uur en een kwartier gestopt met kijken uit verveling...

Theatertje schreef:

THELMA & LOUISE is een feministisch pamflet voor de rechten van de vrouw

Het recht om mensen neer te knallen, gewapende overvallen te plegen, etc. ?

Theatertje

Let op, het is een hele heldendaad dat ze samen verricht hebben, hoor... Ze zijn ontsnapt aan de wil van de man! Ze zijn bevrijd van hun zorgen en weigeren zich opnieuw als slavin te laten behandelen door hun venten thuis, de laatste scène met hen samen in de wagen laat dit duidelijk zien.

hinie

Wil natuurlijk niet zeggen dat dit de goedkeuring wegdraagt.

Theatertje

Nee, da's ook wel waar. Toch is er een groot verschil in feminisme merkbaar vanaf THELMA & LOUISE.

hinie schreef:

Euh..hij staat op 3 bij je.

Oeps.. het variëert nogal ja. Ik ben ook zo onberekenbaar..