
Norte, Hangganan ng Kasaysayan (2013)
Alternatieve titel: Norte, the End of History
Filipijnen
Drama
250 minuten
geregisseerd door Lav Diaz
met Archie Alemania, Angeli Bayani en Sid Lucero
Een man wordt ten onrechte veroordeeld voor moord, terwijl de echte moordenaar nog vrij rondloopt. De moordenaar is een intellectueel die gefrustreerd is over zijn land en de oneindige cyclus van verraad en apathie. De veroordeelde is een eenvoudige man die ontdekt dat het leven in de gevangenis draaglijker wordt wanneer er iets vreemds en mysterieus met hem gebeurt.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=nzpfJrlL4SE
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.



Het algemene punt is dat de film niets (of te weinig) aan de verbeelding van de kijker over zou laten. Pure quatsch natuurlijk, vind ik. Oh ja, en de film is mooi geschoten. Helemaal fout natuurlijk. Nee, goh, als iets mooi is dan kan het natuurlijk geen hoge kunst zijn...


Nee, ik vind alleen dat de terminologie scherper moet om het goed te kunnen bestuderen. Het probleem is dat het te vaak geprobeerd wordt ex negativo te definiëren, dwz. door wat het niet is. Daarom is 'slow' ook een problematische benaming: slow ten opzichte van wat? Maar aan de andere kant ben ik pragmatisch: als iedereen weet waar we het over hebben als we over slow spreken, laten we dan maar persisteren over slow te spreken.
Ik zie het nog steeds wel als een genre met eigen stilistische en formele kenmerken. Er is ook wel thematiek dat steeds lijkt terug te komen, maar dat zou ik niet in de basisdefinitie willen opnemen omdat dat te exclusief is. Maar goed, ik ben nog steeds van plan er een boek over te schrijven, ooit.

Hier een bespreking van een zelfbenoemd purist en kenner die zich ver verheven voelt boven de mensen die slow cinema niet snappen en die het duidelijk niet kan hebben dat Diaz eindelijk is opgepikt door distributeurs en critici (het klootjesvolk zeg maar). De auteur komt helaas niet verder dan een herhaling van zetten binnen het debat over slow cinema (terwijl hij dat nou net juist wel nastreeft). Het gebruik van een begrip als temps mort vind ik bijvoorbeeld problematisch en helemaal niet zo objectief als hij het doet voorstellen. Ook de aanname dat dialoog ten koste van contemplatie zou gaan, vind ik een teveel voorkomend, a priori oordeel.
Het algemene punt is dat de film niets (of te weinig) aan de verbeelding van de kijker over zou laten. Pure quatsch natuurlijk, vind ik. Oh ja, en de film is mooi geschoten. Helemaal fout natuurlijk. Nee, goh, als iets mooi is dan kan het natuurlijk geen hoge kunst zijn...
Tja, dat is ook een manier om een recensie te interpreteren. Lees het toch echt anders ...
Vind het dus oprecht jammer dat Laz Diaz zoveel concessies heeft gedaan dat het niets meer met zijn eigen 'signatuur' en persoonlijke artistieke visie te maken heeft. Voorbeeld. Jarenlang zeggen dat je organisch monteert en dan een film maken waar nog geen één shot langer duurt dan een minuut. Alsof (filmische) tijd opeens niet interessant meer is voor hem. Daarbij een puur plotgedreven film maken tegenover alle losse films die hij hiervoor heeft gemaakt. Uiteindelijk gewoon conventionele arthouse en helaas geen bijzondere Contemplatieve Cinema.
Begrijp me niet verkeerd. Vind het geen slechte film maar moe(s)t er heel erg aan wennen. De tijd zal uitwijzen of hij op dit pad verder gaat of toch terugvalt op zijn oude stijl.
Zoals de reviewer uit de eerste Moeilijke link in zijn laatste alinea ook schrijft:
It goes to show that we only like and celebrate something that fits into our framework. Something that is easy to grasp. Everything else is dismissed or neglected. It’s dualistic thinking, and I’ve never seen it so clearly as I do right now with the example of Norte
En dan niet inziet dat hij precies hetzelfde doet als waar hij kritiek op heeft, namelijk afkeuren wat niet in zijn zelf-opgelegde framework past.

Ik heb geen stopwatch meegenomen in de zaal, maar dit meen je toch niet daadwerkelijk?
Jawel, en Lav Diaz ook: YouTube - Lav Diaz on Long-take Aesthetics
In deze scene zit al een shot van 1:54.
Hiereen shot van 4:02.
En hierin een shot van 2:18
Verder ontwijk je hier nu heel erg laf de discussie, door jezelf als Diaz autoriteit op te stellen door je op je ervaring te beroepen. Het probleem is niet dat wij niet weten waar we over praten, maar dat jij beweringen doet die niet te falsificeren zijn waardoor het dus inderdaad welles-nietes wordt per definitie. Jammer dit.

Ben van Lav Diaz gewend dat hij de tijd en ruimte vangt in hele, lange, kale shots. Vrijwel altijd statisch. Veelal zwart / wit waar zijn karakters meer zwijgen dan praten. Het (schuldige) landschap staat centraal waar er karakters rondlopen die geen schoon geweten hebben. Ze zoeken een soort van 'verlossing' in deze afschuwelijke wereld. Het merendeel van de shots spelen zicht buiten af in plaats van binnen bij Norte, the End of History. Meestal twee verhaallijnen die hij laat samenkomen. Een enkele hoofdpersoon. Nauwelijks dialoog. Geen soundtrack. Direct geluid en muziek. Een enkele zin op de voice-over. Die Lav Diaz zelf om de zoveel uur herhaalt.
Wat ik nu kreeg was precies het tegenovergestelde. Hele korte, dynamische montage. Het gesproken woord stond centraal. Neem alleen al de openingsscène in het café. Karakters die iets moeten uitbeelden in plaats van 'zijn'. Het camerawerk is constant in beweging. Al dan niet naar rechts / links dan wel naar voren / achter. Zag zelfs een aantal crane shots. De film is in warme, verzadigde kleuren geschoten. De 'production value' heeft grote sprongen gemaakt.
Eigenlijk was ik vanaf het begin meer met de vorm bezig dan de film. Wellicht mijn fout maar ik wist niet wat ik zag en hoorde! Pas na twee uur kon ik een beetje in de film komen. Moest er namelijk zo ontzettend aan wennen .... Zo'n groot verschil is het.
Eenmaal in de film kon ik weer helemaal niets met de hoofdpersoon. Daarbij vond ik de andere karakters niet heel subtiel uitgewerkt. Zoals de vader in de gevangenis en zijn confrontatie met de bendeleider. Of de moeder die zelfmoord wil plegen met de kinderen. Vond dat heel houterig overkomen. Vervolgens was ik niet te spreken over de zoveelste cliché uit de Filipijnse Cinema. Alweer een verkrachtingsscène. Dit keer met de zus. Dat moet daar in de Filipijnen wel heel vaak voorkomen. Zag ik dit jaar in alle drie de films. En dat Weerasethakul-einde sloeg ook alles ...
Het woord 'concessie' is misschien te groot en dat kan ik ook niet verdedigen in de zin dat ik Lav Diaz daar ook niet over heb kunnen spreken. Hij was niet aanwezig want trouwens heel zeldzaam is. Kan verder niet direct een interview vinden waarover hij het heeft. Had hem dat graag willen vragen. Probeer het nu via de e-mail.
Maar je moet je voorstellen dat ik een compleet andere kant van Lav Diaz te zien kreeg. En dan wil ik inderdaad wel zeggen dat hij zichzelf verloochent.
Wat dat betreft was dit een perfecte double-bill met How to Disappear Completely (2013)
Het maakt beide films ook sterk politiek-geëngageerde statements. Gebrek aan kennis van de geschiedenis en cultuur van het land is hierbij al een probleem, maar dan nog moet je er voor open willen staan. Als je een meer existentiële inslag verwacht (wat ik bij de Raya film gezien de titel eigenlijk wel had, maar als ik naar zijn filmografie had gekeken, dan moest ik beter weten), dan kan dat zeker nogal rauw op je dak vallen. Diaz was net een slagje subtieler en universeler daarin wat mij betreft.... maar jou een beetje inschattende zijn het inderdaad niet de thema's die je aanspreken. Ben benieuwd naar zijn eerdere werk en hoe daar de verhoudingen liggen. Heb ook al het een en ander in huis, dus dat gaat tzt zeker goed komen.
Norte vond ik ijzersterk en ontzettend boeiend. Wereldliteratuur vertalen naar de Filipijnen in nog steeds een dwarse en erg knap gemaakte film.
4.0*


Ik had me verwacht aan een sobere, onverteerbare brok langzame cinema met 0,0 narratief, niet noodzakelijk slecht maar vooral ondoorgrondbaar. Dit was het helemaal niet. Nooit een film van dergelijke speelduur gezien die zo lang en zo intens blijft groeien. Deze maakt kans om nog uit te groeien tot een *5, een score die ik al héél lang niet meer heb gegeven.
Tijdens het laatste uur komen de "intellectuelen" weer in beeld en wordt het weer interessant, echter slaat de film dan helaas enorm door. Veel zaken komen dan zomaar uit de lucht vallen (zoals bijvoorbeeld de zelfmoordpoging, de verkrachting, de acceptatie van de pro bonozaak door de vrienden van de dader, vrijwel zonder vragen te stellen over het waarom daarvan, laat staan antwoorden te krijgen). Ongeloofwaardige situaties stapelden zich op, terwijl aan het begin slechts het enig minpuntje was dat de gesprekken van de "intellectuelen" op mij geforceerd over kwamen (al geef ik toe ik vrijwel niets af te weten van de Filipijnse geschiedenis of diens markante personages, maar die gesofisticeerd klinkende lege dialogen deden me niet veel, en voor het contrast tussen de arme gewone man en de "intellectuelen" waren ze niet nodig geweest). Al met al een magere 3*, vooral verdiend met het eerste anderhalf uur.