• 9.378.500 stemmen

Out of the Furnace (2013)

Drama / Misdaad | 116 minuten

Genre: Drama / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Scott Cooper

Met onder meer: Christian Bale, Woody Harrelson en Casey Affleck

Releasedatum: 30 januari 2014

Plot Out of the Furnace

"Sometimes your battles choose you."

Russell en zijn jongere broer Rodney wonen in Braddock, een dorpje gelegen in de economisch verpauperde Rust Belt in het noorden van Amerika. Russell is de noeste werker van de twee, die net als zijn pa tevreden is met zijn leven als fabrieksarbeider. Rodney daarentegen, als militair geplaagd door oorlogstrauma's, probeert rond te komen van gokgeld en prijzengeld dat hij wint met illegale boksgevechten. Hij werkt zich in de schulden en komt uit noodzaak in contact met een groep rednecks uit het berggebied dat boven Braddock ligt. Zij hebben hun eigen wetten en regels. Aan Russell om zijn broertje uit de oven te houden.

Russell Baze

Dan Dugan

Bergen County Officer

avatar van Chunk

Chunk

Samen met Prisoners één van de films die ik dit jaar zeker ga onthouden. De sfeer was lekker duister en het verhaal niet al te vlot waardoor ik geboeid bleef. Je voelt de ellende van de beide broers en vraagt je steeds af waar het heen gaat. Ok, het einde vond ik ook iets minder maar de film moet een keer eindigen. Hij krijgt van mij 4 volle sterren!

avatar van david bohm

david bohm

Een sfeervolle film met aardige vertolkingen van de sterke cast. Daarom is het jammer dat het geheel nogal aan de oppervlakte blijft zonder uitdieping van personages. Nogal clichématig maar zeker onderhoudend.

avatar van JJ_D

JJ_D

Zieltogen. In een stad die geen leven toelaat. Er is voortdurend transit van treinen. (Gehoord?) De fabriek blijft roken – het leven gaat verder, of doet alsof. Alles in dit oord wijst op het tikken van de tijd, het draaien van het rad van fortuin, het vallen van de bladeren. Maar eigenlijk staat alles gewoon stil. Hier is geen leven mogelijk, in deze uithoek van een Amerika dat droomt van “change”. En nee, Obama bedoelde niet “kleingeld”. Hoewel het klein grut is waarmee de mensen hun bestaan aan elkaar moeten zien te timmeren. Een huis, een auto, een baan. Een baan - hetzij in "the mill", hetzij in Irak - die je uiteindelijk fataal wordt. Dat is: zieltogen. In levende lijve.

Er zijn herinneringen, op de klankband, het enige wat een mens nog heeft eenmaal tegenslag alles rondom het eigen skelet heeft afgepeuzeld. En, vanzelfsprekend bijna, kan alleen wraak nog leiden tot de “release” waar Eddie Vedder uiteindelijk over zingt. Een zoveelste wraakfilm dus? Eigenlijk wel, hoewel gezegd moet dat Scott Cooper twee verdomd goeie ogen in zijn kop heeft zitten. Wat een cinematografie! Verder bedient ‘Out of the Furnace’ (vertaalt Google Translate dat correct als “uit de oven”?) zich van een paar gemeenplaatsen (het inzicht in de blik van het rendier bijvoorbeeld), maar de spanning werkt door de uitstekende montage en dito klankband (al had Pearl Jam wat mij betreft niet gehoeven). Ook fijn dat Cooper zich niet laat verleiden tot een spectaculaire afrekening: de soberheid staat deze film goed, hoewel er uiteindelijk weinig stof tot (na)denken overblijft eenmaal de aftiteling over het scherm rolt.

Geen genre-overstijgende film, hoewel deze cineast die volgens mij nog wel kan maken. ‘Out of the Furnace’ behoort echter wel tot de beste in zijn soort. Maar met een cast als deze, een goed gedoseerde plot en een paar ogen achter de camera dat erg veel gevoel heeft voor suspense is dat geen wonder, toch?

avatar van Justinw

Justinw

Zeer sterk. Een van de weinige films uit 2013 die m echt kon bekoren.

De sfeer is fantastisch door de hele film. De gehele cast is super. En het plot is hierdoor enigszins van ondergeschikt belang. Het einde vind ik juist erg krachtig. Realistisch zelfs op een manier. Niet het standaard back-
&-forth genuizel wat je vaak aan het einde van een wraakfilm ziet.
Casey Affleck, wat sowieso de laatste jaren een van de betere acteurs in Hollywood is, bewijst dat hier maar weer eens. Ben blij dat Christian Bale ook na zijn Batman periode weer eens in een andere rol zien. Z'n acteur moet niet teveel tijd verknoeien in een franchise, en na 3 films was het ook wel genoeg. Sam Shepard geeft de film glans mee met alleen zijn aanwezigheid al.

De opbouw in Out of the Furnace vind ik erg sterk. Perfect tempo, mooie beelden en deze zeggen dan ook vaak genoeg. Niet teveel nutteloze informatie zoals vaak nog wel is gebeurd. Ik keek deze film via netflix en vond hem daar tussen de thrillers, waar ik hem overigens totaal niet bij zou scharen. De schietscenes zijn nog een voorbeeld waar een andere aanpak word gekozen. Het is allemaal erg genuanceerd en nooit over the top.

Jammer dat deze film een beetje is ondergesneeuwd, ik kwam hem pas laat tegen. Ook spijtig dat deze film het dan ook niet zo goed heeft gedaan in de bioscopen, terwijl absolute bagger maar geld blijft binnenslepen. Zonde dat hij ook weer compleet word genegeerd door de Academy.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Goed in elkaar zittende film.

Begint al met de zeer goede openingsscene, waarin de slechterik Woody Harrelson meteen laat zien wat ie kan. Geniale vind blijft hij. Hoe energiek hij acteert en ook heel zijn uitstraling, ja ik hou er wel van.

Rest van de cast mag ook genoemd worden, Bale natuurlijk zoals altijd goed op dreef. Maar ook Casey Affleck, die ik een betere acteur vind dan zn broer, mag er zijn. Dan met name de scene wanneer hij ruzie maakt met zn broer Russel. Geweldig. Ook alle bijrolletjes, zoals Dafoe en Whittaker, zijn zeer goed gecast.

Zo nu en dan mis je in thrillers de sfeer, maar in deze absoluut niet. Je krijgt heerlijke plaatjes voorgeschoteld. Maar ook de muziek mag er zeker zijn.

Wat wel een klein minpuntje is, is het verhaal. Dat heeft namelijk niet zoveel om zn arm. Gewoon een simpel plot. Hoeft opzich niet veel aan veranderd te worden verder, maargoed simpel is het wel.

Heb er 2 uur lang van genoten, absoluut een om nog wel een keer te zien.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Hou wel van films met als setting het ruige achterland van Amerika. Vaak worden de bewoners daar bespottelijk weggezet maar als het met een wat serieuzere invalshoek gebeurt (en da's steeds vaker heb ik het gevoel) levert het zoveel meer op: best een mooie sfeerschets met de staalfabriek, het slecht bijgehouden landschap, de soundtrack met ingetogen gitaar/banjo, de randfiguren. Eigenlijk weinig mis mee maar het verhaal zelf en het einde zijn mager. Had allemaal wel wat meer pit mogen hebben en het is jammer van de ondergrondse boksgevechten, vind dat altijd wat clichématig overkomen. 3* vind ik op z'n plaats maar dankzij het Appalachen-hillbilly-sfeertje een halfje erop.

avatar van sandero16

sandero16

Ik heb ontzettend genoten van deze film.

Het was grauw, hard en realistisch. De acteerprestaties waren perfect. Een goed verhaal, en er gebeurde ontzettend veel.

Deze film heeft mij van begin tot eind geboeid. Het was alleen soms wat voorspelbaar. Toch had deze film ook zeer veel onvoorspelbare scenes, wat het laat uitstijgen boven de gemiddelde film.

4,5 sterren, en niet 5. Dat heeft te maken met te weinig diepgang op sommige momenten en de hierboven aangegeven minpunten.

Al bij al is deze film een topper wat mij betreft!

Een absolute aanrader!

avatar van leatherhead

leatherhead

Aardige film, kijkt lekker weg, maar nergens écht indrukwekkend.

Grootste troef van de film is ongetwijfeld de uitstekende cast. Bale, Whitaker, Harrelson, stuk voor stuk goede acteurs, sowieso een paar van de betere die er in Hollywood rondlopen. Vooral Bale doet het erg goed, vaak een acteur die geweldige rollen neer kan zetten, maar ook vaak kutfilms uitkiest. Hier laat zich in ieder geval weer eens van zijn betere kant zien gelukkig.

Sfeertje zit ook wel goed, niet zo grauw en grimmig als ik gehoopt had, maar op bepaalde momenten had het zeker wel wat. Visueel is het nergens écht heel bijzonder, maar over het algemeen zag het er zeker wel verzorgd uit, mede door de tamelijk sfeervolle setting die daaraan meehielp. Deed me af en toe wat denken aan The Machinist op dat gebied, al zal dat ook wel komen doordat Bale daarin ook de hoofdrol speelt.

Mjah, verder stelt het hele plot niet zoveel voor. Bale's broer wordt doodgeschoten, vervolgens schiet Bale de moordenaar van zijn broer dood, tja... Soms ook het allemaal gewoon wat rommelig en afgerafeld, zoals het hele Irak verhaal van Affleck, of het gedeelte waar Bale de gevangenis in moet. Zag er niet echt de meerwaarde van in.

Kortom, vermakelijke film, doet veel dingen zeker goed, maar weet nergens echt bijzonder of indrukwekkend te worden. 3,0*

avatar van Theunissen

Prima sober Drama / Misdaad met een aardig verhaal, wat misschien wel wat clichématig is. Het bevat in ieder geval niets nieuws onder de zon.

Het verhaal zit op zich goed in elkaar (soms best heftig) en hetzelfde geldt voor de uitvoering die behoorlijk sober is (inclusief het visuele gedeelte met o.a. het verpauperde dorpje Rust Belt). Het verhaal weet ook te boeien, maar echt spannend wordt het helaas nergens. Dat heeft vooral te maken omdat het verhaal redelijk standaard verloopt zonder verrassingen en al vrij snel weet je eigenlijk ook hoe de film zal eindigen. Het verhaal heeft inderdaad wel wat weg van bepaalde films die voor me al genoemd zijn. Degene die deze film dragen zijn natuurlijk de uitstekende cast in de vorm van de drie hoofdrolspelers Christian Bale, Woody Harrelson en Casey Affleck. Maar ook de overige cast met niet minste zoals Willem Dafoe en Forest Whitaker doen het prima. Het einde van de film mocht er zeker wezen en natuurlijk ook de fraaie eindsong van Pearl Jam.

Al met al gewoon een prima film, die eruit springt vanwege de sterk cast.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Christian Bale is vooral de reden dat ik deze 'Out of the Furnace' ben gaan zien. Eén van mijn favoriete acteurs van deze tijd en ook in deze prent is hij de man. Goed gespeeld. Sowieso zit het hier goed met de cast. Verhaaltechnisch stelt het niet zoveel voor, maar regisseur Cooper zorgt voor een prima geheel.

Het zijn vooral de sobere sfeer en een aantal sterke losstaande scenes die weten te imponeren. De dood van Affleck kwam toch redelijk hard aan en ik heb de hele film meegeleefd met Bale zijn personage. Sneue bedoening, al die ellende voor hem. Het is cliché en weinig bijzonder allemaal, maar prima gebracht.

avatar van Movsin

Movsin

Middelmatige film die een goed opgebouwd script mist, in het "wraakgenre" niets nieuws brengt en aldus nogal clichématig en naar het einde toe voorspelbaarder en voorspelbaarder overkomt.

Woody Harrelson is wel uitstekend in niets ontziende bruut.

avatar van scorsese

Uitstekende film over twee broers die ieder hun eigen weg in het leven gaan. Een mooi verhaal met een rauwe setting. Het verloop van de eerste helft laat zich moeilijk voorspellen, dit in tegenstelling tot de tweede helft dat meer een wraakfilm is. Vooral dankzij de ijzersterke cast met aardig wat bekende namen nog net 4.0 sterren.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

out of the furnance.

Zeer aangename sober werk.

waarvoor Casey Affleck inmiddels echt een neusje heeft.

Misdaad en voor hollowood begrippen film huis achtig.

Met zulke grote namen kan een film als deze bijna niet mislukken.En dat gebeurt uiteraard ook niet.

Maar ik kan niet anders zeggen dat het verhaal an sich eigenlijk niet super veel in huis heeft.

De film word gered door het puike acteer en camera werk.

Bale is zoals in zo goed als al zijn films heer en meester.

Ik moest terwijl ik naar deze film keek een paar keer denken aan de films :

Harsh Times (2005)

en:

The Machinist (2004)

waar in hij dan wel kwa diepgang van verhaal en karakter net even een stap verder gaat.

Ik heb hier van genoten.maar een 4* is hij helaas niet waard.

Maar de moeite waard is hij zeker wel.ook het sobere gebruik van de film muziek heeft voor mij altijd meer waarde.

moet dus ook helaas zeggen dat er meer in had gezeten.

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaad/drama/thriller film...

Spannend verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteurs Woody Harrelson, Christian Bale, Sam Shepard en

Willem Dafoe...

Uitstekend mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Perfect achtergrond geluid

(Dolby Digital)...

avatar van milannn

milannn

Erg goed grauw, onheilspellend en mysterieus misdaaddrama. En vooral ook heel mooi. Wederom een hele goede rol van Christian Bale, en ook van Casey Affleck, van wie ik normaal geen fan ben.

Het verhaal is dun, maar deze film laat zien dat je geen groots verhaal nodig hebt voor een goede film. Visueel dus echt prachtig. De vreselijk sobere omgeving daar (Braddock) wordt schitterend in beeld gebracht, in combinatie met een geweldige soundtrack.

Het eerste uur, eigenlijk de opbouw, vond ik het beste gedeelte. Nadat Afflecks personage wordt gedood werd het net iets minder en redelijk voorspelbaar. Desalniettemin geen seconde verveeld. Typisch zo’n film waar een rustig tempo echt heerlijk aanvoelt.

Kleine 4,0.

avatar van Daniel1102

Daniel1102

Heb getwijfeld tussen 3,5 of 4 ster. Ik heb echt genoten van deze film. Het doet me qua sfeer denken aan True Detective, al vond ik deze meer to the point. Christian Bale bewijst eens te meer tot één van de beste acteurs van dit moment te horen maar ik heb zeker ook genoten van Woody Harrelson, Casey Affleck en Willem Dafoe. Waar ik me wel wat aan stoorde was dat de hoofdpersonage soms iets te nadrukkelijk werd neergezet als goedzak, zoals de scene waarin hij er niet voor kiest een hert dood te schieten. Dat had deze film niet nodig. De film wist me te verassen door de snelle dood van Rodney en die bookmaker. Daarna kon de film eigenlijk nog maar één kant op waardoor het plot niet meer zo denderend was.

Tot slot nog een shout out naar de eerste scene toe: zo zouden in mijn ogen meer films mogen beginnen. Je snapt meteen in welke sfeer het verhaal zich gaat afspelen en zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel komt!

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Harde film met weer eens een geweldige Bale. Rauw sfeertje, waarbij Braddock geweldig in beeld is gebracht als pauperstadje. Heerlijk acteerwerk van enkele kanonnen. Weliswaar een mager verhaal, maar een film met een heerlijk eigen karakter.

Goed.

De film speelt duidelijk leentjebuur bij het gritty Amerikaanse drama, maar steunt uiteindelijk vooral op sterk doorgedreven genre elementen. Dat maakt voor een best aantrekkelijke film, niet in het minst omdat de rollen ook erg goed ingevuld worden.

Bale op niveau is altijd een meerwaarde, Harrelson stijgt ver boven zichzelf uit, Casey Affleck is vooral zichzelf en ook Dafoe weet zich weer eens in de kijker te spelen. Met fijne aanvullende rollen van Saldana en Whitaker zit het qua acteergewicht wel goed.

Door de stijl leek het mij in het begin af en toe wat saai te worden, maar de film tilt zich daar steeds bovenuit. Het drama krijgt echt wel z'n plaats in deze Out of the Furnace, maar overheersen doet het niet. Getuige ook het einde, wat zich traditiegetrouw in één of ander aftands fabrieksgebouw afspeelt.

Cooper toont zich een fijn regisseur. Niet de meest originele, want de stilering voelt vooral vertrouwd aan en ook het genrewerk is niet bepaald vernieuwend, maar de combinatie en een blik goeie acteurs zorgen voor een meer dan behoorlijk filmpje.

avatar van ForrestHanks

ForrestHanks

Een wel erg eenvoudig verhaal. Maar wat een acteerwerk, wat een cast! Harrelson steelt hier wat mij betreft de show. Ik ken hem voornamelijk van de meer likable en grappige rollen maar hij zet deze keer een wel heel erg naargeestig personage neer!

Erg genoten van deze film.

avatar van IH88

IH88

“You got a problem with me?”

Indringend. Vanaf het begin krijgt het naargeestige en desolate sfeertje ook vat op je als kijker, en regisseur Scott Cooper weet de uitzichtloosheid waarin de personages zich bevinden goed over te brengen. Het helpt ook wel dat Bale, Harrelson, Casey Affleck, Sam Shepard en Saldana deze karakters spelen, want allemaal geven alles wat ze in zich hebben. Het verhaal ontvouwd zich uiteindelijk als een standaard wraakmissie, maar door de regie en het acteerspel is er eigenlijk niets conventioneels aan. Complimenten ook voor de heerlijke muziek.

avatar van Alathir

Alathir

Prima film die voornamelijk gaat over twee broers gespeeld door een weergaloze Christian Bale (hoewel hij hier misschien wat op de autopiloot speelt) en de in mijn ogen iets mindere acteur Casey Affleck. Er zijn misschien een aantal subplots die niet al te veel toevoegen maar het zorgt wel voor een betere karakterontwikkeling. Hier en daar gaat het een beetje te snel misschien zoals wanneer Bale in de gevangenis belandt. Toch heb je nog hoop voor zijn relatie met Lena hoewel ze hem niet bezocht heeft in de gevangenis. Over zijn broer Rodney missen we een visuele achtergrond van wat hij heeft doorstaan tijdens zijn legerdienst in Irak. Al wordt het wel goed verwoord en is dat misschien al bij al een goede keuze geweest in de film.

De acteerprestaties zorgen er mede voor dat deze film boven de middelmaat uitstijgt en in mijn ogen een subtopper is. De beste acteerprestatie is misschien wel die van Woody Harrelson die uitstekend in zijn rol kruipt. Grauw, grillig en ingetogen. Out of the Furnace heeft me niet teleurgesteld en was zelfs beter dan verwacht.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Best een sterk begin, met een sfeervol portret van het uitzichtloze bestaan van twee broers in een mistroostig Amerikaans gehucht waar niet veel anders is dan drank en de fabriek. Maar dan komt er een punt waarop het script er vooral voor lijkt te zorgen dat alle banden van het personage van Christian Bale met de personen die hem na staan (vriendin, vader, broer) worden doorgesneden zodat hij zijn handen vrij heeft om de schurk van het verhaal op bijna rituele wijze te executeren, en zo wordt een extreem indrukwekkende cast geofferd op het altaar van een doodlopend script. Bale's werk in de staalfabriek doet mij overigens meteen denken aan The deer hunter, en dan is het des te merkwaardiger dat een andere en bijna symbolische scène in het bos eveneens aan die film lijkt te refereren.

avatar van des1

des1

Inderdaad een hoop verspild talent in een behoorlijk clichematig verhaal. De te sluiten hoogovens omdat importstaal uit China goedkoper is, de meegenomen ellende uit Irak (hoewel een gemiddelde van maar liefst 20 veteranen per dag zelfmoord plegen), relatie trouble... Bale was goed. Affleck ook. Harrelson exceleerde.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Lovelyboy schreef:
Bijzonder stemmig drama. De mensen met issues, rugzakjes en slechte keuzes spatten van het scherm. Een aaneenschakeling van triestheid en mensen die maar amper het hoofd boven water kunnen houden. Dit in een voor de hand liggend sombere streek met schoorstenen die het eveneens trieste landschap domineren, begeleid door de trieste stem van Eddie Vedder en zijn ukelele.

Fijne acteerprestaties van zowel Harrelson, Bale als Affleck. Bijzonder eng mannetje is die Woody Harrelson in deze film.

Het verhaal verderja eigenlijk gebeurt er niet zoveel maar dat beklijvende beeld van Bale die daar op die splitsing staat en overdenkt hoe daar alles in de soep liep, dat hij alles verloren heeft en uiteindelijk ook nog zijn broer, en uiteindelijk is wraaknemen voor ogen van de politie als je toch niets meer hebt wellicht het enige wat hem rest.

Uiteindelijk zwaarmoedig en sfeervol drama.
Derde keer inmiddels dat ik Out Of The Furnace zie dat zoveel betekent als van een slechte situatie in een nog slechtere situatie geraken, het spreekwoord is volledig dan ook: out of the furnace into the fire.

En ja, wat overtuigt de film toch weer met zijn treurige en armoedige beeld van de gemiddelde Amerikaan in een slaapstadje of streek. Overladen met weemoed en lijden wordt het bijna poëtisch begeleid door de tonen van Eddie Vedder.

Het landschap ruig, het volk moeilijk, het leven hard. Daar in staat familie en broederliefde centraal, en bovendien een niet bepaald geromantiseerd beeld van 'the working class hero'. Het is het leven van de gemiddelde Amerikaan in het gemiddelde schijthol, en op zo'n moment snap ik best waarom de gemiddelde Amerikaan is hoe hij is. Temidden van nostalgie en verloren herinneringen, en vooral dromen, kan een mens bijzonder slechte keuzes maken zoals in het geval van Rodney en het moet gezegd dat het tuig in deze film om benauwd van te worden is.

Op trage wijze wordt dit door Scott Cooper geschreven en geregisseerd drama gebracht, toch produceert de film geen enkele moment een valse noot waar verder Bale en vooral Harrelson een uitstekend podium krijgen om hun kunsten te tonen. Uitstekende film dan ook wat mij betreft en eerlijk gezegd snap ik niet waarom de film niet hoger scoort, wellicht omdat het te traag is en misschien in fasen te fragmentarisch.

avatar van Kondoro

Kondoro

"Working for a living? I gave my life for this country and what's it done for me? Huh? What's it done for me?”

Erg gave drama prent uit de USA, met een vleugje misdaad en hier en daar zelfs wat thriller (spanning). Toen ik me ooit had aangemeld op deze website is dit de eerste film geweest die ik destijds heb ontdekt, dankzij deze website. Het is een film die daardoor ook als langste in mijn zelfgemaakte kijklijstje staat (die inmiddels meer dan 3700 films telt), aangezien ik dat lijstje met deze film heb aangemaakt. Het is dus ook een film die ik al bijna tien jaar lang aan het uitstellen ben, om ooit eens op een “bijzonder” moment te kijken. Goed, vijftien januarie 2023 leek het mij een leuk idee deze film te kijken, niks bijzonders aan maar, ik zag hem per toeval voorbij komen op ‘HBO Max’, en heb hem gelijk maar aangezet. Het resulteerde toch wel in een uiterst vermakelijke prent.

'Out of the Furnace’ is een indrukwekkende film, al was het script helemaal niet zo erg bijzonder te noemen. ‘Cooper’ wist al eens eerder mij niet echt te overtuigen met een matig script maar, het is dat de rest eromheen de film nogal wisten te dragen. Zo vond ik het verhaal wel prima. Het is een standaard beeld van de Amerikaanse samenleving. Waar armoede en haat om de oren vliegt met euforie en trots. De samenleving van dit derde wereldland is namelijk niet zo mooi. Ook hier wordt dat prachtig geschetst. Waar we schulden voorbij zien komen, en natuurlijk een soldaat die zijn land heeft gediend, die daarna eigenlijk op straat is gezet zonder dat er naar je om wordt gekeken, de praatjes zijn allemaal mooier dan wat het lijkt.

Wat vooral goed deed, was de cast die deze film bezit. Het is een waar sterrencast, met ook nog eens twee van mijn favoriete acteurs die er in meespeelden. Ik heb dus heerlijk deze film weggekeken, want als een favoriete acteur meespeelt in een film is het altijd positiever merk ik. Natuurlijk praten we dan over ‘Christian Bale’ die hier een prachtige rol vertolkt van ‘Russell Baze’. ‘Russell’ is een man die in de lokale staalfabriek werkt, en met wie het opzich wel goed gaat. Tot hij op een dag in de auto terecht komt met alcohol op en te laat reageert op een auto die de uitrit uitgaat, hierdoor komen (volgens mij) een moeder en haar zoontje door te overlijden. ‘Russell’ moet hierdoor de gevangenis in en daar gaat het bergafwaarts. Hun vader komt te overlijden terwijl hij in de gevangenis zit, en ook zijn vriendinnetje ‘Lena’ gaat bij hem weg en gaat vervolgens samen met de lokale politie chef ‘Wesley Barnes’ (gespeeld door ‘Forest Whitaker’, ook een waanzinnge acteur). Na dit vooral probeert ‘Russell’ zijn leven te beteren, door dingen te gaan doen in zijn omgeving wat positief moet uitwerken. Neem bijvoorbeeld het renoveren en opknappen van het huis van zijn vader, en hij gaat weer terug de fabriek in om zo zijn geld te verdienen.

Zijn broertje ‘Rodney Baze Jr.’ daarintegen is totaal het omgekeerde. ‘Rodney’ wordt gespeeld door ‘Casey Affleck'. Niet zo gauw een acteur waarvan ik echt ‘fan’ ben maar, hij werkt zich langzamerhand wel omhoog omdat hij constant in prachtige rollen verschijnt.’Rodney’ is een soldaat en kampt met een gokverslaving. Althans, het is gokken en illegaal vechten. ‘Rodney’ is een soldaat en heeft erge dingen mee gemaakt in Irak, ook heeft hij schulden bij ‘John Petty’ en probeert zo dus aan geld te komen. Hij wil een groot gevecht, eentje tussen de rednecks wat ‘Petty’ hem ten strengste verbied om te gaan doen. Na veel drammen doet hij het toch, waarna de twee na het opzettelijk verloren gevecht worden tegen gehouden onderweg, ‘Petty’ wordt ter plekke dood geschoten en ‘Rodney’ wordt even later wat verder weg geëxecuteerd.

Dit komt allemaal door de ‘badguy’ in de film. Dat mag ‘Woody Harrelson’ vertolken. En ja, dit is mijn tweede favoriete acteur die meespeelt in deze film. Hier speelt hij de rol van ‘Harlan DeGroat’ en dat is juist de redneck die ze moeten hebben. De gene die ‘Rodney’ heeft geëxecuteerd en daar wil ‘Russell’ dus mee afrekenen. Leuke stoere rol van hem maar, kwam wat mij betreft iets te weinig in de film voorbij, had ik wel wat meer van willen zien.

Het verhaal heb ik zo ook langzamerhand en kort in elkaar uitgelegd, waar het precies over gaat. De film duurt soms ietwat te lang, zo vond ik het hele gedeelte in de gevangenis misschien af en toe wat overbodig. Ook mocht er af en toe wel wat meer vaart in de film, want er zijn soms dodelijke stiltes te vinden die ik eigenlijk liever niet had willen zien. Het zijn gelukkig geen grote ergenissen en je kan er wat dat betreft prima mee leven.

En zo is ook deze film een uitstekende zit geweest maar, had ik er misschien op sommige momenten toch wat meer van verwacht. Zeker het einde is de smet op deze film, die had van mij toch echt wel een tikkeltje harder gemogen. Tuurlijk is het hard wat er gebeurt maar, voor mij niet voldaan als je de eerdere woede en verdriet van ‘Russell’ zag. Maar het maakt opzich niet veel uit; de algemene film was een topper.

avatar van Shadowed

Shadowed

Scott Cooper regisseert met Out of the Furnace zijn tweede langspeelfilm en weet daarmee het niveau dat ik persoonlijk van hem gewend ben nog altijd bovengemiddeld hoog te houden. Zijn film wordt uitstekend ondersteunt door sterk acteerwerk van Christian Bale, Casey Affleck en Woody Harrelson, waar met name laatstgenoemde opvalt als antagonist. Het gepaste accent en charisma heeft Harrelson altijd wel gekend, maar de vuilheid van deze Harlan DeGroat is echt ongekend. Het levert een film op die kan profiteren van een uitstekende sfeerzetting, wat ruwe scenes tussendoor en gecontroleerde cinematografie. Cooper heeft daartegenover iets teveel haast met wat onoverzichtelijke tijdssprongen, zeker in de eerste helft, en de 116 minuten beginnen na enige tijd wel gevoeld te worden. Een echt vlotte ervaring is deze Out of the Furnace daarmee niet, maar wel een zeer kundig geregisseerd project en wat mij betreft tot nu toe een hoogtepunt voor de regie van Cooper.

avatar van jordandejong

jordandejong

IJzersterke drama waarin de uitzichtloosheid de hoofdrol speelt. Een vervallen rural American town zonder werkgelegenheid, een getraumatiseerde Iraq vet. Alles ademt troosteloosheid. Deze drama is bijzonder interessant om te volgen, en het uiteindelijke wraak stuk is misschien zelfs wel het minste gedeelte van de film.

De cast is fantastisch met een uitstekende Christian Bale en een minstens zo uitstekende Woody Harrelson.

avatar van flaphead

flaphead

Karakterfilm die het moet hebben van de sobere sfeer(setting). Ik heb in het begin genoten van het feit dat er geen onnodige scenes werd besteed aan plichtmatige reacties die nodig zijn om het verhaal te complementeren: de edit van het tegenhouden van de auto na het ongeluk naar de gevangenis bijvoorbeeld. Heerlijk, gewoon doorgaan. We snappen dat hij gedronken heeft en dus berecht zal hebben en in de cel zal eindigen.
Het verhaal ontkomt niet aan de clichés, hoe sfeervol grauw het ook geschoten is. Dieptepunt daarin was het vermoorden van Rodney terwijl de brief van hem naar Russel voorgelezen werd dat "het zijn laatste gevecht zou zijn" en daarna braaf zou gaan werken. Wraakreacties ben ik ook geen fan van, maar wordt an sich bekoeld afgewerkt. Het acteerwerk vergoed sowieso veel: Bale en Harrelson zijn erg sterk. De kalmte van Bale is soms huiveringwekkend. De tension van de scene in het huis van Harlan top.
Over de slotscene kun je een mening hebben. Ik was bang dat we een standaard shootout op een mooie locatie gingen krijgen, maar dan was dit daar een goede versie van. Echter is zijn kalmte daar wellicht te overdreven; met de politie aankomend was het logischer dat hij het eerder afmaakte, ook al wilde hij hem laten lijden.
Al met al een prima tussendoortje (7-)

avatar van mrklm

mrklm

Russell Blaze [Christian Bale] heeft een gewelddadig verleden en een strafblad wegens een dodelijk aanrijding onder invloed. Zijn jongere broer Rodney Jr. [Casey Affleck] is een getraumatiseerde oorlogsveteraan die het geld dat hij heeft geleend van John Petty [William Eafoe] niet kan terugbetalen. Om zijn schuld te vereffenen doet Rodney mee aan illegale gevechten waarvan de uitslag vooraf is bepaald. Petty heeft zelf een schuld uitstaan bij de beruchte Harlan DeGroat [Woody Harrelson]. Middelmatig misdaaddrama wordt gered door de sterke cast, met alleskunner Harrelson als uitblinker. Deprimerend en gewelddadig.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Gewelddadig en krachtig verhaal. Sterk drama/thriller achtige film.

Wat een white trash toch daar in Amerika.

De film straalt somberheid, uitzichtloosheid, donkerheid en onheilspellend uit.

Veel roestige fabrieken, treinsporen, leegstand, verrotte huizen en lelijke infrastructuur.

Oftewel zeer sfeervol gebracht.

De personages zijn goed gecast. Woody speelt weer eens echt een draak van een vent.

Christian Bale is geweldig in zijn ingetogenheid. En Zoe Saldana steelt de show. Wat speelt zij hier goed.