• 9.378.285 stemmen

Hoe Duur Was de Suiker (2013)

Drama / Historisch | 120 minuten

Genre: Drama / Historisch

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Zuid-Afrika

Geregisseerd door: Jean van de Velde

Met onder meer: Yootha Wong-Loi-Sing, Gaite Jansen en Benja Bruijning

Gesproken taal: Nederlands en Russisch

Releasedatum: 26 september 2013

Plot Hoe Duur Was de Suiker

"Two half sister, bound by slavery, divided by love"

Het verhaal van twee halfzusjes in het achttiende-eeuwse Suriname: de blanke Sarith en haar lijfslavin Mini-Mini. Terwijl Sarith verbitterd raakt door het harde leven in de kolonie, krijgt Mini-Mini haar eigen kans op geluk. Kan en durft ze die te grijpen ten koste van haar meesteres en halfzus?

Wel leuk (zeker de eerste zin ):

10 Legendarische Naaktscene...

Ik vond het een boeiende film, of hij nou realistisch is of niet, al krijg je wel een misselijkmakend gevoel als je bedenkt dat je voorvaderen debet zijn geweest aan deze praktijken.

Van Gaite jansen had ik voordien nog nooit gehoord maar vond haar goed acteren!

( en ze heeft erg mooie benen

avatar van bizhub

bizhub

Uitstekende film.

avatar van Boneka

Boneka

Bijzonder matig filmpie. Tenenkrommend taalgebruik. Weinig spanning en diepgang. Gezapig, weinig onderhoudend plot en heel veel prietpraat. Misschien dat Mini-Mini nog het beste speelde, maar het geheel kwam er allemaal niet uit. Mijn twee punten komen voornamelijk voor de prachtige beelden en aankleding wat goed verzorgd was. Vind de cover overigens schitterend gemaakt, maar ja die film. Misschien hadden de makers wat inspiratie op kunnen doen bij 12 Years a slave, want daar kan "Hoe duur was de suiker totaal niet aan tippen". Vond de titel al afgrijselijk. The Price of Sugar pruimt al wat beter. Maar Plantage had veel beter gebekt. Maar het geheel deed te veel aan als een klucht. Nee dit valt in het rijtje flops met Nova Zembla onlangs die qua aankleding en camera ook dik in orde was. Maar het plot! Ja daar draait de film tenslotte om.

Donkerwoud

Het begint mij tegen te staan dat historisch drama in Nederland zo verduiveld belegen moet blijven aanvoelen. Alsof de kosten voor aankleding en dure sets het in de weg staat om ook nog eens met een verrassend en onconventioneel script te komen. Dat verklaart misschien ook waarom er bij dit soort ambitieuze projecten vaak gekozen wordt voor boekverfilmingen van populaire romans.

Hoe Duur Was de Suiker is geenszins een slechte film, maar het heeft overal dat politiek-correcte toontje waar je in de jaren negentig misschien nog mee weg kwam maar dat nu niet meer van deze tijd is. We zijn allemaal opgegroeid met het idee dat de slavernij een walgelijk iets is en dat we het tot in zijn diepste vezel moeten verwerpen (terecht!). Maar wat voegt een film als dit dan toe aan die overbekende beeldvorming?

Er wordt nog geprobeerd om iets van een ongebruikelijk perspectief erin te verwerken door de plantagehouders te vermenselijken. Toch weet het nergens echte grijstinten te krijgen. Het blijft er namelijk dik bovenop liggen hoe walgelijk het systeem eigenlijk was. Wat ook niet bijdraagt is dat het verhaal van de hak op de tak lijkt te springen, zelfs in de mini-serie waar de tijd is om het dieper uit te werken. Hierdoor wordt het een fragmentarische soepzooitje dat weinig ruimte biedt voor psychologische diepgang.

avatar van Decec

Decec

Een goede dramafilm...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Perfect achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

avatar van Parisa

Parisa

Nederland en kostuumdrama’s? Het land waarin we het gezegde ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ hebben bedacht, die nu het genre met meestal een behoorlijk dramatische noot en met over de top kostuums aan gaat pakken. Ik hou er van, daar niet van, maar ik was benieuwd hoe goed we dit hier konden maken.

Een boek is meestal een stevige basis voor een film. Een film kijken zonder dat je het boek hebt gelezen is meestal een goede manier om teleurstellingen te voorkomen. Dat laatste heb ik hier gedaan. O.k., dat waren wel weer even genoeg vooroordelen.

Ik baalde wel dat men hem heeft gesplitst in 4 delen. 2 Delen was beter geweest. Maar ik zat toch weer steeds op tijd op de bank om te kijken wat er nu ging gebeuren. De indeling kwam in ieder geval ook wel overeen met de ‘hoofdstukken’ in de film.

Pak een willekeurig kostuumdrama en je kunt deze er ongeveer op uittekenen. Dus origineel is het niet. Wel helpt het dat nu de slavernij erbij wordt betrokken. Dat maakt alles weer net wat verser. Ook de Surinaamse taal helpt om de aandacht erbij te houden.

Zowel de decors van de plantages als binnen de huizen komen echt over. En ook in de kostuums zitten wel wat uurtjes werk. Ergens in het laatste deel zat de pruik van Jansen alleen niet helemaal naar wens. De kostuums, of het gebrek daaraan, bij de slaven was wel even wennen, maar dat ging snel genoeg.

De intro van de film zag er prima uit en klonk ook zo. Het zette al meteen een passende sfeer neer.

Jansen doet me nog steeds denken aan een oude kennis van me. En ik leefde behoorlijk mee met haar karakter van In Therapie, dus zij was al een goede keus voor deze film. Ook hier overtuigde ze weer. Haar manier van acteren spreekt me wel aan en ze kon de film ook prima als leading lady dragen.

Ook Wong-Loi-Sing was goed gecast. Erg overtuigend in haar rol en met haar accent. Ze had een fijne stem als narrator.

Niet iedereen deed het even goed, want de tijdsgeest kwam niet overal goed uit de verf. Vaak kwam de manier van spreken me te modern over. Dat zouden ze om moeten kunnen zetten voor een rol. De Surinaamse taal kwam hier voor mij wel echt over. (Geen idee of het correct was.)

Ik heb me hier 2 uur prima mee vermaakt, en ik twijfel weer tussen een 3 en 3,5*. Nu

avatar van Theunissen

Ondanks dat de eerste twee delen me niet echt konden bekoren, ben ik de serie wel blijven volgen. En achteraf gezien was dat zeker een goed plan, want de laatste twee delen maken veel goed. Zeker het 4e en laatste deel wist te boeien en had op het einde wel iets weg van de film "12 Years a Slave (2013)".

Het verhaal zit achteraf gezien best aardig in elkaar als drama en ook met de uitvoering zit het wel goed. Dat laatste komt mede door de vele prachtige beelden van de omgeving maar ook door de cast in de vorm van Yootha Wong-Loi-Sing (als "Mini-Mini", volgens mij had die naam betrekking op haar borstjes ) en Gaite Jansen (als de nukkige, jaloerse en nooit tevreden "Sarith") die best goed speelden en er ook fraai uitzagen. Ook de rol van Kees Boot was wel noemenswaardig met zijn altijd goede bedoelingen.

Wat ik eerder aanhaalde (het Nederlandse handelskenmerk in een film, namelijk "bloot") was ook een pluspunt in deze serie en was ook rijkelijk aanwezig. Al met al is dit toch wel een aardige Nederlandse drama serie geworden, die wel iets wegheeft van de Nederlandse film "Max Havelaar".

• 11917 berichten

De tv-versie gezien, met een laatste aflevering die ervoor zorgt dat ik uitkom op 3* inplaats van 2,5*. Verduveld goed gespeeld door Gaite Jansen, met ook een mooie rol van Boot. Boek was interessant, maar het verhaal hier bleef voor mij te conventioneel en braaf, al zou ik bij god niet weten hoe je het anders aangepakt zou kunnen hebben.

BlueJudaskiss schreef:

Ze hadden in ieder geval iets anders met de vorm om kunnen gaan. Niet een statische overzetting van boek naar serie, maar iets meer een eigen feeling eraan proberen te geven.

Theunissen schreef:

Zoals eerder ook al aangegeven, dit is echt onzin. De gemiddelde serie van Showtime of HBO gaat eindeloos veel verder. Er zou wat mij betreft weer eens wat meer bloot in de Nederlandse cinema mogen komen, want het is momenteel maar een belegen en politiek correct gedoe.

• 11917 berichten

Donkerwoud: ik miste juist redelijk wat van het boek, ook in de serie. En in het boek lag de nadruk op Elza en niet op Sarith.

avatar van BBarbie

BBarbie

Jullie tellen zelfs het aantal keren dat borsten in beeld komen. Boeiend....!

BBarbie schreef:

Jullie tellen zelfs het aantal keren dat borsten in beeld komen. Boeiend....!

Heeft niets met tellen te maken, gewoon een kwestie van films goed onthouden en dat hier en daar gebruiken in discussies.

BlueJudaskiss schreef:

En daarbij:'rijkelijk'? Behalve het volkomen natuurlijke bloot van de slaven waren de borsten van Gaite Jansen twee keer in beeld en daar bleef het bij. Noem ik niet rijkelijk..

Ik noem dat wel rijkelijk, zeker ook omdat hoofdrolspeelster "Yootha Wong-Loi-Sing" (best een aparte naam) vrijwel continue topless rond loopt. Ze mag dan wel een slaaf zijn maar er zijn zat van films met slaven waar dat juist niet te zien is. Een goed voorbeeld daarvan is de Oscar winnende film "12 Years a Slave".

avatar van BBarbie

BBarbie

Inderdaad. Maar 12 Years... speelt in het puriteinse zuiden van Amerika en HDWDS in Suriname. Een wezenlijk verschil.

• 11917 berichten

Theunissen vindt bloot eng.

Donkerwoud

Nou moet ik zeggen dat bloot ook hééééééél eng kan zijn...;)

avatar van scorsese

Goeie film over twee half-zusjes die opgroeien op een suikerplantage in Suriname. De film speelt zich af in de 18de eeuw en heeft een prima aankleding. Een mooi en meeslepend verhaal waarbij de relatie tussen slaaf en eigenaar wellicht iets te simpel wordt neergezet. Yootha Wong-Loi-Sin en Gaite Jansen zetten twee goeie rollen neer als de half-zusjes.

avatar van Boenga

Boenga

Twee zaken die me ontgoochelen: ten eerste is er de verhouding slaaf/slavendrijver: die is veel te braaf en bijgevolg onrealistisch. De regisseur had daar minstens twee stappen verder mogen in gaan. (cfr 'Roots', een serie die al meer dan 35 jaar in m'n geheugen gegrift zit.)

Ten tweede is er het feit dat de nadruk toch net iets te veel op romantische onderdeel van de film ligt; de titel doet anders vermoeden.

Maar, dat neemt niet weg dat ik dit een heel degelijke film vond. Al gebeurt de weergave van de slavernij te braaf, toch wordt er een heel mooi sfeerbeeld neergezet; de locatie, het decor, de kledij, het materiaal,...

De vrij talrijke kritiek op de acteurs, vooral op Gaite Jansen, vind ik niet terecht. Ze slaagt er prima in om een onsympathiek personage neer te zetten.

Al bij al boeiend en meeslepend tot het einde.

(Iets) te veel romantische drama, en te weinig het sociaal-politieke thema. Een hardere weergave van de situatie had hier een topfilm van kunnen maken.

avatar van Movsin

Movsin

Bij het zien van de titel van de film denk je onmiddellijk aan het feit dat de winstmaking bij de suikerproductie een hoge prijs eiste onder vorm van onderdrukking, zeg maar slavernij, fysieke en psychische pijn en mensenlevens en in de film komt dat ook sterk aan bod. Er is echter ook heel veel plaats voor liefde (of wat er soms moet voor doorgaan) en romantiek en hierop is de filmtitel niet zo direct van toepassing. Een kleine wanverhouding misschien maar al bij is deze "Hoe duur was de suiker" een uitstekende prent, wetenswaardig en emotievol.

Gaite Janssen vooral zet een sterke act neer.

avatar van ipman-99

ipman-99

"Verbonden Door Slavernij. Verscheurd Door Liefde." ... " !!!

Prachtig Nederlands Drama !!! 'Hoe Duur Was De Suiker' is een prachtig

Nederlands drama over slavernij, liefde en intriges.

Het verhaal nam me mee en fascinerende mij van de eerste tot de laatste seconde.

Het acteerwerk was prachtig met name inderdaad Yootha Wong-Loi Sing alias Mini-Mini en

Gaite Jansen alias Sarith. Beiden dames geven het beste van zichzelf ... letterlijk en figuurlijk !

Wat had je anders gedacht bij een Nederlandse productie ?!

De locaties waren schitterend, echt genieten.

De film wisselde van aangrijpende en dramatische

momenten op een prachtige en emotionele manier.

avatar van Zeriel

Zeriel

De film moet een beetje op gang komen en wordt gaandeweg beter.

avatar van Gert P

Gert P

Jammer dat er in nederlandse films geen ondertiteling zit. Verhaal redelijk.

avatar van Scheurleer

Scheurleer

Redelijke film, niet groots. Deze keer stoorde ik me eens niet aan de acteerprestaties, die waren best goed te noemen. Maar het geluid was afgrijselijk. Stuur aub die technicus naar een cursus of zo, want de dialogen ontaardden vaak in onverstaanbaar gemompel.

avatar van russo

russo

Mooi qua productie, maar inderdaad waardeloos geacteerd (niveau in gtst was soms hoger) verder typisch nederlands om af en toe blote tieten te laten zien terwijl het verder niets toevoegt.

avatar van moviebrielen

moviebrielen

Uitstekende film!!

avatar van frans123

frans123

Pretentieuze film die op alle punten de plank misslaat. Is het een film over een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis? Nee., daarvoor is ie te schematisch. Is het een lovestory? Een beetje,maar dan zit het slavernijverhaal hinderlijk in de weg. Het scenario is rommelig, de acteurs slecht. Grotendeels onverstaanbaar in dialogen. Pluspunt zijn decors, aankleding en prachtige natuur. Al met al een gemiste kans door het hinken op verschillende gedachten. O....het belangrijkste vergeet ik nog: de film boeit geen minuut!!!

avatar van Hannes791

Hannes791

gisteren de film gezien, 2 jaren geleden de serie. De serie was de uitgebreide versie van de film, werd er toen geschreven. Ik vind de film meer de geknipte versie van de film. Sommige stukken gaan te snel waarbij de serie toch wel hielp in het volgen van het verhaal. Andere stukken waren te langdradig voor een film. Al met al vond ik de serie beter.

avatar van Marbles

Marbles

Donkerwoud schreef:

Weet je, ik ben net begonnen met deze film en ook nu al weet ik wat je bedoeld. Ik ga het zeker afkijken maar onderhand wel met gemengde gevoelens. Ik ben het een beetje zat dat morele gedoe. Ja de slavernij was afschuwelijk maar ook blanken zijn slaven geweest en nog meer dan de donkere slaven maar die kant hoor je niet. Slavernij is verwerpelijk en dat zal het altijd blijven maar nu weet ik het wel. Er is nog slavernij gaande in de arabische wereld maar ook dat hoor je niet. Ik ben het een beetje beu allemaal.