MENU

12 Years a Slave (2013)

Alternatieve titel: Twelve Years a Slave

mijn stem
3,75
1999 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Drama
134 minuten

geregisseerd door Steve McQueen
met Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender en Lupita Nyong'o

Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup (Ejiofor), een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelheden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.

TRAILER

436 BERICHTEN97 MENINGEN
zoeken in:
 
avatar van Sleepwalker
3,0
geplaatst op 3 november 2014, 4:23 uur, permalink
Indrukwekkend en ontroerend.. Wat is de mens ongelofelijk wreed en hebzuchtig. Nog steeds. Er is niet veel veranderd.
Wat heeft de gekleurde medemens in die tijd geleden. Wat een onrecht, alleen voor een huidskleur..

avatar van royals
3,5
geplaatst op 19 november 2014, 22:16 uur, permalink
Ik vind deze film zwaar overgewaardeerd. Dit historische onderwerp is al velen maal in films aangekaart en beter (Ben-Hur, The Help, Amistad, Django Unchained). Het is geen slechte film, en de rollen zijn goed gespeeld maar ik vermoed dat de film sympathie opwekte voor het trieste onderwerp dan dat het zo'n originele en bijster goede film is..

avatar van bass-9
3,5
geplaatst op 21 november 2014, 13:53 uur, permalink
Dello schreef:
Best wel een goede film. Wat ik een afknapper aan de film vond was de rol van Brad Pitt. Alle blanken zijn slecht behalve Brad Pitt. Zijn rol is ook niet erg geloofwaardig. Als plantage eigenaar laat je natuurlijk nooit iemand met zulke ideeen tussen je slaven werken.


Nou nou nou. Wat een kortzichtige reactie. Heb je überhaupt je verdiept in de geschiedenis? Er waren veel meer blanken die het afkeurden. Maar het was wet en gewoonte. Die landheer waar hij eerder was, was ook een voor die tijd redelijk mens. En redelijke mensen bestonden toen ook. Alleen liep men er niet mee te koop wanneer men zo dacht. Omdat het de gewoonte niet was. Simpel zat. Tevens werkte hij niet vast daar maar deed hij de bouw van buitenaf. Raar om dit eruit te pikken.

Het is weliswaar een tikje Hollywood om er weer een good guy in te doen, maar uitzonderingen bestonden er toen ook. Er zijn blanken geweest die voorvechters waren voor de rechten van donkere mensen. Op grote en kleine schaal. Irrelevante kritiek.

4,0
geplaatst op 21 november 2014, 16:00 uur, permalinkbevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Ondanks alle lofbetuigingen had ik een sentimentele draak verwacht. Geen idee waarom, van Steve McQueen (goede naam trouwens) had ik nog niets gezien. Die verwachting bleek ongegrond. Vond het een ijzersterke film, die erg eerlijk op mij overkwam.

Om de stap naar het publiek (die over het algemeen in vrijheid zal leven) kleiner te maken wat betreft kunnen identificeren met, gaat het om een slaaf die gewend was in vrijheid te leven. Vond het om die reden eigenlijk wel een slim keuze. Wat volgt is een hele hoop onrecht dat te pijnlijk voor woorden is. De vrijheidsberoving van een heel volk, de fysieke en psychologische martelingen. Meest pijnlijkzijn de minutenlange scene waarin de hoofdpersoon aan een strop bungelt, de zweepslagen voor het meisje, maar ook bijvoorbeeld het verplichte dansen of het tellen van de productie (en de mogelijke zweepslagen die daar op volgen). Maar eigenlijk is natuurlijk alles erg pijnlijk.

En dan is het van cruciaal belang dat het drama oprecht aanvoelt. Om niet over sentimenteel, ongenuanceerd of op een andere manier zeurderig te worden is echt niet gemakkelijk. Want iedereen weet al dat de slavenhandel van toen een groot onrecht was. De film had mijn volledige aandacht de gehele speelduur en ik werd er ook een beetje boos van, ondanks dat ik niets heb gezien dat ik niet al wist.

Het prima verzorgde visuele aspect, de sterke acteerprestaties en het eenvoudige (maar effectieve) deuntje van Zimmer zorgen er definitief voor dat dit een uitstekende film is. Enige minpuntje was dit niet alle bijrollen even goed waren. Het rolletje van Pitt zorgde er vooral voor dat ik me weer besefte dat ik naar een film aan het kijken was (en me dus uit het verhaal haalde).

Vind het met enige afstand de beste film over het onderwerp die ik heb gezien. 4 sterren.

2,5
geplaatst op 21 november 2014, 18:43 uur, permalink
mister blonde schreef:


Vind het met enige afstand de beste film over het onderwerp die ik heb gezien. 4 sterren.

Kijk Addio Zio Tom eens. Die laat pas echt goed zien wat slavernij inhield.

avatar van bjerik76
3,5
geplaatst op 26 november 2014, 23:28 uur, permalink
Phoe, wat een film.
Als je dacht dat vroeger alles beter was...

De film bevat mooie beelden van New Orleans, de plantages.
Daarintegen worden er ook heftige scene's vertoond hoe het er aan toe ging.
De martelingen zijn soms wat uitgebreid, dat ik die zelfs heb verder gespoeld.
bepaalde spelers halen het bloed onder je nagels vandaan in hun doen en laten.

Een film die je je niet makkelijk nog een keertje terug kijkt, zeker omdat de hele geschiedenis op ware feiten is gebaseerd.

avatar van Film Pegasus
4,0
geplaatst op 25 december 2014, 19:02 uur, permalink
De film die nog maar eens aantoont dat the land of freedom nogal selectief is wat dat deel 'freedom' betreft. Mississippi Burning was in dit onderwerp al stevige film, maar bleef een 'blankenfilm' die weliswaar de slavernij aanklaagde, maar in 12 Years a Slave staat de slaaf veel meer centraal. Chiwetel Ejiofor kan de film perfect dragen en ook al is Michael Fassbender niet slecht, het is Ejiofor's personage dat gelukkig centraal staat.

De film laat zien hoe de slaven niet enkel moesten werken zonder betaald te worden, maar door hun eigenaars als soort dieren werden beschouwd. Wie niet werkte kreeg slaag, wie tegensprak kreeg slaag, als er iets niet naar de zin van de meester was kregen ze slaag, ... Solomon houdt zich in het begin nogal gedeisd. Vooral omdat hij nog enkel denkt aan terugkeren naar zijn familie. Gaandeweg breekt hij en is vrijheid een lichtpuntje dat steeds verder lijkt te zijn. Het is triestig om te zien hoe niet alleen de blanken dit allemaal normaal vinden, maar zowel de wet als hun religie achter zich hebben staan.

De film toont een passende achtergrond met de harde wereld van de slaven. Sommige scènes als de martelingen en het latere weerzien kruipen nog harder in de kleren. Even slikken, zeker als je bedenkt dat dit allemaal echt gebeurd is. En slavernij mag dan sinds 1865 in de VS afgeschaft zijn, nog tot op vandaag is er in dat land (en ook elders) nog altijd ongelijkheid.

avatar van scottbrl
4,0
geplaatst op 4 januari 2015, 16:26 uur, permalink
Vrij pittige film over de slavernij (misschien wel de beste die er is)
Helaas de keiharde waarheid over die periode , eigenlijk moet je deze wel gezien hebben..

4,0
geplaatst op 24 januari 2015, 22:49 uur, permalink
Wat een verschrikkelijke film... In positieve zin helaas.


Wat een onrecht en wrede wereld.
Laten we in het hier en nu bij onszelf beginnen zoveel mogelijk recht te doen.

4,0
geplaatst op 24 januari 2015, 22:51 uur, permalink
mister blonde schreef:
Enige minpuntje was dit niet alle bijrollen even goed waren. Het rolletje van Pitt zorgde er vooral voor dat ik me weer besefte dat ik naar een film aan het kijken was (en me dus uit het verhaal haalde).

Exact, helemaal mee eens.

avatar van LOTR-lover
4,5
geplaatst op 1 maart 2015, 8:10 uur, permalinkbevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Rauw, realistisch en gruwelijk. Dat zijn de woorden die in me op komen na het zien van 12 Years A Slave. Een film die keihard binnenkomt, met name bij specifieke scènes die ontzettend zwaar zijn om naar te kijken (o.a. het moment dat Solomon aan de strop hangt aan de boomstam en ook de scène waarin Patsy zo ontzettend veel zweepslagen krijgt. ).

Ondanks het happy end bleef ik met een heel naar gevoel achter. Een soort van schaamte omdat deze film zo goed naar voren brengt hoe gruwelijk men toen met elkaar omging. Het is ongelooflijk dat het relatief nog maar zo kort geleden is.

Overigens steelt de hoofdrolspeler natuurlijk de show. Wat een geweldige acteerprestatie zet hij neer! Volledig terecht dat deze film Oscars in de wacht gesleept heeft.

4,5*
9/10 (IMDB)

avatar van Hannibal
5,0
geplaatst op 3 maart 2015, 12:35 uur, permalinkbevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
LOTR-lover schreef:

Ondanks het happy end

Wanneer één slaaf wordt bevrijd en er nog duizenden (waaronder Patsy) achterblijven, kan ik het geen happy end noemen...

avatar van NYSe
4,0
geplaatst op 3 maart 2015, 18:03 uur, permalinkbevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Hannibal schreef:
(quote)

Wanneer één slaaf wordt bevrijd en er nog duizenden (waaronder Patsy) achterblijven, kan ik het geen happy end noemen...


En dat deze man overduidelijk geschaad voor het leven is en zijn familie niet eens op een waardige manier kan benaderen is ook niet al te vrolijk...

avatar van Henry Spencer
3,5
geplaatst op 5 maart 2015, 9:36 uur, permalink
Een beetje teleurgesteld wanneer ik de film zag na het lezen van het boek. Niet dat het geen getrouwe verfilming is, maar op één of andere manier raakte het verhaal me minder in de film dan in het boek. Misschien ligt de regisseerstijl me niet zo: ik heb het gevoel dat McQueen niet zoveel doet om het lijden van Northup voelbaar te maken voor de kijker. De acteerprestaties zijn oké, maar voor mij springt alleen Fassbender eruit met een erg complexe en doorvoelde vertolking van Ebbs. Eijofor en Nyongo zijn oké, maar Cumberbatch en Pitt lijken wat mij betreft wat miscast.
Het camerawerk is wat mij betreft nogal gewoontjes en de muziek een beetje aan de sentimentele kant.
Toch krijgt ie van mij een behoorlijke score omdat het wel een getrouwe verfilming is, alleen niet zo'n erg aangrijpende voor mij.

avatar van LOTR-lover
4,5
geplaatst op 9 maart 2015, 15:52 uur, permalinkbevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Hannibal schreef:
(quote)

Wanneer één slaaf wordt bevrijd en er nog duizenden (waaronder Patsy) achterblijven, kan ik het geen happy end noemen...

Relatief gezien een happy end dan. Voor hem persoonlijk.

avatar van Decec
4,0
geplaatst op 10 maart 2015, 23:46 uur, permalink
Een mooie drama/biopic/historie film...
Een waargebeurd verhaal...
Prima en ontroerend verhaal...
Prima acteerwerk...
Bekende acteurs Brad Pitt, Paul Dano en Benedict Cumberbatch...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...