• 9.377.064 stemmen

The Wanderers (1979)

Geregisseerd door: Philip Kaufman

Met onder meer: Ken Wahl, John Friedrich en Karen Allen

Plot The Wanderers

"It was The Wanderers against the world ... and the world never had a chance!"

The Bronx, 1963. Een bende Italiaans-Amerikaanse jongeren, 'the Wanderers', is in een langdurige vete verwikkeld met de 'Fordham Baldies'. Bovendien hebben ze te maken met de sterk veranderende tijden, relaties, familie, seksualiteit en vooral vriendschappen.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Tijdens mijn vakantie de soundtrack van deze film op Mp3 meegenomen.

Geweldig al die Four Seasons, Dion en andere topnummertjes uit begin van de jaren 60.

naar 5 sterren nu.

avatar van benzoni

benzoni

raar dat dit geen (hele) bekende klassieker is

avatar van ewalk

ewalk

Hij is in de tachtiger jaren vaak op TV uitgezonden. De laatste jaren weinig te zien geweest.

Hoe wordt een film eigenlijk een echte klassieker vraag ik em af. Wie bepaalt dat?

avatar van Kritiek

Kritiek

topfilm, spannend, toffe bendes met goeie gevechten, vooral de Ieren zijn angsaanjagend

ewalk schreef:

De film zelf: kwaliteit.

Daarom is het ook een klassieker, maar geen hele grote. Daarvoor is de film misschien te vreemd. Laatst keek ik hem met mijn zwager en neef (beetje burgerlijk maar anyway) en ze vonden hem wel heel interessant maar ook erg weird.

avatar van Alpha X

Alpha X

Man wat een heerlijke film.. Tegen verwachtingen in een topfilmpje!, nog nooit van gehoord..

Goed geacteerd en wat een muziek!!

avatar van the.real.deal

the.real.deal

Blijft een gouwe ouwe

Blijft lache die vader die compleet losgaat op dat football veld

avatar van marinaade

marinaade

Geweldige film die iedereen eens gezien moet hebben!

Ben fan van Frankie Avalon (-Walk like a man) en Dion and the belmonts (-A Wanderer) geworden door deze film.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

marinaade schreef:

Geweldige film die iedereen eens gezien moet hebben!

Ook leuk The Angels - My Boyfriend's Back

avatar van ewalk

ewalk

mikey schreef:

De film zelf: kwaliteit.

Okay, ik snap dat kwaliteit een rol speelt, maar wie bepaalt dat dan? Toch niet één of ander commissie zoals de commissie van filmkeuring?

Wat is er overigens dan weird aan de film?

mikey

Nee, het publiek bepaalt wellicht. Wanneer een film niet in de vergetelheid raakt, hebben we te maken met een klassieker, dankzij een bepaalde kwaliteit voor een bepaalde type kijker misschien. Maar qua populariteit kan hij niet op tegen vele anderen.

Deze film is weird omdat hij meerdere stemmingen in zich meedraagt. En tamelijk intens is gefilmd.

De thematieken, ondanks prettige luchtigheid, zijn bijzonder zwaarmoedig. Hij komt over als een gezellige film maar is het ook weer niet, hij is nogal ongemakkelijk. In die zin is hij verre van commercieel (helemaal gezien de regels van nu).

avatar van Psolitsa

Psolitsa

Amusante film. Een echte must see!

Lekker sfeertje, leuke muziek .. Ja dit is toch een film die je in je collectie wilt hebben.

Fijne klassieker

avatar van Sloos

Sloos

Ik snap het einde van de film niet zo!

Die wanderer gaat Nina achterna en zij gaat ergens naar binnen en dan loopt die weer weg...? wil iemand dat uitleggen?

ace leader

Hij beseft dat hij haar beter kan vergeten, vanwege de ruzie met Joey en the wanderers maar vooral omdat hij de dochter van Chubby Galaso zwanger heeft gemaakt. Chubby verwacht dus dat hij met zijn dochter trouwt, anders is Richie echt de lul en dat weet hij zelf ook.

avatar van rep_robert

Bijzondere leuke film over een groepje Italianen die in een 'bende'' in de Bronz opgroeien. Veel verschillende thematieken worden aangehaald, zodat de film lekker luchtig aanvoelt(mede dankzij de ontzettend aanstekelijke muziek), maar tegelijkertijd ook serieus aanvoelt dankzij het toch ook wel harde leven op straat dat niet altijd even eerlijk is.

p.s. Waarom pakken al die verschillende bendes Turkey eigenlijk precies? Omdat hij een soort van verrader is richting zijn eigen bende?

rep_robert schreef:

- The Wanderers hoeven weinig meer van Turkey te weten, omdat hij zélf bij the Baldies wil worden...
- De donkeren kunnen sowieso niet echt overweg met de Italianen...
- The Ducky Boys houden van geweld en moorden graag...ze "bekennen" dit later ook in de kerk. Als het Turkey niet was, dan was het iemand anders geweest. Ze hadden gewoon zin om te moorden.

avatar van rep_robert

Bedoelde meer het moment dat Turkey vermoord werd, waren dat alleen de Ducky Boys? Nee toch, aangezien op een aantal hoekjes ook anderen stonden waar hij tevergeefs om hulp vroeg. Sterker nog, ze gingen ook achter hem aan rennen. Het leek wel alsof het allemaal voorbereid was.

rep_robert schreef:

Het waren allemaal Ducky Boys. Ze planden het niet echt, die gekken vallen mensen aan wanneer ze ze zien of als ze zin hebben.

mikey

Ducky boys zijn ook niet rationeel. Het is eerder een mytisch gegeven. Een nihilitische kracht als het ware! Postivisme van de Wanderers en het negativisme van de Ducky´s als tegenstelling en gevaar.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Goede film, kijkt heerlijk weg met goede oude muz\iek:3,5

ace leader schreef:

Volgens mij kwamen ze over als verscheidene bendes die allemaal achter hem aan zaten hoor. Een soort van complot.

mikey

Nee, is een bende uit die ene buurt

avatar van Heritek010

Heritek010

Heb deze film al zeker 3 keer gekeken blijft goed...

avatar van dennislaport

dennislaport

lekker al die spoilers....

ik ga hem vanmiddag kijken

avatar van vistrida

vistrida

Fantastisch Ik had hem ooit al eens gezien en kwam hem tegen in een graaibak van de Bart Smit....... zeker geen spijt dat ik em meegenomen heb

avatar van goongumpa

goongumpa

Mooie coming of age film. Vond het vooral erg goed hoe het rustige, sympathieke sfeertje af en toe abrupt verstoord werd door grimmige en surrealistische momenten. Belangrijk is ook de heerlijke soundtrack met hits uit de periode.

avatar van bozzy

bozzy

Heerlijke film met een fantastisch sfeertje er in.

Ja echt een must see voor elke filmliefhebber!

Erg onsympathieke film.

Een hoop luidruchtige bendes die tot niet veel meer in staat zijn dan veel lawaai maken en wat halfbakken vechten. Niet alleen dat, maar zowat iedereen in deze film lijkt wel tot zo'n bende te behoren.

Verder erg veel onleuke personages, vooral die Joey was onuitstaanbaar. Deed me ergens aan Joe Pesci denken, en da's nooit een goed teken. Enig drama en humor werkte helemaal niet voor mij.

Maar de film moet het uiteindelijk vooral van de muziek hebben. Absoluut niet mijn ding, maar kan me inbeelden dat mensen die het wel leuk vinden ineens beter in de film zitten.

Niks voor mij dit. Bendegeleuter en irritante personages, voorzien van een soundtrack die me absoluut niet wist te boeien. Filmisch verder ook helemaal niks te beleven.

avatar van mar007

mar007

lang geleden gezien,prima film met uitstekende muziek.

avatar van Askikker

Askikker

Een klassieker?

Da's wel erg hoog gegrepen, als de film in 1963 ipv in 1979 was opgenomen absoluut wel, maar nu.......

'tuurlijk was de soundtrack goed, de ''tweede'' rock n roll golf voordat t allemaal fout ging, en dat zie je ook duidelijk aan t eind van de film......