• 9.376.964 stemmen

Before I Go to Sleep (2014)

Mystery / Thriller | 92 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Zweden

Geregisseerd door: Rowan Joffe

Met onder meer: Nicole Kidman, Mark Strong en Colin Firth

Plot Before I Go to Sleep

"Who do you trust?"

Christine Lucas wordt 's morgens wakker naast een voor haar wildvreemde man. Als ze in de spiegel kijkt herkent ze zichzelf nauwelijks. Ze ziet een vrouw van veertig terwijl ze denkt dat ze twintig is. De man naast haar, die zegt dat hij haar man is, vertelt dat ze twintig jaar geleden bij een ongeluk zwaar aan haar hoofd verwond is geraakt en dat ze sindsdien aan geheugenverlies lijdt. Christine besluit hulp te zoeken bij een psychiater.

avatar van blurp194

blurp194

Onverwachte plotwendingen zat, en het acteren vond ik ook nog niet zo slecht. Ook niet hoogdravend goed, dat nou ook weer niet - en er staan toch een aantal namen op de rol waarvan je net iets meer dan 'niet zo slecht' zou mogen verwachten.

Het verhaal gaat uit van een wel wat onwaarschijnlijk maar ook bruikbaar plotgegeven. En dat is ook wel voldoende om tot iets van driekwart van de film spannend en mysterieus te houden. Jammer dat naar het einde toe de spanning wegvalt, anticlimactisch wordt. Het gaat als een nachtkaars uit, zou mijn moeder zeggen. Of daarmee het boek gevolgd is of niet, ik zie het als een wat te makkelijke en te voor de hand liggende manier om er een eind aan te draaien, en het doet af aan het geheel.

avatar van Brabants

Brabants

Deze film gebaseerd op een roman is aan de ene kant een snelle en vrij stijlvolle film. Aan de andere kant is het allemaal behoorlijk clichématig en kent het een niet al te intelligente plotwisseling. Nicole Kidman zet haar rol als de frêle dame in deze psychologische thriller goed neer, maar voor de verder rest is het mij allemaal wat te klinisch en surrealistisch van aard.

avatar van tattoobob

tattoobob

Deze film heeft elementen van onder andere Memento (2000) en het verschrikkelijke Groundhog Day (1993) ...ik noem alleen elementen van verder is dit een heel ander soort film.

Kidman vond ik maar een verschrikking in deze film

Ook het acteerwerk van alle acteurs was matig.Toen de spanning eindelijk in de film kwam was ie al bijna afgelopen.

Geen voldoende voor mij.

En wat heeft Kidman enge billen zeg

avatar van filmkul

filmkul

Aardige thriller die wel wat te ver gezocht is. De opbouw is aardig en houdt je wel vast, want je wilt wel weten hoe de vork in de steel zit. Op sommige momenten is het ook best spannend. Het verhaal kan vergeleken worden met het geniale Memento, echter is deze variant van een heel ander niveau. Kidman en Firth bewijzen weer dat ze kunnen acteren. 3.0

avatar van terschelling

terschelling

Film nu twee weken geleden gezien en er is weinig blijven hangen. Kidman vond ik vlak acteren. Maar t verhaal was wel redelijk. Vermaak voor een avondje.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

vomd het een behoorlijk middelmatig boek.

met als resultaat een nog mindere film.

nicole kidman speelt belabberd.met dat gefluister.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Elementjes van ground hog day en memento.

Spannend wordt het echt nergens. Het is een zogenaamde voortkabbel-film. Je blijft kijken omdat je wilt weten hoe het afloopt.

avatar van joolstein

joolstein

Middelmatige film. Het bekijken waard. Ben al jaren fan van Nicole Kidman en ook deze is goed te behappen. Helaas wist ik aan het begin al hoe het in elkaar zal steken. Hierdoor viel er een grooot deel van de spanning weg.

avatar van Serpicos

Serpicos

Kwam vaak over als een B-film, ondanks dat er toch wel twee topacteurs de hoofdrollen vertolken. Verhaal is dan ook niet veel waard, is voorspelbaar en gaat me dan ook niet lang bijblijven. Nee dit heeft totaal geen indruk op me weten maken.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Deed me sterk denken aan die twisty huiselijke thrillertjes uit de jaren '90. Dit was precies zo'n film en het zou wellicht een groot succes geworden zijn vijftien a twintig jaar terug. Het verhaal bouwt zich beetje bij beetje op en de puzzelstukken worden langzaam maar zeker gelegd. De film was wel goed in het opwekken van die nieuwsgierigheid zodat je wil weten hoe de vork in de steel zit. Het sentimentele gedoe steekt jammer genoeg ook de kop richting einde, en geloofwaardig is het ook niet helemaal, maar ik heb al heel wat slechtere films dan deze gezien.

avatar van james_cameron

Aanvankelijke intrigerende, maar al snel nogal vergezochte en gekunstelde thriller met een onwaarschijnlijk plot dat steeds maller wordt naar het einde toe. De eersteklas cast geeft het geheel enige meerwaarde, maar de film heeft uiteindelijk te weinig om het lijf om te blijven boeien. Niet vervelend, wel erg doorsnee.

avatar van scorsese

Matige film over een vrouw die iedere dag wakker wordt, zonder dat ze de vorige kan herinneren. Een prima plot voor een thriller en de film begint dan ook zeker goed. Flink wat plotwendingen die op een gegeven moment wel erg manipulatief beginnen te worden. Ook de eindelijke ontknoping valt wat tegen. Net geen 3.0 sterren.

avatar van Decec

Decec

Goed drama/Mysterie/Thriller film...

Goed verhaal...

Goed acteerwerk...

Bekende actrice Nicole Kidman en acteur Colin Firth

spelen goed...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Prima achtergrond geluid

(Dolby Digital)...

Goed camerabeweging...

avatar van K. V.

K. V.

'k vond het wel een boeiende film en was wel geïntrigeerd door het verhaal. De cast deed het ook prima. Ook de speelduur zat goed, niet te lang en niet te kort. Alleen het einde vond ik een klein beetje tegenvallen, maar verder was hij zeker het bekijken waard.

avatar van arno74

arno74

Echte mysterythriller over een vrouw (Kidman) die op een gegeven moment gaat twijfelen aan haar eigen identiteit en aan de identiteit van de mensen om haar heen. Er bestaan wel meer films met deze aanpak en die vond ik beter geslaagd, vandaar dat ik het op 2,5* hou, niet slecht, maar het kon ook beter.

Matige mystery/thriller.

Zo'n filmpje dat degelijk tot goed is zolang het mysterie in ere wordt gehouden. Da's iets langer dan een halve film, eens echter duidelijk is waar het naartoe gaat (het telefoontje dat Kidman's man haar echte man niet is) begint het wel érg snel af te glijden.

Beetje jammer want tot op dat moment was het best kijkbaar. Niet geweldig spannend ofzo en vanaf de eerste paar minuten is er ook wel al duidelijk dat er iets niet geheel in de haak zit, maar het sfeertje is er wel en het mysterie stuwt de film voorwaarts.

Acteerwerk is oké maar weinig bijzonder, ook visueel is het aardig in beeld gebracht, maar buiten wat kleine visuele trucjes (die eerder geforceerd aanvoelen, omdat dat nu eenmaal bij het genre hoort) valt er ook niet zo heel veel te beleven.

Laatste half uur is echter een redelijk grote sof. De film doet er nog veel te lang over om uit te leggen wat er nu allemaal juist gaande is, daar waar ik mijn interesse al compleet was verloren. Dit soort films zouden er beter aan doen hun geheim pas helemaal op het einde prijs te geven.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1926 stemmen

Het boek vind ik heel goed. De film viel mij tegen. Het acteerwerk is wel goed en het is redelijk spannend, maar het boek vind ik veel spannender en interessanter. Tot nu toe vind ik het boek altijd beter, als ik een boekverfilming heb bekeken en het boek heb gelezen. 3*

avatar van Shadowed

Shadowed

Weinig bijzonder.

Het heeft wel wat, maar vooral door enkele gave regiepunten en goed acteerwerk van de meeste acteurs / actrices. Maar deze film is voor de rest behoorlijk traag opgezet, en ik hoop dat het boek niet zo was, anders hoef ik die ook niet meer te lezen helaas.

Ik ben al geen fan van Kidman, en ook dit vind ik een ondermaatse rol. Zo overdreven, zo nep. Geen enkele humane beslissing, trekjes of gedrag. Alles is zo buitenaards wat ze hier vertoond tot een punt waarbij ik haar eigenlijk schuldig kan verklaren voor over-acting.

Firth vond ik dan echter wel weer goed, en vooral omdat het voor de rest ook een moeilijk rol is. Maar zijn charmes weten hem er erg goed doorheen te slepen waardoor hij geen moment buitenaards aanvoelt. Eigenlijk is hij gewoon humaan, en daarom valt het op dat Kidman een karakter neerzet die ik beschouw als halvegare.

Voor de rest ook een onnodig traag tempo en niet al te best opgebouwde spanning. Pas richting de finale ging het wat op stoom komen, en tussen de film door kent het wat sfeervolle, spookachtige scenes. Die momenten houden de film voornamelijk op de been want voor de rest is het ook niet heel erg bijzonder helaas.

Vond het een relatief saaie film met aardige rollen van Firth en Strong. Enkele geslaagde visuele momenten, maar een verhaal dat te veel zijsporen neemt om zo intelligent en slim over te komen, maar naar een weinig spectaculaire twist toewerkt helaas.

avatar van Kooiker

Kooiker

Het acteren is goed. Colin speelt goed een man, waarvan je aanvoelt, dat er iets niet klopt. Nicole doet het ook goed als verwarde rouw zonder houvast, die niet weet wie wel en niet te vertrouwen is.

Maar het verhaal rammelt.

Raadselachtig tot het eind blijft waarom haar man moest scheiden van haar. Voor de zoon. Maar waarom ? Deed ze die zoon iets aan ? En een zoon weg houden bij zijn moeder, is dat logisch ?

En heeft die man dan jaren lang zijn ex niet gezocht ? Ze was zomaar verdwenen uit het verzorgingshuis en hij vond het wel goed ? Krakkemikkig verhaal.

avatar van Q Jones

Q Jones

Toch wel een aardig filmpje.

Het mysterie krabbelt lekker voort, na ongeveer 3 kwartier weet je wel hoe de vork in de steel zit maar dat mag de pret niet drukken.

Ik heb me prima vermaakt.

avatar van Robi

Robi

Soms zet je een film op en dan vraag je jezelf af hoe ze toch zo'n mooi gegeven voor een film weten te verzinnen. Een vrouw vergeet iedere nacht opnieuw wat ze de dag ervoor gedaan heeft en moet dan iedere keer weer opnieuw door haar man daaraan herinnert worden. Een psychiater heeft een therapie bedacht om haar geheugen weer langzaam terug te laten komen en hij belt haar iedere dag op. De film bouwt heel mooi op. Echt een psychologisch drama waarbij je een steeds betere kijk krijgt op de vrouw, haar leven en haar verleden. Heel knap gedaan. Maar dan komt er ineens een plotwending en wordt de film weer tot de grond toe afgebroken. Ineens blijkt de film een ordinaire thriller te zijn en is de vrouw in gevaar. Tsjonge, als ik dat geweten had zou ik heel anders naar de film gaan kijken. Aan het einde komt het dan nog goed en moeten ook de Hollywood tranen nog voor de dag komen. Maar die mooie verrassende film die het aanvankelijk leek te zijn komt helaas niet meer terug. Wat een afknapper.

avatar van mrklm

mrklm

Christine [Nicole Kidman] wordt al 10 jaar lang iedere dag wakker zonder zich te herinneren wat er een dag eerder is gebeurd. Ze deelt het bed met Ben[Colin Firth], die zegt dat hij haar echtgenoot is en die foto’s heeft opgehangen waarop hij en Christine samen te zien zijn. Iedere ochtend belt Dr. Nasch [Mark Strong] op om haar te herinneren aan het bestaan van een videodagboek en het belang van het dagelijks bijwerken. Ben beweert dat haar geheugenverlies te wijten is aan een auto-ongeluk, Dr. Nasch zegt dat het het gevolg is van zware mishandeling en dat alleen zij de dader kan aanwijzen. Gedurende dag komen flarden van herinneringen terug, maar hoe betrouwbaar zijn die? En wie kan ze nu vertrouwen? De slim gekozen cast levert prima werk af in deze vergezochte, maar onderhoudende en goed geregisseerde psychologisch thriller.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Nicole Kidman marathon 37#

Spannend, onderhoudend, uniek, maar had wel wat meer in kunnen zitten.

Al heeeel lang op mijn kijklijstje, maar nooit de moeite genomen om te bekijken tot dit jaar. Het was een hele verrassende en creatieve film die ik echt tot het einde spannend bleef vinden. Het is hier en daar best ingewikkeld, dus je moet ook je hoofd erbij houden. De ontknoping had wat uitgebreider en spannender gekund, maar het was acceptabel.

Nicole Kidman speelt weer geweldig. Ze kan werkelijk alles aan. Ook leuk om Firth in een andere soort rol te zien dan we van hem gewend zijn. Ook dat beviel wel.

avatar van AngelicV

AngelicV

Interessant gegeven, had nog wat meer verdieping mogen hebben. Kidman en Firth zijn top qua acteerwerk.

avatar van Peter Pan

Peter Pan

Best een goede film!

Rust, kalmte, dialoog, acteerprestaties, een verhaal dat verteld wordt, dat zie je niet zo vaak meer in de rotzooi van dit moment.

Een film uit 2014 die een uitstekende "90's thriller sfeer" neerzet!

Met iets meer speelduur, had het verhaal nog wat beter uitgewerkt kunnen worden, maar prima en ruim voldoende.

7,5