• 9.157.112 stemmen

Geregisseerd door: István Szabó

Met onder meer: Klaus Maria Brandauer, Erland Josephson en Ildikó Bánsági

Gesproken taal: Duits en Hongaars

Plot Hanussen

"He saw the future. And it was war."

Als vliegleider Klaus Schneider tijdens de Eerste Wereldoorlog hoofdverwondingen oploopt, ontdekt de arts zijn bovennatuurlijke gaven. Schneider neemt een artiestennaam aan en heeft veel succes als helderziende, waarbij hij gebeurtenissen voorspelt. Als hij wegens bedrog wordt gearresteerd, helpen zijn hypnotische vaardigheden hem vrij te komen. Niets lijkt zijn succes nu nog in de weg te staan.

logo tmdbimage

avatar van gimli f

gimli f

Op zich een zeer interessante film, die ik echter niet honder procent kon volgen- niet zo heel goed in Duits.

Deze film heeft een op zich sterk, bizar, interessant, duister en enigszins onheilspellend verhaal:

Brandauer raakt gewond in de Eerste Wereldoorlog, en ontwikkelt daardoor bovennatuurlijke gaven, waarmee hij vervolgens zijn geld gaat verdienen. Hij wordt erg populair, totdat hij de opkomst van Hitler voorspeld...

Er wordt sterk geacteerd, met name door Brandauer. Alles is prima gefilmd ook.

Al met al een film dus waar ik zeer geinteresseerd in ben: met thema's als het bovennatuurlijke heb je mijn interesse wel gewekt.

Ik geef nu een 3,5, met die notie dat ik waarschijnlijk hoger geef als ik de film in het Nederlands had kunnen volgen.

avatar van 93.9

93.9

Redelijk goede film.
Waarom de nazi's Hanussen vermoorden naar aanleiding van de voorspelling van de Rijkstag brand blijft (voor mij) in het ongewis.
Een mogelijke verklaring kan zijn dat de brand inderdaad gepland was door de nazi's zelf.

avatar van gauke

gauke

Het eerste deel van de film (het slagveld) overtuigt geen moment en ziet er bijzonder amateuristisch uit. Net toen ik de brui er aan wilde geven ontwikkelde het verhaal, over de opkomst en ondergang van een helderziende, zich tot een fascinerende film. De regisseur werkt veelvuldig met close-ups van de personages, waardoor deze interessanter worden en je als kijker dichterbij hun gemoedstoestand komt. Klaus Maria Brandauer laat opnieuw zien wat voor een begenadigd acteur hij is. Later las ik dat Erik Jan Hanussen echt bestaan heeft.

avatar van pvl63

pvl63

Hanussen is een zeer interessante thriller over Berlijn (Midden Europa) tijdens het Interbellum. Het karakter van Hanussen is niet bijster interessant, zijn omgeving is dat des te meer. Op een tamelijk decadente en lichte wijze beweegt het grote talent Klaus Schneider zich in Berlijn, genietend van zijn gaven terwijl de wereld om hem heen steeds grimmiger wordt. Het ontgaat hem volledig hoe anderen (waaronder de Nazi's) misbruik maken van zijn voorspellingen. De kracht van zijn woorden reiken verder dan het theater waarin hij ze uit spreekt.

Klaus Maria Brandauer zet een goede rol neer. Soms vroeg ik me af of deze man echt zo lichtvoetig was. Vrienden waarschuwen hem, bekenden worden vermoord en hij leeft gewoon door alsof er niets aan de hand is of geniet hij zolang het nog kan?

De film heb ik gisteravond opnieuw bekeken na 20 jaar. Destijds had de film een behoorlijke impact op me. Nog steeds vind ik het een erg sterke film vanwege de mooie tijdsweergave, de aparte karakters zoals de Graaf, de Indiase waarzegster, de enge Propagandaminister, filmster Henni Stahl en alle weifelende Weimarpolitici.

avatar van Baggerman

Baggerman

Sterke film die net als Mephisto volledig wordt gedragen door Klaus Maria Brandauer. De film is inderdaad erg interessant door het weegeven van het tijdsbeeld en er zijn zat parallelen te trekken met het al eerder genoemde Mephisto. Hanussen heeft dus echt bestaan en er bestaan allerlei myhes rondom zijn persoon en zijn contacten met de Nazi's.

Grappig detail overigens: als de soldaat de opdracht krijgt namen te verzinnen voor op de kruizen van het nep-erekerkhof geeft de officier als voorbeelden: Wajda, Menzel, Jancsó (regisseurs). Hanussen zegt trouwens dat hij ze kent. Vraag me af wat Szabó hiermee wil aangeven, is het een hommage?

93.9 schreef:

Doordat Hanussen in hoge Nazi-kringen verkeerde, wist hij of heeft hij mogelijk de plannen opgevangen over het in brand steken van de Rijksdag. Vandaar dat hij dit kon voorspellen. Wellicht was dit genoeg als reden om hem uit de weg te ruimen.