Memento (2000)

mijn stem
3,91
6320 stemmen

Verenigde Staten
Mystery / Thriller
113 minuten

geregisseerd door Christopher Nolan
met Guy Pearce, Carrie-Anne Moss en Joe Pantoliano

Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij. Zijn geheugen is ernstig beschadigd na een poging in te grijpen bij de moord van z'n vrouw. Leonard is uit op wraak, maar door z'n slechte geheugen kan hij alleen behoorlijk functioneren door het constant maken van aantekeningen, tatoeages en het maken van polaroid foto's.

nummer 75 in de top 250

TRAILER

1787 BERICHTEN66 MENINGEN
zoeken in:
 
 
justforuse
geplaatst op 30 december 2014, 11:34 uur, permalink
de grunt schreef:
(quote)
0.5 ? Ga je schamen.

Ja hoor, zal ik doen. Nog meer wensen voor het nieuwe jaar ?

avatar van de grunt
4,0
geplaatst op 30 december 2014, 11:53 uur, permalink
justforuse schreef:
Ja hoor, zal ik doen. Nog meer wensen voor het nieuwe jaar ?
Haha
Topreactie.

 
justforuse
geplaatst op 30 december 2014, 12:01 uur, permalink
de grunt schreef:
(quote)
Haha
Topreactie.

Ik had ook kunnen schrijven dat ik het een strontvervelende film vond, die bovendien volstrekt ongeloofwaardig is. Iemand die een geheugen van 10 minuten heeft kan niet om de haverklap zijn bezigheden reconstrueren aan de hand van wat tekstjes en foto's. Volslagen kolder.

avatar van de grunt
4,0
geplaatst op 30 december 2014, 12:29 uur, permalink
justforuse schreef:
Ik had ook kunnen schrijven dat ik het een strontvervelende film vond, die bovendien volstrekt ongeloofwaardig is. Iemand die een geheugen van 10 minuten heeft kan niet om de haverklap zijn bezigheden reconstrueren aan de hand van wat tekstjes en foto's. Volslagen kolder.
Het onrealisme is dan ook het enige argument wat je zou kunnen aanvoeren waarom de film je tegenstaat. In mijn ogen is dit aspect irrelevant.

Memento is een vondst. Hooguit eens in de 5 tot 10 jaar word je van je sokken geblazen door een film. Zoals bijv. Fight Club dit ook bij mij deed (vind je die wel realistisch?)

Nolan's fascinerende vertelstijl (achteruit vertellen gelinkt aan het geweldig geportretteerde geheugenverlies) zorgt ervoor dat je je als kijker voortdurend gemanipuleerd voelt. Voor mij is Memento een briljante thriller, die eigenlijk je hele leven kan blijven naspoken. De juiste snaar moet dan echter wel geraakt zijn..

Ik ga naar 4.5

 
justforuse
geplaatst op 30 december 2014, 13:15 uur, permalink
de grunt schreef:
(quote)
Het onrealisme is dan ook het enige argument wat je zou kunnen aanvoeren waarom de film je tegenstaat.


Nee hoor, ik vind de film ook erg lelijk en strontvervelend. Zo, nu kun je doorstijgen naar 5 sterren.
Edit: overigens niet "onrealisme" maar "ongeloofwaardigheid".

avatar van leatherhead
2,5
geplaatst op 10 januari 2015, 21:56 uur, permalink
Beter dan verwacht.

Grootste kracht aan de film is duidelijk de manier waarop de kijker eigenlijk op dezelfde manier het hele verhaal beleeft al Leonard; onwetende wat er voorafging aan de gebeurtenis die zich op het moment afspeelt, wat wel een geinig effect heeft af en toe.

Echter, om daar nou een film van twee uur mee te vullen... Op het gegeven moment kende ik het kunstje wel. Niet dat ik per se iets tegen wat complexere verhaaltjes heb, zeker niet, Nolan deed zoiets namelijk wel erg goed in een film als Following, een film die kort (maar krachtig) is, en bovendien veel efficiënter, maar deze film wil wel erg geforceerd ingewikkeld overkomen. Over de geloofwaardigheid van het hele gebeuren zal ik verder maar geen woorden vuil maken, al is dat nou niet noodzakelijk het meest negatieve aan de film wat mij betreft.

Behalve de zwart-wit scenes, die best aardig waren, stelt de film visueel niet zo veel voor. Ook dit deed Nolan al beter in z'n eerste film, al is het uiteindelijk wel een stuk beter verzorgd dan die epische spektakelnonsens die Nolan later zou regisseren.

Een film die tot op zekere hoogte best vermaakt, een gegeven heeft dat best leuk is en af en toe ook leuk in de film tot uiting komt, maar uiteindelijk té nodig slim over wil komen en te langdradig is. Nipte voldoende, 2,5*.

avatar van Zwolle84
4,0
geplaatst op 28 maart 2015, 20:02 uur, permalinkbevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
leatherhead schreef:
Nipte voldoende, 2,5*.

Nipte onvoldoende, dus. Een voldoende is een 5,5/10, wat afgerond 3 uit 5 sterren is.

On-topic: Ik doe er een halve ster af. Vind het nog steeds een knappe, intelligente film, maar hij haalt het niet bij Nolans latere, meer epische werk. En als je de clou eenmaal weet, kan hij inderdaad hier en daar wat langdradig aandoen; sommige zaken liggen er dan wel wat dik bovenop en zou je het liefst doorspoelen. Ik vraag me na deze herziening alleen af hoe ik de eerste keer dat veranderende hoofd in die inrichting gemist kan hebben, erg gave scène.

Ondanks de kritiekpunten krijgt Memento van mij nog steeds een dikke 8. Zoals gezegd steekt het knap in elkaar en voor wie hem voor het eerst ziet is het een erg gave brainfuck. De replaywaarde van films die om een WTF-omslagpunt/-ontknoping draaien is nu eenmaal wat lager, daar kun je de film moeilijk op afrekenen.

avatar van leatherhead
2,5
geplaatst op 28 maart 2015, 20:10 uur, permalink
Zwolle84 schreef:
(quote)

Nipte onvoldoende, dus. Een voldoende is een 5,5/10, wat afgerond 3 uit 5 sterren is.

Ehm, dat kan ik zelf wel bepalen volgens mij. Prima dat jij met schoolcijfers werkt, maar voor mij is een 2,5* al sinds ik op de site zit nog altijd een krappe voldoende. Iedereen zo zijn eigen maatstaven. 🙂

avatar van De wind
5,0
geplaatst op 9 april 2015, 22:36 uur, permalink
Een film die, wat blijkt, niet te evenaren valt. Wat een slimme, krachtige verfilming van een sterk verhaal. Acteerprestaties zijn buiten gewoon maar met name de gedachte van de film houdt je na afloop nog even in zijn greep..

avatar van Roger Thornhill
4,0
geplaatst op 29 mei 2015, 18:01 uur, permalink
Zeer goed geschreven en fantastisch geacteerd (Guy Pearce had duidelijk een Oscarnominatie verdiend). Het enige bezwaar zou kunnen zijn dat het (lage) gewicht van het verhaal (dus de plotlijn van de whodunit die Leonard probeert te reconstrueren) in een te groot contrast staat tot de gecompliceerde vertelstijl : is deze sophisticated manier van vertellen wel besteed aan zoiets basaals als een moordmysterie? Daar ben ik zelf nog niet uit, maar de vorm verdient sowieso al vier sterren (hoewel mijn langetermijngeheugen nog niet zó slecht is dat ik me Harold Pinters Betrayal (1983) niet herinner).

avatar van Decec
2,0
geplaatst op 13 juli 2015, 22:13 uur, permalink
Herhaling gezien
Een matige mysterie/thriller film...
Saai verhaal...
Matige acteerwerk...
Bekende acteur Guy Pearce...
Redelijk kwaliteit breedbeeld
(geen HD aanwezig)...
Redelijk achtergrond geluid
(geen Dolby Digital aanwezig)...
Niet te moeite waard...

avatar van Tom-Hanks
4,0
geplaatst op 19 juli 2015, 19:16 uur, permalinkbevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Ik vind het een prachtige film.
Door geen chronologie in de film te gebruiken kan je je inleven in het personage. Jij kan immers ook niet weten wat er daarvoor was gebeurd. Dit is een sterk punt. Prachtig gedaan van Christopher Nolan. Hij heeft ervoor gekozen om de kijker op het verkeerde spoor te zetten. Ik dacht direct dat Teddy de schuldige was en dat hij tijdens het verhaal zat te liegen. Uiteindelijk bleek Teddy een gewone politieman en vriend te zijn. Natalie bleek eerst een eerlijk en vertrouwd personage. Maar zij maakte misbruik van de aandoening van Leonard door te liegen en te pesten (denk maar aan dat biertje waarin gespuwd werd).

Ik heb mij geen moment verveeld tijdens de film. Zeer goed verhaal en formidabele acteerprestaties.

Het einde vond ik onvoorspelbaar, maar tegelijk ook voorspelbaar. Voorspelbaar, omdat je wist dat er iets speciaals ging gebeuren. Als je de moordenaar wist in het begin van de film, waarom ga je dan nog verder het verhaal in? Alles is dan toch al opgelost.

Een 4.5 vind ik een terechte score.

avatar van I_extol_1994
3,5
geplaatst op 8 augustus 2015, 13:09 uur, permalink
Zullen er mensen zijn die deze film na 1 kijkbeurt begrijpen?

avatar van Iron Maiden
2,5
geplaatst op 8 augustus 2015, 13:45 uur, permalink
I_extol_1994 schreef:
Zullen er mensen zijn die deze film na 1 kijkbeurt begrijpen?


Wat is er zo ingewikkeld aan dan?

avatar van I_extol_1994
3,5
geplaatst op 9 augustus 2015, 11:40 uur, permalink
Iron Maiden schreef:
(quote)


Wat is er zo ingewikkeld aan dan?


Alles is ingewikkeld de hele structuur, ik begreep de film uiteindelijk niet zozeer door hem te kijken - ik heb hem wel een stuk of 4 keer gezien dat wel - maar toen iemand anders tegen me zei hoe hij in elkaar zat.

avatar van IH88
4,0
geplaatst op 28 januari 2016, 16:35 uur, permalink
“We all need mirrors to remind ourselves who we are. I'm no different.”

Memento blijft een fantastische en ingenieuze thriller van Christopher Nolan die wel houdt van een hersenkraker op zijn tijd. De film gaat steeds een stukje terug in de tijd en in het begin werkt dat desoriënterend maar langzaamaan wen je eraan en ontvouwd de film zich als één grote legpuzzel. Het verhaal is op zich simpel, Leonard heeft last van geheugenverlies en kan niets onthouden. Het laatste wat hij weet is dat iemand zijn vrouw heeft vermoordt en hij wil de dader vinden. Door middel van het maken van foto's en het tatoeëren van informatie op zijn lichaam zorgt hij ervoor dat niets verloren gaat door het geheugenverlies.

Je ziet in het begin dat Leonard iemand vermoord maar waarom is een raadsel. Op magnifieke wijze gaat de film steeds een stap terug in de tijd en bij iedere stap wordt het verhaal completer en duidelijker voor de kijker. Hij heeft contact met Teddy en Natalie maar naar hun motivatie blijft het lang gissen. Ondanks de op het eerste gezicht ingewikkelde verhaalstructuur is Memento makkelijker te volgen en te begrijpen dan bijvoorbeeld The Prestige. Guy Pearce is fantastisch en weet de vastberadenheid, vertwijfeling en frustratie van Leonard goed te spelen. Ook Joe Pantoliano en Carrie-Anne Moss zijn erg sterk en door de manier waarop het verhaal wordt verteld hangt er lang een soort mystiek rond hun personages. De cinematografie is niet bijzonder maar het gebruik van zwart-wit beelden is wel sterk gedaan. Memento heeft een echte twist en bij herziening is de film daardoor een klein beetje aan erosie onderhevig. Het einde is voor meerdere interpretaties vatbaar maar ik behoor tot de groep die Teddy gelooft. Leonard houdt zichzelf voor de gek om maar een doel in zijn leven te hebben. Een andere uitleg is ook mogelijk en dat maakt Memento ook zo sterk en daarom mag het zich met recht een klassieker noemen.

avatar van plano
4,5
geplaatst op 26 februari 2016, 23:42 uur, permalinkbevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
De eerste (wat ik zie als volwaardige) film van Nolan. Direct 1 van een ontzettend hoog niveau. Een man die niet in staat is nieuwe herinneringen aan te maken, die op zoek is naar aanwijzingen met betrekking tot de moord op zijn vrouw. De oplossing die vervolgens bedacht is, is door middel van polaroid foto's en tattoos wat houvast en herinneringen te realiseren; dat heeft veel potentie tot een spannende thriller.

En dat is het ook geworden! De film speelt zich achterstevoren af, wat het verhaal zeker ten goede komt (in tegenstelling tot een irreversible, waar het eerder geforceerd lijkt te zijn om maar 'anders' dan andere films te zijn). Beetje bij beetje kun je als kijker de puzzelstukjes bij elkaar leggen, alsof je zelf ook met een onderzoek bezig bent. Na enkele scenes terug gesprongen te zijn ontstaat er een band met Leonard. Je voelt de frustratie, het machteloze, de misbruik. Wie is wel en wie is niet te vertrouwen? Kloppen de teksten op de foto's en zijn lichaam wel? Je komt steeds dichterbij een begin wat het einde direct weer verklaard. Nolan heeft de film echt tot in de puntjes uitgewerkt en dat zie je terug.

Besefde mij pas na deze herziening dat shutter island in grote lijnen een moderne memento is. Beide sterk, maar deze vind helaas geen plek in mijn top 10. Reden hiervoor is toch wel de hele ontknoping. Begrijpende dat het moment van helderheid aan het einde (lees begin) ontzettend frustrerend en confronterend is, vind ik de beslissing om teddy dan maar bewust als volgende op de lijst te zetten, wat kort door de bocht. De ontknoping vind ik in shutter island een stuk subtieler uitgewerkt.