• 9.374.464 stemmen

Met onder meer: Tómas Lemarquis en Elín Hansdóttir

Gesproken taal: Frans en IJslands

Releasedatum: 11 september 2003

Plot Nói Albínói

De zeventienjarige Nói zwalkt wat door het leven in een afgelegen fjord in het noorden van IJsland. Hoewel hij intelligent genoeg is, werkt hij zich toch steeds weer in de problemen. Voor school kan hij zich niet motiveren en hij hangt liever een beetje rond. Dan ontmoet hij Iris, een stadsmeisje dat tijdelijk bij de lokale benzinepomp werkt. Nói wekt haar interesse en Iris doet hem hopen op een beter leven, ver weg van het koude IJsland.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Nói Kristmundsson

Íris Óskarsdóttir

Óskar Halldórsson

avatar van Sjan

Sjan

Afgelopen woensdag in de sneak in Nijmegen gezien: geweldige film. Prachtige humor, zeer goed acteerwerk, mooie muziek en hilarische scenes die tegelijkertijd ook behoorlijk triest te noemen zijn. 4.5*

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Goede film. Doordat je ondergedompeld wordt in de monotonie van het leven in het stadje voel en hoop je de hele tijd dat er iets te gebeuren staat. Wanneer er uiteindelijk ook iets gebeurt, komt dat als een donderslag bij heldere hemel. Achteraf bedenk je dan dat de aanwijzigingen eigenlijk voor het grijpen lagen.

Redlop

De liefhebbers van Fucking Åmål zullen deze denk ik ook waarderen. Niet omdat het om een lesbische relatie gaat, maar de sfeer, het monotone leven in een saai uitzichtsloos stadje. De school, de slaapkamer, de klasgenoten etc...
Maar toch compleet anders.

Erg grappig vooral. de scene met het bloed en de scene met de taperecorder vond ik hilarisch

Het einde was inderdaad (Wolkenmeter) overdonderend. 4*

Freud

Een heel charmante en leuke film, soms aangrijpend en soms heel grappig, met een zeer goede hoofdrolspeler. Mar wat dat einde in godsnaam toevoegde aan het verhaal? Iets subtieler mocht toch ook wel, niet? Ik geef toe dat ik even verschoot, maar het maakt wel de hele film ongeloofwaardig.

Redlop

Wat is er ongeloofwaardig aan een sneeuwlawine in een dorpje aan de voet van een enorme sneeuwberg?

Freud

Oke niets, maar dan blijft wel het feit dat het van de film bijna een rampenfilm maakt, terwijl dat toch niet de bedoeling was. Het draagt niets bij tot de eerder psycho-sociale tint van het verhaal.

Freud schreef:

rampenfilm maakt, terwijl dat toch niet de bedoeling was.

Rampenfilm??? Meen je dat nou?? Hoezo dan?

Freud

Deze film vertelt een leuk, interessant en tragisch verhaal over een jongen en zijn relaties met zijn dorp, die niet allemaal even gemakkelijk zijn, oke, geen enkel probleem. Als dan op het einde ineens heel de berg omlaag komt en iedereen de dood vindt behalve hij, dan vind ik dat een ongeloofwaardige en idiote ontknoping, die even een schok teweegbrengt, dat wel, maar voor de rest niets bijbrengt aan de tragiek of het realisme van de film. Hoe veel sneeuwlawines er ook voorkomen in de bergen. Het zou toch ook niet logisch zijn als op het einde van elke film die in de stad afspeelt alle personages onder een auto zouden lopen of zouden opfikken in hun huis?

Redlop

Nee dat slaat inderdaad helemaal nergens op. Waarom een lawine ongeloofwaardig is in een dorp aan de voet van een gigantisch sneeuwfjord slaat ook nergens op.

Deze film is ook een tragikomische love story. Maar dan heel mooi ingehouden en subtiel gebracht. Geen theatrale muziek maar ingetogen stilte.

Freud

Schitterend gezegd, echt waar. Ingetogen stilte. Maar die moet dan echt niet per se uitbarsten, stilte op zich is voor mij meer dan genoeg.

Trouwens, ik ben hier weeral aan het discussiëren over een film die ik echt wel goed vond, ik denk er nog steeds met een warm gevoel aan terug. En als het einde dan te koud is, ja, dan vind ik dat gewoon spijtig.

avatar van wackyboy

wackyboy

Erg goeie film. Knap gedaan ook. Eigenlijk gebeurt er niet zoveel, maar toch houdt de film je aandacht vast en weet de hoofdpersoon tot het eind toe te boeien. Erg leuke combinatie ook van treurige en droogkomische momenten. Het eind is, ondanks het feit dat alles op het eind een beetje escaleert in Noi's leven, toch wat onverwacht. Alsof de maker niet goed wist hoe hij een eind moest breien aan de film.

wackyboy schreef:

Alsof de maker niet goed wist hoe hij een eind moest breien aan de film.

Voila, juist wat ik ook al zei!

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Originele en kurkdroge komedie, met een eigenzinnig sfeertje en prima fotografie. Goeie rol ook voor Tómas Lemarquis.

4 sterren.

avatar van sydney

sydney

wackyboy schreef:

Ben ik niet met je eens. Het einde was het toppunt dat het "zinloze" leventje van de hoofdpersoon nog miste. Alles was al ongelofelijk saai en zinloos voor hem. Zelfs de strohalm Iris werd hem ontnomen. Dus ik denk dat de maker weldegelijk aanstuurde op dit einde. 4,0*

avatar van wackyboy

wackyboy

Je hebt wel een punt, maar toch had ik het dan logischer gevonden als de hoofpersoon zich zelf ten gronde had gebracht. Nu komt die lawine als een deus ex machina letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen.

avatar van starbright boy

Mooie film. Ik moest af en toe aan Kaurismaki denken vanwege de uitzichtloze, tragikomische sfeer. Maar deze film heeft niet Kaurismaki's (in de twee films die ik zag) surrealisme.

Ook een erg gestyleerde film. Door het kleurgebruik en het decor lijkt alles dood. Waar je ook in het dorp bent, het lijkt alsof elk leven, alle frisheid eruit is.

Ik vond de film vooral erg grappig, maar het kroop niet genoeg onder mijn huid om me echt diep te raken.

avatar van Macmanus

Macmanus

Viel me wat tegen.

Een film die te weinig brengt om nu nog steeds origineel te zijn.

De paar mooie scènes zijn leuk, maar het thema van de film heb ik de laatste tijd iets te vaak gezien, en dat doet deze film geen goed.

2.5 sterren.

avatar van zip

zip

Oh god, die fotografie! prachtig gewoon ... uitzonderlijk knap!

avatar van lettertje

lettertje

Leuke sfeerreportage van een troosteloos dorp op IJsland. Je voelt helemaal de spanningen en de tragiek van die mensen daar.

Heimwee naar palmstranden, een mooie afsluiter.

Mooie beelden!

avatar van jassonn

jassonn

Ik vond het eigenlijk allemaal niet zo denderend en erg saai. En bij de mooie plaatjes keek ik waarschijnlijk net op de klok . 2 *

avatar van The Eye

The Eye

Leuke patroontjes hebben ze daar nog, de gordijntjes, tafelkleedjes etc. Mooi en sfeervol gefilmd.

avatar van E V

E V

Super film.

Ook heel leuk is die IJslandse taal.

Heel mooi verhaal en de acteurs spelen heel goed.

Wat mij opviel, was dat de palmboom vaak terug kwam.

avatar van 93.9

93.9

Verschrikkelijk goede film!!!!!!!!!

Aanrader

Vond het vooral een zeer aardige film.

Noi is een aardig personage, de sfeer in het dorpje is lekker droog, net zoals de humor en er gebeurt genoeg om de film interessant te houden.

Een stylistische film vond ik het absoluut niet. Behalve de behangetjes is het vooral saaiheid troef. Dit is niet stylisch doods, dit is gewoon flets. Een paar aardige shotjes van een berg doen daar weinig aan af. Ook muzikaal stelt het niks voor, had allemaal wat meer mogen zijn.

3.5* dan maar, vond het einde verre van storend, zoals anderen hier. Film hoeft voor mij ook niet steeds de vooruitgestippelde lijnen te volgen, maar een topper is het zeker niet.

avatar van gotti

Heb genoten. Typisch saai en dood stadje, waar niets gebeurd. In sommige gevallen erg herkenbaar.

avatar van Da Jando

Da Jando

Hele fijne film. Mooie mix tussen drama en humor. Wat ik leuk vond was dat conventionele en autoritaire wat in het dorpje heerste. Erg goed hoe die sfeer wordt gecreeerd, ook qua vormgeving, het interieur van de huisjes enzo.

Noi is heerlijk rebels, doortrapt en gehaaid, wat geweldig grappige scenes opleverd Het personage verveelt geen moment.

Vond het einde ook niet storend overigens, lekker onverwachts. 4,5*

avatar van otherfool

otherfool

Kleine observaties, een hoofdpersoon met een grappig hoofd, tragikomische verwikkelingen, prachtig behang en IJsland; een combinatie waar deze jongen wel wat mee kan.

Hoewel het gegeven (jong mens in klein(burgerlijk) dorp droomt van betere oorden) al eens beter is verfilmd, gaan we toch met Noi meevoelen. Het einde valt inderdaad wat rauw op je dak, en laat je met een hoop vragen achter; hoe nu verder? Dat had wel wat beter uitgewerkt mogen worden...

3*.

avatar van Da Jando

Da Jando

Zag je hem liever met een cocktail op hawaii zitten? Ik vind het einde perfect zo, uitwerken zou saai zijn.

avatar van zip

zip

Ik denk dat het ongeveer zo zit:

Het einde is duidelijk ingelast voor het schokeffect. Je hebt al deze personages net als Noi stukje bij beetje leren kennen en je geeft op een vreemde manier wel om hen, ook al passen ze perfect in het saaie leven dat je wil ontsnappen.
Door die ramp worden ze gewoon met een vingerknip van de kaart geveegd. En jij blijft achter in dat godvergeten dorp. Verwarring en ongeloof alom, en dat voelde ik heel duidelijk op het einde van deze film.

Daarom vind ik het erg geslaagd, je moet er niet zo veel achter zoeken.

Of lijk ik nu te orakelen?

avatar van otherfool

otherfool

Da Jando schreef:

Ja dus... Dat had ik wel een passend einde gevonden eigenlijk.